ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emeklilikte Güne Takılanlar Nedir, EGT Nedir?

Emeklilikte Güne Takılanlar Nedir, EGT Nedir?
26.10.2020

Yeni istihdam paketinin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilmesi ile birlikte emeklilikte yaşa takılanlardan sonra şimdi de gündeme emeklilikte güne takılanlar geldi. EGT olarak bilinen bu yeni adlandırma, yaş ve hizmet süresini doldurmalarına rağmen prim ödemesi yapılmayanları içeriyor.

Emeklilikte Güne Takılanlar Nedir?

Uzun bir süredir prim ve hizmet sürelerini tamamlayarak, emeklilik yaşını sağlamadıkları için mağdur olan kimseler emeklilikte yaşa takılanlar olarak adlandırılıyor ve sayıları da gün geçtikçe artıyor. Türkiye özellikle 1999 yılından sonra emeklilikte yaşa takılanları konuşmaya başlamıştır. EYT kapsamında olanlar kadın ise 20, erkek ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 5975 güne kadar yapılmış olan prim günlerini doldurmaları halinde kademeli olarak sonraki yıllarda emeklilik için yaş kriterleri arttırıldığı için emekli olamayan kimselere deniliyor. Başka bir deyişle emeklilik yaşını bekledikleri için prim tutarlarının düşmemesi için de başka bir işte çalışamıyorlar ve böylece sıkıntılı bir süreç yaşıyorlar.

Yakın zamanda TBMM’de kabul edilen bir torba yasa teklifi ise emeklilikte yaşa takılanlar gibi yeni bir mağduriyetin oluşacağını haber veriyor. Esnek çalışma uygulaması olarak bilinen bu uygulamanın amacı işsizliği azaltmak ya da daha doğrusu istatistik verilerinde işsizlik rakamlarını düşük göstermekten oluşuyor. Buna göre, tam zamanlı çalışmadan kısmi zamanlı çalışmaya geçenlere, kısmi zamanlı çalışma yapmaları için belirli teşvikler sağlanıyor. Bu teşvikler arasında vergi istisnası gibi yöntemler bulunuyor. Ancak esnek çalışma uygulaması özellikle emeklilik için çok büyük riskler taşıyor.

EYT’lilerin aksine emeklilikte güne takılanlar yani EGT’liler mevcut düzenleme ile birlikte emeklilik yaşını tamamlamalarına rağmen prim günlerini dolduramadıkları için emeklilik hakkı elde edemeyecekler.

Emeklilik İçin Zor Zamanlar

Emeklilikte güne takılanlar, kabul edilen esnek çalışma kapsamında olanları içerecek ve başka bir düzenleme yapılmazsa, ileride büyük mağduriyetler yaşatacak. Esnek çalışma uygulamasında prim ödemeleri işveren ya da devlet tarafından yapılmayacağı için bu durumda olan kimseler çalışmalarına rağmen primleri ödenmediğinden emeklilik dönemlerinde eksik prim ile karşılaşacaklar ve prim borçlarını ödemek zorunda kalacaklar.

Aynı zamanda mevcut durumlarda da emekli olabilmek gittikçe zorlaşıyor. 8 Eylül 1999 öncesinde işe başlayan ve 4A yani SSK kapsamında olanlar için 5975 gün olan azami prim şartı, 8 Eylül 1999 ve 30 Eylül 2008 tarihinde işe başlayanlar için 7000 güne, 1 Ekim 2008 tarihinden sonra işe başlayanlar için ise 7200 gün olarak uygulanıyor. Bu durumda prim ödemelerinin de yapılmaması halinde emekli olmak isteyenler oldukça büyük zorluklar yaşayacaklar.

Emeklilik İçin Prim Günü Sayılmamasına Dikkat

Esnek ya da kısmi çalışma uygulamasında belirli vergi istisnaları bulunuyor. Buna göre çalışanlar kısmi zamanlı olarak çalıştıklarında 12 ay boyunca vergi ödemeyecekler. Fakat bu durum büyük riskleri beraberinde getiriyor. Çünkü kısmi zamanlı çalışmada, özellikle bir ayda 10 günden az çalışılması halinde emekliliğe esas teşkil eden sigorta primi ödemeleri yapılmayacak.

Bu yüzden kısmi çalışanlar prim ödemeleri eksik olduğu için ileride emekli olabilmek için zorluklar yaşayacaklar. Bu durumda, herhangi bir düzenleme olmazsa, aynı zamanda askerlik ya da doğum borçlanması gibi toptan bir borçlanma yapılması da mümkün olmayacak ve toplu para ile prim ödemesi yapılamayacak.

Yasal hale gelen kanun kapsamında aynı zamanda 25 yaş altı ve 50 yaş üstü çalışanlar için de süreli sözleşme yapılacak. Belirli süreli sözleşme ile çalışanların da sözleşmelerinin bitmesi durumunda yeni işe girme süreleri arasında primleri yatırılmadığı için işsizlik maaşları almaları zor hale gelecek. Aynı zamanda sigorta primlerinden de boşta geçen günlerde mahrum kalacaklar.

Emekli Maaşınızı Nasıl Yükseltirsiniz, Maaşı Yükseltecek Formüller

Çalışmadan Emeklilik Mümkün mü? İşte Tüm Ayrıntıları

4500 Günden Emeklilik Şartları Nelerdir, Maaşı Ne Kadar?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.