ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

30 Günü Aşmış Ücretsiz İzinde GSS Durumu Önemli

30 Günü Aşmış Ücretsiz İzinde GSS Durumu Önemli
GSS
11.09.2020

Özellikle tüm dünyayı olduğu gibi Türkiye’yi de yakından etkileyen koronavirüs salgını, ekonomi ve iş dünyasını da yakından etkisi altına aldı. Bu yüzden salgın tedbirleri kapsamında hâlâ pek çok işveren kendi kararları çerçevesinde işyeri faaliyetlerini durdurmaktadır. Çalışanlara da ücretsiz izin verilmektedir ancak ücretsiz izin genel sağlık sigortası üzerinde etkili belirli bir süre zarfında etkili olmaktadır.

30 Günü Aşan Ücretsiz İzin Uygulamalarına Dikkat Edilmeli

Salgın nedeniyle işyerlerinin faaliyetlerinin durdurulması kapsamında pek çok işveren çalışanların iş sözleşmelerini feshetmek istemedikleri için, vergi, SGK ya da personel maliyetlerini azaltmak amacıyla ücretsiz izin uygulamasından yararlanmaktadır. Bu durumda yani ücretsiz izne çıkarılma uygulamalarının giderek yaygınlaştığı bir ortamda, özellikle çalışanlar ücretsiz izin konusunda temel haklarına dikkat etmelidirler. Ücretsiz iznin 30 günü aşması halinde SGK’nın sağlamış olduğu ve genel sağlık sigortası kapsamında bulunan muayene, tedavi, ilaç gibi durumlardan yararlanmama hali oluşmaktadır. Ücretsiz izne çıkarılanlar için çok önemli olan bu nokta, yeteri kadar bilinmemektedir.

Çalışanların ücretsiz izne çıkarılması ya da kendi istekleri ile çıkmaları halinde, işverenler tarafından çalışanlara ücret ödemesi yapılmamaktadır. İş sözleşmesi de askıda olduğu için çalışanların SGK’ya bildirimlerinde de prim gün sayıları 0, prime esas teşkil eden kazanç da yine 0 (sıfır) olarak bildirilmekte ve eksik gün nedeni de 21-Diğer Ücretsiz İzin kodu ile yapılmaktadır. Bu şekilde bildirim yapıldığında işverenin yükümlü olduğu sigorta prim borcu da oluşmamaktadır. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Kanunu kapsamında belirtilmiş olan ve 67’nci maddesi kapsamında 4A kapsamında olan sigortalıların ilgili mevzuat uyarınca ücretsiz izin sayılan süreler haricinde ayrıca bir yıl içinde toplamda bir ayı aşmayan ve işverenler tarafından belgelendirilen ücretsiz izin sürelerine ait olmak üzere genel sağlık sigortaları devam etmekte ve kişilerin bakmakla yükümlü oldukları kişiler de sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedirler.

30 Günü Aşması Halinde Genel Sağlık Sigortası

Fakat şayet bir takvim yılı içinde ücretsiz izin süresinin 30 günü aşması halinde, en son ödenmiş olan prim temel alınmakta ve 5510 sayılı kanun kapsamında 4A kapsamında olanların genel sağlık sigortalılığı primleri sona ermekte ve sona erdiği tarih temel alınarak ilgili kanun kapsamında belirtildiği üzere belirtilen primlerin de kendileri ödemeleri durumu oluşmaktadır. Bir takvim yılı içinde ücretsiz izin süresinin 30 günü aşması halinde kişinin şayet bakmakla yükümlü kişisi – yakını olması halinde, kişinin üzerinden sağlık aktivasyonu yapılarak SGK’nın sağlamış olduğu sağlık hizmetlerinden yararlanmak mümkün olmaktadır.

Ama bu şekilde başka birinin bakmakla yükümlü olunan kişisi değilse, başka bir deyişle başka birisi üzerinden sağlık yardımı alma imkânı bulunmuyorsa, bu durumda GSS için ikametgahının bulunmuş olduğu bölgedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvuru yaparak gelir testi yaptırması gerekecektir. Gelir testinin yaptırılması ve bu kapsamında hane halkı kişi başına düşen asgari ücretin 2020 itibariyle 981 TL’den az olması halinde, GSS primleri devlet tarafından ödenmektedir. Kişi başı gelirin, asgari ücretin üçte birinden fazla olması durumunda ise asgari ücretin yüzde 3’üne denk gelecek şekilde kişi genel sağlık sigortası primlerini kendisi ödemelidir.

Sürenin 90 Güne Çıkarılması Gerekli

Bu bakımdan ücretsiz izne çıkanlar ya da çıkarılanlar sağlık hizmetleri konusunda da mağduriyet yaşayabileceklerdir. Hem ücret gelirlerini hem de sağlık hizmet haklarını kaybettikleri için en azından genel sağlık sigortası ücretsiz izin uygulamasında 30 günden 90 güne çıkarılmalı ve yaşanacak mağduriyetlerin önüne geçilmelidir. Bu sayede daha az mağduriyet oluşacaktır.

Öğrenciler Yetim Maaşı Nasıl Alabilr, Şartları Neler ?

Gelir Testi Nasıl Yapılır, Başvuru ve Sorgulama İşlemleri

GSS Geçmiş Dönem Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.