• Almanya Vatandaşlık Şartları


    Göç, çalışma ve diğer sebeplerle uzun yıllardır Almanya’ya vatandaşlarımızı göndermekteyiz. Ancak her ne kadar gidiş gelişler vize ile hallediliyor olsa da yine de vatandaşlık alınması belli bir noktadan sonra gereksinimden ziyade zorunluluğa dönüşüyor. Sürekli uğraşılan vize işlemleri, uzatmalar derken bu kadar yorulunacağına vatandaşlık almak tabi ki daha cazip geliyor. Her ülke gibi Almanya’nın da bu konuda belirli evrak ve şartlar istemesi doğal, doğal olduğu kadar da yapıcı ve gerçek. Almanya vatandaşlık şartları ise hemen hemen diğer ülkelerin istekleriyle aynıdır. İnceleyecek olursak…


    Almanya Vatandaşlık Şartları Nelerdir ?

    • Opsiyon modeli yani seçme yoluyla vatandaşlık

    Doğum yeri Almanya olan ve anne – babaları Alman vatandaşlığında olan yabancı uyruklu çocuklar Almanya vatandaşlık şartları için uygun niteliktedir. Alman yetkili kurumları kişiler ergenlik çağına geldiklerinde seçim sorumluluğu (optionspflicht) hakkında gerekli bilgilendirmeyi yapmaktadır. Yine de kişiler 23 yaşına kadar vatandaş olmak istedikleri hakkında beyan vermek zorundadırlar. Beyan verilmezse bu haklarını kaybederler. Eğer vatandaş olacaklarsa da diğer ülkenin vatandaşlığından çıktıklarını belgelemek zorundalar. Bazı durumlarda diğer ülkenin vatandaşlığından çıkmak can sıkıcı ve çok uğraştırıcı bir hal alabilir. Eğer böyle bir durum varsa kişinin 21 yaşına kadar gerekli mercilere başvurması, vatandaşlığı koruma izni için girişimde bulunması gerekmektedir. Bu tip durumlarda iki vatandaşlık birden kabul edilebilmektedir. Ufak bir ayrıntı olarak eğer Avrupa Birliği üyesi bir ülkenin vatandaşıysanız, o ülkenin vatandaşlığından çıkmanız gerekmez.

    Almanya vatandaşlık şartları için bu konuya ilişkin kanun ve yargılarda son değişiklikler Nisan 2014’te yapılmış olsa da hala tamamıyla değiştiğine dair kesin bir hüküm yoktur. İlerleyen zamanlarda opsiyon modeli için girişimler yapılacaktır.

    • Vatandaşlığın doğuştan kazanılması

    Almanya vatandaşlık şartları için en doğal yoldur. Kan ilkesi gereğince anne ve babasından en az biri Alman vatandaşı olan her çocuk, doğduğu andan itibaren Alman vatandaşıdır. 1 Ocak 2000 yılı itibariyle yabancı uyruklu doğan çocuğun anne ya da babası en az 8 yıldır devamlı olarak Almanya’da yaşıyorsa, 3 yıl ve fazlası olarak süresiz oturma iznine sahipse, çocuk da otomatik olarak Alman vatandaşı olur. Bu çocuklar ile Almanya’da yaşayan diğer çocuklar arasında hak ve ödevler bakımından hiçbir fark yoktur.

    • Yabancılar yasası ile Alman vatandaşlığı

    Yine 1 Ocak 2000’deki Vatandaşlık Reform Yasası gereğince, yabancı uyrukluların Almanya vatandaşlık şartları kabulleri yeniden düzenlenmiştir. 16 yaşını doldurmak şartıyla:

    Sponsorlu Bağlantılar

    • Almanya’da en az 8 yıl yaşamış olan, (Duldung hariç)
    • Almanya’nın toplumsal düzenini ve hukuki basamaklarını bilen,
    • O güne kadar anayasaya aykırı bir hareket ya da faaliyette bulunmayan, (6 aya denk gelen para cezalarını aşmayan mahkumiyetler ve 180 günü geçmeyen hapis cezaları bu duruma engel değildir)
    • Süresiz ya da belli bir süre içeren oturma ve yerleşme iznine sahip olan,
    • Yeterli derecede Almanca yazabilen ve konuşabilen ve bunu okul ya da dil kursları ile kanıtlayabilen, bunlar yoksa bulunduğu eyalette sözlü dil testlerinden geçebilen
    • Geçimini sosyal yardımlar olmadan sürdürebilen (başvuru sahibi 23 yaş altında ise bu şart aranmaz)
    • Yabancılar Yasası’nın 46. Maddesi gereğince hakkında sınır dışı kararı olmayan

    her kişi vatandaş olabilir.

    Reşit olmayan çocuklar için Almanya’nın vatandaşlık garantisi vardır. Başvuruda bulunan kişi yukarıdaki şartları karşılıyorsa onun eşi ve reşit olmayan tüm çocukları 8 yıl şartı aranmaksızın direk olarak vatandaşlığa alınırlar.

    • Takdir yolu ile vatandaşlık

    Çeşitli sebeplerle Yabancılar Yasası’ndan yararlanamayan kişiler için Almanya vatandaşlık şartları konusunda anlayışlı davranmaktadır. Vatandaşlık Yasası’nın 8. Maddesine göre:

    • Almanya’da en az 8 yıl oturma,
    • Siyasi iltica başvurusu ile 6 sene oturma,
    • Almanya çıkarları söz konusu ise 3 yıl oturma
    • Alman bir vasinin evlat edindiği çocuk için yine 3 yıl oturma
    • 60 yaşından büyükler için 12 sene oturma
    • Devlet korumasında olan ve hiçbir ülkenin vatandaşlığında olmayanlar için 6 yıl oturma
    • Kendisi ve ailesi için yetebilecek bir eve sahip olma
    • Başvuru tarihinden önce oturma ve yerleşme iznine sahip olma
    • Temelli Almanya’ya yerleşmiş olma
    • Ailesini geçindirebilecek bir gelire sahip olma
    • Eski vatandaşlıktan ayrılma
    • Sabıkasız olma
    • Okuma ve yazma derecesinde Almanca bilme
    • Reşit olmak
    • Anayasal düzen bağlılık belgesini imzalamak

    şartlarını taşıyan herkes vatandaş olabilir.

    Vatandaşlığa Geçiş İşlemleri

    16 yaşını doldurmuş herkes dilekçesine Almanya vatandaşlık şartları çerçevesinde kabul edilebilecek belgeleri ekleyebilir ve oturduğu yere en yakın Vatandaşlık Daire’sine giderek başvuru yapabilir. Bu belgeler:

    • Kazanç belgesi (son 3 aylık maaş gösterir kağıt ve fotokopi)
    • Doğum belgesi
    • Yeterli seviyede Almanca bildiğini gösteren belge
    • Pasaport ve fotokopi
    • Boşanma varsa buna dair mahkeme kararı ve Almanca tercüme
    • Evlenme cüzdanı ve fotokopisi
    • İşsizlik maaşı ya yardım alıyorsa belgesi
    • Çocukların okul karneleri

    Bu dilekçeden sonra Almanya vatandaşlık şartı olarak anayasaya bağlılık belgeleri imzalamanız gerekiyor. Verebileceğiniz dil yeterlilik belgeniz yoksa bunun için de sözlü bir sınavdan geçiyorsunuz ve her şey yolunda giderse yaklaşık 10 – 12 hafta sonra Teminat Belgesi’ni alabiliyorsunuz. Devamında ise Türk vatandaşlığından çıkıp Alman vatandaşlığına geçeceğiniz belgelere sahip olabiliyorsunuz.

    Bulgaristan Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı

    Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?



    tıkla sorunu sor

    Almanya Vatandaşlık Şartları İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    Henüz yorum yapılmamış.

    Sorunuzu Yazın