2023 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama

Yurtdışı borçlanmasına başvuru ve hesaplama işlemleri brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapılan aya göre belirlenen prim ödemelerini tamamlayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’den emeklilik hakkı elde edebilmektedir.
2023 yılı itibari ile ödenecek günlük prim tutarlarının değişmesi ile yurtdışı borçlanması hesaplaması değişmiş olup asgari ücret zammı sonrası güncel tutarlara göre yapılacak hesaplama detayları ve yurtdışı emeklilik hakkı hakkında merak edilenleri yazımızdan sizler için derledik.
Yurtdışı Borçlanması Nedir?
Yurt dışı borçlanması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için getirilen ve yurtdışında geçirilen belgelendirilebilir süreler için isteğe bağlı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primlerdir. Bu süreçte Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürede SGK anlaşması olan ve uzun vade sigorta kolu statüsünde yer alan ülkelerde bulunmalıdırlar.
Bahsi geçen ülkeler aşağıda sıralamaktadır:
- Almanya
- Arnavutluk
- Avusturya
- Azerbaycan
- Belçika
- Bosna Hersek
- Çek Cumhuriyeti
- Danimarka
- Güney Kore
- Gürcistan
- Hırvatistan
- Hollanda
- Fransa
- İngiltere
- İsveç
- İsviçre
- İtalya
- Kanada
- Karadağ
- Kebek
- K.K.T.C.
- Libya
- Lüksemburg
- Makedonya
- Norveç
- Romanya
- Sırbistan
- Slovakya
Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?
Yurtdışı borçlanma primlerinin hesaplaması belirlenen alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile gerçekleştirilir. Borçlanma hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar, kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si üzerinden günlük prim ödeyebilir. Belirlenen bu primin ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalması esastır. Yurtdışı borçlanma prim taban ve tabanları ise brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir.
Başvuru yapılacak yıla göre belirlenen alt limit, brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanma için günlük ödenecek minimum prim 150,12 TL’dir.
Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 150,12 TL ödemek koşulu ile SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.
2023 Yılı yurtdışı borçlanma tablosu;
Borçlanma Günü En Düşük Tutar 150 Gün 22.518 TL 300 Gün 45.036 TL 450 Gün 67.554 TL 540 Gün 81.064 TL
Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?
Yurtdışı borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
- SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmak,
- SGK’ya istenen belgeler ile müracaat etmek.
SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?
SGK’ya yurtdışı borçlanma başvuruları yapılırken doğru işlem sıralamasının takip edilmesi önemlidir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapacak bireyler başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte sırası ile aşağıdaki işlemleri takip ederek başvurularını iletebilirler:
- Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesini Doldurun
Yurtdışı hizmet borçlanması talep dilekçesi ilk olarak doldurulması gereken başvuru evrakıdır. Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinden ya da SGK web sitesinden talep dilekçesi temin edilebilir. Dilekçede, yurt dışında geçirilen sürelere ilişkin bilgilerin yer alması gereklidir. İstenen bilgileri doldurmanın sonrası başvurunun sıradaki aşamasına geçebilirsiniz.
- Yurtdışı Hizmet Borçlanması Başvurusunda İstenen Belgeleri Toplayın
Yurtdışı borçlanma başvurusunda gerekli evraklar eksiksiz olarak toplanmalıdır. Talep dilekçesi ile başlayan başvuru evraklarında, yurtdışında geçirilen sürelerin ispatına ilişkin evraklar gereklidir. Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi, kimlik fotokopisi ve ev hanımları için belediye ya da benzer resmi kurumdan alınan ikametgah belgesi, başvurular esnasında hazır bulunmalıdır.
- SGK’ya Başvurunuzu İletin
SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusu şahsen yapılmaktadır. Daha önce SGK kaydı olan adaylar, kayıt oldukları müdürlük üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. SGK kayıtları yoksa herhangi bir SGK müdürlüğü aracılığı ile yurtdışı borçlanması başvurusu sürecini tamamlayabilirler.
2023 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?
2023 Yılında yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen zamlala birlikte yükseldi. 2023 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 150,12 TL’dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 4.503,60 TL ilen 1 yıl için 54.043,20 TL olarak hesaplanmaktadır.
Yurtdışında Geçirilen Sürenin Ne Kadar Borçlanılabilir?
Yurtdışında geçirilen borçlanılabilecek süreler için uygulanan kıstaslar şu şekilde paylaşılabilir:
- Yurtdışında geçen sigortalılık süresi
- Sigortalılık süreleri arasındaki ya da sonundaki her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
- Sadece ev hanımlarına geçerli olmak üzere medeni durumuna bakılmaksızın sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirilen süreler.
Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?
Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 3.500 TL ile 4.000 TL aralığında emekli maaşı alır. Maaş aralıkları ise şu şekilde belirlenir:
- Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 5.500 TL – 6.000 TL arasında,
- Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 5.000 TL
- Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 5.000 TL – 5.500 TL arasında olacaktır.
- Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 4.500 TL – 5.000 TL arası olacaktır.
Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir?
Yurtdışı borçlanma primlerinin ödemeleri peşin olarak yapılır. Borçlanma tutarının tebliğ edildiği tarihi takiben en geç 3 ay içinde tüm primlerin tek seferde SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. Primler için taksitlendirme yapılmaz.
3 ay içinde primler peşin olarak ödenmediğinde ise işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Yeni başvuruda ise prim hesaplaması yeniden yapılmakta ve güncel hesaplamaya göre ulaşılan tutarın ödemesinin yapılması gerekmektedir.
Yurtdışı Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi?
Ödenen yurtdışı borçlanma primlerinin geri alınması mümkün değildir. SGK, prim iadesi yapmamaktadır. Bu nedenle borçlanma başvurusu yapmadan önce durumun iyi tartılması, prim hesaplamasının önceden yapılarak başvurunun her şeyden emin olunması ardından yapılması önemlidir.
Yurtdışı Süresinin Bir Kısmı İçin Borçlanılabilir Mi?
Yurtdışında geçirilen sürenin bir kısmı için borçlanmak mümkündür. Yaşlılık aylığı ya da eksik kalan primlerin tamamlanması gibi nedenlerle başvuru sahipleri, yurtdışında geçirdikleri sürenin tamamı yerine bir kısmı için borçlanma başvurusunda bulunarak, daha düşük prim ödemesi ile emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.
Hem Yurtdışında Hem Türkiye’de Emeklilik Mümkün Mü?
Yurtdışı ve Türkiye’de aynı anda emeklilik mümkündür. SGK ile sözleşmeli olan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, bu hakkı tanımaktadır. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı hakkı kazanan Türk vatandaşları, gerekli şartları yerine getirerek Türkiye’den de emekli olabilmektedirler.
Bu konunun istisnası malulen ya da erken emekli olan vatandaşlardır. Bazı istisnalar dışında bu grupta yer alan vatandaşlarımız, normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkı elde edememektedirler.
Yurtdışı Borçlanma Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?
Yurtdışı borçlanma başvurusunun takibi için doğrudan tanımlanmış bir online işlem kanalı bulunmamaktadır. Bu süreç için SGK iletişim kanalları üzerinden irtibata geçilerek bilgilendirme alınabilir. Ayrıca başvuru sahipleri, sürece ilişkin bilgi almak adına e-Devlet Kapısı üzerinden farklı sorgulamalar aracılığı ile dolaylı olarak başvurunun ne şekilde sonuçlandığı bilgisine ulaşabilirler.
e-Devlet’ten başvuru takibi için emekli aylık bilgisi menüsü kullanılmalıdır. Emekli aylık bilgisine ulaşıldığında sürecin tamamlandığı bilgisine ulaşılabilir. Ek olarak yurtdışı borçlanması başvurusu takibi için “Evrak Takibi” adresi üzerinden ulaşılabilen “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetini kullanabilirsiniz.
Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?
Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olan süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.
“Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış ya da çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.
“İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.
Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Ev kadınlığı sürelerinin borçlanmasında Türkiye’de geçirilen süreler dikkate alınmaz.
Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?
Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olmayan süreler; 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.
Ayrıca, ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerin de 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.
Merhaba
1973 yılında hollandada doğdum. 01.01.1998 den 23.07.2014 e kadar çalıştım. 16 yılı borçlanarak turkiyeden emekli olabilirmiyim. Yada Prim günü yurtdışı borçlanması için kaç gün olması gerekiyor.
Teşekkürler Esin zorlu
Merhaba ben ümit deringol 21-10-1991 yılında SSK baslangicim var toplamda 3136 gün pirim var yurtdışında berli aralıklarla çalıştım yurtdışı borçlanma yaparsam eyt faydalanmak için 5000 güne kaç gün yurdisi borclanabilirim 1250 üstü prim günümü yükseltir mi bagkurami geçer tesekurler
Selam Benim söyle bir sorum olacakdi
Ben 1992 beri Almanyadayim ilk sigorda baslankic tarihim 4.y 1999
Dogum tahiri 01,11,1973
1 sene serbest calisdim 3 sene issiz kaldim simdi 2007.den beri full time calismakdayi
ne zaman emekli olurum ve kac sene borclanmaliyim birde miktarini ögrenebilirmiyim
Saygilar
Merhaba Eylül 2022 ayı içerisinde yurtdışı borçlanması yaptım ve 310 gün için 30.000 ₺ den fazla para yatırdım. Daha önce 5.600 günden emekli olacağım için borçlanarak yatırmıştım ancak yasa ile birlikte 5.000 günde emekli olabilme şartı oluştu ve benim 570 günüm var şimdi yatırdığım parayı geri alabilirmiyim?
Merhaba sayın; SGK yetkili, öncelikle böyle bir hizmet verdiğinizden dolayı teşekkür ederiz. Bulaşıcı hastalıkları ve memur ve memurelerin yoğun iş akışlarının önüne geçmek için modern hizmetinizden dolayı tebrik ederiz. Ben ALMANYADA 0-19 YAŞ ARASI T.C. VATANDAŞI İKEN, 19 yaşından sonra mavi kart T.C. VATANDAŞI OLDUM. İKİ SORUM VAR BUNUN İLE İLGİLİ;
1- BU SÜREÇTE BORÇLANMA YAPARSAN 5000 GÜN DEN 17.10.1978 DOĞUMLUYUM.
BU EMEKLİLİK VE ÖDEDEN PRİMLER 4A SSK İŞÇİ STATÜSÜNDEN Mİ EMEKLİLİK.
4/A SİGORTALI İŞÇİ STATÜSÜNDEN Mİ.
Merhaba ben 1997 de suudı Arabistan da calismaya gittim ama turkıyede 2006 da sigorta girişim var yurt dısından emekli cıkar mıyım bu durumda yoksa daha beklemem mı gerek tesekkur ederım
Merhaba ben 1 Temmuz 1991 tarihinde SSK ya girişim var. Sadece 22 iş günü primim yatirilmis.Kasm 1991 de Almanya ya geldim Şubat 1992 tarihinden bu yana çalışıyorum. 1998 Mayis ayinda Dısisleri Bakanliginin izniyle Alman vatandasligi aldi. O tarihten itibaren de mavi kartim var. Bu bilgileri ışığında ben emekli olabirmiyim 1970 dogumluyum
Merhaba. 1997 yılında Rusya’ya gittim ve orada çalışıp ikamet etmekteyim. Rusya vatandaşlığım var. Toplamda 18 sene resmi olarak çalışmışlığım var. Türkiye sigorta başlangıcı 1989. Bugüne kadar 582 gün ödenmiş primim var. E devlette emeklilik için 52 yaş ve 5525 gün olarak gözüküyor. 4943 gün borçlanma yapılarak emekli olunabilir mi? Teşekkürler
Merhaba. Almanya’daki girişimi borclanarak Türkiye ye aldirdim fakat 1995 giriş e devlette 1999 olarak gözükmekte. SGK yı aradım hesaplama yapıldı da geri çekecek denildi bu doğrumu. Bir bilgi verirmisiniz. Teşekkürler
Merhabalar,
öncelikle bizleri sabır ve özenle bilgilendirdiğiniz için çok teşekkürler.
19.08.89 ilk işe giriş tarihiyle 4A Tescilli 3200 ve 4B Tescilli 380 günlük pirim ödemem var. 2001 yılından beri de Almanya’da ikamet ediyorum.
Sorum şöyle;
-Emekli olmak için ne kadar daha pirim günü borçlanmam gerek?
-Almanya’da çalışmaya devam ederek TR den Emekli maaşı alabilirmiyim?
-Eşim 1980 Almanya doğumlu ve hala çalışmakta onu TR den emekli edebilmek için kaç pirim günü borçlanmamız gerekir?
Çok Teşekkürler
Merhaba Turkiye sigorta baslangicim 2004, Amerika birleşik devletleri 1999-2004 arası icin hizmet belgesi aldım.
1. Bu sureyi borçlanmam durumunda ise giriş tarihim 1999 olacak mi?
2. Statum Bagkur’a donecek mi?
48 yasindayim, 2004-2018 arası Turkiye sgk 4a idim, 2018-halen yurt disi calisiyorum…
Merhaba,
Türkiye’de 2711 gün 4A sigorta günüm var, 15 senedir Amerika’dayım ve sigortalı olarak çalışmaya devam ediyorum. Yurtdışı borçlanması yapıp emekli olabilir miyim?
Merhaba,
Türkiyede 6 ay çalıştıktan sonra ABD yerleştim. 7 yıl işçi statüsünde çalıştım. Şimdi kendi işim var. Yurdışı borçlanması yapabiliyor muyum?
Kaç gün borçlanabilirim?
Günlük ücret rakamı nedir?
Emekli olabilir miyim?
Merhaba,
Yurt dışında çalıştığınız ve kendi işinizde geçen süreleri borçlanabilirsiniz. Ancak yurt dışında emeklilik hariç gelir elde ettiğiniz sürece Türkiye den emekli olamazsınız.
Merhabalar ,
01.04.1999 turkiyede sie basladim ve 15.04.2003 de isten ayrildim. Toplamda 1455 gunum var. 28.05.2003 den beri almayada yasiyorum ve 2018 de Alman vatandasligina gecis yaptim Mavi Kartim var. Turkiyede eksik gunlerimi alma sansim var mi?
Merhabalar Fransada 1993 ve 1995 yılları arası 899 gün primim var 1999 da Türkiyeye kesin dönüş yaptım.Türkiyeden emekli olmak istiyorum.Sorum şu: Fransa da çalıştığım günler için prim ödendi ben o prim günlerini (899günü) Türkiyeye getirirsem borçlanacakmıyım yoksa primler Türkiyede de direkt geçerli mi sayılıyor aceba ?
Merhaba, 1974 Hollanda doğumlu bayanım. 01/07/1990 tarihinde Hollanda’da sigorta girişim var. Çıkış tarihi 30/04/2011. Toplam 16 yıl 7 ay 1 gün sigortalı günler. 2 çocuğum da Hollanda’da doğdu (bu daha önce bir yerlerde okuduğum 41.madde bu durumda bende geçerli oluyor mu bilmiyorum). Yasa değişmeden önce hesaplattırdığımda 46 yaşımda emekli olabilme şansım vardı. Maalesef o tren kaçtı, şimdiki durumları değerlendirmeye çalışıyorum. Şimdi merak ettiğim bugün primlerimi yatırsam ne kadar ödemem gerekir, emekli maaşım ne kadar olur ve ne zaman almaya başlarım. Vaktiniz olurda cevap verebilirseniz çok sevinirim. Şimdiden teşekkürler. Selamlar, saygılar.
Merhabalar. 17.04.1980 dogumluyum. 1996 senesinde ssk girisim var. Sadece 2 ay gibi sigorta günüm var. 1999 da askerligimi 18 ay olarak yaptim. Mart 2003 te almanyaya geldim. 2004 den beri calismaktayim. Sorum:
1-Ilk sigorta girisim 16 yasinda oldugum icin gecerli olurmu?
2- yurt disi borclanma yapabilirmiyim. Oluyorsa ne kadar ödemem lazim?
3- Ne zaman emekli olabilirim?
4- yurtdisi borclanma yapabilmek icin ne gibi yol izlemem gerek? Cevaplariniz icin simdiden TESEKKURLER. HAYIRLI GÜNLER
Merhabalar.Sigorta girişim 1 temmuz 1999.toplam prim 1374. 2007 1 sene 2016 2019 3 sene arabistanda calistim.1980 doğumluyum.yatirilan primler SSK.eyt için nasıl bir yol izlemeliyim.180 gün askerlik yaptim
Merhaba,
Arabistanda çalıştığınız günleri ve askerliği borçlanmanız gerekmektedir.
ingilterede 19 yillik sigortam var turkiyede 1988 de sigorta girisim var ve 571 gunluk primim var yurtdisi borclanmasi yapsam bugun turkiyede emekli olabilirmiyim sigorta girisim askerlikten once buna gore askerlik borclandirmasi yapabilirmiyim erken emekli olmama katki saglarmi acaba lutfen bilgilendirirseniz cok sevinirim tesekkurler
çok faydalı bilgiler aldım.
Emeklilik müracaat im kabul edildi.Alman vatandaşiyim ve mavi kartim var. Fakat 108 günüm eksik kaliyor.
Bu eksik günlerimi ileride tamamlayabilirmiyim?
Yoksa Alman vatandaşligindan çikip Türk vatandaşliģina mi geçmem gerekli???
Teşekkürler
2007.2009 yıllarında ronanyanin kostencede çalıştım günlerimi turkiyeye nasıl getirtirim veya yurt dışı borç lanması nasıl yaparım bilgilendirin. Saygılarımızla arz ederim.
1967 doğumluyum, 1991-2004 arası AbD’de okudum ve çalıştım. Türkiye’de ilk sigortalı girişim 2004 Eylül. 2018 Temmuz itibarı ile Fransa’da, Fransız kontratı ile çalışıyorum. 5 yıl burda çalıştıktan sonra Ülkeme dönüp emekli olmak istiyorum. Yurt dışı borçlanma ile ilgili bilgim var. Benim sorum şu: Fransa devleti de benden emeklilik için vergi kesiyor. Ben ülkeme döndüğümde benden kesilen emeklilik parasını Fransa devletinden alabilecek miyim? Ya da hangi koşullarda alabilirim? Türkiye ile Fransa arasında bu konuda belli bir anlaşma var mıdır? Örneğin ben ABD’den döndüğümde iki yıl çalışmıştım ve iki yılda benden kesilen emeklilik parasını bana ödediler döndüğümde.
Bilgilendirmenizi rica ederim.
Saygılarımla
Meral Akçay
Fransadan Turkiyeye kesin dönüş yapar ve Fransa’daki haklarınızı öldürürseniz yatırdığınız primleri alabilirsiniz.
Iyi günler
2015 yilinda türkiyede sigorta girism var.
Dogma büyüme.almanya ve calisiyorum.
Temmuz 2019 borclanma dilekcesim verdim ama miktarin hepsini ödeyemecegim.Kalan miktari tekrar borclanma dilecekcesi verip yeni kanuna göremi yokksa eskisine göremi borclanacagim
Arz ederim
Dogma büyüme almanya
2015 sigorta girisiniz var basiniza dert almayin
Merhaba benim 1996 girişim var ama hiç prim yatmamış, 2000 tarihinde suudiarabistana gittim 2007 ye kadar çalıştım ve on sekiz ay askerliyimde var doğum tarihim 1977. yurtdışı borçlanması yaparsam sigorta giriş tarihim kaç yılından hesaplanır. Teşekkürler.
Merhaba,eşime bakiyorum yurtdişinda yani bakim süresi varken sgk dan emekliligimi talep edebilirmiyim ?
Borçlanmami yaptim ve ödedim.
Saygilar.
Merhabalar,
1994-2011 arası Türkiyede çalıştıktan sonra 14 yıl ABD’de çalıştım. 2014’den beri de Türkiyede çalışıyorum.
Özetle Türkiyede 12.5 yıl ABD’de ise 14 yıl çalıştım.
Önümde emeklilik için 2 seçenek var:
1) Prim gün sayımı doldurana dek çalışmak hiç yurtdışı borçlanma yapmamak (bu durumda 14 yıl boş kalan zaman beni olumsuz etkiler mi?)
2) 52 yaşına dek çalışmak ve kalan prim gün süresini borçlanmak (minimumdan mı yapmak lazım maksimumdan mı yoksa arada bir miktardan mı? bunun hesabını nasıl yapabilirim? Borçlanma süresi bağkur olunca beni olumsuz nasıl etkiler? )
Merhaba,
01.06.1998 Almanyada sigorta girişim var
16.07.2010 dan beri SSK lı olarak türkiyede çalışıyorum
Almanayadaki ilk sigorta giriş tarihini türkiyeye nasıl transfer edebilirim?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Yurtdışı ev hanımı borçlanması yapacak bir hanımın
Hiç sigortası yok, şu anki yaşı 49, bu bayan kaç gün yatırması gerekiyor ve kaç yaşında emekli olabilir.
iyi günler, ben isviçreden 9 yil boyunca calistim. Suan türkiyede üniveristed calismaktayim. Ağustos ayında sigortamın aktarimi icin Isviçre konsolosluğundan başvuru yaptım. Bundan sonra izlemem gereken prosedürler nelerdir acaba? beni bilgilendirirseniz sevinirim.
Merhaba
Askerligimi yedek subay olarak yaptim : 20/11/1999 ile 20/02/2001 tarihleri arasi.
Turkiede bunun disinda sigorta kaydim bulunmamaktadir.
E- Devlet sitesinde 4C tescilimi goremiyorum. Nedeni ve nasil cozulmesi gerektigini ogrenebilirmiyim.
2002 yilindan itibaren yurtdisinda calismaktayim. Yurtdisi borclanmam yedek subayligimin baslangic tarihinden itibaren yapilabilir mi.
Turkiyede 5-6 sene calistim sonra ingiltereye gittim
Orada halen calismaktayim 52 yasindayim
1995 ten beri ingilteredeyim
Burada calismaya devam edip ve ayni zamanda turkiyede emekli olabilirmiyim ?
Merhaba,
Türkiye de sigorta başlangıç şartlarına göre borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz. ancak Yurt dışında çalıştığını süre boyunca Türkiye den emekli maaşı alamasınız. Ancak Orada da emekli olduğunuzda türkiye den maaş almaya başlarsınız.
Merhaba,
01.08.2019 tarihinden sonraki yasa degisikliginin önemli maddelerini buraya yazar misiniz?
Türkiye’den emekli olmanin sartlari nelerdir?
Ne Kadar pirim ödenmesi gerekmektedir?
Emeklilik yasi kactir?
Ne Kadar emekli maasi baglanir? (Bagkur mu, yoksa SSK mi)
Tesekkür ediyorum.
H. Senol
Not: Medyada o Kadar cok haber cikti ki, kafamiz bulandi. En Dogru haberleri sizden alabilecegimizi düsünüyorum.
Yurtdisi borclanma
2008de emeklilik icin sgk dan dolar üzerinden borclandim.borclandigim gün yeterli
degil. Eksik kalan günlerimi Dolardan borclanmak istiyorum
Eksik günlerimi basvuruda
Ilavemi edebirmiyim ?
emekliliğinize yeteri kadar olan kısmını yeni yasaya göre borçlanıp TL olarak ödersiniz dolar olarak borçlanamazsınız
3201yurtdisi borclanma
Ben 73 dogumlyum, 2.1.93 de calismaya basladim.2008 de emeklilik icin basvuruda bulundum ve 5050 gün dolardan borclandim ,esim 77 dogumlu 1.8.95 calismaya basladi.3950 gün dolardan borclandi.
Emekli olmak icin yeterlimi yoksa birdaha basvuru bulunmamiz gereklimi
73 dogumluyum.2008de yurtdisindan emeklilik icin basvuruda bulundum. 5071 gün dolardan borclandim . Esim 77 dogumlu ve 3957 günden borclandi.
Birdaha borclanmam gerekiyormu ?
Yeni kanunlar bizim icin gecerlimi
Merhaba,
Emekklilik için yeterli borçlanmayı yaptıysanız tekrar borçlanmanıza gerek yok.
Ben 5050 gün borclandim yeterlimi bilmiyorum
73 dogumlyum ,sigorta baslangic .1.2.93
Esim 3950 günstiges borclandi
77 dogumlu sigorta baslangic 1.8.95
01.AGUSTOS 1992 YILINDA TÜRKİYEDE SSK GİRİŞİM VAR. TÜRKİYEDEKİ GÜN SAYIM TOPLAM 1700 GÜN. ŞU AN İNGİLTEREDEYİM. YENİ YASAYA GÖRE YURTDIŞI BORÇLANMA SÜRE VE TUTARI NEDİR? KISMİ EMEKLİLİK Mİ, YOKSA NORMAL EMEKLİLİKMİ? HANGİSİ BANA DAHA UYGUN OLUR? YARDIMCI OLUR MUSUNUZ?
dün ve evelsi gün yazmistim halen cevap alamadim ben abdurrahman erdogan kadiköy bilgi islem merkezini iaadeli tahütlü dilekce konusu hakkinda cevabiniz yokmu bekliyorum saygilar
merhabalar, ben 26-10-1960 dogumlu 1979 sigorta baslangici olan toplam 1449 gunu olan biri olarak ne kadar borclanmam var 1986 dan beride hollandada yasiyorum. saygilar
Merhabalar
Ben Amerika Newyorkta ikamet ediyorum
Yeni
kanun ciktiginda Turkiyede izindeydim ve Goztepe Ssk burosuna 29 Temmuzda basvuru dilekcemi verdim.
Tamamlamam gereken evraklari en son hangi tarihe kadar SSK ya
Teslim edebilecigim hususunda kimseden yanit alamadim
Tamamlamam gereken evraklarin en son teslim tarihini ve Goztepe (Istanbul) SSK mi yoksa Ankara SSK yamin yonlendirecegiz ogrenmem mumkun mu.
Cok tesekkurler
Iyi calismalar
Merhaba ben 1.1.1966 Dogumluyum 29.08.1988,de türkiyede 18,ay askerlik yaptim,03.04.1995,den beri Almanyad calisiyorum suanda sigortaliligim devam ediyor,birbucuk yilsonra,sigortaliligim büyük ihtimalle sona erecek(sagliksorunlari nedeniyle Türkiyeden borclanma yoluyla emekli olmak istiyorum bana yardimci olursaniz sevinirim. Tessekürederim,Zeynel Demirkol.
15.03.1973 doğumluyum.Almanya’da 1991-1993 yılları arsında ev hanımı olarak ikamet ettim.1993 ‘de evlenerek Türkiye’ye yerleştim.06.11.2013 tarihinden itibaren 1128 gün sigortalılığım var.Yurt dışı borçlanması yaparak nasıl emekli olurum. Sigorta başlangıcım hangi tarihte başlamış sayılır.
23 nisan 69 dogumluyum.
1.9.1986 almanya sigorta girisim var.
2018 temmuz TR de sigrta baslangicim var ..
hangisi karli hesaba gore
3600 günmü
5600 günmü
nekadar borclanirim
Merhaba,
yurtdışı borçlanma günlük en düşük 27,28 TL ve en yüksek rakam ise günlük olarak 204,65 TL annamı ne dir. Benim emeklik borçlanma 5525 gün. Bu yüzden 150.722,- TL tutarında ödeyeceğim var. En yüksek rakam ise 1.130.391,25 TL. Bu en düşük ve en yüksek rakam, gelecekteki emekli aylığını nasıl etkiler? Bildiğim kadarıyla asgari emekli aylığı 2550 TL (27,28 TL). Maksimum emekli aylığı 204,65 TL/günlük en yüksek rakamdan nedir? Bana bir örnek verebilir misin?
Gün sayısı artmış olsaydı, daha erken emekli olabilirmiydim? Örneğin, 5525 ila 7000 güne.
Selamlar
Ben 6 sene SSK üzeri 20000 Euro yatırdım 1 Ağustos sistemine göre bağkurdanmı SSK danmı emekli olacağım
1957 doğumluyum; 1973’te evlendim. 1974 ve 1975’de doğum yaparak iki çocuğum oldu. Eşim Almanya’da öğretmen olarak görevli iken ben de yanında çalışmadan 1987-1992 yılları arasında aralıklı olarak 40 ay bulundum. 1995’te SSK’ya kaydım oldu; ama pek çalışamadım. 01.01.2016’dan beri aralıksız SSK’lı olarak çalışıyorum.
3600 iş günü prim karşılığı emekli olacağım söylenmişti. Yurt dışı borçlanması yapacaktım; 31.07.2019 dan sonra şartların değişeceğini henüz yeni öğrendim. Ben 3600 iş günü prim karşılığı emekli olma şansımı kaçırdım mı?
Bilgi verirseniz minnettar olurum.
1987-1992 yılları arasında beş yıl yurt dışında öğretmen olan eşimin yanında ev hanımı olarak bulundum.
1995’te SSK girişim var; sonra uzun bir süre çalışmadım.
01.01.2016’dan beri SSK’lı çalışıyorum.
3600 iş günü prim yatırmakla emekli olacağım söylenmişti.
Ancak, yeni çıkan yasadan şimdi haberim oldu ve yurt dışı borçlanma başvurusu yapamadım.
Benim 3600 iş günü prim yatırma karşılığı emekli olma hakkım kalmadı mı?
10.01.1977 doğumluyum türkiyede 18.8.1997-30.6.1998 tarihinde 314 gün sigortam var.12.7.1998 tarihinde ingiltere’ye dil öğrenmek için gittim ve orada kaldım.Çifte vatandaşım 1 oğlum-1 kızım var kızım 2009 doğumlu ve çifte vatandaş.İngilterede Sigortalı olarak çalışmam yok.2019 nisan ayında sigortalı olarak çalışmaya başladım.Türkiyede 54 yaş ve 5.975 gün ile emekli olacağım.Borçlanma talep dilekçesinde 11.soruda borçlanmak istediğiniz süre 2.kutuyu işaretledim 5.661 gün yazdım.3.kutucuğuda işaretleyip tarih olarak 1.7.1998-31.3.2014 tarihleri arasındaki süre dedim doğru yapmışmıyım acaba acil yardımcı olursanız sevinirim.
Merhaba 2006 yilinda Turkiye’de SSK sigortam basladi. Sanirim adiyla 4/A SGK.
2007 yilindan itibaren Amerika’da yasiyorum ve yaklasik 12 yildir burada calisiyorum. Su ana kadar hic borclanma yapmadim.
31 Temmuz tarihine kadar bir aksiyon almazsam, ve bundan 10 sene sonra Turkiye’ye donmeye karar verdigimde prim odemelerimi yaparsam (daha fazla odeyerek); SGK emeklisi olabiliyor muyum (2006 yilinda basladigi icin) yoksa Bagkur emeklisi mi oluyorum?
Tesekkurler
Iyi günler,
Yurt disi borclanarak emeklilik icin 30.07.2019 tarihinde evraklarimi iadeli tahhütlü olarak Almanya´da postaneye verdim.
Fakat evraklari dolduran Beyefendi, benim evin adresinde hata yapmis. Ev numarasi 8 yerine 18 yazmis. Ben daha sonradan fark ettim bu hatayi.
Muhtemelen evraklar ancak 1 hafta sonra elinize ulasir.
Bu durumda ne yapmaliyim?
Yardiminiz icin simdiden tesekkür ederim.
Saygilarimla
Merhabalar Turkiyede 6 ay sigortam var ve TR dogum yaptım daha sonra 2001 yılından beri yurt dısındayım çeşitli zaman dilimleri çalıştım. halende çalışmaktayım. Aktif yurt dısında çalışırken borçlanma yapabilirmiyim
Merhaba,
Dn akşam aşağıdaki sorularımı sormuştum ancak bir cevap alamadım, ne zaman cevap verilebilir, ekranda beklemem gerekiyor mu?
Hatırlatmak amacıyla mesajım aşağıdaki gibidir:
Yurt dışında yaşayan 31 yaşındaki çocuğum geçmişte SSK lı olarak çalışmıştı sonrasında özel bir emekli sandığına bağlı iş yerinde çalışmıştı şimdi ise Avrupa’da çalışıyor. Bu durumda zamanı geldiğinden ülkemizde SSK’ dan emekli olabilmesi için nasıl hareket etmeliyiz ?
Yurt dışı çalışanlar dışardan prim ödemesi yaparak SSK emeklisi olabiliyor mu? Bu tür bir sisteme girmek için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor. 31 temmuzda dolacak yasal süre bu durumu etkiliyor mu?,
Ne tavsiye dersiniz ve nasıl hareket edelim.
Bilgilendirme için şimdiden çok teşekkür ederim.
Türkiyede 1991 yilinda sgk girisim var. 200 gün civari hizmetim var. 1992 Ylindan beri almanyadayim. 1993 yilinda da yani Almanyada oldugum sürede de benim adima Prim girirsi olmus. Yani eski isyerim benim haberim olmadan prim yatirmis. Benim icin pozitif tabi.
Türkiyede 4 yillik üniversite bitirdim. Almanyada da tekrar Üniversiteye gittim. 1997 Yilinda almanyada ilk defa Resmi olarak calistim ve Emeklilik sandigina kaydim oldu. Arada 1 seneyi gecmeyen bir kac issiz dönemlerim de oldu.
2004 ten 2012 ye kadar serbest calistim. 2012 den beri de araliksiz calisiyorum.
Alman vatandasiyim. Mavi kartim var.
Türkiyeden borclanarak nasil emekli olabilirim. Ne kadar yatirmam lazim. Ordan emekli olursam, burdaki emekliligime negatif etkisi olurmu yani Almanyadan alacagim Emekli maasina negatif etkisi olmasini istemiyorum.
tesekkürler
Merhaba,
2017 subat ayindan beri yurtdisinda calisiyorum. 2000 yili Eylul ayi sigorta giris tarihinden itibaren 6 ay kisa donem askerlik ve 4 ay issiz gecen surem disinda Turkiye’de araliksiz calistim. Toplam prim odeme gunum 5600 gun cikiyor. Bilgilerimi SGK sistemine girdigimde; “GONDERDIGINIZ BILGILERE GORE YASLILIK AYLIGINA HAK KAZANMA KOSULLARI ASAGIDA BELIRTILMISTIR. KOSULLAR 60 YAS, 7000 PRIM ODEME GUN SAYISI VEYA 60 YAS 4500 PRIM ODEME GUN SAYISI VE 25 YILLIK SIGORTALILIK SURESIDIR.” diyor. Bu durumda bana verilen 2 kosuldan ilki icin (7000 gun) 5600 gunluk calismam ile yurtdisi calisma suremin (890) toplami 7000 gunu doldurmaya yetmiyor. ilk sorum yine de basvuru yapabilir miyim ve yaparsam eksik gunleri nasil tamamlarim? 2. sorum Eger bu kanunen mumkun degilse 4500 gunu gectigim icin ikinci emeklilik kosulunu sagladigimdan gunumu bekleyerek SGK dan emekli olabilir miyim? Bunun icin bir basvuru yapmamama gerek var mi?
TESEKKURLER.
Merhaba sayın yetkili,
Yurt dışında yaşayan 31 yaşındaki çocuğum geçmişte SSK lı olarak çalışmıştı sonrasında özel bir emekli sandığına bağlı iş yerinde çalışmıştı şimdi ise Avrupa’da çalışıyor. Bu durumda zamanı geldiğinden ülkemizde SSK’ dan emekli olabilmesi için nasıl hareket etmeliyiz ?
Yurt dışı çalışanlar dışardan prim ödemesi yaparak SSK emeklisi olabiliyor mu? Bu tür bir sisteme girmek için nasıl bir yol izlemesi gerekiyor. 31 temmuzda dolacak yasal süre bu durumu etkiliyor mu?,
Ne tavsiye dersiniz ve nasıl hareket edelim.
Bilgilendirme için şimdiden çok teşekkür ederim.
Merhaba ismim Fatih Aydogdu,
esimle birlikte almanyada dogduk ve yasiyoruz.
Kendim 1985 dogumluyum ve esim 1991 dogumlu.
Almanyada ilk calismisligim 2001, esiminde 2008…
Türkiyede 2017 de calismisligimiz var. Su an
YUrt disi talep dilekcesini dolduruyorum. Nr 11 sorusu
Borclanmak istedigimiz süreye en az kac gün yazmamiz lazim?
18 yasimizdam önce calismisligimiz var, bunlar gecerli degilmi?
1992 den beri almanyada çalışıyorum tr de borçlanarak emekli olmak istiyorum aylığımın yüksek olması için ne kadar borçlnmam lazım
Merhabalar hocam babamın yurt dışı işe giriş tarihi : 15/12/1982 işten ayrılış tarihi ise : 31/01/1984 arası prim borçlanması gün ve tutar olarak nedir? İlginiz için şimdiden teşekkürler
Selamın aleyküm ilk sigorta girşim almanyada, 6.1992
Almanya’da son sigorta tarihi 3 .2008
Türkiye’de sigorta başlama tarihi 2012 halen sigortalıyım.
7.2019
1ağusdostan önce tur dışı borçlanma yapabilirmiyim
Lütfen yardım. Zaman kısaldı
Şu anda yurtdışı borçlanma yapmak için Türkiye’de
sigortalı çalışmışlık şartı varmı?
Iyi günler.
Adım Alper Corak.
Doğum tarihim 29.06.1982
2006 ssk baslangicim.
2018 yilinda yurtdisi borclanmasi icin talepte bulundum ve 2830 gün 4/a kapsaminda ödedim. Toplam 3030 gün prim ödendi. Maalesef suan icin 4500 gün ü tamamlayamamaktayim.
Yeni çıkan kanundan etkilenirmiyim?
Emeklilik borclanmasina müracat edildikten sonra borclanilan miktarin hepsi üc ay icerisinde ödenmek zorundamidir. Yada üc bes yil sonra ödenebilinirmi, yada taksitle ödeme yapilabilinirmi.
Merhaba,
Ödemenin tamamının 3 ya içinde ödenmesi şart. İsterseniz kredi çekerek zamana yayabilirsiniz.
Yurt dışı borçlanmasını dilekçenizden sonra size gelen cevap bildiri tarihinden itibaren 90 gün içinde tek seferde taksit olmadan ödemeniz gerekmektedir.
Bende yurt dışı ödemeleri yaptığım için bu konuda bilgim var.
Merhaba,
ben 2018 yilinda basvurumu yaptim.
Borc cetveline göre ödemeyi yaptim.
Gün olarak 208 gün (4500 günden) eksigim vardi.
Suan gün sayisini doldurmus bulunuyorum.
Eksik günler icin basvurumu hazirladim.
01.08.`den önce iadeli – taahhütlü olarak göndersen, SGK’ya 01.08.`dan sonra ulassa bile, zamaninda gönderdigim icin eski kanundan kabul görecek mi? Veyahut 01.08.`den önce size ulasmasi sart mi?
Merhaba,
Subat 1983 dogumluyum, 2007 – 2015 yillari arasinda Turkiye’de Koctas sirketinde calistim. 2015 Eylul ayindan itibaren Ingilter’de yasamakta ve bir sirkette calismaktayim. Daha once yurtdisi borclanma ile ilgili herhangi basvurum bulunmuyor. Yeni cikan kanundan etkilenmemek icin 1 Agustos (Persembe) gunune kadar ne yapmam gerekiyor? Ingiltere’den basvuru yapabilir miyim? Bsvuru icin hangi evraklar gerekli? Statement of National Insurance online temin edebilir myim? Payslip ve p60 evraklarim bulunuyor). Hizmet Belgesi icin konsolosluga gitmem gerekir mi?
Tesekkurler
Iyi Calismalar
Merhaba,
SSK: 1.07.1992 işe giriş
Gün sayım 1657
son birbuçuk yıldır Belçikada yaşıyorum. 45 yaşındayım.
Yurtdışı borçlanma için hakkım var mı?
Kaç gün için başvuru yapmalıyım?
Ne kadar ödemeliyim ?
Şimdiden teşekkür ederim
2006 ssk girişim var şuan ingilteredeyim ev hanımıyım yurtdışı borçlanması yapmam sonucunda emekli olsam daha emeklime çok kalıyor çünkü yaklaşık 10 yıl beklemem gerekiyor alacağım emekli ücreti şimdi ödeyeceğim pirim gün sayısı ile daha sonra ödeyeceğim pirm gün sayısında emekli olduğumda hangisi daha uygun olur tabi buna bağlı olarak alacağım emekli parası
iyi günler,
adım yusuf doğru (01.01.1960) yaklaşık kırk yıldır almanyada ikamet etmekte ve çalışmaktayım. türkiyede üç aylık bir ssk çalışmışlığım var. yurtdışından borçlanarak nasıl emekli olabilirim. teşekkür eder ve saygılarımı sunarım.
Merhaba, SGK 4A Hizmet döküm cetvelinde ilk ise giris tarihi 01.10.1987 yazili. (staj Dönemi)
giris tarihi olarakda 14.02.1990 gözükmektedir.
yaklasik 15 aylik Askerligim var
Uzun vade toplam gün sayim 2950
2000 yilindan beri yurtdisinda calismaktayim, 01.08.2019 da cikacak kanundan önce eski sistem ile nezaman emekli olabilirim ve toplam nekadar prim ödemem gerekmektedir.
Saygilar
Merhaba 1.1.1995 Türkiyede sigorta girisim var daha sonra 1.2:1996dan itibaren 7 yil 10 ay21 gün bagkurum var su anda Avusturyada 2005 tarihinden bu yana calismaktayim 31 temmuza kadar borclanma yapmak istiyorum ne kadar para ödemem gerekiyor ve ne kadar maas alabilirim syardimci olursaniz sevinirim saygilarimla