ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

TEB Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama İşlemleri

TEB Bireysel Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama İşlemleri
03.07.2020

TEB Bireysel Emeklilik Başvurusu yapmak Türk Ekonomi Bankası (TEB)’nın 2020 için hazırlamış olduğu planlar ile yapılmaktadır. Türk Ekonomi Bankası’nın hazırladığı birçok seçenekteki emeklilik planları şunlardır:

  • Bireysel Emeklilik Sistemi (BES)
  • Anahtar Emeklilik Planı
  • Artı Emeklilik Planı
  • Özel Emeklilik Planı
  • Yıldız Emeklilik Planı
  • BES Otomatik Katılım

TEB’in sunmuş olduğu BES fırsatlarına en yakın TEB şubesine giderek (https://www.teb.com.tr/en-yakin-teb-sube-atm/ )ya da internet sitesi üzerinden ( https://www.teb.com.tr/#step=1/?source=ozel ) başvuruda bulunabilirsiniz.

Bireysel Emeklilik Sistemi Nedir?

Bireysel emeklilik sistemi, çalışan kişinin aktif çalışma döneminde her ay verdiği taahhüt ile birlikte emekliliğine kadar kişisel birikim yapmasını sağlayan sistemdir. Bankalar tarafından düzenlenir. Genelde aylık en az 150 TL gibi bir tutar kenara koyma sözü verilir ve böylece emeklilik zamanı geldiğinde bu fon üzerinden hesaplayacağınız şekilde size ödeme yapılır.

Bireysel Emeklilik Sistemine Kimler Katılabilir?

18 yaşını doldurmuş ve fiil ehliyetine sahip (Türk Medeni Kanunu’na göre ayrıt etme gücüne sahip ve kısıtlı olmayan) T.C. vatandaşları yaşlılık dönemi için birikim yapmak amacıyla bireysel emeklilik sistemine katılabilir.

[button color=”red” size=”medium” link=”https://www.teb.com.tr/sizin-icin/bireysel-emeklilik-sistemi/” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]TEB Bireysel Emeklilik İçin TIKLAYINIZ[/button]

SGK ve Bireysel Emeklilik Sistemi Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sağlamış olduğu emeklilik aylığı sizin gününüzü ve primlerinizi doldurmanızdan doğan hakkınızdır. Bireysel emeklilik sisteminin kuruluş amacı, emekli olduğunuzda SGK’ dan almış olduğunuz emekli aylığının, emekli olduğunuzdaki hayat şartlarınıza yeterli olmayabileceğidir. Emekliliğinizde bireysel emeklilik, devlet desteği ile güvence altında olan ek bir gelir kaynağı olacaktır.

TEB Bireysel Emeklilik Fırsatları Nelerdir?

[highlight color=”red”]TEB, müşterilerine asgari 150 TL’ye bireysel emeklilik fonu oluşturma hizmeti sunar. Bu hizmette:[/highlight]

  • %25 Devlet Katkısı
  • Yılda 6 kez fon değişim hakkı
  • Yönetim gider kesintisiz fon
  • Peşin giriş aidatından muaflık
  • 1, 3 ve 6 aylık veya yıllık ödeme periyodu seçenekleri sunmaktadır.

SGK Primleri Bireysel Emeklilik Sistemine Aktarılabilir Mi?

Bireysel emeklilik sistemi ve Sosyal Güvenlik Kurumu, entegre kanallara sahip iki güvence değildir. Bireysel emeklik sistemleri özel veya devlet bankaları tarafından yönetilip kişinin aylık taahhüttü ile belirlenir. Bireysel emeklilik sistemi, SGK’ yı destekleyen niteliktedir fakat SGK primleri bireysel emeklilik sistemi yerine saydırılamaz.

Ek olarak, İki adet bireysel emeklilik sistemi kaydı kabul eden bankalar bulunmaktadır. Bunun sebebi eş ve çocuk için de bireysel emeklilik sistemi talebinde bulunulabilmesidir. Devlet katkısı yapılırken aile fertlerinin BES hesaplarının her birine katkı payı konulur, katkı payı yalnızca ana hesap sahibine verilmez. Bu sebeple yüksek miktarda birikim yaparken yüksek miktarda devlet katkısından yararlanılabilir.

TEB Giriş Aidatının Kapsamı Nedir?

TEB’ te bireysel emeklilik başvurusu yaparken peşin giriş aidatı alınmamaktadır. Bunun yerine çıkışa ertelemeli giriş aidatı şeklinde ödeme yapılır.

[highlight color=”red”]Çıkışa ertelenmiş bakiye giriş aidat tutarı:[/highlight]

  • Sistemde toplam 5 yıl doldurmayan müşteriler için 5 yıllık toplam kesinti üst limiti olarak hesaplanır. Toplam kesinti üst limiti olarak hesaplanırken yıllık asgari ücretin %8,5’ine denk tutar hesaba alınır. Çıkış yıllarını takip eden yılların ABÜ tutarları alınır. Ertelenmiş bu tutar müşterinin birikimlerinden indirilerek alınmaktadır.
  • Ölüm ve maluliyet gibi durumlarda ya da emeklilik hakkı ile ayrılanlardan ertelenmiş bakiye giriş aidat tutarı talep edilmez.
  • Talep değişiklerinde ise ilk madde geçerli olarak kabul edilir.

Türk Ekonomi Bankası (TEB)’ te Kesintiler Nasıl Düzenlenir?

Yönetim gider kesintisi almayan TEB, katılımcılarından sadece fon toplam gider kesintisi talep etmektedir. Bireysel emeklilik mevzuatına göre, emeklilik şirketleri fon giderlerini karşılamak amacı ile fon toplam gider kesintisi uygulanır.

Örneğin Katılım Standart Emeklilik Yatırım Fonu ile bireysel emeklilik sistemine kayıtlı bir katılımcı günlük 5,15/100.000 gider kesintisi ve %1,88 yıllık fon işletim gider kesintisi ile katılım yapacaktır. Günlük fon toplam gider kesintisi 5,25/100.000 olurken, yıllık fon toplam gider kesintisi %1,91 olacaktır.

Türk Ekonomi Bankası (TEB) Bireysel Emeklilik Sisteminde Katılımcı Hakları Nelerdir?

Bu haklar hem bankanın kendini koruması hem de katılımcıyı koruması adı altında alınmış önlemlerdir.

  • Türk Ekonomi Bankası (TEB); katılımcının yatırım, ihtiyaç gibi tercihlerine göre belirlenir. Emeklilik sözleşmesinin imzalanması ile sizin tarafınızdan belirlenen ve sadece sizin tarafınızdan değiştirilebilen katkı payını ödeyerek siteme kolayca dahil olursunuz.
  • Hem kurumlar hem bireyler için avantajlar sunan BES, bireylere olduğu gibi kurumlara da bu avantajdan faydalanma imkanı sunuyor. Çalışanlarının haklarını gözeten şirketler birçok vergi avantajından da faydalanıyor.
  • En az 10 yıl sistemde kalmanız durumunda 56 yaşınızı doldurmuşsanız emeklilik hakkı kazanıyorsunuz. Bu iki kriter sistemden caymayarak sizin devamlılığınızı ve birikiminizi korumak için yapılır. İstediğiniz takdirde stopaj ücretlerini ödeyerek de sistemden çıkış yapmanız mümkündür.

Stopaj Ücreti Nedir, Neden Alınır?

Stopaj gelir vergisi anlamına gelmektedir. Artık Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olmak istemediğinizde birikimlerinizi alarak bankadan ayrılabilirsiniz fakat bu durumda bankalar stopaj kesintisi uygular. Stopaj kesintisi elde ettiğiniz gelir tutarı üzerinden hesaplama yapılarak kesinti şeklinde alınır.

[highlight color=”red”]Stopaj kesintisi oranı şöyle belirlenir:[/highlight]

  • Sistemden emeklilik hakkı kazananlar ve sistemden vefat, maluliyet veya tasfiye gibi durumlar sebebiyle ayırlmak zorunda kalanlardan bazı bankalar %5 ödeme alırken, bazı bankalar ödeme almazlar.
  • Yine bazı bankalar 10 yıl süre ile kalan fakat emeklilik hakkı elde etmemiş katılımcılardan %10’luk bir kesinti alırlar.
  • 10 yıldan az bir süre kalarak emeklilik hakkı olmayan katılımcılar için ise %15’lik stopaj kesintisi uygulanır.

Her bankanın kendine göre stopaj kesintisi uygulama hakkı vardır. Genellikle 10 yılı dolduran müşterilerden stopaj ücreti alınmaz.

Zorunlu Bireysel Emeklilik Nedir?

9 Ocak 2017 tarihinden itibaren zorunlu hale getirilen bireysel emeklilik çalışanların maaşlarından yüzde 3’lük kesinti yapılmak suretiyle BES hesabına aktarılarak yüzde 25 katkı payı ile zorunlu bireysel emeklilik fonu kurulmuştu. Bu zorunlu fon isteğini 45 yaş üstü devlet memurları stopaj kesintisi olmadan kapatma talimatında bulunabilirken 45 yaş altı memurlar için stopaj kesintisi söz konusu olacaktır.

Bireysel emeklilik iptal işlemlerinde 10 günlük süre içinde tarafınıza iptal durumu ile ilgili bilgilendirme yapılır.

Asgari Ücret İçin BES Kesintisi Ne Kadardır?

Asgari ücretli olarak SSK’lı olarak çalışanların brüt maaşları ile hesaplanan ve %3’lük bir kesintiye sebep olan BES, 2020 brüt asgari ücreti olan 2.943TL ’nin 88,29 TL’lik kısmını BES kesintisi olarak alarak emeklilik fonu oluşturmaktadır.

[highlight color=”red”]Kamuda çalışan kişilerden örneğin bir kaymakamın 5.266 TL’lik maaşındaki zorunlu BES kesintisi[/highlight]

157 TL’dir.

Katılım Fonu Nedir?

Yatırım fonunun amacı sermaye piyasalarında belirli bir portföy yapısı ile en yüksek geliri sağlamaktır. Bireysel emeklilik başvurusu yapmak isteyen, geleceğine yatırım yapmak isteyen katılımcılar tarafından da tercih edilir.

  • Yatırım fonları uzman ekipler tarafından sizin kazancınıza optimize edilmiş şekilde çalışır.
  • Küçük miktarda tasarruf yapan kişilerin, büyük yatırımcıların sahip olduğu avantajlardan yararlanması içindir.
  • Menkul kıymetlerin döviz, hisse ve benzeri aracılarla çeşitlendirilip geniş kar oranı sağlanmasını amaçlar.
  • Küçük yatırımcıların kazanç potansiyeli daha yukarı olan yatırım biçimlerine yatırım yapabilmesi sağlanır.
  • Yapılan büyük tutarlı alım satımlarda vakit tasarrufunun yanı sıra para tasarrufu da sağlanmış olur.

Bireysel Emeklilik Hesaplama Nasıl Yapılır ?

Bireysel Emeklilik İptali İçin Ne Yapmalıyım?

Ziraat Bankası Zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi Başvurusu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.