SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

5.133 Yorumlar

  • halime
    21.05.2018

    merhaba ben typ kapsamında çalışıyorum 7 aylık hamile iken sözleşme bittiğinden dolayı işden çıkartıolar sigortam sonlandırılmış oluor bu durmda ben sigortam sonlanırsa doğum parası hak kazanıyormuyum diğer adı rapor parası bu 4 bin küsür olan

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      21.05.2018

      Merhaba,

      7 aylıkken veya rapor aldıktan sonra işten çıkartılırsanız doğum parası alamazsınız. TYP ler rapor aldıktan sonra da işten çıkartılıyor.

  • Lavin
    17.05.2018

    Mrba bn 6 buçuk haftalik hamileyim sigortami iki hafta oldu baslatali calisiyorum ne kdr calismam gerekiyor parayi almam icin

    Cevapla
  • Selda
    16.05.2018

    Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapıyorum 36.haftamdayim rapor alıp ızine ayrılacam 16 mayısta 8 haziranda okullar kapaniyor.okul müdürü ve milli eğitim rapor almayıp ilişiğimi kesmemi istiyorlar.yerime öğretmen alabilmeleri için raporlu olmamam gerekiyormus.rapor alsam ne zamana kadar yararlanabiliyorum 4 ay yararlanabilirmiyim.ne kadar ücret alırım

    Cevapla
  • Seda
    15.05.2018

    Merhaba ben öğretmenim ve analık iş göremezlik ödeneği alabiliyor muyum? 4C sigorta olduğu için nette okuduğum kadarıyla alamayacağimi yazıyor tam anlayamadım, şuan 31 haftalık hamileyim ve 90 Pirim fazlasıyla var ..

    Cevapla
  • Emel
    15.05.2018

    Merhaba devlet okulunda ücretli öğretmenlik yapıyorum, 32.hafta iş görebilir raporu alıp çalışmaya devam ettim. Ancak dogum 7 haziranda , okulların kapanmasına bir gün kala, 17 mayısta is göremez raporu alıp ayrılacağım. Bu durumda doğum parasının yarısını almaya hakkım var mi?

    Cevapla
  • Ümran
    15.05.2018

    Merhaba ben 06.05. 2018 tarihinde doğum yaptim.son üç aylık prim ödemem 2029.50+2029.50+676.50 doğum iznim den önce 10 günlük raporum var sonra doğum öncesi raporunu aldım doğumun 14.05.2018 gözüküyor du ben 8 gün önce doğum yaptim kaç para doğum parası almam gerekiyor sonrası RaporuM da 08.07.2018 de bitiyor toplamda kaç para almam gerekiyor raporu olduğum ay brüt ücretren mi sayılıyor yoksa 10 günlük raporundan önceki 3.ay brüt ücreti mi hesaplanıyor toplamda 5030 lira dogüm parası almam gerekmiyör mu

    Cevapla
  • Hançer Zorlu
    12.05.2018

    Merhaba; şuan gebeliğim 31. haftada. İşim Gereği ağır şartlarda çalışmıyorum ve mesai saati zorunluluğum bulunmamakta. Bulunduğum şirkette genel müdür yardımcısı olarak çalışmaktayım. Doğum öncesi ve sonrası izin almama işim gereği gerek yok. SGK ile ilgili işlemlerle uğraşmak istemiyorum. Bununla ilgili olarak rapor almaya ya da şirketime bir belge verme zorunluluğum var mıdır? Ayrıca Şirketim açısından bir problem yaratır mı?

    Cevapla
  • Büşra
    12.05.2018

    Bir sorum vardı ama cevabınızı alabilir miyim.

    Cevapla
  • ümral
    10.05.2018

    Merhaba 3 yıldır aynı işyerin de çalışıyorum ve bu ikinci hamileliğim ilk doğumum 2014 yılında oldu ve analık parasını toplu almıştım fakat 2018 yılı için aylık olarak alabildiğimizi duydum ama netten araştırınca bir şeye ulaşamadım, benim sorum analık parasını aylık alabiliyor muyum ve alabiliyorsam ne yapmam gerekli

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      11.05.2018

      Merhaba,

      Rapor parası halen rapor süre bitimlerinde ödenmektedir.

    • Ali
      15.05.2018

      Merhaba,

      Uzun süreli raporlarda (örneğin doğum) işyerindeki muhasebeci aylık olarak girip raporları tamamlanan 1 aylık süre için kısmi onay verebilir ve sizde raporlu olduğunuz süre bitmeden her ay ödemenizi parça parça alabilirsiniz.

  • şeyma
    10.05.2018

    Merhabalar,ben 32.haftada raporumu alip calistigim kuruma verdim dogum gerceklesti ve paramizi almk için gittigimizde 10 gün prim eksigim cikti ve malesef alamadim kurumdanda cikisim yapilmadi simdi ben bu 10 gun primi tamamlasam sonra alamazmiyim parami aydinlatirsaniz cok sevinirim???

    Cevapla
  • İlknur
    10.05.2018

    Merhaba ben 06.01.2018 tarihinde dogum yaptim 16.04.2018 tarihinde rapor surem bitti henuz parami alamadm ne zaman alirim ve ne kadar alirim

    Cevapla
  • Gülsüm
    09.05.2018

    3 yıllık kadrolu öğretmenim ve 30 haftalık hamileyim. 37. Haftaya kadar çalışmayı düşünüyorum. Doğum parası ne kadar ödenmesi gerekiyor? Yoksa sadece çocuk parası ve süt parası mı verilecek?

    Cevapla
  • miray
    09.05.2018

    Merhaba , 25 mayısta ücretli izinim sona ermektedir. Ücretsiz izinden de sadece 1 ay kullanacağım .. dilekçede 1 ay olarak mı belirtmeliyim yoksa 6 ay olduğunu belirten bir dilekçe mi olmalı ?

    Cevapla
  • Sibel
    08.05.2018

    Merhaba.32.haftada çalışabilir raporu aldım.12 şubat ta işe sigortalı olarak girdim..çalışamaz raporu almadan doğum yaparsam doğum parası alabilir mi yim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.05.2018

      Merhaba,

      32. hafta çalışabilir raporu aldığınızda 37. hafta otomatikmen çalışamaz raporu veriliyor. Bu süreye kadar doğum yaparsanız. Kalan süreleri doğum sonrası kullanabilirsiniz.

  • Büşra
    06.05.2018

    Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapıyorum okul kapandığında 32. Haftam olacak. Mecburen çıkışım yapılacak . Yeni çıkan yasaya göre raporluyken çıkışım yapılması halinde doğum parasını alamam. Peki çıkışım yapıldıktan sonra32. Haftada çalışabilir raporu alırsam başka bir yerde sigortamı başlatıp 37. Haftada rapor alsam haktan yararlanabilir miyim

    Cevapla
  • HÜSNİYE SEREL
    05.05.2018

    2018 DE DOĞUM PARASI TOPLAM NE KADAR OLCAK

    Cevapla
  • Seval
    04.05.2018

    İsmim seval hamileyim ve özel bir kolej de idareciligimin 4.yılı 23 mayıs 2018 da doğum raporu alabiliyor um ama ben 1 haziranda 2018 raporumu alıp isden ayrılıcam ve raporum bu durumda 2018 eylül 21 gibi bitecek ancak sozlesmem 30 ağustos 2018 de bitiyor kurumum isden çıkarır ise (ki bende istiyorum onlar çıkarsın diye)bu durumda 21 eylul 2018 e kadar olan dogum raporu üretimi oduyormu devlet

    Cevapla
  • CerenDefne
    04.05.2018

    Merhaba,
    Benim 02.03.2018 de işe girişim yapıldı. Ondan önce yaklaşık 1,5 yıldır işsizdim. Dün yani hamileliğimin 30. haftasında doktorum 35. haftaya kadar çalışabilir raporu verdi. Yani 07.06.2018 tarihinde izne ayrılmam gerektiği yazıyor raporda. İkiz gebelikte daha fazla çalışmama izin verilmiyormuş. Buna göre rapor parası almaya hak kazanabiliyor muyum?

    Cevapla
  • Funda
    03.05.2018

    Merhaba doğum Yapalı 10 gün oldu bagkurluyum borcum yok kendi is yerim var rapor almadim doğum parası alabilirmiyim

    Cevapla
  • Merve
    03.05.2018

    Merhaba

    Sigorta prim gunu 90 gunden az ise (84gün) rapor parasi almaya hak kazanamiyor mu ?

    Cevap verilirse mutlu olurum tesekkurler simdiden

    Cevapla
  • Ayşe
    03.05.2018

    Meraba ben 32 haftalik hamileyim.ayni zamanda isimden ayrilip issizlik odenegi aliyorum.5 snelik sigortali olmaktayim.dogum odeneginden de yaralanabilecek miyim.cvplarsaniz sevinirim.

    Cevapla
  • Şenay
    02.05.2018

    Merhaba. Acaba işten çıkarılan kişinin doğum parası alamayacağı maddesinin bulunduğu yönetmenliği nasıl bulabilirim. İş yerime götüreceğim o belgeyi nasıl bulabilirim acaba bilgi verebilir misiniz?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      02.05.2018

      Merhaba,

      http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2017/12/20171205-2.htm bu linkten ulaşabilirsiniz.

      MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

      “(10) Sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi hâlinde, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla onuncu güne kadar geçici iş göremezlik ödeneği ödenir.”

  • muhammed
    01.05.2018

    eşim diyanette fahri hocalık yapıyor beş aylık hamile doğum parası alabilirmi

    Cevapla
  • Zeynep
    30.04.2018

    14.12.2017 işe giriş tarihim 35 haftalık hamileyim 32.haftada calışamaz raporu aldım buna göre doğum rapor parası alabilirmiyim alsam ne kadar alırım lütfen cavap verin ve ne zaman yatar lütfen cavap verin

    Cevapla
  • Ebru
    28.04.2018

    Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapıyorum ayrıca etüt merkezinde de çalışıyorum okul kapandığında 29 haftalık olucam sonrasında etüt merkezinde sigortama devam ettirsem doğum parasından yararlanır mıyım kurum değişikliği oldu diye sorun olur mu

    Cevapla
  • Gulcan
    27.04.2018

    Ben 25 haftalik hamileyim 30 Ekim 2017 de ise basladim net maasim 1605+152 agim var burut olarak mesailerle birlikte 2900 tl civarinda yatiyor bn dogum parasi ne kadar alirim

    Cevapla
    • Gulcan
      28.04.2018

      Acil cevap bekliyorum yardimci olursaniz sevinirim

  • Selma aydın
    27.04.2018

    12. 01.2018 de dgum yaptim ne kadar dogum parasi alirim

    Cevapla
  • PERİHAN
    27.04.2018

    merhaba,

    mali müşavirimiz hata yaparak doğum izin süremi 1 ay eksik göstermiş. dolayısıyla para hesabıma eksik yattı. konuyla ilgili nasıl bir yol izlemeliyim. teşekkürler..

    Cevapla
  • Zeren
    26.04.2018

    Merhaba sgk anlasmasi olmayan ozel hastaneye gidiyorum doktorum rapor yazsa kabul eder mi sgk dogum parasini oder mi

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.04.2018

      Merhaba,

      Evet hastane ssk anlaşmalı olduğundan başka bir işlem yapmanıza gerek yok. Anlaşma olmasaydı devlet hastanesine onaylatmanız gerekecekti.

  • Selma aydın
    26.04.2018

    12 .01 .2018 de doğum yaptim doğum param hala yatmadi neden acaba

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.04.2018

      Merhaba,

      Doğum öncesi ve sonrası paralarınızın yatması gerekirdi. Alo 170 Sgk danışma hattını arayarak evraklarla ilgili bir sorun olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

  • Selma aydın
    26.04.2018

    Doğum param neden yatmadi

    Cevapla
  • SERAP
    26.04.2018

    merhaba öncelikle
    32 haftalık hamileyim 35. haftamda doğum iznine çıkmak istiyorum mümkün mü? yoksa 32. haftada izne ayrılmadığım için 37, haftaya kadar çalışmak zorunda mıyım. Eğer izne ayrılırsam doğum öncesi ödeme alıyor muyum bunun için nereye başvurmam gerek ?

    Cevapla
  • Seda
    26.04.2018

    Mrb ben iskurdan calisiyordum iskur sürem dolduktan sonra 01.01.2018 de sigortali olarak is yerimde calisyama devam ettim hamileligimin 32. Haftasinda 02.04.2018 de rapor aldim. 90 gunü tamamlamişım ama muhasebeden beni arayip rapor suresince çikiş yapamadiklarini rapor suresi bitene kadar sigorta ücretimi kendimin ödenmesi gerektigini söylediler bu dogru mu is yeri karsilamayi kabul etmiyormus cikis yapmak istiyorlarmış ama rapordan dolayi yapamiyorlarmis

    Cevapla
  • Tugay
    25.04.2018

    300 tl olan dogum yardım parası nerden alınıyor.ben babası olarak alabilirmiyim.kuşadasında oturuyorum.doğum öncesi rapor parası ptt ye yatmış.bu yatan paranın içinde süt parasıda mevcutmu

    Cevapla
  • Tugay
    25.04.2018

    300 tl olan doğum yardım parası nerden alınıyor.sgk ya başvurdum 8 haftalık yatan doğum raporu parası ptt den cekiliyor dedi.süt parası da ptt ye yatıyormuş galiba.ama 300 tl olan yardım parası bizle alakalı değil denildi.sosyal yardımlaşmaya başvurmam gerekiyormuş.eşimin doğum yapalı tam 1 ay oldu.nereye nasıl başvurmam gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim.

    Cevapla
  • Mercan
    25.04.2018

    Merhaba iş yerim hamileligimden dolayi isten cikariyor mayis 7 cikisim verilecek ve ben 24 haftalik olcam baska bi is buldum sigortami yapcak 120 gun sarti var bu sart icin ayin 7 sinde cikisim verilirse ayni gunmu yosa ayin 8 zinde sigortam baslasa bi sorun olur mu 6 bucuk yil ayni yerde kesintisin asgari ucretle calistim rapor parasi alsam ne kadar alabilirim acaba tskr ederim

    Cevapla
  • Buket
    25.04.2018

    Merhaba ben özel bir kurumda ssklı asgari ücretle calısanım. 2 yılı geçkin SSK liyim. Suan hamileyim sağlık sorunlarımdan dolayı 8+8 iznimin 8 haftasını doğumdan önce kullanmaya karar verdim. Ssk aktif. Peki doğum belgesi ile doğum ücreti alabilirmiyim? SSK yı işveren durdurmuş olsada doğum sonrası olan 8 hafta rapor ücret ödeneğini de alabilir miyiz. Eğer dönüş yaparsanız cok sevinirim. Tesekkur ederim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.04.2018

      Merhaba,

      32. hafta rapor alarak doğum öncesi izninizi başlatabilirsiniz. İşyeri rapor boyunca bildirim yaparak ssk nızı ödemeyecek ancak sigortanız aktif olacak. Bu durumda da hem doğum öncesi hem doğum sonrası 8+8 16 haftalık yaklaşık 4,950 tl rapo ödeneğini alacaksınız.

    • Ayşe
      26.04.2018

      Bir sorum olacaktı bu 8+8 izin kullanırken iş yeri normal aylıgı mı yatıyor mu sigortanın vereceği para aylıktan hariç mi

  • Sule orhan
    24.04.2018

    Merhaba ,

    35. Haftada rapor alıp izine ayrıldım 41.hafta oldu hala doğum yapmadım ne kadar rapor parası alırım

    Cevapla
  • sevim
    24.04.2018

    merhabalar ben 22 haftalık hamileyim 1,5 sendir sigortlı çalışıyorum ne kadar doğum parası alıyorum 32. haftada izne ayrılınca gerekli hangi yerlere bildirmem grekiyo işyerine bildirsem yeterlimi doğum iznimden bittikten sonra işten çıkışımı yaparlara işsizlik parsı alabilirmiyim

    Cevapla
  • Seren
    23.04.2018

    Merhaba
    32. Haftada çalışabilir raporumu aldım. 37. Hafta da çalışamaz raporumu doktordan almadım. 39 +4 günlük hamıleyken dogumumu gerceklestırdım. İş yerime sözlü olarak belirttim ama yazılı olarak hic bir kagıt yada evrak teslım etmedım şu ana kadar. 4 aylık toplu doğum maaşımı almak icin ne yapmam gerekıyor? Bununla ilgili ben nereye basvurmam gerekıyor yada şirketimmi basvuruyor. Konu ile ilgili hic bilgi sahibi degılım. Su anda nasıl bi yol izlemem gerektigi ve ne yapmam gerektıgı hakkında bilgi verebilirmisiniz?

    Cevapla
  • Demet
    21.04.2018

    Merhabalar. Çalıştığım kurum raporlu olduğum sürece maaşımı onların değil devletin ödeyeceğini söyledi. Birde doğum parası alacağımı söyledi. Iki farklı ödenek mi alacağım yoksa ikisi de aynı şey mi aslında anlayamadım tam yardımcı olurmusunuz

    Cevapla
  • Damla
    21.04.2018

    Merhaba 01.12.2015 Bağkur başlangıcım var 07.12.2016 da doğum yaptım. 36. Haftada doğum iznine ayrıldım. Ne kadar Doğum parası alırım.

    Cevapla
  • Emine
    21.04.2018

    Merhaba. 31 haftalık hamileyim ve ocağın 13ünden beri sigortalıyım. Doğum ödeneği almam için bi engel var mı ? Ve asgari ücret üzerinden ödeniyor ne kadar ödenek alırım? Teşekkür ederim şimdiden.

    Cevapla
  • Döndü
    20.04.2018

    Merhaba 13.11.2017 ise giris tarihim .24 haftalik hamileyim 32. Haftamda raporumu alcam fakat ben dogumdan sonrada calismak istemiyorum rapor parasi alabilirmiyim yine

    Cevapla
  • Elifff
    19.04.2018

    Merhaba.samsun da ozel sektorde calisiyorum.22 haftalık hamileyim .32. Haftada çalışamaz raporu alıp eşimin yanına van a gideceğim.dogumum van da gerçekleşirse doğum parası almama engel olurmu.calistigim il de doğum yapmadigim için bi sorun olurmu.simdiden tskler

    Cevapla
  • Ece
    19.04.2018

    Merhabalar, çalışabilir ve sonrasında çalışamaz raporumu aldım. şu an 37 haftamdayım ve izindeyim. 112 günlük ödeneğimin ay ay ödenmesi konusunda başvuruda bulunabilir miyim? Yoksa yalnızca toplu olarak mı ödeme alabilirim?

    Cevapla
  • Aysun
    19.04.2018

    Merhaba, 23 mart 2018 de dogum yaptim. Henuz parami almadim. Bir arkadasim dogum parasinin hepsini aldigini soyledi. Muhasebeye soyledim 120 gunluk raporumun tamaminin onaylanmadigini soylediler, ancak ay ay onaylanmasi gerektgini soylediler. Sunu sormak istiyorum ben odenegin tamamini alamiyor muyum? Tesekkur ederim.

    Cevapla
  • Özge
    19.04.2018

    Merhaba, rapor parasını alabilmek için 32. Hafta da mı sigortalı olmak gerekiyor yoksa rapor süresi bitene kadar mı

    Cevapla
  • Selda
    18.04.2018

    Merabalar ben 22 haftalik hamileyim kacinci haftada dogum iznine cikmam gerekiyo acaba ve 2.ci cocuguma hamileyim ne kadar dogum parasi alabilirim tesekurler

    Cevapla
  • Eylem
    17.04.2018

    17.01.2018 tarihinde SSK girişim yapıldı,maaşım 3500 brüt ,36 haftalık hamileyim,henüz rapor almadım ,çalışabiliyorum,20.04.2018 de doğum için rapor almayı düşünüyorum ,ayrıca bi evrak almam gerekir mi? çalışabilir raporu gibi,geç izne ayrılmam da bi problem olur mu ,doğum sonrası iznimi kullanmak istedim,SSK dan doğum üçreti nekadar alırım ,başvuruyu ne zaman yapmalıyım ücretle ilgili? 2. Çocuğum olacak

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      18.04.2018

      Merhaba,

      37. haftaya kadar çalışabilmeniz için 32. hafta çalışabilir raporu almanız gerekirdi. Mevcut durumda şimdi doğum izni raporu alırsanız 4 hafa kaybınız var. Bu 4 hafta doğum sonrasına eklenmez. Ancak aldığınız haftadan itibaren rapor paranız ödenir.

  • Zeynep
    17.04.2018

    Merhaba 14.12.2017 işe giriş tarihim 33 haftalık hamileyim 32.haftada calışamaz raporu aldım buna göre doğum rapor parası alabilirmiyim alsam ne kadar alırım ne zaman yatar lütfen cavap verin iki sorumada cevap alamadım

    Cevapla
  • fatma solakoğlu
    17.04.2018

    20 Mart 2018 de doğum yaptım.tam zamanlı ve Kısmi süreli çalıştığım iki iş var. kısmi süreli çalıştığım yerden raporlu olduğum halde sigorta primimi yatırmışlar(6 gün). Bu durumda işsizlik ödeneğim kesilir mi? Bu yatırılan primi iptal ettirebilir miyim? 27 gün olmasına rağmen ilk rapor ödeneğim yapılmadı. Nasıl bir yol izlemeliyim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      17.04.2018

      Merhaba,

      Prim ödemesi rapor ödemesini engellemez. Önemli olan iki tarafında raporu onaylaması gerekiyor.

  • Mine
    16.04.2018

    Merhaba 01.10.2015 tarihinde işe başladım şuan 9 haftalık hamileyim fakat doktorum düşük tehlikesi olduğu için rapor veriyor yatman gerekli diyor bu böyle 39 hafta raporlu olduğumda doğum sonrası rapor parası alabiliyor muyum toplu olarak ya da nasıl oluyor ? Rica etsem yardımcı olur musunuz ?

    Cevapla
  • seda
    16.04.2018

    merha ben 1 yıldır ücretli öğretmnelık yapmaktayım 4 ay 30 saatlik derslere girdim 3 aydır ise 20 saatlik derslere girmekteyim kısa bir süre sonra doğum iznine ayrılacağım doğum izin parası ne kadar alırım ?

    Cevapla
  • yasemin güneş
    16.04.2018

    merhaba 31 haftalik hamileyim. mayis sonu isten kendi istegimle ayrilacagim 32. haftada alinmasi gereken calisabilir raporunu almama gerek var mi

    Cevapla
  • aysun
    13.04.2018

    32 rapor aldım fakat işten çıkışı yapıldı çıkştan sonra 90 gun aktif gozukuyormus sigorta rapor parası alabilirmiyim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      16.04.2018

      Merhaba,

      önce ki 1 yıl içinde 90 gün prim ödemeniz var ise Sağlıktan yararlanma süresi 90+10 gün. Ancak sigorta aktiflik süresi 10 gündür. Bu durumda 05/12/2017 yılında çıkan ek madde ile sadece 10 günlük rapor parası alabilirsiniz.

  • berra
    13.04.2018

    merhaba ben 36 haftalık hamileyim doğum izni raporunu şimdi alabilirmiyim rapordan sonra sigortam yatsa bişey olurmu birde doğumdan sonra doğum parasını alabilmek için ne yapmam gerekiyor . Birde çocuk parası ve süt parası alabilmek için ne yapmam gerekiyor ve nerden alınıyor

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      16.04.2018

      Merhaba,

      Evet rapor alabilirsiniz. Ancak doğum öncesi izniniz 4 hafta olarak hesaplanacaktır. Rapordan sonra sgk nın yatmasında bir sakınca bulunmuyor.

  • Özge
    13.04.2018

    Peki okulun kapandığı son gün başka bir yerden sigorta girişi yaptırsak prim ödemeye devam etmek gerekiyor mu yoksa bu haktan yararlanabilmek için sadece giriş yaptırmak gerekli mi ? Okul kapandığı günden itibaren kaç gün sonra sigorta girişi yaptırmak gerekiyor acaba

    Cevapla
  • Zeynep
    13.04.2018

    Merhaba işe giriş tarihim 14.12.2017 şu an 33 haftalık hamileyim 32.haftada calışamaz raporu aldım buna göre doğum rapor parası alabilirmiyim alsam ne kadar alırım ne zaman alabilirim……verdiğiniz bilgiler için çok teşekkur ederim

    Cevapla
  • özlem
    13.04.2018

    merhaba ben 20.10.2017 de işten çıktım evlilik nedeni ile 3 yıl çalışma sürem ve düzenli sigorta ödemem mevcuttu şuan eşimin sigortasından yararlanıyorum , 25 haftalık hamileyim benim ödeneğin olur mu yani doğum param dahilinde tüm haklarım nelerdir bilgi verir misiniz?

    Cevapla
  • Mercan
    13.04.2018

    Merhaba ben 21 haftalik hamileyim 7 yil ayni iş yerinde kesintisiz calistim simdi beni yillik izne cikardilar 3 hafta iznim var iznim bitince cikisim verilecek ben 24. haftalik olcam o zaman rapor parami almak istiyorum bunun icin ne yapmaliyim nasil bi yol izlemeliyim cikisim verildikten sonra 2 ay daha baska bi yerde iş bulsam ve 32 haftada rapor alsam olur mu ve ben raporluyken iş yerime bi maliyetim olur mu yoksa 32 hafta rapor alip cikisim verilirse yine bu hakkim olur mu simdiden tesekkur ederim

    Cevapla
  • eda
    13.04.2018

    Merhaba,

    şuan 13 haftalık hamileyim. doğumdan sonra çalışmayı düşünmüyorum. tazminat ve doğum parası alabilir miyim haklarım nelerdir. bilgi verebilir misiniz teşekkürler

    Cevapla
  • Gurbet
    13.04.2018

    Merhabalar.16 kasim2016 tarihinde başlamış olduğum isyerinden 1 Mart 2018 tarihi itibariyle doğum iznine ayrıldım.butun haklarımı ogrenebilirmiyim.esimin ayriyeten hakları varmı.raporum bittiğinde işten cikartilirsam işsizlik maaşına bağlanabilir miyim.ne yapmam gerekiyor.tessekkurler

    Cevapla
  • Aslı
    13.04.2018

    Merhaba, ben doğum iznine mart ayında ayrıldım son üç ay brüt ücretim 5648.63 Aralık -2941.71 Ocak – 2937.43 Şubat şeklinde bu üc ay içinde birde 2100 TL net ikramiyem var. Her 3 ayda bir aldığım ikramiye ve 3 ayda bir tefe tüfe oranında zamma göre artış gösteriyor. ama son aldığım brüt ücretler bu şekilde toplu olarak doğum iznim boyunca alacağım doğum parası ne kadar olur tahmini olarak yardımcı olursanız sevinirim.

    Cevapla
  • Aslı
    13.04.2018

    Merhaba ben su an 37 haftalık hamileyim. Rahatsızlığımdan dolayı şubat ayı 20 gün raporluydum.Daha sonra doktorum 31+3 de doğum iznine ayırdı. mart 5 te doğum iznine ayrıldım. Fakat doğumum 17 nisanda olacak. Doğum gerçekleştiğinde iş yerime bildirdiğimde doğuma kadar olan 44 günlük süre olan ödememi mi alacağım yoksa sadece 30 günlük verip diğer aylar da ay ay mı ödeme yapılır bunu öğrenebilirmiyim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.04.2018

      Merhaba,

      20 günlük raporunuz doğum öncesinde yatar. doğum öncesi raporunuz doğum sonrasında, doğum sonrası rapor ise rapor bitimin takip eden ayda yatar.

  • Berna
    12.04.2018

    Merhaba
    28 haftalık hamileyim iş yerimde başka bi dükkan açıldı ver oraya geçiş yaptım sigortamı oraya geçirdiler 19 mart itibariyle nisan sonunda izne ayrılıcam sigortadan para almamı engellermi şahıs değiştiği için yeni bi iş yerinde başlamış gibi gözüküyorum şuan sigortada yardımcı olursanız sevinirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.04.2018

      Merhaba,

      İşyeri değiştirmeniz doğum raporu ödeneğini etkilemeyecektir.

  • S.aslan
    12.04.2018

    Iyi gunler 32 haftalik hamileyim ins 37. Hafta izne aytilacagim 4 yildir calisiyorum ve prim gunlerim eksiksiz odeniyor brut ucretim 3.044tl maasim 2600 tl dogum sonrasi toplu ne kadar alirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.04.2018

      Merhaba,

      Yaklaşık olarak 112 günlük 7.576 tl ödeme almanız gerekmektedir.

  • Özge
    12.04.2018

    Merhaba, ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım 23 mayısta 32. Haftam doluyor izne ayrılacağım ve 8 Haziran’da okullar kapanacak. Milli eğitim rapor süresi bitene kadar sigortalılığı devam ettiriyor mu yoksa ilişik kesiliyor mu ? Bende 112 günlük rapor parası hakkından faydalanabilir miyim ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.04.2018

      Merhaba,

      Milli Eğitim okulun bitmesi ile birlikte sigortayı sonlandırıyor. Sigortanız sonlandıktan sonraki 10. güne kadar raporunuz ödenir. Kalan günleriniz ödenmez.

  • Zeynep
    12.04.2018

    Ekimde.ise basladim mart ayinda ciksimi bildirdiler rapor aldim hala raporluyum 24 haftalik hamileyim cikis kagidimida.imzalamadim doksan gunu doldurmus.oluyormuyum diger isimden haziran 2017 ayrilmistim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.04.2018

      Merhaba,

      90 günü doldursanız da rapor alacağınız 32. haftada aktif sigortalı olmanız ve bunu rapor sonuna kadar sürdürmeniz gerekiyor. Verdiğiniz bilgilere göre 90 gün şartını sağlıyorsunuz.

  • Gülay salva
    11.04.2018

    Merhabalar
    2015 yilindan beri ayni isyerinde calismaktayim suan 4 aylik hamileyim ve haziranin sonunda isten ayrilmak istiyorum dogum parasi alabilirmiyim yada prim günümle ilgili olarak baska haklarim oluyormu acaba

    Cevapla
  • tugba
    11.04.2018

    özel şirkette 05.06.2014 tarihinde işe başladım ve aynı gün sigortam başlatıldı.Aynı iş yerinde hala çalısmaktayım.
    8 haftalık gebeyim.
    Doğum parası ve diğer yardımlardan yararlanmam için ne yapmam lazım.
    Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Tşk ederim.

    Cevapla
  • selda
    11.04.2018

    özel şirkette 05.06.2014 tarihinde işe başladım ve aynı gün sigortam başlatıldı.Aynı iş yerinde hala çalısmaktayım.
    8 haftalık gebeyim.
    Doğum parası ve diğer yardımlardan yararlanmam için ne yapmam lazım.
    Bilgilendirirseniz çok sevinirim.
    Tşk ederim.

    Cevapla
  • Pınar
    11.04.2018

    Merhabalar,
    12.06.2017 tarihinde iş yeri çıkışımı vermişti.19.02.2018 tarihinde tekrar başka bir yerde işe başladım.30 Nisan da hamileliğimin 32.haftasında oluyorum ve izne ayrılmayı planlıyorum. Son 3 ay içinde 70 günlük prim yatmış oluyor.Doğum rapor parası için alacağım ücret de 20 günlük eksiğim eski iş yerinde yatan primden mi değerlendirilecek?Ya da 20 Mayıs’a kadar çalışmalı mıyım 90 günü tamamlamak için?

    Cevapla
  • tugba
    10.04.2018

    neden soruma cevap verilmiyor

    Cevapla
  • Selinay
    09.04.2018

    Merhaba ben suan hamileyi? 4,5 aylik ve sgkli calismiyorum. Sigortamı kendim yatirsam biyerde calismadan bu sekilde de dogum parasi alabiliyor muyum?

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir