• Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır?

    Almanya çifte vatandaşlık başvurusu yapmak için bazı kriterlere sahip olunması gerekir. Yıllar öncesinden Almanya’ya giderek çalışmaya başlayan Türk vatandaşları uzun yıllar boyunca Almanya’da çalışmışımlardır. Bu vatandaşlar Türklerin ikinci vatanı olarak görülen Almanya’nın ikinci vatandaşlığını almışlardır.


    Almanya çifte vatandaşlık başvurularını ülke politikası dolayısı ile kabul etmeyebilir. Bu durumun gündeme gelmesi Almanya çifte vatandaşlık nasıl yapılır sorusunda istenen tüm şartlara uyum sağlanması önem kazanmaktadır.

    Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusunda Bulunmak İçin Gerekenler Nelerdir?

    Almanya çifte vatandaşlık başvurusunda önemli olan ve göz önünde bulundurulması gereken hususlar;

    • Başvuruda bulunan vatandaşın Almanya’daki oturma izni durumu,
    • Başvuruda bulunan vatandaşın Almanya’da çalışmış olduğu süre,
    • Doğum gibi durumlardır.

    2000 yılında yapılan düzenlemeler ile; Almanya’da 8 yıl kalarak süresiz oturma izni verilen ailelerin çocukları için vatandaşlık hakkı sağlanmıştır. 15 yıl olan kalma süresi ise 8 yıl olarak belirlenmiştir. 2008 yılında yapılan yeni düzenlemeler ile başvuru koşullarına bazı değişiklikler eklenmiştir. 2008 yılında yapılan değişikliklere göre Almanya çift vatandaşlığına sahip olmak için;

    • Başvuru yapan kişilerin Almanca bilgisi ve
    • Kendilerine yapılacak olan vatandaşlık testini geçmeleri koşulu eklenmiştir.

    Yeni doğan bir çocuğun ebeveynlerinden herhangi birisini Alman olması çocuğun çifte vatandaşlık hakkına sahip olmasını sağlamaktadır. Farklı ülkenin vatandaşı olarak Almanya’da doğan birisinin 23 yaşına gelene kadar hangi ülke vatandaşı olacağını belirlemesi gerekir. 23 yaşına kadar ülkesini belirlememesi Alman vatandaşlığından çıkarılmasını neden olmaktadır.

    Sponsorlu Bağlantılar


    Kısa yoldan vatandaşlık elde etmek için evlenerek Almanya vatandaşı olmak isteyen kişilerin evlilik olayında sorunla karşılaşmadan vatandaşlığı elde etmesi için;

    • Evlenilecek olan kişinin Almanya vatandaşı olması,
    • Almanya’da oturma izninin bulunması,
    • Almancayı temel seviyede bilmesi,
    • En az 6 ay süresince Almanya’da çalışıyor olması,
    • Maddi kazancının geçimini sağlayacak düzeyde olması,
    • Yapılan evliliğin resmî kurumlara bildirilmesi,
    • Evlenen çiftin ortak kalacakları evlerinin olması huşularının dikkate alınması gerekir.

    Yapılan evliliklerde fazla yaş farkı olması hükümetin sahte evlilik yapıldığını düşünmesine neden olur ve Almanya’dan vatandaşlık hakkı alınamayabilir. Almanya’da çifte vatandaşlık başvurusunda bulunmak isteyen kişilerin yasa dışı yollarla girmiş olması vatandaşlık başvurularının reddedilmesine sebep olmaktadır.

    Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusunda Gereken Şartlar Nelerdir?

    Ülkeye tapılacak olan vatandaşlık başvurularında Almanya çifte vatandaşlık şartlarına uyum sağlanması önemlidir. Başvuru sırasında aranan şartlar şunlardır;

    • Ülkenin anayasalarına bağlı olmaları gerekir.
    • Başvuru sahiplerinin iyi derecede Almanca konuşabilmesi ve uygulanan yazılı ve sözlü sınavlarda başarı göstermesi gerekir.
    • Almanya sınırları içerisinde 8 yıl boyunca yaşamış olması gerekir.
    • Almanya kamu düzeni hakkında bilgi sahibi olması gerekir.
    • Maddi olarak geçimini sürdürecek kazanca sahip olması gerekir.
    • Sicilinin temiz olması ve sabıkasının olmaması gerekir.
    • Yardım aldığı herhangi bir kurum ya da kuruluş olmaması gerekir.
    • Başka herhangi bir ülke vatandaşlığından çıkarılma durumu olmaması gerekir.
    • 60 yaşının üzerinde bulunan kişiler 12 yıl boyunca ülkede kalmış olmak koşulu ile başvuruda bulunabilirler.
    • Hiçbir devlet vatandaşlığında yer almayan kişiler 6 yıl boyunca ülkede kalmış olmak koşulu ile başvuruda bulunabilirler.
    • Siyasi irtica hakkında bulunarak başvuruda bulunmak isteyen kişilerin 6 yıl boyunca ülkede kalmış olmaları gerekir.

    Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusunda Gereken Evraklar Nelerdir?

    Almanya çifte vatandaşlık başvurusunda bulunmak için öncelikle ikamet edilen yerdeki vatandaşlık dairesine dilekçe ile müracaat edilmelidir. Ülke vatandaşlığına sahip olmak isteyen ailelerdeki her kişi için bireysel olarak dilekçe yazılarak teslim edilmelidir. 16 yaşın altında bulunan aile bireylerinin dilekçelerini çocukları adına velileri yazarak teslim etmelidir. Çifte vatandaşlık veren ülkeler arasında bulunan Almanya’dan vatandaşlık almak isteyenlerin teslim etmeleri gereken evraklar şunlardır;

    • Her aile bireyi için ayrı yazılması gereken dilekçe,
    • Doğum belgeleri,
    • Başvuru sahibinin maddi durumunu belgeleyen evraklar,
    • Başvuru sahibinin pasaport fotokopisi
    • Evli olanların evlilik cüzdanları,
    • Boşanmış olan kişilerin boşanmaları ile ilgili evraklar,
    • Başvuru sahibinin Almanca bildiğini gösteren belgeler,
    • Başvuru sahibi herhangi bir yardım alıyor ise bununla ilgili belgeler istenmektedir.

    Vatandaşlık Başvurusu Sonrasında Yapılanlar Nelerdir?

    Belirtilen bütün belgeleri hazırlayarak vatandaşlık dairesine ibraz eden kişiler Almanya anayasalarına bağlı kalacaklarına dair belgeyi imzalamaktadırlar. Dil sertifikası zorunluluğu bulunan başvurularda kişiler Almancayı bilseler dahi bilgi derecesini ölçmek adına dil sınavına tabi tutulurlar. Sınavda kişilerin günlük gazete ve yazılardan okumaları ve tercümelerini yapmaları istenmektedir. Sınav sonucunda başarı gösteremeyen kişilerin başvuruları askıya alınarak kendilerinden kursa giderek Almanca öğrenmeleri istenmektedir.

    Başvurularını başarılı bir şekilde tamamlayarak evraklarını teslim eden kişilerin 12 hafta süren evrak incelene süreleri başlamaktadır. En az 12 hafta süren evrak incelemesi süresi bazen 12 haftadan daha uzun sürmektedir. Vatandaşlık başvurusu teminat belgesi verilen vatandaşlar inceleme ve araştırmalar sonucunda olumlu kanaate varılması durumunda vatandaşlık hakkına sahip olmaktadırlar.

    Çifte vatandaşlık hakkına sahip olan kişilerin çifte vatandaş olduklarına dair bilgilendirmeyi kendi ülkelerinde yapmaları gerekir. Konu hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak isteyen vatandaşlar Alman Konsolosluğunu ziyaret ederek detaylı bilgi alabilirler.

    Çifte Vatandaşlık Alınabilecek Ülkeler Hangileri?

    Başta Almanya olmak üzere pek çok ülkede çifte vatandaş olmak mümkün olmaktadır. Bazı ülkeler çok kolay bir şekilde vatandaşlık hakkı verirken bazı ülkeler sağlam prosedürler ve kurallar çerçevesinde zor şekilde vatandaşlık hakkı vermektedir. Çifte vatandaşlık alınabilecek her ülkenin kendine özel kuralları ve gereklilikleri bulunmaktadır. Çifte vatandaşlık alınabilecek ülkelerden bazıları şu şekilde sıralanabilmektedir;

    • Fransa: Avrupa ülkeleri arasında çifte vatandaşlık alma hakkı kazanabileceğiniz bir ülkedir. Fransa’da çifte vatandaşlık alabilmek için 5 yıl Fransa’da yaşamış olmak gerekiyor. Fransa’da çifte vatandaşlık alabilmek için 4 yıllık üniversite eğitimi alınması gerekmektedir.
    • Letonya: ülkeden çifte vatandaşlık alınması için ülkede gayrimenkul yatırımı yapılmalıdır. Yatırım değerleri bölgelere göre değişiklik göstermektedir.
    • İngiltere: Çalışma, doğum ya da evlilik gibi alternatiflerle İngiltere’de çifte vatandaşlık alınması mümkün olmaktadır. 5 yıl boyunca ülkede yaşanılması ve aktif olarak çalışılmış olması gerekmektedir.
    • Hollanda: Çifte vatandaşlık konusunda en katı kurallara sahip ülkelerden bir tanesidir. 5 ila 7 yıl aralığında çalışan kişiler ve oturum iznine sahip olan kişiler çifte vatandaşlık başvurusunda bulunabilmektedir.
    • Kitts ve Nevis: 500 bin TL yatırım yapılması koşulu ile çifte vatandaşlık alınabilmektedir.
    • İtalya: 10 yıl İtalya’da yaşamış olmak ve çalışmış olmak koşulu ile çifte vatandaşlığa başvurulabilmektedir. Bir İtalyan vatandaşı ile evli olan kişiler ise 2 yıl içerisinde vatandaşlık hakkını alabilmektedir.
    • Avusturya: 10 milyon dolar yatırım ile çifte vatandaşlığa başvurulabilmektedir.
    • İspanya: Yalnızca doğum yolu ile İspanya’da vatandaşlık almak mümkün olmaktadır. Vatandaşlık için Türkiye’de vatandaşlık haklarından vazgeçilmesi şarttır.
    • Singapur: Singapur’da vatandaşlık alabilmek için yatırım yapmak oldukça önemlidir. Sadece oturma izni için bile 2 milyon dolarlık bir yatırım yapılması şartı bulunmaktadır.
    • Dominika: 200 bin TL yatırım ile Dominika’da vatandaşlık almak mümkün olmaktadır.
    • Yunanistan: 10 yıl Yunanistan’da yaşamış olmak ya da beş yıl boyunca yaşayıp çocuk sahibi olunması ile Yunanistan’da vatandaşlık alınabilmektedir.

    Makedonya: 40 bin Euro değerinde emlak alımında 1 yıl oturma izni alınabilmektedir. Sonrasında 400 bin Euro değerinde yatırım yapılarak iş hayatına atıldığınızda, bünyenizde 10 kişi çalıştırıyorsanız vatandaş olabilirsiniz.

    Almanya Emeklilik Yaşı ve Emekli Maaşı Ne Kadar ?

    Almanya Vize Başvuru Formu ve Gerekli Evraklar

    Almanya Vatandaşı Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir ?



    tıkla sorunu sor

    Almanya Çifte Vatandaşlık Başvurusu Nasıl Yapılır? İLE İLGİLİ MERAK ETTİKLERİNİZİ BİZE SORUN!



    Etiketler:

    Merak Ettiklerinizi Sayfanın En Altında Sorabilirsiniz!

    1. Aysel Özkaya-Eggers dedi ki:

      Merhaba,

      20 yildir almanya da yasiyorum. Eşim alman. Iki yıldır Turkiye’den emekliyim. Çifte vatandaşlık alabilme hakkım var mı? Varsa, Türkiye ‘deki haklarım ile ilgili bir sıkıntı yasayabilirmiyim.Mesela Ev veya arsa almak istediğim de, ya da emekli maaşım konusunda bir sıkıntı yaşarımıyım?
      Beni bilgilendirebilirsiniz çok memnun olurum!!

      Saygılarımla

      Aysel Özkaya-Eggers

    2. Hasan Çalışır dedi ki:

      1972 yılı Almanya doğumluyum. Annem de babam da Türk .doğumdan sonra annemle ben Türkiye ye gelmişiz. Babam 13 yıl orada bulunmuş. Benim çifte vatandaşlık hakkım olabilir mi.tesekkur ederim.

    3. ekrem bolat dedi ki:

      Arzu hanımla benim sorunum tıpa tıp aynı lütfen bize bir cevap verin.
      2000 yılında vatandaş oldum mavi kartım var emeklilik için 2 yıl eksigim var dışardan ödeyemiyorum çünkü Türkvatandaşı degilim SGK dediki türk vatandaşı olacaksın yeniden yada burada kalıp 2 yıl çalışacaksın dediler.Vatandaşlıktan çıkmadan (Alman) nasıl çifte vatandaş olurum ve primlerimi öderim.

    4. sami abgay dedi ki:

      oglum alman vatandasi türk vatandasi olmak istiyor
      akmanaya dogumlu.baba türk anne alman vatatandasi
      neler gerekiyor
      dogum tarihi.1991

      sagilarimla

    5. zühal şimşek dedi ki:

      merhaba ;

      03.03.1976 Almanya doğumluyum çifte vatandaşlık alma hakkım var mıdır acaba rica etsem bilgilendirebilirmisiniz 7 yaşında türkiyeye döndük

    6. Arzu dedi ki:

      Merhabalar,

      1971 yili Istanbul dogumluyum. 2006 yilinda annem Alman vatandasi oldugu icin Türk vatandasligindan cikip Alman vatandasi oldum. Türkiye bana Mavi Kart cikartti. Ancak vatandasliktan ciktigim icin Türkiye’den Emekli olamiyorum. Yaklasik 2 yillik prim eksigim var. Bunu tamamlayabilmem icin ya Alman Vatandasligindan cikmam gerekiyor ya da cifte vatandaslik hakkimin olmasi gerekiyor.

      Alman vatandasligindan cikmak istemiyorum. Bana cifte vatandaslik alabilmem ile ilgili bilgi verebilirseniz memnun olurum.

      Saygilarimla

      Arzu Sarigul

    Sorunuzu Yazın