emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar ?

Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar ?
12.04.2019

Almanya’da emekli olmak için gereken yaş ve emekli aylığının tutarı hakkında araştırma yapan vatandaşlar, internet üzerinden merak ettiği soruların cevaplarını bulabilecekleri bir yazı arayışı içindeler. Bu konuda vatandaşların merak ettiği sorulara yanıt vermek ve Almanya’da emekli olmak ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konularda vatandaşları bilgilendirmek adına rehber niteliğindeki bu yazıyı hazırladık. Yazımızda yer alan bilgileri okuyarak;

  • Almanya’da emekli olmak için gerekli görülen yaş şartı kaçtır?
  • Almanya Hükümeti’nin emekli olanlara verdiği aylık maaş ne kadardır?
  • Alman Hükümeti’nin 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe koyduğu emekli paketinin detayları nelerdir?
  • Almanya’da çocuk sahibi olan anneler emekli maaşından yararlanabilir mi?
  • Almanya’da hastalık veya başka benzer bir nedenden ötürü erken emekliye ayrılan kişiler ne kadar maaş alabiliyor?
  • Dar gelirlilere Alman Hükümeti maaş veriyor mu?

gibi soruların cevaplarını ve daha fazlasını öğrenebilirsiniz.

Almanya’da Nasıl Emekli Olunur?

Almanya’da yaşayan ve uzun yıllar boyunca Alman sigorta sistemi altında çalışmış olan Türk vatandaşları, emeklilik yaşlarının gelmesiyle emekli olmalarının önü açılmaktadır. Bunun yanında Mavi Kart sistemi ya da diğer yollarla Almanya vatandaşlığına geçen Türk vatandaşları da Alman Hükümeti’nin kararları doğrultusunda emekli olabilmektedir. Bu konuyla alakalı olarak vatandaşlar internette sıklıkla, hem Almanya’dan hem de Türkiye’den emekli olabilmenin şartlarını araştırıyorlar.

Bu konuda vatandaşların bilmesi gereken noktalar;

  • Alman Hükümeti’nin belirlemiş olduğu emeklilik yaşının doldurulması gerektiği ve
  • Sigortalılık süresinin belirlenen süre içinde olmasıdır.

Almanya’da Emeklilik Yaşı

Alman sigorta sistemine göre ve Alman hükümetinin belirlemiş olduğu şartlara göre, Almanya’da emekli olmanın birtakım gereklilikleri bulunmaktadır. Bu konuyla ilgili olarak vatandaşların merak ettiği Almanya emeklilik yaşı 2019 yılı itibarıyla Alman Hükümeti ve yetkililer tarafından açıklanmıştır. Buna göre Almanya’dan emekli olmak ve emekli aylığı alabilmek için gerekli olan yaş şartı 65 ve 67 yaşlarıdır. Bu yaşları dolduran ve Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları emekli olmak için gerekli yaş şartını tamamlamış olarak kabul edilir.

Birçok gurbetçi vatandaşımızın internet üzerinden cevap aradığı sorulardan biri olan Almanya’dan emekli olabilmek için gerekli yaş şartını açıkladıktan sonra, Alman hükümetinin belirlediği diğer şart devreye girmektedir. Buna göre, Almanya’da emekli olmak isteyen ve yaş şartını tamamlamış yani 65 ile 67 yaşlarını doldurmuş Türk vatandaşları, 5 yıllık bir süre boyunca sigortalı olarak çalışmış olması gerekmektedir. Bu 5 yıllık süre 60 aylık bir döneme tekabül ediyor. Dolayısıyla Almanya Hükümeti, emeklilik aylığını bağlamak için vatandaştan 65 ile 67 yaşının tamamlamasının yanında en az 60 aylık da sigortalı olarak çalışıldığının belgesini talep ediyor. Almanya emeklilik maaşı almak için başvuruda bulunmak isteyen ancak 5 yıllık sigortalı olarak çalışma şartını doldurmamış olan Türk vatandaşları için alternatif yöntemler söz konusu olabiliyor.

Sigortalık Süresi Yeterli Olmayan Vatandaşlar Ne Yapmalı?

Almanya’da yaşayan ve Alman sigorta sisteminden emekli olmak isteyen Türk vatandaşlarının yerine getirmesi gereken temel şartlardan bahsettik. Bu şartları sağlamanız durumunda ilgili kurumlara başvurarak kolaylıkla Alman hükümeti tarafından emekli edilebilir ve her ay düzenli olarak emekli maaşınızı alabilirsiniz. Ancak, Alman hükümetinin belirlediği Almanyada emeklilik yaşı şartını karşıladığı halde, yine hükümet tarafından belirlenen sigortalılık süresinin dolduramayan vatandaşlar da Alman hükümeti tarafından emekli olabilmek ne yapmalı?

Bu sorunun cevabı olarak; sigortalık süresini yani 5 yıl (60 ay) olarak belirlenen sigortalı çalışma süresinin eksik olması durumunda, Türkiye’de sigortalı çalıştıkları süreyi ek olarak göstererek tamamlayabilirler. Dolayısıyla hem Almanya’da sigortalı olarak çalışılan süreyi hem de Türkiye’de sigortalı olarak çalıştığınız süreyi birbirine ekleyerek Alman hükümetinden kısmi bir aylık talep edebilirsiniz. Bunu dışında diğer aylık türlerinden yararlanmak istiyorsanız ve Almanya’da yaşıyorsanız, yaşadığınız yerde bulunan Müşavirlik ve Ataşeliklerimizden gerekli bilgileri alabilirsiniz.

Almanya Hükümetinin Emeklilere Verdiği Maaş Zamlandı!

Birçok vatandaş internet üzerinden Almanya’da verilen emekli maaşının tutarını merak ediyor. Rehber niteliğindeki bu yazımızda Almanya’da emeklilik hakkında merak edilen bütün soruların yanıtlarını vermeye çalıştık. Bu noktada geçtiğimiz yılın son çeyreğinde Almanya hükümetinden, Almanya’da emekli olanlara müjdeli haber gelmişti. Bu müjdeli habere göre Almanya’da emekli olan vatandaşlara 2019 yılı itibarıyla % 3 oranında zam yapıldığı bildirildi.

Bilindiği üzere Almanya’da verilen emekli maaşları, vatandaşın konumuna göre değişiyor. Dolayısıyla batı eyaletlerinde yaşayan bir emekli ile doğu eyaletlerinde yaşayan bir emekli farklı tutarlarda emekli aylığı alıyor. Alman hükümetinin zam haberini açıklamasının ardından doğu eyaletinde emekli olan vatandaşlar % 3,91 oranında zammın sahibi olurken, batı eyaletlerindeki emeklilerin maaşlarına uygulanan bu zam oranı % 3,18 olarak dikkat çekiyor.

Almanya Emekli Maaşı Ne Kadar?

Alman hükümeti tarafından geçtiğimiz yılın Kasım ayında yapılan emekli maaşlarına zam paketiyle, zam oranlarındaki artış da kamuoyuna açıklanmış oldu. Buna göre; Almanya’dan emekli maaşı alan vatandaşlar bulundukları eyaletlere göre şu şekilde bir zam artışına sahip oldu:

  • 500 Euro maaş alan emekli; batı eyaletlerinde 15.90 Euro, doğu eyaletlerinde ise 19.55 Euro daha fazla maaş alacak.
  • 600 Euro maaş alan emekli; batı eyaletlerinde 619,8 Euro maaş alırken,
  • 700 Euro maaş alan emekli, 722,26
  • 800 Euro maaş alan emeli, 825,44 Euro aylık gelirin sahibi olacak
  • 900 Euro aylığı olan emekli vatandaşın maaşı 928,62 Euro’ya çıkacak.
  • 1000 Euro aylığı olan emekli vatandaş 1031,80 Euro alırken,
  • 2000 Euro maaş alan emekli, 2063,60 Euro maaş alacak.

Bu bilgiler doğrultusunda Almanya’dan emekli olan Türkler Ne Kadar Maaş Alıyor sorusuna da bir yanıt getirmiş olduk. Son olarak Almanya’da yaşayan çocuklu anneleri, dar gelirlileri ve Almanya’da yaşadığı hastalık sebebiyle erken emekli olmak zorunda kalmış vatandaşları ilgilendiren konuya açıklık getirelim.

Almanya Yeni Emeklilik Paketi Detayları Nelerdir?

Almanya’da 1 Ocak 2019 tarihi itibarıyla yeni bir döneme giriliyor. Alman hükümeti tarafından yürürlüğe geçirilen yeni emeklilik paketi, emekli maaşı seviyesini 2025 yılına kadar güvence altına almak ve primlerin % 20 seviyesinin üzerine çıkmaması için hayata geçirildi. İşte Alman yeni emeklilik paketi detayları:

  • 1992 yılından önce çocuk dünyaya getiren anneler, sahip oldukları çocuk başına % 2,5 daha fazla emekli maaşı alacak. Bu konuya örnek olması açısından; 70 yaşındaki bir anne, 30 emekli puanıyla 960,90 Euro tutarında emeklilik maaşı alıyor. Kanuna göre 1992 yılından önce 2 çocuk büyüttüğü düşünülürse, yeni emeklilik sistemine göre yarım emekli puanı daha fazla alarak yılda 384,48 Euro fazladan emeklilik aylığı almış olacak.
  • Almanya’da yaşayan dar gelirliler için sosyal kesintiler düşürülüyor. Yeni emeklilik paketine göre 2019 yılından itibaren dar gelirlilerden kesilen işsizlik sigortasına katı % 0,5 indirilerek % 2,5 oranında kalacak.
  • Almanyada emeklilik maaşı 2019 kaç Euro sorusunun cevabı, Alman hükümetinin 1 Ocak 2019 itibarıyla yürürlüğe koyduğu yeni emeklilik sistemine göre netlik kazanıyor. Öte yandan Hamburg, Bremen, Hessen, Schleswig-Holstein, Bavyera, Baden-Württemberg, Berlin Batı gibi eyaletlere göre emeklilik maaşı farklılık gösteriyor.

Almanya Vize Başvuru Formu ve Gerekli Evraklar

Almanya Vatandaşı Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?

Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

Yorumlar

  1. nadir kanıcıoğlu dedi ki:

    merhabalar babam 1968 1990 arası almanyada çalışdı 2008 yılında vefat etti babam1940 doğumlu idi 2005 yılında 65 yaşını doldurmuş oluyor du annem hayattda babamın yaşlılık aylığı hakkı varmı varsa annem yararlanabilirmi tşk ederim

  2. Rahim Arslan dedi ki:

    Ben, 2015 yılından itibaren Almanya’da yaşıyorum. Türkiye’den emekliyim. Yaşım 59. Almanya’da sınırsız çalışma ve oturma hakkım var. Altmış ay prim ödeyerek Almanya’dan emekli olabilir miyim? Olursam (NRW deyim) kaç Euro emekli aylığım olabilir?

  3. Ercan ilkbahar dedi ki:

    Merhaba,2015 yılında yaklaşık 6-7 ay gibi bir süre Almanya’da sigortalı olarak bir işte çalıştım.fakat şirket daha sonra iflas etti bende Türkiye ye kesin dönüş yaptım.acaba oradaki sigortalılık süremin bana ne gibi bir faydası olabilir?ordan emekli olunabilirmi?yada oradaki süreyi Türkiye de kullanabilirmiyim?teşekkürler.

  4. Haluk akyüz dedi ki:

    28.08.1956 doğumluyum
    1989da almanyaya geldim.
    1990 da legal çalışmaya başladım.
    8 yıl kendi işim olduğu için prim yatırmadım.
    20 yıl prim yatmış.
    2017 mayıs ayında türkiye ye geldim birdaha dönmedim.
    Bana gelen evrakta 01 06 2022 de emekli olacağım yazıyor.
    Ne kadar maaş alabilirim. Yardımcı olursanız sevinirim

  5. Erdoğan Bakar dedi ki:

    İyi Günler,
    Ben Erdoğan Bakar, Almanya’da 12 yıl çalıştıktan sonra 1997 yılında Türkiye’ye dönüş yaptım.
    1998 yılından 2018 yılına kadar Adana – Karataş’ta sınıf öğretmeni olarak görev yaptım ve emekli oldum.
    06.06.2016 tarihindeAnadolu üniversitesi açıköğretim fakültesi felsefe bölümü lisans diploması aldım.
    01.03.1957 tarihinde doğdum. 62 yaşındayım. 65 yaşında Almanya’dan emekli olabilir miyim, kaç lira emekli aylığı alabilirim. Beni bilgilendirmenizi rica eder, sağlık ve mutluluklar dilerim. Saygılarımla

  6. Leyla Yavuz dedi ki:

    -20 yıl önce eşim ile almanya’da yaşıyorduk eşim ölünce ben TÜRKİYE’ye geldim ve almanya’dan emekliyim.maaşımı alıyorum ama belli bir yaş sonra maaşım artar mı ?
    – mersin de almanya’nın emekliler için ofis tarzı bir yeri var mı ben var diye duydum ?

    1. Emel dedi ki:

      Nekadar maaş aliyosunuz eşinizden

  7. Burhan Işık dedi ki:

    Merhaba 1959 Doğumluyum yaklaşık 10 sene almanyada yaşadım, çalıştım. Şu an Türkiyedeyim. Orada benden çalışırken kesilen paralar ne olacak? Yada ben Almanya dan emekli maaşı alabilirmiyim?

    Teşekkürler.

  8. şebnem dedi ki:

    1973-1984 yılları arası Almanya da çalışmış ve 1984 yılında kesin dönüş yapmış , su anda 70 yaşını doldurmus biri için Almanyadan emekli olması için gerekli evraklar nelerdir ve süreç nasıl işlemektedir?
    Geçmişe dönük 63 yaş itibariyle geçen 7 yılın emeklilik maaşını da almaya hak kazanır mı? ve almanyada 1993 yılı öncesinde olan 3 çocuk içinde maaş eklenmesi mümkün mü? yardımlarınızı rica ederiz,
    teşekkürler.

  9. Rüya Gökduman dedi ki:

    Merhaba annem 1959 doğumlu olup, 1978-1985 yılları arasında Almanya da çalışmış olup Türkiye’ye 1985 yılında haklarını alarak kesin dönüş yapmıştır. Yurt dışı borçlanması yaparak 2011 yılında Türkiye’den 3600 gün üzerinden emekli olmuştur.İşveren prim ödemelerini talep edebilir mi?Almanya’dan da bir emekli hakkı var mı? Yaşlılık aylığı alabilir mi?

  10. VEYSEL GÜL dedi ki:

    BABAM 1959 DOĞUMLU ALMANYA DA İKAMET EDİYOR. 2015 DE TÜRKİYEDE BORÇLANARAK EMEKLİ OLDU AMA ALMANYA DA ÇALIŞTIĞI İÇİN MAAŞINI HİÇ AKTİF ETMEDİ. ŞİMDİ BAZI HASTALIKLARDAN DOLAYI MALÜLEN EMEKLİ OLMAK İSTİYOR? ACABA NORMAL VE MALÜLEN EMEKLİLİK ARASINDA ÇOK FARK VAR MI? BİRDE SİGORTASINI DÜŞÜK GÖSTERDİĞİ İÇİN ALABİLECEĞİ MAKSİMUM MAAŞ NE KADAR OLUR? TEŞEKKÜRLER

  11. Serap Ataş dedi ki:

    Almanyada hiç çalışmadan 1.çocuğumu 1989 yılında.2.çocuğumu 1991 yılında doğurdum.2002 yılında Türkiyeye temelli döndük ve buradada hiç çalışmadım.Yaşım 50.Ben bu şartlarda 65 yaşıma geldiğimde Almanyadan mutterrente (Annelik emekliliği) alabilirmiyim.?Cevaplarsanız tşk.ederim.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Almanya da ikamet ettiğiniz tüm süreleri borçlanabilirsiniz. Eğer eksik prim günü kalırsa Türkiye den isteğe bağlı ödeme ile tamamlayabilirsiniz.

  12. Kemal kuzgun dedi ki:

    Merhaba, 1992 yılı öncesi Almanya’da iki çocuk dünyaya getirmiş (46 ay sigortalı çocukları dolayisiyl)bir anne 60 ayı Türkiye’de tamamlarsa ne kadar yaşlılık aylığı alır?

  13. Mahir dedi ki:

    Türkiyede 2002 yilinda ise baslangicim var 2017/02 Alina kadar calistim toplam prim gün sayim 2.900 gün sgk da almanyaya 10.02.2017 esimden dolayi geldim size sorum türkiyedeki calisma baslangicim almanyada gecerli olur mu benim türkiyede emeklilik yasimda her Hangi bir degisiklik olur mu yani normal Starts Tr de 60 yasinda emekli olacaktim almanyada oldugum icin bu sure kisalilir mi Almanya ve Tr de ne zaman emekli olurum cifte emeklilik söz konusu olur mu ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Çifte emeklilik hakkınız her zaman var. Ancak almanya da olduğunuz için Türkiye de ki şartlarınız değişmez yine 60 yaşında emekli olma hakkınız var. Türkiye de ki başlangıcınız da almanya da geçerli olmaz.

  14. necibe akman dedi ki:

    12 02 2002 almanyaya geldim 2004 2o17 kadar esimin hanimina filigelik yaptim yani bakici olarak calisstim su anda vefat etti belim de ve pisikolejim bozuldu emekli olmak icin ne yapmaliyim 15 06 1965 dogumluyum ne yapmaliyim saygilarimi sunarim

  15. Çağlar Güntürk dedi ki:

    37 yıl ALMANYADA yaşadım ve çalıştım 1983 de işe başladım 24.9.2011 ne kadar. 25. 09.2011 Türkiye dönüş yaptım. Ne kadar emekli maaşı bağlanır?

    Sayģılar

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Bilgileriniz yeterli olmadığından emekli maaşı hesaplamamız mümkün değil.

  16. Yasemin dedi ki:

    Eşim almanyadan emekli ölmüş olsa ben eşi olarak maaş alabilicemmi yüzde nekadar kesilicek..

  17. Salih seven dedi ki:

    01.07.1956 doğumluyum almanyada 1973 sigorta girişi g991 e kadar almanyadan kaç yaşında emekli olabilirim
    saygılarımla.

    1. Güler dedi ki:

      Annemin Almanyada yaklaşık 10 yıllık sigortalı calismişliği var. 1980 de temelli dönüş yaptılar. Şu an 73 yaşında. Almanyadan emekli olabilir mi Ne yapmamız gerekiyor.