ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır? E-Devlet
GSS
21.01.2021

GSS başvuru işlemleri için Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurulması gerekir. Genel Sağlık Sigortası, Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında çalışmayan ve düzenli SGK prim ödemesi yapmayan kişiler adına açılan sigorta koludur. Zorunlu sağlık sigortası olarak da adlandırılan Genel Sağlık Sigortası, çalışan ya da çalışamayan tüm bireylerin sağlık hizmetlerinden ücretsiz şekilde faydalanmasının sağlamaktadır.

iş durumu geçici süreliğine aktif olmayan ve sağlık sigorta primleri durdurulan kişiler, zorunlu olarak Genel Sağlık Sigortası başlangıcı yapmak durumundadır. Özellikle öğrencilik süreci yeni sonlanan bireyler tarafından kullanılan Genel Sağlık Sigortası, maddi durumu yerinde olmayan, sigortası bulunmayan ve aile durumuyla sigorta haklarından faydalanmaya yetisi bulunmayan kişilere verilen sağlık hakkıdır. Kişilerin durumuna bağlı olarak, Genel Sağlık Sigortası primlerinin tutarları ve ödeme koşulları değişiklik gösterecektir.

Genel Sağlık Sigortası Ne İşe Yarar, Özellikleri Nelerdir?

Genel Sağlık Sigortası hakkı, Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tüm vatandaşlara tanınmaktadır. Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında düzenli bir işi ve sigortası bulunmayan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, Genel Sağlık Sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilir hale getirilmiştir. Genel Sağlık Sigortası primleri, kişilerin durumuna göre doğrudan kişilerin kendisi tarafından ödenmekte ya da devlet tarafından karşılanmaktadır. Genel Sağlık Sigortasından faydalanacak kişilerin, aylık düzenli gelirinin olmadığına ya da sigortalı bir işte çalışmadığına kanaat getirilmesi gerekmektedir. 25 yaşın üzerindeki erkekler ve ailesinde SGK kaydı bulunmayan kadınlar adına belirlenen Genel Sağlık Sigortası, kişilerin bakmakla yükümlü oldukları tüm bireyleri kapsamaktadır. Genel Sağlık Sigortası kaydının açılmasının ardından, bireylerin sağlık hizmetleri için ekstra bir ücret ödenmesine ve ilaç alımında fark ödemesi yapılmasına gerek duyulmayacaktır.

Genel Sağlık Sigortasından Kimler Faydalanabilir, Şartları Nelerdir?

GSS başvuru koşulları ve başvuru sahiplerinin sahip olması gereken temel kriterler, aşağıda belirtilmiştir:

  • Genel Sağlık Sigortasının kullanım hakkı, sadece Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişilere verilmektedir.
  • Kişilerin Genel Sağlık Sigortası kapsamında sigortalı sayılması için Türkiye sınırları içerisinde ikamet edilmesi şart koşulmuştur.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nereye Yapılır?

GSS başvuru işlemleri, Sosyal Güvenlik Kurumundan fiziki şekilde yapılmalı ya da online sistemler üzerinden gerçekleştirilmelidir. Genel Sağlık Sigortası başvuruları, online ortamda e-devlet üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesinden gerçekleştirilmektedir. Online şekilde başlatılan Genel Sağlık Sigortası başvuru işlemlerinin ardından, kişiler adına gerekli görülen evrakların, Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe müdürlüğüne teslim edilmesi gerekmektedir.

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından teslim alınan evraklar, doğrudan sisteme girilecek ve Genel Sağlık Sigortası başvurusu resmi olarak alınacaktır. Genel Sağlık Sigortası başvurusunun Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden fiziki şekilde gerçekleştirilmesi durumunda, gerekli tüm evrakların kuruma teslim edilmesi ve gelir testine başvurulması gerekir. Genel Sağlık Sigortası için belirlenen gelir testi, SGK tarafından takip edilecektir. Başvuru yapan kişilerin doğrudan kuruma gitmesi durumunda, kurumdaki görevliler tarafından gelir testleri gerçekleştirilecektir.

Genel Sağlık Sigortası Başvurusunda İstenen Evraklar Nelerdir?

GSS başvuru belgeleri ve Genel Sağlık Sigortası için gerekli görülen ek belgeler, aşağıda sıralı şekilde listelenmiştir:

  • Genel Sağlık Sigortası başvuru formu
  • Muhtarlıklardan alınan güncel fakirlik belgesi
  • Genel Sağlık Sigortası başvurusu yapan kişilerin kimlik kartı aslı ve fotokopisi
  • Genel Sağlık Sigortasından faydalanacak aile bireylerinin kimlik kartı fotokopileri
  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan güncel gelir testi
  • Genel Sağlık Sigortası başvurusu yapan kişilerin ikametgâh kayıt belgesi
  • Aylık gelir durumunu beyan eden belgeler
  • En son sigorta prim ödemelerini gösteren SGK prim kayıtları
  • Kişilerin mal varlığını beyan eden mülkiyet belgeleri
  • Engelli raporu bulunan kişilere ait güncel engelli kimlik kartı
  • 65 yaş üstü aylığı alan kişilere ait belgeler
  • Harp malulü olan kişilerin kendisine ve birinci derece yakınlarına ait belgeler

Yukarıda sıralanan evrakların yanında, Genel Sağlık Sigortası başvurusu için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından ek belge talebinde bulunulmaktadır.

E-Devlet Üzerinden Genel Sağlık Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

E-devlet GSS başvurusu için yapılması gereken işlemler, aşağıda adım adım sıralanmıştır:

  • E-devlet sisteminden, Genel Sağlık Sigortası başvuru işlemlerini gerçekleştirmek için turkiye.gov.tr adresi kullanılmalıdır.
  • E-devlet resmi internet sitesinin açılmasının ardından, Genel Sağlık Sigortası başvurusu için sisteme giriş yapılmalıdır.
  • E-devlet giriş ekranında, T.C. kimlik numarası ya da e-imza kullanılarak kimlik doğrulaması gerçekleştirilmektedir.
  • E-devlet şifresiyle yapılacak girişlerde, güncel şifrenin yanında T.C. kimlik numarası da talep edilmektedir.
  • Sistem girişi tamamlandıktan sonra, ana sayfada yer alan “E-Hizmetler” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • E-hizmetler sayfası üzerinden “Sosyal Güvenlik Kurumu” bölümü tercih edildikten sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında yer alan “Genel Sağlık Sigortası” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Genel Sağlık Sigortası başvurusu için form doldurulmasının ardından, gelir testi için gerekli süreç başlatılacak ve kişilere uygulanacaktır.

[button color=”purple ” size=”medium” link=”https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-gelir-testi-sonucu-sorgulama” icon=”” target=”true” nofollow=”false”]E-Devlet GSS Başvurusu İçin TIKLAYINIZ[/button]

Genel Sağlık Sigortası Başvurusunda Yapılan Gelir Testinin Özellikleri Nelerdir?

GSS gelir testi detayları ve Genel Sağlık Sigortası başvurusunda yapılan gelir testinin özellikleri, aşağıda detaylandırılmıştır:

  • Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından uygulamaya alınan gelir testi, kişilerin maddi durumunun yeterli düzeyde olup olmadığını belirlemektedir.
  • Genel Sağlık Sigortası için uygulanan gelir testine dahil edilecek kişilerin, 25 yaşından büyük olup olmadığında dikkat edilmektedir.
  • Genel Sağlık Sigortası gelir testinde, kişiler G0 ve G1 olarak iki ayrı kategoride incelenmektedir. Çıkan sonuçların dahil olduğu kategoriler, kişilerin Genel Sağlık Sigortası prim tutarını ödeyip ödemeyeceğini belirleyecektir.
  • 25 yaşından büyük erkeklerin evli ya da bekar olması fark etmeksizin, SGK sigortasının olmaması durumunda Genel Sağlık Sigortası kaydı açılmak zorundadır. Genel Sağlık Sigortası başvurusu yapıldığında, işlem öncesinde gelir testinin uygulanması gerekmektedir.
  • Gelir testindeki nihai sonuca varmak için brüt asgari ücret, kişilerin bakmakla yükümlü olduğu hane halkı sayısına bölünmektedir.
  • Yapılan işlem sonucunda, hane halkına düşen aylık tutarın, asgari ücretin 1/3’ünden daha az olması durumunda, kişiler gelir testinden geçmiş sayılır ve G0 kategorisinde değerlendirilir.
  • G0 kategorisinde değerlendirilen vatandaşlar, Genel Sağlık Sigortası için prim ödemesi yapmak zorunda sayılmaz ve bu kişilerin Genel Sağlık Sigortası primleri, doğrudan devlet tarafından karşılanır.
  • Gelir testi sonrasında, G0 kategorisinde ele alınan kişiler, sağlık hizmetlerinin tamamından ücretsiz şekilde faydalanabilirler.
  • Gelir testi sonrasında, aylık kişi başı gelirin asgari ücretin 1/3’ünden fazla olduğu tespit edilirse, Genel Sağlık Sigortası prim borçları kişiler tarafından ödenecektir.
  • G1 kategorisinde ele alınan kişiler, aylık asgari ücretin %3’ü tutarında, Genel Sağlık Sigortası prim ödemesi yapmak zorundadır.

Genel Sağlık Sigortası başvurusu öncesinde yapılan gelir testinin sonucuna bağlı olarak, kişilere uygulanacak prim detayları değişiklik gösterecektir.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

Genel Sağlık Sigortası Başvuru Sorgulamasının Detayları Nelerdir?

GSS başvuru sorgulama işlemleri, e-devlet sisteminden ve Sosyal Güvenlik Kurumu resmi internet sitesi üzerinden gerçekleştirilmektedir. GSS sorgulaması için yapılması gereken işlemler ve kullanılan kanallar, aşağıda detaylı şekilde ele alınmıştır:

  • turkiye.gov.tr adresi üzerinden, Genel Sağlık Sigortası başvurusu için sorgulama yapılmaktadır.
  • Genel Sağlık Sigortası başvuru sorgulama işlemleri için e-devlet resmi internet sitesinin açılmasının ardından, ana sayfada yer alan “Giriş Yap” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • E-devlet giriş ekranında talep edilen T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi bilgileri doğrulandıktan sonra, “Giriş” seçeneğine tıklanmalıdır.
  • Ana sayfadaki arama bölümüne “Genel Sağlık Sigortası” yazılmasının ardından, Genel Sağlık Sigortası başvurusunun onaylanıp onaylanmadığına dair sorgulama ekranı açılacaktır.

[button color=”purple ” size=”medium” link=”https://www.turkiye.gov.tr/aile-bakanligi-gelir-testi-sonucu-sorgulama” icon=”” target=”true” nofollow=”false”]GSS Başvuru Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ[/button]

E-devlet sorgulama ekranında, Genel Sağlık Sigortası kapsamına alınmaya uygun bulunan kişilere dair bilgilendirmelere yer verilecektir. Genel Sağlık Sigortasının prim ödemelerinin kişilerin kendisi ya da devlet tarafından yapılıp yapılmayacağı, e-devlet soğulama ekranında detaylı şekilde açıklanmıştır.

Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu Nasıl Öğrenilir, GSS Prim Sorgulama Detayları Nelerdir?

GSS prim borcu sorgulaması için yapılması gereken işlemler, aşağıda tüm detaylarıyla belirtilmiştir:

  • Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödemeleri, sadece gelir testi kapsamında G1 kategorisinde yer alan kişileri kapsamaktadır.
  • G1 kategorisinde ele alınan bireyler, e-devlet sistemini kullanarak Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulaması yapmalıdır.
  • E-devlet üzerinden Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulaması yapmak için ana sayfadaki giriş ekranına tıklanmalıdır.
  • Sistem girişi için gerekli görülen T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi doğrulandıktan sonra, e-devlet girişi tamamlanmalıdır.
  • Sistem girişinin tamamlanmasının ardından, ana ekrandaki arama bölümüne “Genel Sağlık Sigortası Prim Borcu” yazılmalıdır.
  • Genel Sağlık Sigortası prim borcu bulunan ve Genel Sağlık Sigortası kapsamında ele alınan kişiler için e-devlet sistemi tarafından detaylı sorgulama başlatılacaktır.
  • Genel Sağlık Sigortası prim borcu ödemesi bulunan kişiler, açılan ekranda tüm prim borçlarına ve ödenecek prim tutarlarına dair detaylı bilgi alabilirler.

E-devlet sisteminden Genel Sağlık Sigortası prim borcu sorgulaması yapıldıktan sonra, aynı sayfa üzerinden prim borcu ödeme işlemleri gerçekleştirilmektedir. Kredi kartı ya da banka kartı bilgilerinin kullanılmasıyla, güncel Genel Sağlık Sigortası prim borçları için ödeme talimatı oluşturulmakta ve ödemeler düzenli şekilde gerçekleştirilmektedir. Genel Sağlık Sigortası prim borcunun ödemeleri, PTT üzerinden ve Sosyal Güvenlik Kurumu üzerinden fiziki şekilde de gerçekleştirilmektedir.

Genel Sağlık Sigortası Prim Tutarları Nasıl Belirlenir, Kimler Genel Sağlık Sigortası Primi Ödemez?

GSS primi alınmayan kişiler ve Genel Sağlık Sigortası için ekstra prim tutarı talep edilmeyen kişilerin özelikleri, aşağıda sıralı şekilde belirtilmiştir:

  • 1005 sayılı kanun kapsamında, şeref maaşı almaya hakkı bulunan kişilerden, Genel Sağlık Sigortası prim borcu için ilave ücret talep edilmemektedir.
  • Sosyal Güvenlik Kurumu kapsamında, 4A – 4B – 4C kategorisinde emekli aylığı alan kişilerden, Genel Sağlık Sigortası primleri için ekstra borç talep edilmemektedir.
  • 2330 sayılı kanun kapsamında, düzenli aylık almaya hakkı bulunan kişilerden, Genel Sağlık Sigortası primleri için ekstra ücret talep edilmemektedir.
  • Harp malulleri için verilen aylıklardan faydalanan kişilerden ve bu kişilerin birinci derece aile yakınlarından, Genel Sağlık Sigortası prim borcu tahsil edilmemektedir.
  • 3713 sayılı kanun kapsamında aylık almaya hakkı bulunan kişilere, Genel Sağlık Sigortası kapsamında ekstra ücret tahsili yapılmayacaktır.
  • Engelli raporuna sahip olan ve %40 üzeri engellilik hali devam eden kişilerden, Genel Sağlık Sigortası için ekstra prim talebi edilmemektedir.
  • Fakirlik belgesi bulunan ve fakirlik maaşı almaya hak kazanan kişilerden, iş durumu düzelene kadar Genel Sağlık Sigortası primleri için ek ödeme talep edilmemektedir.
  • 65 yaş üstü maaşı bulunan bireyler, Genel Sağlık Sigortası primleri için ek ödeme yapmak zorunda değildir.
  • 18 yaşından küçük bireyler, Genel Sağlık Sigortası kapsamında prim borcu ödemek zorunda değildir ve Genel Sağlık Sigortasının sunduğu tüm haklardan, ücretsiz şekilde faydalanabilirler.

Yukarıda sıralanan maddelere uyum sağlayan kişilerin yanında, SGK güvencesi bulunmayan ve yukarıda belirtilen kişilere akmakla yükümlü sayılan kişilerin de Genel Sağlık Sigortası primleri için ek ödeme yapma zorunluluğu bulunmamaktadır.

Genel Sağlık Sigortası Kapsamına Kimler Girmektedir?

Genel Sağlık Sigortası güvencesinden faydalanabilecek kişiler şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Sosyal güvence sahibi olmayan kişiler
  • Sosyal Sigorta Kurumu ve Emekli Sandığı prim ödemesi yapmayan kişiler
  • Türkiye Cumhuriyeti sınırlarında yaşayan yabancı kişiler
  • Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aylık ve gelir alan kişiler
  • Stajyer avukatlar
  • İşsizlik ödeneği alan kişiler

Genel Sağlık Sigortası, ülkede bulunan herkesin sağlık hizmetlerinden faydalanılabilmesi için geliştirilmiş bir sistemdir. Bu nedenle genel olarak herkesin hizmet alması esastır.

Gelir Testi İşlemi Nerede Yaptırılır?

[box type=”info” align=”alignleft” class=”” width=”100%”]Gelir testi işlemi yaptırmak için kişinin bizzat Sosyal Dayanışma ve Yardımlaşma Vakfı’na giderek başvuruda bulunması gerekmektedir. Bu konuda yetkili kurum, kişinin ikametgah adresinin bulunduğu yerdeki kurumdur.[/box]

Gelir Testi Yenilenmesi Gereken Durumlar Nelerdir?

Gelir testi yenilemesi gerektiren durumlar şu şekilde listelenebilmektedir:

  • Hane içerisindeki birey sayısında bir değişiklik söz konusu olması halinde gelir testi yenilemesi talep edilebilmektedir.
  • Primlerini devletin ödediği kişiler ve asgari ücretin 1/3’ü kadar prim ödeyen kişilerin evlerine her sene kurum yetkilileri tarafından ziyaret yapılarak gelir testi yenilemesine gerek olup olmadığı kontrol edilmektedir.
  • Gelir durumunda bir değişiklik olduğunda gelir testinin yeniden yapılması gerekmektedir.

Gelir Testine İtiraz Nasıl Yapılır?

Genel Sağlık Sigortası için yapılan gelir testinde bir yanlışlık olduğunu düşünen kişilerin gelir testine itiraz etme imkanları bulunmaktadır. Genel Sağlık Sigortası kararları ilgili kişiye tebliğ yoluyla bildirilmektedir. Tebliğ tarihinden itibaren 15 gün içerisinde itiraz edilmesi gerekmektedir. Bu süre hak düşürücü olarak belirlenmiştir.

Yani kişilerin bu süre içerisinde itiraz etmemeleri halinde itiraz hakları sona ermektedir. Süresi içerisinde itiraz etmesi gereken kişilerin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na giderek dilekçe vermeleri gerekmektedir. İtiraz üzerinde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı bünyesinde heyet toplanmakta ve itirazı değerlendirmektedir.

Gelir Testi Nasıl Yapılır
Genel Sağlık Sigortası Kimleri Kapsamaktadır
Genel Sağlık Sigortası Borcu Nasıl Silinir?
Yorumlar

  1. Burak dedi ki:

    Ben 18 yaşımı doldurdum ve amelat olacağından dolayı genel sağlık sigortasını yaptırsam amelatımı karşılarmı .

  2. Derya dedi ki:

    Merhaba ;
    30 yasindayim 2,5 aydir calismiyorum. Babamin sigortasindan yararlanabilirmiyim yoksa GSS yaptirmam gerekiyor mu sigortanin 100 gun sonrasi devam edebilmesi icin
    Tesekkurler

  3. Aysel dedi ki:

    Merhaba, yaklaşık 4 ay önce işimden ayrıldım. Hastanede muayane olmam gerek. GSS prim borcum varmış, yatırdığım halde muayane olamıyorum. Ne yapmam gerek. Teşekkür ederim.

  4. Harun dedi ki:

    Merhaba,
    54 yadindayim, 48 yildir devamli Almanyada ikamet etmekteyim ve ayni zamanda 18 yadimdan beride yine Almanyada sigortali olarak calismaktayim.
    e.Devlet sistemin icok iyi buluoyrum, ancak malesef Almanyada kaldigim icin ve ayni zamanda cifte Vatandas oldugum icin benim Makamlarla isim ve ihtiaycimi direk makamlarla hallediyorum.
    Ancak simdi görüdügüm kadari ile e-Devlet sisteminde adima kayitli GSS Borcu görünmkte!

    Ben simdiye kadar devamli calistigim ülkede (Almanyada) sigortam vardi ve Türkiyed hic böyle bir müracaatta bulunmadim.
    Benim sorum, böyle bir kaydi adima benden habersiz kim yapti 2012 de baslayip ne hikmetse 2018 de tekrar kapatildi.
    Su anda sistemde görünen borc miktarida 10025.27 TL (Genel Sağlık Sigortası Tescillerine Ait Tahakkuk, Tahsilat ve Emanet Durumlarını Gösterir Belge)
    Olmayan bir kaydin nasil borcu cikar ve bu problemi nasil cözebiliriz?
    Saygilarimla
    Harun

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bu sürelerde Almanya da olduğunuz kanıtlayacağınız belge (Pasaport) olabilir ile müracaat ettiğiniz zaman silinir.

  5. serfir dedi ki:

    Merhaba,
    8 aydir Almanya’dayim, henüz burada calismiyorum. Esim Almanyada yüksek lisans yapiyor ben ise Dil kursuna gidiyorum. Ikimizin de burada oturum izni var. Türkiye’deki ikametimiz devam ediyor. Biz GSS’den yararlanabilir miyiz? Kronik bir hastaligimdan dolayi Türkiye’de calisirken SGK raporu kapsaminda düzenli ilac alabiliyordum. Simdi Türkiye’ye geldigimizde muayene olmak ve GSS sayesinde SGK ilac raporunu yenileyerek ilacimi almak istiyorum. Bu mümkün müdür ? Herhangi bir engel var midir? Simdiden tesekkur ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da sigortanız olsaydı burada da geçerli olacaktı. Olmadığına ve Türk vatandaşlığınız devam ettiğine göre GSS ödeyerek sağlık hizmetinden yararlanabilirsiniz.

  6. Selim dedi ki:

    Merhaba,
    Ben Yurtdisinda çalışıyorum. Ailem yaz tatilinde Turkiyede olduklari 2 aylik sure için, prim ödeyerek GSS den yararlanma imkanımız var mi?
    Bu konuda muhtardan misafir ikamet kağıdı alinarak kisa sureli GSS başvurusu yapilabildigini duyduk , detayi hakkinda bilgi verebilirseniz sevinirim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ülkemizin taraf olduğu Almanya, Hollanda, Belçika, Avusturya, Fransa, KKTC, Makedonya, Romanya, Bosna Hersek, Çek Cumhuriyeti, Arnavutluk, Lüksemburg, Hırvatistan, Sırbistan, Karadağ, Macaristan, Azerbaycan, İtalya ve Tunus Sosyal Güvenlik Sözleşmeleri, ülkemizde genel sağlık sigortası uygulamalarını kapsamaktadır. Buna göre, bu ülkelerde sağlık yardımı hakkına sahip olan kişilerin, Türkiye’de geçici bulunmaları veya daimi ikamet halleri durumunda, sağlık yardımlarından yararlanma hakları bulunmaktadır. Azerbaycan, İtalya ve Tunus sözleşmelerinde sağlık uygulamalarına henüz başlanmamıştır.

  7. T.Y dedi ki:

    Merhaba ben almanyadan dönüş yapıcam 7.ayın sonunda nasıl gss den faydalanabilirim kendim TC vatandaşıyım çocuklarım ve eşim alman vatandaşı şimdiden kayıt yaptırabilirmiyim ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Döndükten sonra başvuru yapabilirsiniz. Bakmakla yükümlü olunan herkesi kapsamaktadır.

  8. burak dedi ki:

    Merhaba bayadır işsizim ve 29 yaşındayım GSS dan yararlanabilir miyim yararlanabiliyorsam nasıl başvuru yapabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kaymakamlıklarda bulunan sosyal yardım müdürlüklerinde gelir testi yaptırmanız gerekiyor.

  9. Yağız dedi ki:

    Merhaba ben 2021 Ekim itibarıyla 25 yaş sınırını geçtim fakat hala daha öğrenci olduğum için gss’den faydalanabilir miyim? Faydalanabiliyorsam nasıl?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yaşını geçtiyseniz yararlanamzsınız.

  10. fatma dedi ki:

    Merhabalar .ben dışardan okuyorum lise yı.hicbir güvencem yok .gss nasıl yararlanabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Lise öğrencileri 20 yaşına kadar gss kapsamında sağlıktan yararlanabilir. Bağlı bulunduğunuz kaymakamlıklarda bulunan sosyal hizmet müdürlüklerine öğrenci belgenizle müracaat etmelisiniz.

  11. Can dedi ki:

    Merhaba. Ben gelir testi yaptırdım ve sonuç G0 çıktı yani en düşük seviye. Eşim ve benim Genel sağlık sigortasından yararlanmamız için şimdi nereye başvuru yapmamız gerekiyor?

  12. Yasar dedi ki:

    Mrb gelir testi yapdır dim g0 yazıyor edevleten şimdi SGK gitmem gereklimi yoksa otomatik olarak sisteme mi geçiyor ve g0 nedemek.

  13. ufuk can dedi ki:

    Merhabalar;

    İki kısa sorum olacak: 1 – Benim GSS için başvuru yapmam ve ardından onaylanmış olması yeterli midir, bu sigorta eşimi de otomatikman kapsar mı? 2- Başvurumdan ne kadar zaman sonra sonuç belli olur? Teşekkürler…

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Başka bir sosyal güvanceniz yok ise zaten otomatikman başlar. Primleri yatırarak bakmakla yükümlü olduğunuz tüm kişilerin sağlıktan yararlanmasını sağlarsınız.

  14. ahmet dedi ki:

    merhaba 23 yasındayım unıversıte ogresıyım babamın saglık sıgortası olmasına ragmen bende gozukmuyor e devletten bunu duzeltebılırmıyım

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kurumdan aktivasyon işlemi yaptırmalısınız.

  15. Ayse dedi ki:

    Merhaba ben 20 yaşındayım eczacılık okuyorum baba yada annemin sigortası yok hastaneden geri çevrildim sağlık güvencem olmadığı gerekçesiyle gss ye nasıl başvur malıyım sgk dan mı il sağlığı müdürlüğünden mi

  16. melike dedi ki:

    merhaba 28 yaşındayım İsmek’e part time olarak çalışıyordum 30 haziranda işimize son verildi. 296,74 TL gss prim borcumun olduğu tarafıma sms ile bildirildi. bu tutarı ödemem gerekiyormu. Çalışmadığımdan dolayı GSS’yi babamın üzerine aldırabilirmiyim? bunun için nereye başvurmalıyım?

  17. ÜMİT dedi ki:

    MERHABA ,
    BABAMIN BAĞKUR BORCUNDAN DOLAYI ,ANNEM VE BABAMIN SAĞLIK GÜVENCESİ YOK.ANNEME GENEL SAĞLIK SİGORTASI YAPTIRINCA BABAM DA FAYDALANABİLİR Mİ ?

  18. yılmaz kocer dedi ki:

    hıc bir güvencem yok şeker hastasıyım ben nasıl faydalanacam bana bir yardımcı olunu

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hiçbir geliriniz yok ise kaymakamlıklarda bulunan sosyal hizmetler müdürlüklerine başvuru yaparak gelir testiniz yapılacak değerlendirmeye göre ya 78 tl ya da primsiz sağlıktan yararlanabileceksiniz.

  19. Bartu dedi ki:

    Merhaba, öğrenci belgesi ile nereye başvurmam gerekiyor? Bir de başvurduktan sonra kaç gün içinde aktif oluyor?

  20. Bartu dedi ki:

    Merhaba, 22 yaşında üniversite öğrencisiyim. Gelir testine girmeden genel sağlık sigortası başvurusu yapabiliyor muyum? Bir de başvuru yaptıktan sonra sonucu ortalama kaç gün içinde belli olur ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      25 yaşına kadar varsa baba ve annenizin sigortasından yoksa devlet güvencesi ile sağlıktan yaralanmanız mümkün. Öğrenci belgeniz ile aktivasyon yaptırabilirsiniz. 25 yaşından sonra zaten otomatikman başlar.

  21. E.Ş dedi ki:

    Merhabalar,
    Ailemden kimsenin sigortası yok. 21 yaşında üniversitede öğrenciyim. GSS’den faydalanıyor muyum yoksa başvurmam gerekli mi?

  22. Süleyman dedi ki:

    Sonsuz saygılarımla
    2. eşimi sağlıktan yararlanması için ne işlemler yapılması gerekmektedir.

  23. Ayşegül dedi ki:

    merhaba, kktc de ikamet etmekteyim ve kktc vatandaşıyım . 2016 yılında TC vatandaşı oldum . 2017 de geçirdiğim trafik kazası sonucu omurilik felci oldum. Türkiyede sgk ile anlaşması olan özel bir fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezinde tedavi olmak istiyorum. Çalışmıyorum , engelli maaşı dışında bir gelirim de yok. GSS yaptırabilir miyim ? ve GSS rehabilitasyonu karşılar mı? İkametim KKTC DE olduğu için gelir testi nasıl yapılır? Gelir testi yaptırmadan üst pirimle başvursam gss ye hemen tedavime başlayabilir miyim?

  24. oğuz dedi ki:

    Merhaba,
    2019 şubat ayından itibaren işsizim ve herhangi bir sağlık güvencem bulunmamaktadır. Şu anda otomatik olarak sistem beni gss sistemine geçirmiş midir ? Herhangi bir yere başvuru yapmam gerekir mi ?
    Hastanelerden sağlık hizmeti alabilmem için ne yapmam gerekir ?
    Teşekkürler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşsizlik maaşı almıyorsanız GSS başlatılmıştır. e devletten görebilirsiniz.

  25. Hulya dedi ki:

    Merhabalar esim ssk olarak calisiyordu isten cikti ve 100 gunluk sureyi bitirdik.ve genel saglik sigortasina basvurmak istiyoruz.benim sorum su gelir testi yaptirmadan odeme yapmak istiyoruz bu durumda sagliktan ne kadar sure icerisinde faydalanmaya baslayabiliriz.tesekurler

  26. Yunus dedi ki:

    Merhaba öğrenciydim 25 yaşını doldurdum dün hastahaneye gittim sağlık güvencem olmadığını söylediler gss otomatik başlamıyormuydu neden böyle oldu ?

  27. Adnan Bayramoğlu dedi ki:

    Selamun Aleykum. Ramazan-ı Şerifimiz Kutlu Olsun.

    Kızım şu anda Bolu Belediyesi’nde sözleşmeli olarak çalışıyor. Eğer sözleşme tarihi bittikten sonra, sözleşmesi feshedilirse GSS işlemini hemen başlatması mı lazım?

  28. N. Ç. dedi ki:

    Merhaba,

    Annem yabancı vatandaş.
    T.C. Vatandaşı olarak, Annem’in sağlık hakkından yararlanması için SGKlı çalışan olarak benden destek almasını istiyorum.

    Annemin yabancı kimlik bilgileri, benim T.C. bilgilerim ve doğum belgemin tercümesinin yeterli olacağı söylenmiş idi.

    Eksik kalan bir husus var mıdır?
    Desteğinizi rica ederim.

  29. sedat dedi ki:

    MERHABA;

    GSS yaptırmak istiyorum ne yapmam gerek

  30. Umit dedi ki:

    Hollandada yasayan mavi kartli bir vatandasim. Yakinda turkiyeye donmeyi dusunuyorum. Yerlestigimde saglik sigortasi yaptirtmam gerekiyor. E devlet sifresi defalarca aldim ama calismiyor. Bu yuzden gelir sorgulamasi nasil yapilicak?? Yurt disi gelirimi bildirmek zorundamiyim???

  31. mehmetcan dedi ki:

    Merhaba iyi çalışmalar bu yeni çıkan yasaya göre gss borcu ve bağkur borcu olanlar 31 aralık tarihine kadar ücretsiz olarak sağlık bakanlığına bağlı olan hastanelerden ücretsiz olarak faydalanacak diye bi kanun çıktı fakat bugün hastaneye gittim ama sağlıktan faydalanamadım şuan bağkurluyum bağkura borcum yok fakat gss ye borcum var ne yapmam gerekir acaba bilginiz varmı

  32. Mehmet dedi ki:

    Merhaba

    Gelir testi yaptirmadan yukarida belirttiginiz şekilde sabit ucret ile gss yaptirmak istiyorum. Nereye-nasil basvurmam gerekiyor?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Genel Sağlık sigortası için Gelir testi şart. Ancak test yaptırmadan tavan primden ödeyebilirsiniz. Bir SGK güvenceniz yok ise sistem Otomatikman başlatır.

    2. Mehmet Şengül dedi ki:

      2 ay sonra işsizlik ödemem bitiyor.gss yi test yaptırmadan ödemek istiyorum.evliyim 20 yaşında öğrenci bir kızım var.nasıl,nereye müracaat etmeliyim.ne kadar ödemem gerekiyor. Ekim 2021 de emekli olacağım inşallah.ödemelerimi peşin toptan ödeyebilirmiyim.nereye ödeme yapmam gerekiyor.teşekkürler

  33. Emrah dedi ki:

    Ameliyat Islemlerinde de Gss’nin Yarari Varmi Yoksa Sadece Muayene Ve Ilac Bakimindan mi Yardim Sagliyor ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Normal sgk hizmetlerinin tümünden faydalanabilmektesiniz.

  34. Zeliha dedi ki:

    Merhaba, 2019 gss başvurusu için gereken evraklar nelerdir. Başvuru nereden yapılıyor. Sigorta işten çıkışı kasım 2018 ilk defa gss’den yararlanılacaktır. Teşekkürler.

  35. Sinan, dedi ki:

    Merhaba kolay gelsin genel sağlık sigortası yaptırmak istiyorum bunun için bilgi almak istiyorum

  36. Recep dedi ki:

    Merhaba ben 23 yasındayım askerden geldim ve 3 aydır çalşmoyrum ve bir rahatsızlıgımdan dolayı hastaneye gittim doktorumun bana amaliyat olmamgerektigini söyledi gss yaptırsam herhangibi bir ücret ödermiyim yada nekadar bir kısmını öderim teşekkür ederim.

  37. osmn dedi ki:

    slmm benim tarım bağkuruna 6tl borcum var acil hastaneye yatmam gerekiyor saglık hizmeti alamıyom 6bindde ödeyeeck durum yok gss yeşil kart vb.. bişey li olamazmıyım borcu yapılndırma sansım varmı bagkuru dondurma vb.. saglık hizmeti alabilmem için en kestrme ekonomik ne yapabilirm lütfen bi yardımcı olun bilgilendrrn

  38. Selim dedi ki:

    İsteğe bağlı sigorta yaptıracam genel sağlık sigortasından ücret ödemeden yararlanırmıyım saygılar.

  39. E.k dedi ki:

    Merhaba esim gecen ay gss basvurusu yapti.henuz parasini yatirmadi.suan hastanede muayene olabilirmiyiz

  40. Tuba Bozkurt dedi ki:

    Merhaba, benim babam esnaf ancak iflas etti bağkur kaydı var ancak ödemesini yapamıyor. Dolayısıyla sağlıktan yararlanamıyorlar. Ben sgklıyım kendi üzerime almak istedim ancak bağkur kayıtları olduğu için kabul görmedi. Peki ben annemi babamı genel sağlık sigortasına dahil edebilir miyim? Hiçbir gelirleri yoktur.

  41. TT dedi ki:

    Merhaba,
    Ben rahmetli babamdan yetim maaşı alıyorum, 60 yaşındayım ama sigortam yok, sigortadan faydanabilirmiyim ? Neler gerekiyor, nereye başvurmalıyım,
    Şimdiden teşekkürler
    TT

  42. Engin dedi ki:

    Merhaba,

    7 sene kadar önce gss yaptırmıştım. Daha sonra işe başladım 6 sene çalıştım. 1 aydır işsizim yeniden. Gss ‘den faydalanmak için ne yapmam gerekiyor?

    Teşekkürler.

  43. Sevda dedi ki:

    Benim ve eşimin herhangi bir sağlık güvencesi yok ve ben 5 aylık hamileyim.
    Eşimi gss yaptırırsam bende faydalanabiliyor muyum? Gss özel hastanede doğum ücretinde indirim sağlıyor mu? Gss başvurusunu nereye nasıl yapmalıyız? Şimdiden teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kendinize yaptırdığınızda tüm aile fertlerinde geçerli oluyor. GSS ile diğer ssk lı kişilerin tüm haklarına sahip olabiliyorsunuz. İlçe kaymakamlıklarına giderek aile ve sosyal Hizmet müdürlüklerinde gelir testi yaptırarak GSS başvurusu yapabilirsiniz.

  44. Beyza dedi ki:

    Merhaba ben 18 yaşında lise son sınıf öğrencisiyim. Babamın sigortası yok benimde yok muayene olurken ücret ödüyorum. Nasıl sigortalı olabilirim bana yardımcı olur musunuz?

  45. Orhan dedi ki:

    Merhaba ben genel sağlık sigortası yaptırdim bitti şimdi tekrar yaptirmam için pttye para yaturmammi gerekiyor yoksa tekrar sosyal hizmetleremi gitmem gerekiyor bide benim adıma aile fertlerinden birisi bu işlemi ben olmadan yapabiliyormu

  46. Ayhan dedi ki:

    Selamlar,

    3 Aralık tarihinde işten ayrıldım.Sorularım,

    1-Gss yaptırmak için gelir testi yaptırmam gerekir mi?
    2-Eşim benim Gss den faydalanır mı?Yoksa ona ayrıca Gss yaptırmalımıyım?

  47. Erkan dedi ki:

    23yAşındayım sigortam yok babamdan yararlanabilirmiyim

  48. Berna dedi ki:

    Merhaba annemin babamın sigortası yok önlisans mezunuyum şuanda açık öğretimden devam ediyorum 21 yaşındayım sigortadan yararlanma durumun varmı ?

  49. Muhammed dedi ki:

    Merhaba; 30 kasım 2018 itibari ile son işsizlik ödeneğim bitti,3 aralık 2018 tarihinde sosyal yardımlaşma kurumunda gelir testi yaptırdım,ben bekar 39 yaşında anne ve babamla yaşıyorum.gelir testi yapılırken babamın üzerine olan rayiç bedeli 39.000 tl ev,benim üzerime olan rayiç bedeli 34.000 tl olan araç,bababın 1.700 tl emekli maaşı görünüyordu.benim sormak istediğim sosyal yardımlaşma kurumu gelir testi yaparken 8 ay önce işten çıkarıldığım işsiz olduğum halde sgk hizmet dökümündeki son maaşımı ve bir daha alamayacak olduğum işsizlik maaşımıda dikkate alarak hesap yapıldı.son aldığım maaş içinde tazminatımda olduğu için yüksek görünüyormuş ve bu yüzden gss ödemesi çıkabilirmiş.
    Benim sorum şu;bu gelir testi yapılırken işten çıkarılmadan önceki maaşımı ve işsizlik maaşımı neden dikkate alındı,zaten işten 8 ay önce çıkarıldım yani 8 aydır çalışmıyor maaş almıyorum.bir diğer konuda son aldığım işsizlik maaşından sonra bir daha işsizlik maaşı alamayacağım (bir iş bulana kadar) neden son aldığım işsizlik maaşı hesaba katılıyor.
    Yapılanlar doğrumu yoksa yanlış bir prosedürmü uygulanmış.teşekkürler

  50. EMRE CAN CAMBAZ dedi ki:

    Merhaba.
    Ben KKTC uyrukluyum. İstanbul Üniversitesine 4/9/2018 tarihinde kayıt oldum ve 04/12/2018 tarıhinde (yarın) 3 aylık sürem doluyor. Fakat 18 yaşımı 06/12/2018 tarihinde dolduracağım için Nüfus Müdürlüğü bana 99 ile başlayan kimlik numarası vermiyor. Ben şimdi 2 gün için Genel Sağlık Sigortamı yaptıramıyorum. Ne yapabilirim?
    LÜTFEN BANA YARDIMCI OLURMUSUNUZ!!!!!

  51. Aygül dedi ki:

    Merhaba
    20 yasindayim Universitede hemsirelik bolumunde staj goruyorum saglik sgortam yok daha onceden bir yerden sigortali olarak hic calismadim annemin ve babaminda sigortalari yok SGK dan yararlanmam için ne yapmaliyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Lise mezunları 20 yaşına yüksek okul veya üniversite mezun veya öğrenciliği devam edenler 25 yaşına kadar Ücretsiz GSS kapsamındadır. Belirttiğim durumlara uyuyorsanız sağlık hizmetinden yaralanbilirisiniz

    2. Melike dedi ki:

      Merhaba kardeşim icin ıstiyorum suanda çalışmıyor herhangi bir geliri yok. 24 yaşında mart’ın 16sinda 25 giricek. Şuanda yararlanabilme ihtimali var mi ?

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Her vatandaş gss den yararlanabilir. Hiçbir geliri yok ise Gelir testi yaparak prim ödemeden yararlanır. Ya da 2021 yılı için ayda 107,23 tl ödeyerek faydalanabilir.

  52. yasin dedi ki:

    yaşım 33 en son işsizlik maaşı aldığımdan işsizlik sigortası vardı şuan onun süresi bitti (2012 yılında gelir testi yaptırmıştım sonra çalışmaya başladım) GSS yaptırmak istiyorum. gelir testi yaptırmadan başvurabilrmiyim .çalışmıyorum ve en düşün prim ücretini ödeyerek nasıl başvurabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      En düşük prim ile ödeyebilmek için tekrar gelir testi yaptırmanız gerekiyor.

  53. Ali dedi ki:

    Merhaba ben gssden daha önce faydalandım yurt dışında üniversite okuduğum zaman adresimi taşıdım şimdi Türkiye ye döndüm tekrar nasıl aktif hale getirebilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kaymakamlıklarda bulunan GSS brimlerine müracaat edip gelir testi yaparak aktive edebilirsiniz.

  54. Eylül dedi ki:

    Merhaba,45 yaşında erkek kardeşim çalışmadığı için gss ödüyorduk fakat yazın dr gittiğinde sistemde çıkmamış muayene olamamış. Biz araştırdık aylık odemeler için gittiğimizde borç görünmüyor dediler.yazdan beri durum bu. 170 i aradık net cevap alamadık. Şimdi ise 1450 tl borç olduğu söyleniyor. Yapabileceğimiz bir şey var mı bu durumda acaba. Üç kişilik bir aile ve sadece babamın emekli maaşı var eve giren. Şimdiden teşekkürler…

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      En yakın SOsyal güvenlik merkezine müracaat edip ödemelerinizin dökümünü çıkarttırın GSS çok sağlıklı çalışan bir sistem değil.

  55. HUSEYIN dedi ki:

    bu doğru mu yoksa yanlış mı?

    Yeni sistemde artık gelir testi yaptırmak zorunlu değil. Bunun yerinde herkes için sabit bir genel sağlık sigortası primi öngörülüyor. Bu tutar ise asgari ücretin %3’ü oranında belirlendi. 2018 yılı için bu rakam 60,89 TL’dir.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bu konuda bir çalışma var ancak alen gelir testi yapılması şartı devam ediyor. 2019 için bir çalışma mevcut. Netleştiğinde sitemizden güncel durumu paylaşacağız.

  56. Göksal baltacı dedi ki:

    Merhabalar yaklaşık 3 4 aydır çalışmıyorum ve sigortam yok gelir testi yaptırmadan genel sağlık siğortasından yararlanabilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Gelir testi yapmadan yararlanabilirsiniz. Ancak tavandan ödersiniz.

    2. SS dedi ki:

      Merhaba kardeşim 20 yasında erkek üniversite sınavlarına hazırlanıyor ve ameliyat olacak ancak sigortası yok GSS başvurusu yapsak olur mu ve hemen kullanabilir miyiz?

    3. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,
      Genel Sağlık Sigortası kapsamında, sigortalı olarak çalışanların veya kapsama dahil olanların sağlık hizmetlerinden yararlanabilmesi için 30 günlük primlerini ödemiş olmaları gerekmektedir.

  57. Mehmet ali dedi ki:

    Eşim işsizlik maaşı alıyor bende yeni başka bir işte sigortalı olarak çalışmaya başlayacağım.eşim benim sigortamdan yararlanabilirmi işsizliği kesilirmi ve hemen yararlanmaya başlarmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Eşiniz işsizlik maaşı aldığı süre içerisinde kendi sağlık haklarından yararlanır. Maaş bittikten sonar sizden yararlanmaya başlar.

  58. Mustafa dedi ki:

    Merhabalar,
    Ben Yurt disinda calisiyorum ve cifte vatandasligim var. Bir yil once Esim ve cocuklarimi Turkiye’ye yerlestirdim ve onlar da cifte vatandas. Fakat benim 15 yasinda uvey bir kizim var Turk vatandasligi henuz yok. Kendisi Ortaokul 8. Sinif Turkiyede basladi ve bitirdi, simdide Lise 1. Sinifa basliyor;
    -Esimin Turk vatandasligi var, Genel Saglik Sigortasi yaptirirsa 15 yasindaki Turk Vatandasligi olmayan (Esimin oz kizi) kizim bundan yararlanabilirmi?
    -Kendi Genel Saglik Sigortasi yaptirabilir mi?
    -Genel Saglik Sigorta Uzmanlari olarak sizin tavsiyeniz nedir?

  59. M. O. dedi ki:

    Ben de bunun için Alo 170 birkaç kez aradım fakat farklı şeyler söylediler. Birisi sizin söylediğiniz gibi, diğeri de anne/baba tarafından bir güvence olması gerektiğini söylüyor. Eğer sizin dediğiniz gibiyse internetten öğrenci belgesi çıkartıp, sadece SGK ya mı gitmem gerekiyor?
    Ve bu sigorta ne kadar günde işleme alınır?

    Teşekkürler.

    1. M. O. dedi ki:

      Ailede GSS G kodu farklı olan var, bu sorun yaratır mı?

  60. M. O. dedi ki:

    İyi günler, babam 2007 yılında vefat etti. Evde 4 kişiyiz. Babamın sigorta günleri eksik ve annem part time çalışıyordu, sigortası yok. Ben 18 yaşındayım ve açık lise öğrencisiyim. Kasım 2017 1 günlük primim var. Bu yüzden SSK kesilmiş. Şuan çalışmıyorum. Acil olduğu için;
    Öğrenci olmam durumu değiştirir mi, anne-baba SSK olmadan ücretsiz yararlanabilir miyim?
    Gelir testine girmeden GSS 61 TL primi direk ödeyip, ne zaman kullanmaya başlayabilirim?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      anne ve babanızın sigortası olmasa da lise eğitimine devam ettiğiniz sürece 20 yaşını doldurana kadar sağlıktan yararlanabilirsiniz. İkametgahınızın bağlı bulunduğu sosyal Güvenlik merkezine başvurunuz.

    2. Cengiz dedi ki:

      Merhaba 25 yaşındayım üniversite bitti ama derslerim olduğu için dondurdum askere gitmek için ,bugün gözümle ilgili hastaneye gittim muayene olamadım muayene olabilmem için ne yapmalıyım