T.C. İle Emekli Maaşı Sorgulama E-Devlet

T.C. ile emekli maaşı sorgulama E-Devlet üzerinden yapılabilir. Emekli olmak, insanların yıllar süren çalışma hayatlarını sonlandırdıkları ve yeni bir yaşama başladıkları bir süreçtir. Bu süreçte yıllarca adlarına emeklilik primi ödenen sigortalılara maaş bağlanır. Bu maaşın miktarını ise çalışma hayatı boyunca alınan ücret belirler. T.C. ile emekli maaşı sorgulama E-Devlet ile yapılan bir işlemdir. Bu işlemi yaparak ne kadar ödeme alacağınızı öğrenebilirsiniz.
Emekli maaşları belirli bir yıl çalışma ve belirli süre prim ödeme karşılığında ödenir. Bu hak sadece sigortalı çalışanlara tanınır. Sigortasız çalışanlar ya da prim ödemelerini yapmayanlar bu haktan yararlanamaz. Emekli maaşı almaya hak kazanan sigortalı vefat ettiğinde geride kalan eşine ve çocuklarına da dul-yetim aylıkları bağlanır.
T.C. İLE EMEKLİ MAAŞI SORGULAMA YÖNTEMLERİ
T.C. ile emekli maaşı sorgulama yöntemleri arasında üç farklı alternatifiniz söz konusudur. Bunlardan ilki e-Devlet internet sitesini kullanmak diğeri ise e-Devlet mobil uygulamasını kullanmak şeklindedir. Bir diğeri ise SGK internet sitesi üzerinden sorgulama yapmaktır.
Kimlik numarası ve e-Devlet şifresini kullanarak e-Devlet üzerinden maaşınızı öğrenebilirsiniz. Bunun yanı sıra e-imza ve mobil imza kullanarak da e-Devlet sistemine erişme şansınız vardır. Tarayıcınıza turkiye.gov.tr yazarak e-Devlet internet sitesine girebilirsiniz. Google’a e-Devlet yazarak da sisteme ulaşabilirsiniz.
E-Devlet İnternet Sitesi Üzerinden Emekli Maaşı Sorgulama
E-Devlet internet sitesi üzerinden emekli maaşı sorgulama yapmak için ilk önce siteye giriş yapmalısınız.
E-Devlet internet sitesine girdikten sonra sağ tarafta “Giriş Yap” seçeneği yer alır. Buraya tıklayarak şifrenizi gireceğiniz ekrana ulaşabilirsiniz.
Yukarıda e-Devlet sitesine girmeden önce şifre girmeniz gereken ekran yer alır. Kimlik numaranız ve şifrenizle bu kısımdan giriş yapabilirsiniz. Şifrenizi hatırlamıyorsanız “Şifremi unuttum” kısmına tıklamalısınız. Henüz bir şifreniz yoksa PTT şubelerine giderek şifrenizi alabilirsiniz.
Şifre ile giriş aşamasını tamamladıktan sonra emeklilik bilgilerinize ulaşmak için arama alanını kullanmalısınız. Arama alanına “Emekli” yazarak ilgili kısımlara ulaşabilirsiniz. Buna göre şu bölümlerden emeklilik ile ilgili işlemler yapabilirsiniz:
- Çalışma hayatım
- Normal şartlarda ne zaman emekli olabilirim
- 4A emekli aylık bilgisi
Yukarıdaki seçeneklerden 4A Emeklilik Bilgisine tıkladığınızda maaş tutarınızı öğrenebilirsiniz. Diğerleri ise emekliliğe ilişkin farklı bilgilere erişmeniz içindir.
4A(SSK Emekli Maaşı Sorgulama)
“4A Emekli Aylık Bilgisi” kısmından maaş sorgulama işlemini yapabilirsiniz. Bu kısımda size ne kadar ödeme aldığınız gösterilir. Bu sayede güncel olarak aldığınız maaşı öğrenebilirsiniz. 4A emekli aylık bilgisi kısmını kullanarak maaş bilgisine erişebilirsiniz. Bu kısımdan sadece emeklilik başvurusunu tamamlamış ve aylık almaya başlamış kişiler aylık bilgisi görebilir. Henüz aylık almaya başlamayanlar ise “Normal şartlarda ne zaman emekli olurum?” kısmına tıklayabilir.
Bu kısımda ilk önce sigorta kolunu ardından hizmete başlama tarihini seçmelisiniz. Son olarak ise “Sorgula” kısmına tıklamalısınız. Bu sayede tahmini olarak ne zaman emekli olacağınızı öğrenebilirsiniz.
4B(BAĞ-KUR Emekli Maaşı Sorgulama)
4B yani BAĞ-KUR emekli maaşı sorgulama işlemi için arama alanına “4B” yazmalısınız. Ardından çıkan seçenekler arasından “4B Emekli Aylık Bilgisi” kısmına tıklamalısınız.
4B emekli aylık bilgisi kısmında size 4B kapsamında bağlanan aylık tutarı gösterilir. Bu tutara doğrulama amaçlı ya da kontrol amaçlı bakabilirsiniz.
4C(Emekli Sandığı Sorgulama)
4C yani Emekli Sandığı sorgulama işlemi yıllarca kamu hizmetinde çalıştıktan sonra size ne kadar aylık bağlanacağını öğrenmeniz için kullanılır.
Güncel olarak aldığınız emekli aylık tutarını görmek için “Sosyal Güvenlik Kurumu/4C Emekli aylık bilgisi” seçeneğine tıklamalısınız. Bunun yanı sıra aylık ödeme ve kesinti bilgilerini de görmeniz mümkündür. Yukarıda ekran görüntüsünde verilen son seçenekten de evrak takibi yapabilirsiniz. Bu seçenek sayesinde eğer emeklilik talebinde bulunduysanız işlemlerin ne aşamada olduğunu öğrenebilirsiniz.
E-Devlet Mobil Uygulama Üzerinden Emekli Maaşı Sorgulama
E-Devlet mobil uygulama üzerinden emekli maaşı sorgulaması yapmanız mümkündür. İlk olarak e-Devlet mobil uygulamasını cihazınıza indirmelisiniz. Ardından kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapmalısınız.
Cihazınızdan uygulama yükleme alanına girerek arama alanına e-Devlet yazarak uygulamaya erişebilirsiniz.
Mobil uygulamayı indirdikten sonra e-Devlet şifresi ve kimlik numaranızla giriş adımını tamamlayabilirsiniz.
E-devlet mobil uygulamasının arama alanına emekli aylık bilgisi yazarak T.C. ile emekli maaşı sorgulama e-Devlet işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Arama kısmında karşınıza farklı seçenekler çıkar. Sigorta statünüze göre 4A, 4B ya da 4C seçeneklerinden birini tercih edebilirsiniz. Bu kısımda emekli aylığı kesintileri ve belge doğrulama ile ilgili bölümlere de ulaşabilirsiniz.
SGK İnternet Sitesinden Emekli Maaşı Sorgulama
SGK internet sitesinden emekli maaşı sorgulama yapma şansınız vardır. Bunun için https://uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap/ adresine giriş yapmalısınız. Bu adreste sizden kimlik numarası, SSK, sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi gibi bilgiler istenir.
Yukarıda gösterildiği şekilde sizden istenilen bilgileri girerek sorgulama aşamasını tamamlayabilirsiniz. Sorgulama safhasını tamamladıktan sonra aylık tutarınızı öğrenebilirsiniz.
Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?
Emeklilik maaşı hesaplama için esas alınan belli değişkenler var. Bu değişkenler; prim ödeme gün sayısı, prime esans kazanç ve yaştır. Burada en önemli değişkenin prime esas kazanç olduğundan bahsedilebilir. Yani ne kadar yüksek maaş alıyorsanız o kadar yüksek emekli aylığı alacağınız söylenebilir.
4C Emeklilik Hesabında Kullanılan Ek Gösterge Tablosu
4C emeklilik hesabında kullanılan ek gösterge tablosuna göre aylık hesaplaması yapılır. Her memurun kadro derecesi farklıdır. Bu nedenle emeklilik aylıkları da bu kadro derecelerine göre farklılık gösterir.
Yukarıda güncel ek gösterge tablosu yer alır. Buna göre en yüksek kadro derecesi valilere aittir. Valileri genel müdür, mülki idare amiri, milli kütüphane başkanı, genel müdür yardımcısı ve daire başkanı takip eder.
4B Emeklilik Hesabı Nasıl Yapılır?
4B emeklilik hesabında farklı tarihler esas alınarak hesaplama yapılır. Bu tarihler emeklilik yasalarının değiştiği zamanlardır.
İlgili tarihler şu şekilde sıralanabilir
- 1 Ekim 1999 öncesinde sigortalı olanlar
- 1 Ekim 1999- 30.04.2008
- 1 Mayıs 2008
Yukarıdaki sıralanan tarihler için farklı biçimde emeklilik hesabı yapılır.
Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Emeklilik başvurusu yapmak için bizzat Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurabilir ya da e-Devlet üzerinden başvurularınızı yapabilirsiniz. E-Devlet üzerinden başvuru yapmak için “Sosyal Güvenlik Kurumu Gelir, Aylık, Ödenek Talep Belgesinin Verilmesi” kısmına girmelisiniz.
Emeklilik Tarihimi Nasıl Öğrenebilirim?
Emeklilik tarihini öğrenmek ne zaman aylık almaya başlayacağınızı bilmeniz açısından önemlidir. Bunun yanı sıra ne kadar süre daha çalışmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olarak planlarınızı yapabilirsiniz.
Emeklilik tarihini öğrenmek için e-Devlet’ten “Çalışma Hayatım” kısmına girebilirsiniz. Bu kısımda size şu bilgiler gösterilir:
- Ne kadar gün daha prim ödemeniz gerektiği
- Tamamlamanız gereken yaş
- Emekli olabileceğiniz yaş+prim ödeme gün sayısı alternatifleri
Yukarıda görüldüğü üzere “Çalışma Hayatım” kısmında yukarıdaki bilgiler yer alır. Bu kısımdan emeklilik yaşınıza göre ödemeniz gereken prim gün sayısını öğrenebilirsiniz. Örneğin, yukarıda örnek verilen bilgilerde sigortalı 61 yaşında emekli olursa 5400 gün prim ödemesi yeterlidir. 58 yaşında emekli olursa ödemesi gereken prim 7200 gündür.
Bugüne kadar yapılan ödemelere göre kalan prim ödeme gün sayısı 3685 ya da 1885’tir. Yaş için geçmesi gereken süre ise 21 ya da 24 yıldır.
Bireysel Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?
Bireysel emeklilik kapsamında sorgulama yaparak emeklilik hakkından nasıl yararlanabileceğinizi öğrenebilirsiniz. Bu sayede hem Sosyal Güvenlik Kurumundan aylık alabilir hem de bireysel emeklilik kapsamında ödeme alabilirsiniz.
Bireysel emeklilik sistemindeki haklarınızı öğrenmek için “Çalışma Hayatım” kısmından “Emeklilik İşlemleri” kısmına girmeniz gerekir. Buradan “Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım Sorgulama” seçeneğine tıklamalısınız. Bu kısımdan bireysel emeklilik ile ilgili yapılan ödemeleri görüntüleyebilirsiniz.
Emeklilik Primlerimin Ödenip Ödenmediğini Nereden Takip Edebilirim?
Emeklilik primlerinin ödenip ödenmediğini e-Devlet üzerinden takip edebilirsiniz. Prim takibi yapmak, işvereniniz tarafından eksik yapılan ödemeleri belirlemek açısından önemlidir. Bazı çalışanlar emeklilik için gerekli şartları sağladıklarını düşündükleri tarihlerde işverenleri nedeniyle eksik ödemelerle karşılaşmaktadır. Bunun en önemli sebebi işverenlerin bazen çalışanın bilgisi olmadan ödemeleri eksik yapması ya da hiç yapmamasıdır. Bu gibi durumlarda Sosyal Güvenlik Kurumuna şikâyette bulunabilirsiniz.
Primlerinizi “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” kısmından takip edebilirsiniz. Buradan aynı zamanda sigorta girişinizi de kontrol edebilir ve sigortanızın yapıldığından emin olabilirsiniz. Hizmet dökümünüzü 4A, 4B ve 4C için ayrı ayrı görüntüleyebilirsiniz.
Prim Borcum Varsa Emekli Olabilir miyim?
Prim borcunuz varsa emekli olma şansınız yoktur. İlk önce prim borçlarını ödemeli ve ardından emeklilik için gerekli başvuruları yapmalısınız. Prim borçlarını çıkarılan yapılandırma yasalarından yararlanarak daha kolay bir şekilde ödeyebilirsiniz.
Emeklilik Tarihimi Nasıl Öne Çekerim?
Emeklilik tarihini öne çekmek için varsa borçlanma haklarınızı kullanabilirsiniz. Yasa kapsamında kadın ve erkeklerin bazı süreleri borçlanabileceği öngörülmüştür.
Bu süreler şu şekilde sıralanabilir:
- Doğum borçlanmaları
- Askerlik borçlanmaları
- Memurların aylıksız izinde geçen süreleri
- Doktora eğitim süresi
- Avukatlık stajını yaparken geçirilen süre
- Grev ve lokavt zamanları
- Doktorların fahri asistanlık süreleri
- Seçim dönemlerinde istifa edenlerin açıkta geçirdikleri süreler
- Kısmi süreli çalışanların eksik günleri
- Yurt dışına gönderilen öğrencilerin orada geçirdikleri süre
Yukarıda sıralanan süreleri borçlanarak emeklilik tarihini öne çekmeniz mümkündür. Borçlanma hakkı sadece sigortasız geçen zaman dilimleri için yapılır. Bu dönemleri elden kendiniz ödeyerek sizin için öngörülen emeklilik tarihini bir-iki yıl öne çekebilirsiniz. Doğum borçlanmasını en fazla iki çocuk için yapma şansınız vardır. Yurt dışına gönderilen öğrenciler ise borçlanma hakkından sadece zorunlu hizmetlerini tamamlama şartıyla yararlanır.
Bir engel durumunuz varsa erken emekli olabilirsiniz. Buna göre engelliler, %50-%59 arası bir çalışma kaybı söz konusuysa 16 yıl sigortalılık ve 3700 gün ile emekli olabilirler. %40-49 arası çalışma kayıplarında ise 18 yıl sigortalılık 4100 gün prim ödeme ile emeklilik şansı vardır. Emekli olduktan sonra T.C. ile emekli maaşı sorgulama e-Devlet üzerinden ödemelerinizi takip edebilirsiniz.