ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 Özel ve Devlet Hastanesi Muayene Ücreti

2024 Özel ve Devlet Hastanesi Muayene Ücreti
SGK
08.01.2024

2024 Yılı hastanelerde muayene ücretleri özel ve kamu hastanesi gibi statü farklılıkları yanında aynı kurum bazında da değişebilmektedir. T.C. Sağlık Bakanlığına bağlı kamu hastanelerinde sigortalı ve sigortasız vatandaşlarımızdan muayene için farklı ücretler alınabildiği gibi özel hastanelerde de özel sağlık sigortası bulunmaması halinde olunan muayeneler için ücret ödenmektedir.

Özel ve devlet hastanesi muayene ücreti 2024 yılı asgari ücret zammı ile yenilenirken, muayene ek tahlil, röntgen, vb. uygulamalar neticesinde muayenelerin maliyeti değişebilmektedir.

Sigortasız Devlet Hastanesi Muayene Ücreti Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde sigortasız muayene ücretleri hastane özelinde küçük miktar değişiklik gösterebilmektedir. Sigortasız vatandaşlarımız devlet hastanelerinde 85 TL ila 100 TL arasında değişen fiyatlarda muayene olabilirler. Muayene olunan doktor tarafından istenmesi halinde yapılacak ek tahliller için farklı ücretler talep edilebilir.

Herhangi bir sosyal güvenceye sahip olmayan vatandaşlarımız bahsi geçen muayene ve tahlil ücretlerini ödemek istemiyorsa Genel Sağlık Sigortası (GSS) kapsamına girmek için prim ödeyebilir.

Sigortalı Olandan Devlet Hastanesinde Muayene Ücreti Alınır Mı?

Sigortalılardan devlet hastanesi muayenelerinde “muayene katılım payı” adı altında ücret kesilmektedir. Sigortalılardan, emeklilerden ve bu kişilerin kapsamı altında sağlık hizmetlerinden yararlanan yakınlarından kesilen muayene katılım ücreti 19 TL’dir. Ücret ise hastane tarafından değil reçeteli ilaç almak için eczaneye uğranıldığında, ilaç farkı ile birlikte tahsil edilir. Yeşil kartlılar ile mültecilerden muayene katılım payı alınmamaktadır.

Devlet Hastanesinde Sigortasız Olanlar İçin Tahlil Ücretleri

Sigortasız vatandaşların kamu hastanelerindeki tahlil ücretleri 90 TL ila 350 TL arasında farklılık göstermektedir. Sigortalı olan vatandaşlarımız, devlet hastanelerinden yaptırdıkları tahliller için ek ücret ödememektedir. Sigortasız olan vatandaşlarımız ise kamu hastanelerinde 90 TL ila 110 TL arasında değişen muayene ücretine ek olarak 350 TL’ye kadar tahlil ücreti ödeyebilmektedir. Tahlil ücretlerinin de tıpkı muayene ücretlerinde olduğu gibi sigortasız vatandaşlarımızdan hastane tarafından tahsil edildiğini hatırlatmak isteriz.

Acil Servis Sigortasız Olandan Muayene Ücreti Alabilir Mi?

Sigortasızlar için acil servis muayeneleri ücretsizdir. Sağlık Uygulama Tebliği ile katılım payı alınmayacak sağlık hizmetleri ile ilave ücret alınmayacak sağlık hizmetlerine ilişkin maddelerde yapılan düzenlemede, Kurumla sözleşmeli ve sözleşmesiz hastanelerce verilen acil sağlık hizmetlerinden ücret alınamayacağı kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda kamu hastanelerinin acil servis bölümlerinden katılım payı alınamazken, düzenlemeye ilişkin maddeden anlaşılacağı üzere özel hastanelerden de ücret talebi yapılamayacaktır. Yani acil servise giden sigortalı ya da sigortasız bireyler, aldıkları acil sağlık hizmeti nedeniyle özel ve devlet hastanesi muayene ücreti ödemez.

Eğer tebliğe uymayan bir uygulama ile karşılaşılırsa, durumu T.C. Sağlık Bakanlığına bildirebilirsiniz. Sağlık Bakanlığınca yapılan inceleme ile bahsi geçen tebliğe aykırı uygulama için cezai yaptırım uygulanır. Eğer sizden haksız yere ücret alınmış ise tarafınıza ücret iadesi yapılarak oluşan mağduriyet ortadan kaldırılır.

2024 Özel Hastanelerde Muayene Ücreti Ne Kadar?

Özel hastanelerde muayene ücretleri Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliğine göre belirlenmektedir. Muayene için bireyin sigortalı olması ve olmaması ya da tamamlayıcı veya özel sağlık sigortasına sahip olup olmaması gibi durumlar, muayene ücretlerini değiştirmektedir. Hastane bazında da muayene ücretleri değişirken, bölümlere göre özel hastanelerde uygulanan ve en fazla yüzde 200 oranında talep edilebilen muayene ücretleri şu şekilde değişmektedir:

  • Genel Cerrahi Muayene Ücreti: 750 TL – 2,250 TL
  • Göz Hastalıkları Muayene Ücreti: 750 TL – 1,250 TL
  • Dahiliye Muayene Ücreti: 750 TL – 1,500 TL
  • Enfeksiyon Hastalıkları Muayene Ücreti: 750 TL – 1,500 TL
  • Kardiyoloji Muayene Ücreti: 650 TL – 1,600 TL
  • Ortopedi Muayene Ücreti: 750 TL – 1,700 TL
  • Kulak Burun Boğaz (KKB) Muayene Ücreti: 800 TL – 2,500 TL
  • Göğüs Hastalıkları Muayene Ücreti: 750 TL – 1,600 TL
  • Üroloji Muayene Ücreti: 750 TL – 1,750 TL
  • Nefroloji Muayene Ücreti: 850 TL – 2,900 TL
  • Dermatoloji Muayene Ücreti: 800 TL – 1,600 TL
  • Plastik Cerrahi Muayene Ücreti: 1,000 TL – 4,000 TL
  • Beyin Cerrahi Muayene Ücreti: 950 TL – 4,500 TL

2024 Özel Hastanelerde Tahlil Ücretleri Ne Kadar?

Özel hastanelerdeki tahlil ücret tarifesi aşağıda paylaşılmaktadır:

  • İdrar Tahlili: 450 TL – 2,400 TL
  • Kan Tahlili: 750 TL – 5,000 TL
  • Göğüs Filmi: 750 TL – 1,400 TL
  • EKG: 700 TL – 1,650 TL
  • MR-Ultrason: 1,000 TL – 3,500 TL
  • Tüm Tahliller: 1,500 TL – 4,500 TL

Özel Hastanelerde Ücret Alınmayan Sağlık Hizmetleri Hangileridir?

Özel hastanelerde ilave ücret alınmayan hizmetler şu şekilde sayılabilir:

  • Farklı bir hastaneden sevk edilen acil vakalar,
  • Yeni doğan sağlık hizmetleri,
  • Acil tıbbi müdahale gereken hastalar,
  • Hemodiyaliz tedavileri,
  • Doku, organ ve kök hücre nakilleri ile ilgili hizmetler,
  • Yoğun bakım hizmetleri,
  • Travma vakaları,
  • Kemoterapi, radyoterapi, izotop, vb. kanser tedavileri,
  • Doğum sonrası cerrahi müdahaleler,
  • Yanık tedavileri.

2024 Devlet Hastanesinde MR Ücreti Ne Kadar?

Kamu hastanelerinde MR ücretleri sigortasız vatandaşlarımızdan kesilmektedir. Sigorta güvencesi altında olan vatandaşlarımız, MR için herhangi bir ödeme yapmamaktadır. Sigortasız vatandaşlarımız ise devlet hastanelerinden 85 TL’ye kadar muayene ücreti ile birlikte 400 TL – 600 TL aralığında MR ücreti ödemesini yaparak MR çektirebilir.

Sigortasız Olan Devlet Hastanesinde Ücretsiz Doğum Yapabilir Mi?

Kamu hastanelerinde sigortasız doğum yapılabilmektedir. Doğum yapan kadınlar analık sigortası kapsamındadır. Yani doğumla birlikte anne ve çocuğun tüm muayene bedelleri, hastane masrafları ve diğer giderler için 30 günlük analık sigortası kapsamında ücretsiz olarak kamu hastanelerinden hizmet alınabilir.

Devlet Hastanesinde Röntgen Ücretleri Ne Kadar?

Kamu hastanelerinde röntgen ücretleri sigortasız vatandaşlarımızdan muayene ücretine ek olarak tahsil edilmektedir. Sigortalı olan vatandaşlarımız çektirilen röntgene ilişkin ilave ödeme yapmamaktadırlar. Sigortasız vatandaşlarımız ise 85 TL muayene ücretine ek olarak ortalama 400 TL ila 600 TL arasında röntgen ücretini ödeyerek ilgili görüntüleme hizmetinden yararlanabilirler.

Devlet Hastanesinde Ultrason Ücretleri Ne Kadar?

Devlet hastanelerinde ultrason ücretleri 300 TL ila 750 TL arasında değişmektedir. Sigortalı vatandaşlarımızdan ultrason için kamu hastanelerinden ücret alınmaz. Sigortasız vatandaşlarımız ise 200 TL ila 350 TL arasında değişen muayene ücreti ile birlikte 85 TL ila 250 TL arasındaki ultrason ücretini ödeyerek hizmet alabilirler.

Hastane Muayene Ücreti Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hastane muayene ücret görüntülemesi e-Devlet üzerinden yapılabilmektedir. Emekli vatandaşlarımız e-Devlet üzerinden SGK hizmetlerine ulaşarak, ilgili kurumun çatısı altında yer alan “4A/4B/4C Muayene Katılım Payı Sorgulama” hizmetini kullanabilirler. Özel ve devlet hastanesi muayene ücreti hizmetlerinin her ikisi için sorgulama yapılamamakta olup kamu hastanelerinden alınan muayene hizmeti için ücret sorgulaması şu şekilde yapılır:

  1. https://turkiye.gov.tr/muayene-katilim-payi-sorgulama/ adresine giriş yapın.
  2. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
  3. Yönlendirilen e-Devlet giriş sayfasında “T.C. Kimlik Numarası” ve “e-Devlet Şifresi” bilgilerini istenen alanlara girin ve “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  4. Açılan ekranda emekli aylığından kesilecek muayene ücreti bilgisine ulaşabilirsiniz.

Ayrıntılı (Renkli) Ultrason Fiyatları (Özel Hastaneler)

Ameliyat Ücretleri Ne Kadar? Özel ve Devlet Hastanesi

SGK Anlaşmalı Özel Hastanelerin Tam Listesi

Yorumlar

  1. Kader dedi ki:

    Meraba ben devlete sezeryan olucam sigortam yok ücretlimi yapılıyor

  2. Ziya dedi ki:

    Merhaba bagkurumu 6 aydır yatirmadim galiba yararlanamıyorum… yarın devlet hastanesi psikiyatriye ilacımı yazdırmaya gideceğim ne kadar öderim sadece muayene için bilgi verebilir misiniz?

  3. Metropol dedi ki:

    Ben memleketime gittiğimde hava değişiminden dolayı ishal kusma ve mide ekşimesi şikayetinden dolayı 26.07.2023 tarihinde devlet Hastanesi’ne gittim ayakta muayene ve muayeneden sonra küçük bir tane serum verdiler reçete yazdı doktor 2tane ilaç vardı onları almadım ve bugün 29.08.2023 tarihinde sgk dan gelen mesajda 197.37 TL bir borç bilgisi geldi sigortalıyim bu borç normal mi acaba merak ettim bana normal gibi gelmedi de

  4. Merve Silinmez dedi ki:

    Merhaba 19.03.23 te doğum yaptım özel hastanede. Sgk ya başvurarak devlet tarifesinden fazla alınan kısmı iade almak ıstıyorum , devletin uyguladığı tarifeyi nereden öğrenebılırım

  5. Merve dedi ki:

    Merhaba
    Ben ücretli hastayım. Devlet hastanesinin aciline kuduz aşısı için her gidişimde muayene ücreti adına 135 tl ödüyorum. 4 aşı için toplam 540 tl ödedim. Muayene ücreti 90 tl değil mi. Bir enjeksiyon için 135 tl fazla değil mi

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Yeni yılda artış olmuş olabilir 90 tl idi

  6. Nezahat Küçükdalak dedi ki:

    Merhaba br ünvetsite veya araştırma hs, mesai sati dısında muayene olabiliyormuyuz ücretini ödeyereek bu ücret nekadar ssk lı hadta için, tesekkur ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ücretli muayeneler için devlet hastaneleri 90 tl civarı bir ücret alıyor. Mesai dışı içinde geçerli olabileceğini düşünüyorum.

  7. TURGUT dedi ki:

    BEN EMEKLİ SANDIĞI EMEKLİSİYİM, YAKINDA EŞİM DOĞUM YAPACAK, ÖZEL HASTAHANELERDE SEZERYAN ÜCRETİ EMEKLİ MEMURLARA NE KADAR UYGULANIYOR.. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER…

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Hastanelerin özelliğine göre değişikli gösteriyor. Bir ksıım devlet tarafından karşılanıyor. Tek tek arayıp görüşmeniz gerekiyor.

    2. alaattin korkut dedi ki:

      emekli sandigi emeklisi oldugunuza gore dogum yapacak esiniz kac yasinda ki ???/

    3. Hakan dedi ki:

      ALAATTIN KORKUT
      emekli sandigi sadece yaslilarin emekli oldugu bir kurum degil malulen emekliler ve gorev gazileride bu kurumdan emekli oluyor.

  8. Selma Salihoğlu dedi ki:

    Babam yutdışı sigortalı. Devlet hastanesi 50 tl muayene ücreti aldı. Yeni kanunmuş. Hollanda’da dan yaşluluk aylığı almakta. Bu doğru mu?

  9. Mahmut dedi ki:

    Ozel hastsnelerin kendi foktorunun yazdigi igneyi vurmaya para alma hakki varmidir.?! Tesekkur ederim

  10. Mehmet ATAÇ dedi ki:

    Benim 2019 Ağustos ve Eylül ayı maaşlarımdan yapılan kesintilerde hata vardır. Lütfen bu kesintilerin kimler için (Hastane vs.) yapıldığını tarafıma bildirmenizi önemle rica ederim.Zira ben belirttiğim aylarda Devlet yada Özel hastanelere gitmedim,muayene olmadım.LÜTFEN yardımcı olurmusunuz????

  11. Murat Vardoğan dedi ki:

    Merhaba, Kızım yüz felci geçirdi devlet üniversitesi tedavi sürecinde , özel hastanede bir profesöre kontrole gitmemiz tavsiye edildi. Muayene ücreti 800 tl imiş. SGK’lı için 700 tl aldılar. Bir ay sonra kontrole çağırdılar. Kontrol içinde tekrar aynı ücreti talep ettiler, gerekçe doktor ilaç yazmamışmış. Bu fiyatlar ve uygulama doğru mudur? Ücret ödeme durumumuz olmadığı için tedaviyi kesmek zorunda kaldık!

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Muayene ücretleri hastanenin sınıfına göre değişiyor. Yasal bir kısıtlama yok.

  12. Pınar öksüz dedi ki:

    Samsun medicana hastanesi kalp ve damar hastalıkları polikinligine gittik. Annem bağkur emeklisi olup, kendisinden muayene ücreti 100 tl renkli doppler çekiminden ise 280 tl ücret alınmıştır. Bu faiş fiyatlar normal mi? Sgk ya başvurmanız halinde bu ücretlerin geri alınması mümkün mü ? Teşekkürler..

  13. Halil KOZAN dedi ki:

    Özel hastanede kontrol muayenesi için gidildiğinde aynı branşa başkabir hekime muayene olmak istendiğinde ücret yansıtılmaktadır kontrol muayenesi aynı hekime ücretsizken aynı branş başka hekime ücret alınmasının yasal dayanağı hakkında bilgi edinme kanunu doğrultusunda bil almak istiyorum28.08.2019

  14. Ersin dedi ki:

    Merhaba,
    Samsunda özel bir hastanede normal doğum için 2000 + gecelik 200 lira ücret istiyorlar bu fiyat normal mi? devletin illere göre belirlediği taban fiyat var mı? varsa Samsun için uzaman doktora normal doğum ücreti ne kadar? öğrenebilir miyim ? not:sigortalı hasta için. ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER…

  15. Mehmet Tarık Kırmızı dedi ki:

    Merhaba
    Ben 4a emeklisiyim. Mart ayında Şişli Etfal Hamidiye hastahanesinde immünoloji servisinde muayene oldum.
    Mayıs ayı maaşımdan 37 tl kesinti yapıldı.
    Bu doğru mudur

  16. Yavuz Zirek dedi ki:

    Erzurum özel buhara hastanesinde hemoroid lazer ameliyatı için 3000-3500 tl ücret talep ettiler,bu yasal bir ücretlendirme’mi?Ben Bağ-kur emeklisiyim,bilgilendirirseniz memnun olurum,saygılarımla Yavuz ZİREK

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Özel hastaneler ameliyat ücretlerini belirlemekte serbesttir. Sadece muayene da tavan rakam mevcuttur.

  17. Hasret dedi ki:

    Iyi günler. Eşimi özel hastanede kadın doğum polikliniğinde muayene ettirsin. 60 tl muayene ücreti ödeme yaptım. Sigortalı olmama rağmen bu ücret normal mi!

    1. İbtisam Hamid dedi ki:

      hemoroidiniz büyük olmalı

  18. Yasin dedi ki:

    İyi günler bende özel bir göz hastahanesinde göz muayenesi oldum benden 70+15 katilim payi toplamda 85 tl muayene ücreti birde tomografi içinde 100 lira aldılar benim normalde ödemem gereken miktar nedir fazla para alındığını düşünüyorum ve nasıl geri alabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      https://gss.sgk.gov.tr/OzelSHSBilgi/pages/ilaveUcretHesaplama.faces uygulamasından hesaplama yapabilirsiniz.

  19. turgay dedi ki:

    Babam acil olarak 112 vasıtası ile özel hastahaneye getirildi. Kontrollerde kalça kırık nedeniyle ameliyat olaması gerekiyor. Özel hastahane ücret talep edebilirmi. Özel hastahane kararını 112 belirledi.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Acil hal; ani gelişen hastalık, kaza, yaralanma ve benzeri durumlarda olayın meydana gelmesini takip eden ilk 24 saat içinde tıbbi müdahale gerektiren durumlar ile, ivedilikle tıbbi müdahale yapılmadığı veya başka bir sağlık kuruluşuna nakli halinde, hayatın ve/veya sağlık bütünlüğünün kaybedilme riskinin doğacağı kabul edilen durumlar olarak nitelendiriliyor. Bu nedenle ilk müdaheleye ücret alınmaması gerekiyor. ancak kırık nedeni ile yapılacak ameliyata ücret talep edebilirler.

  20. Davut dedi ki:

    Selam hayırlı günler benim sgk yok gss borcuda 2600 civarında 4 gündür grip ve öksürmekten ciğerlerim söküldü acile gitmekte ücretlimi şimdiden teşekkür ederim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      1 nisana kadar yapılandırma hakkınız vardı. Bundan yararlanabildiniz mi ? GSS sağlık hizmetinden yaralanabilmek için;

      Sağlık hizmet için başvurdukları tarihten önceki son 1 yıl içerisinde 30 gün primlerinin ödenmesi,
      Ve 1 Nisan 2017 sonrasındaki durumlardan kaynaklanan sürelerde 60 günden fazla GSS prim borcunuzun olmaması,

      şartlarını sağlamanız gerekmektedir.

  21. İlyas Eroğlu dedi ki:

    2018 itibariyle Tahlillere de ücret alıyorlar.. Bunu da aydınlatın lütfen

  22. nurcan dedi ki:

    hastaneye gitmediğimiz halde eczaneye gittiğimizde çıkan muayene ücretleriyle ilgili ne yapmamız gerekir yardımcı olursanız sevinirim 170 iaradım 182 yi aradım mrhs de böyle bir kayıt çıkmıyo ne yaplıyım …….