emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırma Cezası

2024 Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırma Cezası
SGK
28.04.2024

Sigortasız kaçak işçi çalıştırmak ceza gerektiren suçlardan biridir. Bir işletmede bulunan personellerin tamamı sigortalı olarak çalıştırılmak zorundadır. Sigortasız işçi çalıştırmak suçu işlendiğinde çeşitli hukuki yaptırımlar uygulanır. Bu nedenle işyeri sahipleri sigortasız personel çalıştırmaktan uzak durmalıdır.

2024 sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezası ne kadar, hangi yaptırımlar uygulanır? Sigortasız eleman çalıştırmak hangi durumlarda suç sayılmaz? Sigortasız personel çalıştırma ile ilgili hukuksal detayları ve bilmeniz gereken önemli ayrıntıları yazımızda hazırladık.

SİGORTASIZ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI VAR MI?

Evet, 2024 yılı itibarıyla Türkiye’de sigortasız kaçak işçi çalıştırmanın ciddi cezai yaptırımları bulunmaktadır. İşverenler, sigortasız işçi çalıştırdıklarının tespit edilmesi durumunda ağır para cezaları ile karşı karşıya kalabilirler. Böyle bir durumda sigortalı personel maliyetinin çok ötesinde meblağlar ödemek zorunda kalırlar. Bu nedenle sigortasız personel çalıştırmaktan kaçınmak oldukça önemlidir.

SİGORTASIZ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMANIN CEZASI NEDİR?

2024 yılında, her bir sigortasız işçi için uygulanan ceza miktarı, asgari ücretin iki katı tutarında idari para cezası olarak belirlenmiştir. Örneğin; bir yıl boyunca kayıt dışı bir işçiyi çalıştırmanın cezası, 14 asgari ücrete kadar çıkabilmektedir.

Geriye Dönük Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Cezası Nasıl Hesaplanır?

Geriye dönük sigortasız işçi çalıştırma cezası, sigortalı başına ve her bir dönem için geçerli olan brüt asgari ücretin iki katı olarak hesaplanır. 2024 yılında, her bir SGK beyannamesi için uygulanacak ceza 40.000 TL olarak güncellenmiştir. Sigortasız personel çalıştırılan süre, toplam kesilecek cezayı ortaya çıkarır.

1 Günlük Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Cezası Ne Kadar?

1 günlük sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezası, 2024 yılı için işçi başına 40.000 TL olarak belirlenmiştir. Örneğin; sigortasız 2 personel çalıştıran bir işletme sahibi 80 bin TL ceza ödemek zorunda kalır.

Sigortasız Kaçak İşçi Çalıştırmanın Hapis Cezası Var Mı?

Sigortasız işçi çalıştırmanın hapis cezası yoktur; fakat idari para cezalarının yanı sıra işverenlerin diğer yasal yükümlülükleri de göz önünde bulundurulmalıdır.

SİGORTASIZ KAÇAK ÇALIŞAN İŞÇİ CEZA ALIR MI?

Sigortasız kaçak olarak çalışan işçiler genellikle doğrudan ceza almazlar; ancak, bu durum onların sosyal güvenlik haklarından mahrum kalmasına yol açabilir. Çalıştıkları süre emekliliklerine sayılmadığı için dolaylı olarak cezalandırılmış olurlar. Bu nedenle işçilerin sigortalılık durumlarını sürekli olarak takip etmeleri oldukça önemlidir.

SİGORTASIZ KAÇAK ÇALIŞAN İŞÇİ TAZMİNAT ALIR MI?

Sigortasız çalışan işçiler, iş kazası veya işten çıkarılma gibi durumlarda tazminat haklarından yararlanabilirler. Ancak, bu hakların kullanılabilmesi için işçinin çalıştığı süreyi ispatlaması gerekmektedir. İspat durumunda ihbar ve kıdem tazminatlarını alabilirler. İş sırasında sigortasız çalışan personel kaza yaşarsa yine tazminat haklarından ispat yoluyla faydalanabilir. Aynı zamanda işverene ağır idari yaptırımlar uygulanır.

SİGORTASIZ ÇALIŞAN İŞÇİ NE YAPMALI?

Sigortasız çalışan işçinin yapması gerekenler oldukça önemlidir. Bu konuyla ilgili soruların cevaplarını aşağıda adım adım paylaştık.

Sigortasız Çalışma Nasıl İspatlanır?

Sigortasız çalışma, işçi tarafından maaş bordroları, tanık ifadeleri veya iş yerindeki diğer belgelerle ispatlanabilir. Bu yöntemlerle ispat için hukuki süreç başlatılabilir. İşçi, sigortasız çalıştığını ispatlarsa sigortalıların faydalandığı tüm tazminat haklarını alır.

Sigortasız Deneme Süresi Kaç Gün?

Sigortasız deneme süresi gibi bir uygulama yasal olarak kabul edilmemektedir. İşe başladığı andan itibaren işçinin sigortasının yapılması gerekmektedir. 857 Sayılı İş Kanunu ve 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu içerisindeki çelişkiler, deneme süresi denen kavramı ortaya çıkarmıştır. Genellikle de işyeri sahipleri bu açığı kullanmaktadır.

Sigortasız Çalışan İşçi Dava Açabilir Mi?

Evet; sigortasız çalışan işçiler, hizmet tespit davası açarak haklarını arayabilirler. Burada ispat edebilme durumu oldukça önemlidir.

Geriye Dönük Sigorta Olur Mu?

Geriye dönük sigorta, mahkeme kararı ile hizmet tespit davası sonucunda mümkün olabilir. Eğer çalışılan süre ispatlanırsa mahkeme kararıyla geriye dönük sigorta işletilir.

Sigortasız Çalıştığım Yerden Paramı Alamıyorum, Ne Yapmalıyım?

Bu durumda, işçi alacaklarını tahsil etmek için icra takibi başlatabilir veya iş mahkemesinde dava açabilir.

SİGORTASIZ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMA NASIL ŞİKÂYET EDİLİR?

Sigortasız kaçak işçi çalıştırmanın şikâyeti, ALO 170 hattı aranarak veya internet üzerinden CİMER sitesine form doldurarak yapılabilir.

CİMER Başvuru Ekranı : https://www.ssk.biz.tr/bimer-sikayet-formu-ve-dilekce-nasil-yazilir/

SİGORTASIZ KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAKTAN KİMLER CEZA ALMAZ?

Yasal olarak herhangi bir muafiyet bulunmamaktadır; tüm işverenler sigortasız işçi çalıştırdıkları tespit edildiğinde ceza almaktadırlar.

SİGORTASIZ KAÇAK İŞÇİ İŞ KAZASI YAŞARSA NE OLUR?

Sigortasız kaçak işçi iş kazası yaşarsa, işveren hem idari para cezaları hem de işçinin tazminatı ve kazadan doğacak diğer ödemeleri karşılamak zorundadır.

YEVMİYELİ İŞÇİ SİGORTA YAPILIR MI?

Evet, yevmiyeli işçilere de sigorta yapılması gerekmektedir ve bu, işverenin yasal yükümlülüklerindendir. Örneğin; 1 günlüğüne bir iş için personel çalıştırılacaksa 1 günlük sigortası yapılmalıdır.

Sigortasız kaçak işçi çalıştırma cezası 2024 güncel bilgilerini aktadır. Sigortasız personel çalıştırmak konusunda soru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmından bize iletebilirsiniz.

Yorumlar

  1. İsa dedi ki:

    Mrh 10.01.2023 tarihinde sigortasız işçi calistirdigimiz için cezai işlem uygulandı Ekim ayı itibaren part time giriş yaptık toplam bize uygulanacak cezai işlem ne kadar dir

  2. Yasemin dedi ki:

    Ben Yasemin sertkaya evimde bir şirket aracılığı ile tadilat yapildi.isciler şirkete aitti ben isci tutmadım…fakat bana kaçak işçi çalıştırması gibi ceza geldi ne yapmalıyım maaşımdan kesiyorlar 5 aydir

  3. Nuray dedi ki:

    Çalıştığım İş Yerinde 6Ay Boyunca Prim Sigortam Yatırmamış Sadece Sağlık Sigortam Var Şikayette Bulundum Suçu Nedir

  4. Mesut dedi ki:

    Benim ssk 6 ay sonra başlattılar 6 ayım boşa gitti benim bu hakkımı nasıl alırım ne yapmam lazım

  5. Mehmet dedi ki:

    Kamyonda baba ogul sigortasızlıktan ceza varmı

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Kamyonun vergi kaydı var ise şoförün sigortalı olması gerekmektedir.

  6. Selamı kok dedi ki:

    3 gün sigorta girişi olmadan sofor ise gönderdim sofor şikayet edeceğim diyor cezası ne olur tskler

  7. ramazan dedi ki:

    merhaba ben 4,5 yıl sigortasız çalıştırdılar ha bu gün ha yarın ssk yapacaz die oyaladılar sonunda ayrıldım işten ben bunları şikayet etsem bir sonuç alırmıyım faturalarda imzam var

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Evet hizmet tespit davası açabilirsiniz.

    2. M. Gizem ŞAHİN dedi ki:

      elbette. Dava açmak için zamanaşımı süresi var.

    3. Nuray dedi ki:

      Oha Yia 4.5Yıl Mı Benim 6Ay Yatmadı Şikayette Bulundum

  8. Aydan dedi ki:

    Merhaba,
    SGK sız Türk işçi çalıştırdığı için 3. taraf SGK ya firma hakkında ihbar yapabilir mi?

  9. Polat dedi ki:

    iyi günler. 01-01-1999 da ilk işe başladım. işveren bir ay deneme dedi. 2.ay ssk girişi için istenilen belgeleri verdim. Fakat işveren tam bir sene sonra ssk tescil kaydı yaptı. Ve yeni yılın ilk 3 ayı içinde de 1-senelik ssk primini yatırmış. Sonra bana sene sonunda toplu yatırdım dedi. Ama ssk girişi baslangicim 1-sene geç oldu. İşveren suçunu kabul ediyor. Kaybolan hakkım için ne yapmalıyım.

  10. Fırat dedi ki:

    3 yıldır çalıştığım özel sektörde yanlışlıkla son 3 ayımın sigortası nı eski çalışan birine yatırmışlar şu an son 3 ayımın sigorta primi gözükmüyor, düzeltecez dendi dilekçe yazıldı SSK ya vs 6 yıl oldu. Hala düzelmedi. Bu işten tazminatla çıkma sebebimidir.

  11. Ahmet Eravcı dedi ki:

    Ben akrabamın kamyonetini emanet aldım yakınım olduğu için hastaneye giderken polis çevirdi ve ceza yazdı bunun için SSK dan sigortasiz şoför çalıştırıyor diye ceza geldi akrabamın ölüm raporu var aynı gün bunun için ne yapabilirim lütfen yardım edin

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sgk dan gelen cezadan dava açarak kurtulma hakkınız var. Bunun haricinde rapor ile dilekçe ile bu ceza kalkmaz. SGK ya dava açmanız şart.

  12. Hüseyin dedi ki:

    Sigortasiz soforluk yapiyorum emniyet Kemerden Céza yetim bu Céza maliyede gorundu ceza islem olurmu muhasebeye ihtar kayidi gonderdiler olursa ceza miktari ne olur bu caza mal sahibine mi yoksa soforemi oder

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Ceza sizin adınıza yazılmış ise sizin ödemeniz gerekmektedir. Araç plakasına yazıldı ise de sizin kusurunudan kaynaklı olduğu için yine ödemelisiniz. ancak sigortasız çalışmanız veya çalıştırılmanız da ayrıca kanunen yasaktır.

  13. bir garip insan dedi ki:

    merhaba mayısın ortasında işkurdan başlatacağız diyerek işe aldılar, ilerleyen günlerde işkur evraklarım başlatılmayınca sordum ne zaman başlayacak diye fakat net cevaplar verilmedi. bugünde bir anda işten çıkartıldım. işkur da başlatılmadı sigorta da. 4. haftanın içindeyken bir anda işten çıkartıldım. mahkemeye versem sigortasız çalıştırıldığım için sigorta parasını ve fazla mesai parasını alabilir miyim? ve zorla fazla mesaiyi kabul ediyorum evrağı imzalatmışlardı.

  14. Cihan dedi ki:

    Merhaba. Part time kaçak işçi çalıştırana da aynı ceza miktarları mı uygulanır

  15. Sema dedi ki:

    Merhabalar ben 25.03.2020 tarihinde işe başladım ve bana sigortamın 2 hafta sonra başlayacağını söylediler 2 ay 14 gün oldu ve defalarca söylediğime rağmen sigortam yapılmadı bende 08.06.2020 tarihinde işten çıktım ve asgari ücretten daha da az maaş alıyordum aldığım maaş da 1200 bayram gününden ve virusten dolayı kesildiğini söyledi bildiğim kadarıyla dükkan sahiplerine bi miktar para yatıyor ve hangi dükkana sorsam personellerinin maasi tam ve sigortası da yapılıyor benim çalıştığım dükkanda 3 kişi daha sigortasız çalışıyor sabahtan akşama kadar emeğimizi yiyorlar ben bu kurumdan nasıl hakkımı alabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Önce işkura şikayette bulunun sonra da noterden ihtarname çekerek hakkınızı talep edin. Vermezler ise himet tespit davası ile birlikte alamadığınız maaşları da talep etmelisiniz.

  16. Elif dedi ki:

    İş yeri açmak için hiçbir şekilde gerekli izin ve evraklar alınmamış.
    Vergi levhası, sgk bağkur kaydı ve belediyeden izin olmadan 2 yıldır alım satım işi yapan ve yapmaya da devam eden bir ticarethane var.
    Biliyorum net bir rakam vermek mümkün değil ama tahmin olarak ne kadara yakın bir cezası olur?.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sadece bağkur ücreti 20 bin tl civarında tutar tahmini 50 bin tl civarında bir vergi ve bağkur çıkabilir. SSK sı çalıştırdığı işçi ve geriye dönük süresine göre hesaplanabilir.

    2. Ahmet dedi ki:

      3 gündür bi iş yerinde çalışıyordum bu gün elimi kesildi 10 dikiş atıldı ve ögrendim ki Sigortam başlatılmamış ne yapabilirim

  17. Ugur kaja dedi ki:

    Sigortasız işçi çalıştıranların evet bir suç işlediği ve benim gözümde devletten çalarak hırsızlık sucu işlediği aşikardır, şu an için bile bildiğim işletmeler var ve çalıştırdıkları mekanlarında tek bir çalışanın dahi sigortasını yatırmıyorlar, bunları ihbar eden 3.kişiler özellikle kimlikleri konusunda maddi ve manevi olarak zarara uğramamaları için ihbar edenin birden fazla olması durumunda kimliklerinin gizlenmesi ve bu durumdada birden fazla şikayetçi bulunduğu için ihbar edene bir ödül verilmeyecek olması, ihbar eden bir kişi ve üçüncü bir şahıs olmasına rağmen kesilebilecek cezaların miktarları belli olmadına rağmen ödül konusunda bir açıklayıcı bilgi olmamasından ve ihbarı yapan vatandaşa da bir ödül mahiyetinde mükafat olmamasından dolayı daha çok mu çok çalarlar vu milletten, hadi desen ki vatandaşlık görevi, kimliğin gizlenmez, hadi teşfik desen oda yok,,eeee? O zaman çalan çalana desenize içinden çıkılmaz ve böyle gelmiş böyle gider deyiminin tekerrüründen başka bir şey değil…

  18. Bahar özcan dedi ki:

    Ben bir hastaya bakıyorum ve hasta Alzheimer hastası yakınlarına bana sigorta yapmalarını istedim dedilerki annemin yatalak olması lazımmış ve de maaşı 800tl olucakmış dediler bende siz bana maaş vermeyin devlet zaten teşfik veriyormuş dedim emekliğime 3yıl var ne yapmam lazım şimdiden çok teşekkür ederim

  19. Sabahattin Demir dedi ki:

    Selam Ben %42 engelli olarak 1.bucuk yıl çalıştım ama 1 yılını yatırılması yüzünden işten çıktım günde 10 saat son 8 ayı gece vardiyasindaydim. Maaşımı banka yoluyla aldım. İse giriş çıkış masaj saatlerimin imzasını attım. Yalnız bir problemim var. Mahkemeye gitmek için. Isyerinden şahit bulamıyorum ne yapmam gerekiyor acaba. Çıkış tazminatı felan haliyle almadım. Bayram mesai yıllık izin Vs..nasil bir yol izlemeliyim yardımcı olursanız sevinirim. Saygılar.

  20. Erol Kurtlu dedi ki:

    Çalışmış olduguum iş yerinde 2019 yılına ait aylarda bilgimiz olmadan 3 defa sigortamızı 1 ay 5 gün ve 22 gün olarak çalıştıgımız halde bizden habersiz çıkış ve girişlerimiz yapılmıştır iş yeri işten çıkartı yıllık izinimi kullandım yıllık izinim bitmeden sigortamı iptal etmişler geriye dönük ödenmemiş olan sigorta haklarımı talep etmek için nereye bildirmeliyim

  21. İlker dedi ki:

    1yıldır çalıştığım şirketten geçtiğimiz bayrama bağlayarak yıllık iznimi kullanıp çıkıp aynı zamanda istifa ettim istifamın şeb-i ise 1 yıldır toplasan 2 veya 3 kere zamanın maaş aldım ve mal sahibimle aram bozuldu bende bunu kendisine söyledim ve aynı zamanda oğlumun üniversite kaydı İçin Karabük’e gittim dönüşte alacağım olan maaşın bi kısmını almaya gittim fakat o benim yine çalışmak istediğini maaşımı zamanında yatıracağını söyleyip tekrar işbaşı yapmamı söylede ve ertesi gün iş başı yaptım 10 gün çalıştım sigorta bildirmemiş ve para alamadığım içim 10gün sonra işi bıraktım ben burdan hak talep edebilirmiyim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      maaşıun zamanında yatmaması haklı nedenle fesih sebebidir. ancak bu fesihleri işten ayrıldığınız 3 gün üçünde noterden bildirmeniz gerekiyor. İsterseniz yine noterden iş akdinizi haklı nedenle fesih ile noterden bilidirin. sonrasında ödeme olmaz ise dava açmanız gerekebilir.

  22. Süleyman dedi ki:

    Ben bir cafede çalışıyorum 14.03.2019 Tarihinde Başladım Ve Ogün den bu yana 03.05.2019 Tarihinde Sigorta mı Başlattılar Sürekli Geçiştirme Yapıp İş kur Üzerinden Yapacağız Dediler Ve ben Israrla İş kur istemediğimi Dile getirdim Ve normal Sigorta İstediğimi Dile Getirdim 47 Gün beni Sigortasız Çalıştırdılar Ve 3 Aya yakındır Çalışıyorum İzin Den Doğru Düzgün Kulandirmadilar Sigorta Paramı ve İzin. paramı İstiyorum Vermezlerse Napmam Gerekir

  23. Mehmet dedi ki:

    Ben 3 aydır çalışmakta olduğum iş yerinde sigortasiz olarak çalışmaktayım ve maaşımı alamıyorum şikayet durumunda maaş ve geriye dönük sigorta ücretlerimi alabilirmiyim acaba ?

  24. Tuncay Yıldırım dedi ki:

    Ben 20.12.2016 yılında iş kazasi geçirdim fakat ise giriş tarihim 25.03.2016 iş veren ise giriş tarihim 15.05.2016 ve iş veren 23.07.2016 da SGK mi kapatmış yani beni işten çıkmış gibi göstermiş ve ben 20.12.2016 saat 04:00 da iş kazasi geçirdim hastaneye kaldırıldım beni hastaneden daha ileri teknolojiye sahip başka bir özel hastane ye götürdüler kaza günü yaklaşık 8 hastane dolaştırıp amaliyat maliyeti yüksek olduğunu görünce mecburen yine eğitim araştırma hastanesi olan bir hastaneye kaldırıldım amaliyat edildim kaza sonrası elime 4 vida 4 platin 4 çivi ve yapay kemiklerle amaliyat oldum elimde sakatlık oluştu ve daha sonra öğrendim ki iş veren benim sskmi ödememek için işten çıkmış gibi göstermiş şikayetçi oldum benim ise giriş ve son kaza geçirdim tarihinde tüm günlük çalışma belgelerim vardı iş müfettişleri konuya inceledi ve benim işten hiç cikmadigim tespit edildi sskam işlendi ve benim kaza tarihi olan 20.12.2016 tarih de başlayıp 11.07.2017 tarihine kadar devam eden raporlarim var SGM müdürlüğü geçici iş göremezlik ödeneği alamiyacagimi bildiriyor nedeni ise kaza geçirdim tarihe kadar benim çalıştığım kesinleşti fakat kaza tarihinden başlayıp hastane ve tedavi süresinde iş yerinde olmayışından dolayı iş müfettişleri benim cikisimi 20.12.2016 olarak belirlemiş oysa ben o işyerinde kaza geçirmiş olsaydım filen çalışıyor olacaktım raporların sonuna kadar o firma da aktif olarak neden gözükmesi gerekmez mi buradaki hata iş müfettişlerinin eksik işlem yapması değilmidir ve bu hatayı hangi makam mekanizması denetleme yaparak düzeltir acaba

  25. ARZU KAZAN dedi ki:

    HİZMET VE MAL ALIMI İLE İLGİLİ İŞÇİ ÇALIŞTIRAN BİR FİRMA İŞ YERİNİ ÜST İŞVEREN ADI VE ADRESİ İLE AÇMIŞTIR.RESMİ KURUMDA ÇALIŞAN İŞÇİLERİNDE SİGORTA GİRİŞLERİ BU İŞ YERİ GÖZÜKMEKTEDİR.ANCAK İZİNLİ RAPORLU VB DURUMLARDA BU RESMİ KURUMDA BAŞKA BİR İŞÇİ ÇALIŞACAK .BU DURUMDA BU İŞÇİNİN FİRMACA SİGORTALI OLAN BİR İŞÇİ OLMASI VE GÖREVLENDİRME İLE BU RESMİ KURUMDA ÇALIŞMASI MÜMKÜM OLURMU.YADA SADECE CT-PAZAR İŞ YOĞUNLUĞU NEDENİ İLE ÜST İŞVERENİN İŞ YERİNDE ÇALIŞACAK FAZLA BİRKAÇ KİŞİ İÇİN EXTRA İŞE GİRİŞ BİLDIGESİ YAPILMALIMI.YOKSA GÖREVLENDİRME YAZISI İLE BU FİRMANIN HALİHAZIRDA SİGORTALI OLAN İŞÇİLERİ ÇALIŞTIRILABİLİRMİ.
    TEŞEKKÜRLER

  26. pınar dedi ki:

    Merhabalar,2006-2013 yılları arasında takside sigortasız işçi çalıştırmanın plaka sahibine maliyeti nedir ve taksilerde sigortalı şöfor çalıştırmak ne zaman mecburi oldu bilgi verirseniz memnun olurum iyi çalışmalar…