emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama

E-Devlet Doğum Parası Başvurusu ve Sorgulama
SSK
04.04.2022

Yeni doğum yapmış anneler, doğum parası başvurusu ve sorgulama işlemlerini e-devlet platformuna giriş yaparak hızlı bir şekilde işlemlerini yapabilirler.

2022 yılı için asgari ücrete göre belirlenen doğum parası net 4.253 TL’dir. 4A ve 4B sigortalılık statüsüne bağlı çalışanlar, Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevlerinde çalışan hükümlü ve tutuklular, işveren tarafından çalıştırılmak üzere yurtdışına götürülen Türk işçiler, ev hizmetlerinde bulunanlardan ay içindeki çalışma gün sayısı 10 ve daha fazla olanlar “analık sigortası” kapsamında değerlendirilir.

Doğum Parası Şartları

Doğum yapan tüm annelere ödenen doğum parası şartları Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından belirlenmiştir. 2022 yılında da devam etmesi kararı alınan doğum yardım parası, anne ya da babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı veya mavi kart sahibi olması halinde hak edilir. Bu şartı sağlayamayan ailelere ödeme yapılmaz.

2015 yılından sonra doğan çocuklar için yapılan doğum parası yardımından;

  • Doğum izninden önce işten ayrılan anneler
  • Doğum izinden sonraki 112 gün çalışmayan anneler
  • Annenin SGK’lı olmaması halinde çalışma şartı uygun babalar
  • Bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alan aileler faydalanabilir.

Yukarıda sayılan şartları yerine getiren anne veya babalar başvurularının ardından 16 hafta boyunca karşılıksız doğum ödeneği almaya hak kazanırlar.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Sağlıkla gerçekleşen doğumun ardından doğum parası başvurusu için ilk olarak çocuğun ilgili nüfus müdürlüğüne kayır ettirilmesi gerekir. Kimlik Paylaşım Sistemine dâhil olan çocuklar içinse Doğum Yardım Başvuru Dilekçesi hazırlanmalıdır. Dilekçeler Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine yapılır. Değerlendirmeler kurum tarafından yapıldıktan sonra hak kazanan kişiler için ödemeler başlar.

E-Devlet Doğum Parası Sorgulama

Günlük hayatta resmi makamlar üzerinden erişilen her türlü bilgiye e-devlet üzerinden hızlı, kolay ve güvenli erişim sağlanabilir. Kimlik doğrulamasıyla sisteme girildikten sonra Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden;

  • Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama ekranına geçilir.

Bu hizmet kullanılarak doğum yardımı almak için yapılmış başvurunun sonucu veya yapılan itirazların cevapları sorgulanabilir. Sonuçlar bilgi amaçlı olup detaylar için ALO 144 hattı aranabilir.

PTT Doğum Parası Sorgulama

PTT doğum parası sorgulama işlemleri için başvurulacak adres e-devlettir. E-devlet şifresi olan herkes tek tıkla aradığı bilgilere ulaşabilir. Bu sorguyu yapmak için dijital platform kullanmak istemeyenler;

  • ALO 170 Çalışma Hayatı İletişim Merkezini veya
  • ALO 144 Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Çağrı Merkezini 7/24 arayabilirler.

Sorgulama ekranında yer alan veya çağrı merkezi üzerinden bilgiye göre ödemeler takip edilebilir.

Doğum Parası Başvurusu

Devletin doğum yapan annelere verdiği doğum parası başvurusu yapabilmeniz için ebeveynlerden istenen belgeler şunlardır.

  1. Yeni doğan bebeğin Türkiye Cumhuriyeti kimlik kartı
  2. Anne ya da babadan en az birinin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığını gösteren kimlik belgesinin aslı
  3. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı internet sitesinde yer alan başvuru dilekçesinin ıslak imzalı halidir.

Evrak, dilekçe ve başvuru formunu eksiksiz olarak hazırlayan ebeveynler, dosyalarını bireysel olarak bırakabilecekleri gibi kargo yoluyla Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine gönderebilirler.

Doğum Parası Ne Zaman Yatar?

Başvuru yapan aileler için doğum parası ne zaman yatar sorusunun cevabı merak edilir. Kurum yetkilileri tarafından yapılan başvuruların sonucu e-devlet üzerinden öğrenilebilir. Sonuçlar anne veya baba başvurusunun ardından en geç 55 gün içerisinde neticelenir. Ödemeler PTT üzerinden kimlik kontrolü yapılarak tamamlanır.

Aile gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Doğum parasına başvuru ve sorgulama işlemini aile.gov.tr üzerinden yapılabilir ancak başvurular online olarak tamamlanamaz. Gerekli evrakların asılları ve fotokopileri eşliğinde hazırlanacak doğum parası başvurusu Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılabilir. Başvuru dosyasına eklenecek form online dökülebilir.

SGK Çalışan Anneye Doğum Parası

Sosyal Güvenlik Kurumu çalışan anneye doğum parası öder.

  • Süt parası
  • İş göremezlik ödeneği
  • Yarı zamanlı çalışma desteği doğum yapan annelere tanınan diğer haklar arasında sayılabilir.

Doğum parası çalışan veya çalışmayan bütün annelere verilirken, süt parası çalışmayan anneler için eşlerine ödenir.

2022 yılı için ödenen doğum parası;

  • İlk çocuğa 300 TL
  • İkinci çocuğa 400 TL
  • Üçünce ve daha sonraki çocuklara 600’er TL’dir.

Çalışan kadınların annelik görevlerini yerine getirirken sosyal anlamda da desteklenmesini sağlayan yardımlar, doğumdan kaynaklanan dezavantajı avantaja çevirmek için son derece önemlidir.

Doğum Parası Nereden Alınır?

Nakit olarak ödenen yardımlar kapsamında yer alan doğum parası başvuru esnasında verilen hesaba yatırılabileceği gibi bankaya gitmek istemeyenler için PTT şubeleri üzerinden kimlik kontrolüyle alınabilir.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Başvuru sonucu e-devlet üzerinden sorgulandıktan sonra doğum parası almaya hak kazananlar hesaplarını düzenli olarak kontrol etmelidir. Başvuru yapılan ayı takip eden 25 günlük sürenin sonunda para verilen hesaba yatırılır.

Paranın yatıp yatmadığının kontrolü için;

  • En yakın PTT şubesine gidilebilir.
  • E-devlet üzerinden online sorgulama yapılabilir.
  • PTT müşteri hizmetleri olan 444 1 788 numaralı telefondan çağrı merkezi yetkilisine ulaşılabilir.

Başvuru esnasında ödeme için hesap numarası verenler bu hesabı kontrol etmelidir.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Annelik sebebiyle geçici olarak iş görmez duruma düşen kadın çalışanlar SGK’ya başvuruda bulunarak doğum izni ücreti alabilirler. Doğumda 16 hafta boyunca izinli sayılan anneler, başvuru sürecinin başından itibaren 55 gün içerisinde doğum paralarını belirttikleri hesaptan çekebilirler.

Doğum Parasında Zaman Aşımı Süresi Var mı?

Doğum parasında zaman aşımı süresi 5 yıldır. Doğumun ardından geçecek 5 yıl içinde geriye dönük başvuru yapılarak doğum parası hakkı kazanılabilir. Bu süreyi aşanlar geriye dönük hak talebinde bulunamazlar.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebeliklerde doğumdan önce hak kazanılan 8 haftalık izin sürecine 2 hafta ilave edilir. Sağlık durumu iyi olan gebeler, bu süreyi işveren onayıyla doğumdan sonra da kullanabilirler. Doğum yapmış, çalışan veya çalışmayan anneler gerekli şartları yerine getirdikleri durumlarda;

  • İlk çocuk için 300 TL
  • İkinci çocuk için 400 TL
  • Üçüncü ve üçten sonraki çocuklar içinse 600’ar TL doğum yardım parası alırlar.

Doğum yapan çalışan kadınlara verilen bir diğer hak olan emzirme parası da halk arasında “süt parası” olarak geçer. Emzirme ödeneği rapor ücretine ilave edilerek ödenir. Bunun için herhangi bir ek başvuruya ihtiyaç duyulmaz.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Prim ödeme ve diğer şartları yerine getirmesine rağmen işten ayrılan kişi doğum parası alamaz. Ödemenin gerçekleşebilmesi için doğum öncesindeki 8 haftanın başladığı tarihte sigortalı çalışan olma zorunluluğu bulunmaktadır.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Doğum yardımı almak için başvuru yapmak gerekir. Doğumun ardından verilen belgeyle ikamet edilen adreste hizmet veren Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüklerine dilekçeyle başvuru yapılmalıdır. Başvurular e-devlet üzerinden takip edilerek sorgulama işlemi gerçekleştirilebilir.

Babanın kamuda memur ve annenin ev hanımı olması halinde, başvurular babanın çalıştığı kurum üzerinden tamamlanmalıdır. Memurlar doğum parası alır mı ve reddedilen başvurular için ne yapılabilir diye merak ediyorsanız itiraz hakkının e-devlet üzerinden kolay ve hızlı bir şekilde yapılabileceğini bilmelisiniz.

Süt ve Doğum İzni Kaç Gün, Nasıl Hesaplanır

Çeyiz Parası Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır, Ne Zaman Yatar

Dul, Yetim ve Ölüm Maaşı Ne Kadar, Başvuru Şartları

Yorumlar

  1. Esma Gülen dedi ki:

    Merhaba benim doğum izinim bitmesine bir kaç gün kaldı doğum param yatmadı izinim bittiğinde çıkış versem bu parayı alabiliyormuyum çalışamayacagim çünkü

  2. Şule dedi ki:

    Benim aylık sigorta günüm 10 günden yatiyo prim günüm yeterli fakat sigorta günü tam yatması önemli onu öğrenmek istiyorum

  3. Sorgül dedi ki:

    1 buçuk aydan fazla oldu başvuru yapali daha alamadim

  4. İLKNUR dedi ki:

    merhaba
    2017 yılında doğum yaptım ama o zaman eşimin sigortası olmadığı için süt parası alamadım şimdi sigortalı çalışıyor ve ben süt parası almak için ne yapmalıyım sisteme bakıyorum ama başvuru yapılmıyor otomatik diyor ama anladığım kadarıyla üstünden uzun zaman geçtiği için sistem bizi görmüyor bunun için öneriniz nedir

  5. emrah uzgur dedi ki:

    merhaba esim calisan 7 inci ayda dogum iznine ayrildi cocuk ölü dogdu su an 2 ay dogum izininde rapor parasi haric sut parasi yada dogum parasi 55 gun sonra yatiyomus 170 i arayip sorduk ölü dogumda olsa yinede para yatiyor dendi hic bir yere basvuru yapmadik bize bilgi verilmisiniz acaba

  6. Ebru yumuşak dedi ki:

    Merhaba ben 28+5 haftalık gebeyim şuan 120 gün yarmış sigorta primim var 32 haftalığı doldurupta mı doğum izni raporu almam gerekiyor yoksa 32.haftanın başında mı rapor almam gerek?

  7. Amine dedi ki:

    Mrb 2022 şubat ayinda dogum yapacagim. 32. Haftada Alacagim raporla izne cikicam. Toplam ödeme 2021 asgari ucretine mi yoksa 2022 yili asgari ucretine gore mi hesaplanacaktir?

  8. Özlem dedi ki:

    Merhaba kasım 2019 da işe başladım şuan 15 haftalık hamileyim. İşten çıkmak istiyorum ama duyduğum kadarıyla 32.haftadan sonra işten çıkarsam devlet bi ödenek veriyormuş ortalama ne kadar oluyor ve çıktığım zaman bundan faydalanabilihor muyum eğer böyle birşey varsa kaçıncı haftadan sonra işten çıkmam gerekiyor cevap verirseniz seviniriz

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      İşten çıkarsanız ödenek alamazsınız. Doğrusu şu, 32. haftaya kadar çalışır rapor alırsanız doğum öncesi ve sonrası için işe gitmeden 8 haftadan 16 hafta rapor ödeneği alabilirsiniz. Bu dönemde iş akdiniz feshedilmemiş olmalı. Raporunuz bittikten sonra. İşten çıkışınızı yaptırabilirsiniz. Asgari ücret alıyorsanız 8.700 civarı bir ödenek alırsınız.

  9. Leyla dedi ki:

    Merhaba ücretli öğretmen olarak çalışmaktayım 90 iş günümü doldurdum çıkışımız verildi okullar açıldiğında 34 haftalık olacağım 34. Haftada aldığım çalışabilir raporu ile 37. Hfataya kadar çalışsam analık ödeneğinden yararlanabilirmiyim

  10. Gülten Çelik dedi ki:

    Merhaba ben ücretli öğretmenlik yapiyorum haziranın 8 inde 32 haftama girdim ve rapor aldım fakat 2 temmuzda okullar kapandığı için bugün çıkışım yapıldı. Şuan 36. Haftamdayim ve doğuma daha var Bu durumda hiç doğum parası ya da rapor parası alabilecek miyim yoksa 37. Haftama girmeden tekrar bir işe girip rapor mu almam gerekiyor

1 42 43 44