SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

5.133 Yorumlar

  • Şilan
    04.07.2018

    Merhaba sgk li çalışan olarak . Son haftaya kadar calistim ama çalışabilir raporundan haberim yoktu..
    Dogum oncesi 29/03/2018 de yani 37 .hafta rapor aldım ..dogum sonra raporuda 20/04 /2018 aldım. .
    Ama iş veren sigorta mi 03.aydan 2 gün göster mis
    Ne yapmalıyım is veren 03 ayı tam gösterse olur mu.şimdiden teşekkür.

    Cevapla
  • özgür
    04.07.2018

    merhabalar.
    Benim eşim ücretli öğretmen olarak çalışmaktaydı. doğumdan önce 544 günü aşkın bir sigorta girişi bulunmaktadır. 30 haziranda doğum yaptı ve 29 haziranda çalıştığı kurumca işyerinden çıkışı verildi. doğumunu 39. haftada gerçekleştirdi. öncesinde hiçbir rapor filan alınmadı. yorumlara bakınca doğum parası alma ihtimali yok gibi duruyor ama yinede sormak istedim. Bu durumda doğum parası alma ihtimali var mı var ise ne kadar.

    Cevapla
  • Kemal27
    04.07.2018

    Merabalar. Eşimin işyerinde çalısmaya başlayalı önümüzdeki ayın 9 da iki yıl olucak ve ssk primi 2550 tl üzerinden yatıyor. 2 bucuk ay sonra nasip olursa ikiz dogum yapacak ve ilk cocuklarimiz olucak. Dogum parası ne kadar alabiliriz… birde bu parayı toplu şekildemi alacagız ? Dogum bedeli denen mevzuat kisinin iş göremez raporu aldıgında devletin ödedigi iş göremezlik ödemesi degil dimi ? Şimdiden çok tsk ederiz

    Cevapla
  • Dilek
    03.07.2018

    29 haftalik hamileyim 33gunluk primin var 37. Haftaya kadar çalışırsak 90 günlük primin doluyor bu sekilde dogum parasi alabilirmiyim

    Cevapla
  • Talat
    03.07.2018

    Merhaba

    Eşim öğretmen ve doğum öncesi 5 hafta çalışabilir raporu aldık,son 3 hafta içinde yaz tatiline girdiğimiz için ayrıca rapor için herhangi bir başvurumuz olmadı,bu durumda doğum parası alabilirsiniz?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2018

      Merhaba,

      Çalışabilir raporu aldığınızda Son 3 hafta çalışamaz raporu otomatikman başlar. Rapor parası için sorun olmayacaktır.

  • Gülşah yildirin
    03.07.2018

    1- 52 gündür sigortalı oldugum sirketten cıkışım verilecek baska firmadan 90 günlük sigortam tamamlanirsa ödeneği etkiler mi ?

    2- Sgk anlasmasi olmayan Özel hastanede yapilan doğum ödeneği etkiler mi ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.07.2018

      Merhaba,

      Evet başka bir işyerinde çalışarak 90 günü tamamlayabilir yine işten çıkmadan 32 hafta rapor alıp ve bu hastane anlaşmalı değil ise raporu devlet hastanesine onaylatıp, rapor sonuna kadar da işten çıkışınız olmaz ise rapor parası alabilirsiniz.

  • Emine. Tekeli
    02.07.2018

    Asgari ücret le çalışıyorum doğum yaptım. Doğum parası olarak kaç lira alacağım.

    Cevapla
  • çiğdem
    02.07.2018

    Merhaba,

    32 haftada çalışabilir raporu sundum ve 13 Temmuz tarihinde 37 hafta itibariyle çalışma sürem doluyor ve izine ayrılıyorum. Brüt maaş 4.400 TL Doğum parası, süt parası vs. geri almam gereken ödenek net olarak ne kadar olacak. hesaplamanızı rica ederim

    Cevapla
  • Aslı
    02.07.2018

    25.06.2018:doğum öncesi rapor başlangıç tarihi.
    Rapor parası ne zaman ve nereye yatar?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      02.07.2018

      Merhaba,

      Doğumu takip eden ayın 8-14 ü arasında rapor ödeneğiniz yatacaktır.

  • SULTAN
    01.07.2018

    MERHABALAR,

    32. HAFTADA RAPORU İŞ YERİNE SUNUYORUZ DOĞUMDAN SONRADA DOĞUM RAPORUNU SUNUYORUZ SONRASINDA HERHANGİ BİR YERE BAŞVURU YAPMAMIZ GEREKİYOR MU? İŞ YERİNE RAPORLARI SUNMAK YETERLİ OLUYOR MU DOĞUM PARASI ALMAK İÇİN?
    O KISMI ANLAYAMADIM.

    ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      02.07.2018

      Merhaba,

      Evet Doğum öncesi ve doğum sonrası raporlarınızı iş yerine bildirin. Artık iş yerlerinin sistemine de düşüyor ancak siz bildiriminizi yapın.

  • Rabia güctas
    01.07.2018

    Merhabalar ben 1 yıl sözleşmeli 6 yıldırda kadrolu hemsireyim. 18 kasımda doğum yapıcam ne kadar doğum parası alıcam ?

    Cevapla
  • Filiz
    01.07.2018

    Merhabalar ben özel bi rehabilitasyon merkezinde çalışıyorum 10ay olacak çalışma zamanım doğum parasindan faydalanabilir miyim faydalarından ne kadar olur ayrı işsizlik maaşından faydalanmak için ne kadar süre çalışmam lazım

    Cevapla
  • ZÜLEYHA PINAR
    01.07.2018

    Merhaba 29 mayıs 2018 e kadar çalisabilir raporu aldım.15 haziranda doğum gerçekleşti.Hastane de bana tekrar taburcu tarihi olan 17 haziran ayakta başlama ve 17 eylül ayakta bitiş olarak doğum sonrasi raporu verdi.Ben bugün e devlet ten çocuk parası sorgulamak için baktığımda 29 mayıs başlangıç 14 haziran bitiş olarak analık rapor parası yattığını gördüm.Analik iznim toplamda 112 gün ve bitmedi bu w devlette görünen rapor ve para ne demek oluyor.Baktığımda doğum öncesi durumu gibi görüyor fakat analık parası bu şekilde ikiye bölündügünü hiç duymadım.Acil bilgi verir misiniz.Raporda bir hata mı var.

    Cevapla
  • Nursen
    30.06.2018

    MERHABA BEN BI ISYERINDE SIGORTASIZ CALISIYORUM.6 HAFTALIK HAMILE OLDUGUMU OGRENDIM SIGORTAMI 2 GUN SONRA BASLATSAM DOGUM PARASINDAN YARARLANABILIRMIYIM GERIYE DONUK 60 GUNLUK PRIMIM VAR.LUTFEN BILGILENDIRIRMISIN SIMDIDEN TESEKKURLER.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      30.06.2018

      Merhaba,

      32 haftaya daha çok var Sigortanız başlatılır ve rapor sonuna kadar devam eder ise rapor parası almaya hak kazanacaksınız.

    • Nursen
      01.07.2018

      COK TESEKKUR EDERIM BILGINIZ ICIN..???

    • NESLİHAN
      03.07.2018

      BUGÜN 32. HAFTAMDAYIM DOĞUMA 8 HAFTAM KALDI RAPORU 3 HAFTA SONRA VERSEM YİNE DOĞUM PARASINDAN YARARLANA BİLİR MİYİM

  • ceren
    29.06.2018

    Merhaba;
    32. haftadan önce aldığımız raporu(16 günlük) Kadın doğum doktorumuzdan alırsak herhangi bir sıkıntı olur mu doğum parası almamızda? alo 170 aradığımda kadın doğum uzmanı başka bir hastalığa göre rapor vermesi gerekiyor dedi. yani hamilelikten kaynaklı rapor verirse doğum parasında sıkıntı olabilir dedi. Kafam baya karıştı.

    Cevapla
  • Öznur
    29.06.2018

    Merhaba suan 28 haftalik hamileyim esnafim 7yildan beri esnaf bagkurumu ödüyorum 32.hafta çalışabilir yada calisamaz raporumu almaliyim bu ikisi arasında fark ne oluyor ayrica ne kadar dogum parasi alirim

    Cevapla
  • Duyguuuu
    29.06.2018

    Merhabalar, 30 haftalıkken sigorta cıkışım verildiğinde başka yerde sigortalı görünerek dogum yapsam ve 32. Haftada rapor alsam rapor parası alabilmek için dogum sonrasıda mı sigortamın 8 hafta devam etmesi gerekir yoksa sigortalı ve raporlu olarak dogum yapmam yeterli midir

    Cevapla
  • Serkan
    29.06.2018

    Merhabalar eşim ücretli öğretmen olarak çalışıyordu mardı’n 22 dogum yaptı ve okul müdürü raporları SGK bildirmemiş ve SGK da 2017 yönetmelik değişti ücretli öğretmenler bu parayı anlamıyorlar diyor bimer e yazdı onlarda aynısını yazmışlar şartları tutuyor ama yinede alamıyormus bilgi verir misiniz teşekkürler

    Cevapla
  • Gül
    29.06.2018

    Rapor başlangıç tarihi 09. 03. 2018
    Rapor bitiş tarihi 27.06.2018
    ben Ücretli öğretmenim. Dogum oncesi 2790. Dogum sonrasi param 71. Tl yattı. neden bu kadar az yatmış olabilir? Yardımcı olursanız sevinirim.

    Cevapla
  • Gül
    28.06.2018

    Ücretli öğretmenler için 112 günlük rapor parası ne kadar ?32. Haftada izne ayrıldım 27. Haziranda raporum bitti. Ücreti söylerseniz çok sevinirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      29.06.2018

      Merhaba,
      Eğer maaşınız asgari ücret ise 2029,50/30 : 67,65 Bununda 2/3 ü günlük 45,10 tl yapar. 56 günlük ödemeniz : 2525,60 TL yapar. Doğum sonrası içinde aynı tutarı alacaksınız. Toplamda 2525,60+2525,60 : 5.051,20 TL ödenek çıkar

    • Nezaket yılmaz
      31.07.2018

      Merhaba ben nezaket 07.11.2017tarihinde işe girdim 10.01.2019 tarihinde doğum yapacağım ssklı çalışıyorum 1750tl maaş alıyorum doğum parası süt parası ne kadar alırım

  • Gulcihan
    28.06.2018

    Mrb ücretli öğretmenim ben de. 9 mart 2018 de yani 32. Haftada izne ayrıldım. 27 haziran da raporum bitiş tarihi. Ücret 2790 tl yatmış. Doğum sonrası için sadece 71 tl yatmış. 112 günüm var. Neden bu kadar az yatti

    Cevapla
  • Yeter
    28.06.2018

    Merhaba 2013 ten bugune aynı şirkette sigortalı olarak çalışmaktayım 15 günlük iznimi kullanmayı düşünüyorum sonrasında çalışmayı düşünmüyorum 15günlük iznimi kullandığım zaman 32+3 günü doldurmus oluyorum 32 hafta çalışabilir raporumu verdikten sonra başka yapmam gereken ve hakkım olan diğer kanunları öğrenmek istiyorum

    Cevapla
  • merve
    28.06.2018

    doğum parası alabilmek için
    Doğum Öncesi 8 Hafta
    Doğum Sonrası 8 Hafta mı sigortamın olması lazım yoksa sadece doğum öncesi 8 hafta yeterli olur mu 😕

    Cevapla
  • merve
    28.06.2018

    Merhaba 32 haftalıkken işten ayrılacağım. izin almayacağım. bana doğum parası 300 tl mi verecekler acaba eğer öyleyse doğuma kadar işverinime rica etsem sigortamı yatırsa daha sonra doğumdan sonra hmn işten çıkışımı verse doğum parasının yüksek alabilirmiyim ve beni kendi isteğiyle cıktı olarak gösterse sıkıntı olur mu çünkü işsizlik maasımı almakta istiyorum. yani illa raporlu mu olmal lazım32. haftadan itibaren ?

    Cevapla
  • Sibel
    28.06.2018

    Merhaba ben sorumlu müdür olarak medikalde calisiyorum. Işyeri reçete girişi ile çalışıyor. Rapor aldığım zaman zarfında reçete girişi yapamaz mi. Bir de ben bir başkasına vekaletle imza yetkisi versem yine de rapor alıp parasını alamaz miyim.

    Cevapla
  • Nihat olgun
    28.06.2018

    Merhabalar eşim sigortalı çalışan 3 ayın 18 de dogum yatı 5 ayın 18 raporlu idi lakin e devlette rapor parasını göremiyoruz bide 1 ay israhatlı gözüküyor ne yapmamız gerek çocuk parasını almak için 3 çocuk için verilen 600 aldım lakin rapor parasını almadık

    Cevapla
  • Didem
    27.06.2018

    Mrhb isyerimde 11 yildir çalışıyorum aralikta raporlu olucam ve 28 de dogumum olucak aralik 28 nekadar dogum parasibalabilirim sskdan,?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.06.2018

      Merhaba,

      Eğer maaşınız asgari ücret ise 2029,50/30 : 67,65 Bununda 2/3 ü günlük 45,10 tl yapar. 56 günlük ödemeniz : 2525,60 TL yapar. Doğum sonrası içinde aynı tutarı alacaksınız. Toplamda 2525,60+2525,60 : 5.051,20 TL ödenek çıkar

    • Didem yayman
      10.07.2018

      Tskderim maasim 2000 bu ucretle nakadar alirim

  • erdal
    27.06.2018

    2016 subat ayinda ise girdi 2017 nisan 24 te isden cikti 2018 ocak 5 te tekrar ise girdi 32 ci haftada doktordan çalışabilir raporu aldi 36 hafya 5 gunlukken 2018 nisan 5 te erken doğum yapti suan hala raporlu 24 temmuzda bitiyormus raporu rapor parasi alabilir mi alabilirse ne zaman alabilir? teşekkür kolay gelsin.

    Cevapla
  • Şenol
    27.06.2018

    Merhaba ,

    Eşim Ücretli öğretmenlik yapıyor.Sigortası yarım yatırılıyor.2017 yılında 6 aylık dönemde 97 günlük sigortası yatırılmış.2018 yılında ise 90 günlük sigortası mevcut.Doğum 2019 şubat ayında olucak 32.ci hafta öncesinde iş yerinde çalışmaya başlasa izine ayrılsa bu tarihten sonra rapor parası alabilir mi?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.06.2018

      Merhaba,

      32 hafta izne çıkmadan önce çalışmaya başlar ve doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 günü sağlarsa ve yine rapor sonuna kadar işten çıkışı yapılmaz ise rapor parası alabilir.

    • Sibel
      28.06.2018

      Peki rapor sonuna kadar işten çıkışı sağlanırsa ne olur

  • özlem
    27.06.2018

    ben 7 yıldır vekil hemşirelik yapıyorum 6 ay boyunca maaş almadım sigortadanda herhengi birşey almadım bunun için sizden yardım istiyorum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.06.2018

      Merhaba,

      Doğum raporunuz ile birlikte işyerinin bağlı bulunduğu Kuruma müracaat ediniz.

  • Funda
    26.06.2018

    Merhaba ben özel sektör çalışanıyım iki yıldır çalışıyorum hamilelik mevcut doğum ücreti doğum sonrası tel seferde mi yoksa parça parça halindemi alınıyor

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      26.06.2018

      Merhaba,

      Doğum dan önceki rapor ödemesi doğum yaptıktan sonra. Doğum sonrası raporun ödemesi raporun bittiği takip eden ayda ödenecektir.

  • Dilek
    26.06.2018

    merhabalar,
    4 mayıs da kaymakamlıkta doğum parası için başvuru yaptım ancak henüz bir işlem yapılmadı, evraklarım işleme alınıp alınmadığını nerden öğrenebilirim, bir de kaç günde yatar bu sorular hakkında bilgi verebilir iseniz çok mutlu olurum, iyi günler, teşekkürler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.06.2018

      Merhaba,

      Doğum yardımı 45-75 gün arasında sonuçlanmaktadır. İşleminizin sonucunu yine başvurduğunuz kaymakamlık briminden öğrenebilirsiniz.

  • Melike
    26.06.2018

    Merhaba
    23.02.2017 girisli calisiyodum 29 haftamda isten kendi istegimle ayrildim
    Sigorta mi kendim yatirursam rapor parasindan yararlanabilir miyim acaba

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      27.06.2018

      Merhaba,

      Rapor parası alabilmeniz için aktif olarak bir işyerinde ssklı olarak çalışmalısınız. İsteğe bağlı prim ödemesi ile rpor parası alamazsınız. İş yerinde çalışırsanız 32. hfta rapor alır va rapor sonuna kadar da işten çıkışınız yapılmaz ise ödenek alabilirsiniz.

  • Aydan
    26.06.2018

    Ben 25 ocakta çalışabilir raporu aldım 1 Mart’ta rapor başlangıç tarihiydi ancak ben 28 Şubat’ta elden çalışamaz raporu aldım iş yerim de o gün rapor alacağım için çıkışımi verdi . Şimdi analık iş göremezlik ödeneğini alamıyorum bunun için nasıl bir düzeltme olabilir elimde onaylı rapor var 28 Şubat’ın ancak sistemde olmadığı için olmuyor diyorlar sürekli

    Cevapla
  • Ayfer
    25.06.2018

    Merhaba ben suan 15 haftalik hamileyim aralık 2 haftada doğum gerçekleşecek ben ne zamn sigortami baslatmaliyim ki doğum parası alabileyim bu yıl ücetli öğretmenlik yaptım17 gün yattı sigortam hep

    Cevapla
  • Gülen
    25.06.2018

    iyi günler,ben bir kurumda saatli ücretli öğretmenim.eylül – haziran 7 sine kadar 74 günüm vardı.yaz dönemi kursları olmayınca çalıştığım kurumdan çıkışın olmadan başkaşirkette 13 Haziran’da işe girdim 30 hazirana kadar çalışmaya devam edeceğim .sonra 32.hafta dolacak.ben.alacağim doğum raporunu ilk çalıştığım kuruma mi vermek durumumdayim.yoksa ikisinden hangisine vereceğim.gün tamamlamak için ikinci yerde çalışıyor olacağım.yazin ilk çalıştığım kurumda 1 günde olsa çalışıyor görünüyorum.

    Cevapla
  • Hale Yeken
    24.06.2018

    Doğum Öncesi 8 Hafta
    Doğum Sonrası 8 Hafta
    400 TL Yardım
    140 TL süt parası
    Ve Rapor paramı aldım. Rapor sonrası işten çıkarıldım
    İşsizlik Parasına Müracaat edebilirmiyim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.06.2018

      Merhaba,

      Eğer son 3 yıl içinde 600 gün priminiz var ise işsizlik maaşından da yararlanabilirsiniz.

  • Hamdullah
    24.06.2018

    Slm eşim 15mayıs2018 de girişi yapıldı 30 haftalık 90gunu tamamlayabılıyormu rapor parası alabiliyorum bunu ogrenmem ıstıyorum tşk

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.06.2018

      Merhaba,

      15 mayısta girişine gre yaklaşık 45 güne takbül diyor. Eğer çalışabilir raporu aşıp 37. haftada izne çıkarsa 90 günü tamamlayabilir.

    • Betül
      29.07.2018

      Benim sigorta girişim 1 mayıs 2018 ve şuan 37 haftalık oldum ve bu hafta izne ayrıldım bende alabiliyormuyum teşekkür

    • Danışma Birimi
      30.07.2018

      Merhaba,

      İş yeriniz 1 Ağustosa kadar prim yatırırsa. veya geriye dönük 1 yıl içinde priminiz var ise alabilirsiniz. Mevcut durumda kritik eğer raporunuz 30 temmuzda başlarsa alabilirsiniz. diğer şartlara gerek kalmadan. Önemli olan 90 günü dolduruyor olmanız.

    • Betül
      30.07.2018

      Hım anladım iş yerim temmuz ayın primini tam yatırdı ama raporumu bu ayın 25 inde aldım 37 haftalık olduğum için 38 haftalık alsam da raporum sayılılırmıydı

  • Fatma
    24.06.2018

    Merhaba,
    doğum raporu bitiminde hastalık raporu aldım(heyet). iki farklı şirkette sigortalıyım. rapor ücretinin yatması için bu raporun girişini her iki şirketinde yapması gerekiyor mu?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      24.06.2018

      Merhaba,

      Evet Her iki şirkette sistemlerinden onaylamalılar.

    • Demet
      28.06.2018

      Merhaba bi konuda sorum olacakti . Ben 32 hafta dolmadan is yerimi kapatmak zorunda kladim ama raporu sunmutum simdi alamazsiniz diyorlarlar dogum paarasini benim alabilmem icin ne yapmam gerek esim ssk bi isde calisio

    • Danışma Birimi
      29.06.2018

      Merhaba,

      32. haftadan önce sigortanız sonlandı ise rapor parası alamazsınız.

  • alsu
    22.06.2018

    merhaba!Ben yabancı uyuruklu bir calıskanım. 12 temmuzda 32 haftalık hamile olacam ve izine ayırılıcam. Sgk sigortası yatırılıyor. Benim de dogum parası almak hakkım var mı?Ve ikincisi,benim calısma izinim 15 kasımda sona ericek,ama dogum 6 eylul gibi olacak,yani dogumdan sonra 8 hafta gecmeden, benim calısma izinim bitiyor.O zaman ben paranı alabilicem mi. Tesekkurler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.06.2018

      Merhaba,

      Sigortalı olarak çalışan olarak doğum rapor parasını alabilirsiniz. Ödemeniz 6 eylülde çıkışınız olacağından bu tarihe kadar yapılır.

  • Kurt
    22.06.2018

    Merhaba diyanette geçici öğretici olarak çalışmaktayım 25 mayısda çıkışımız yapıldı 25 haziranda tekrar girişimiz yapılacak 29 Haziranda 32. Haftam doluyor ben mayıs maaşımdan doğum ücretimin hesaplanmasını istiyorum çünkü haziranda 5 günlük prim yatacak işe başladığım hafta rapor almamın doğum ücretime bi sakıncası olur mu?

    Cevapla
  • Alsu
    21.06.2018

    Selamin aleykum benim esim yabanci ulke vatandasi sgkli olarak ozel bir okulda calisiyor.Eylul 4 gibi dogum bekliyoruz.Esimin calisma izni ekimin 15 si calisma izni bitiyor. Dogumdan 6 hafta sonra calisma izni bitmis oluyor .dogum dan sonra dogum parasi alabilecekmi acaba

    Cevapla
  • Aişe
    21.06.2018

    Iyi günler 34. Haftada rapor alarak 1 martta işten ayrıldım öncesinde de 90 günlük sigortam mevcut bugün itibariyle rapor sürem doldu ve doğum parası almam gerekiyor yalnız sadece 9 günlük bir ödeme yapacaklarını ilettiler kanun değişikliği sebebiyle bu konuda bilgi verebilir misiniz

    Cevapla
  • Basak
    20.06.2018

    Merhaba
    1 nisan 2018 de ssk prim ödenmeye başladı.. 60 gunluk prim ödemem var.su an 31 hafta 2 günlük hamileyim.31 hafta 7 günlükken çalışabilir raporu alıp 37.haftaya kadar çalıştığımda 90 gün primim dolmuş olacak ve doğum parasi almaya hak kazanabilecek miyim?
    Doğum yapacağım özel hastane 32.hafta calisabilir raporu verecek ve 37.hafta da ssk dan kapanışını yapacağını soyledi..ayrica 37.hafta raporu vermeyecek..bu şekilde mümkün mu? Çok tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.06.2018

      Merhaba,

      37. haftaya kadar 90 günü tamamlarsanız rapor ödemesi alabilirsiniz. Özel hastane işleminde olumsuz bir durum yok.

  • faruk
    19.06.2018

    Eşim ssk lı olarak çalıştığı işinden 30 kasım 2017 tarihinde çıkışı verildi aynı gün hamile olduğunu öğrendik.haziran 2018 e kadar işsizlik parası aldı. doğumu 2018 ağustos ayına denk geliyor işten ayrılmadan önce 1 yıl kesintisiz sigortası var süt parası alabilirmi?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.06.2018

      Merhaba,

      son 1 yıl içinde en az 120 gün olması gerekiyor. Bunu sağlayabiliyorsa alır. Süt parasını eğer siz sigortalı çalışan iseniz sizin üzerinizden de alabilir.

  • tuğba
    19.06.2018

    merhaba..ben 2015 yılından beri Çaykur da mevsimlik işçi olarak çalışıyorum..Şuan 35 haftalık hamileyim 32.haftamda çalışabilir raporu aldım.iş göremezlik ödeneği almamız için 1 yıl içinde 90 gün sigortalı olmak gerekiyormuş..2018 yılı içinde 37.haftamda 66 günlük sigortam olmuş oluyo..bu ödenekten yararlanabilecekmiyim ?

    Cevapla
  • Dilber
    19.06.2018

    Doğum evı hastanesınden aldığımız doğum raporunu dogun ve sut parası almak ıcın SGK hangı bolumune ve nerede oldugunu ogrenmek ısyıyorum. eşim çalısıyor ben ev kadınıyım.

    Cevapla
  • Yeliz
    18.06.2018

    MERHABA,

    Çalışan bir bayan olarak doğum parası almanın sartlarını anladım. Fakat bu parayı alabılmek için doğumdan önce mi yoksa sonramı başvuru yapmak gerekiyor ? Birde nereye başvuru yapıcaz?
    Yardımcı olursanız sevinirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.06.2018

      Merhaba,

      Doğumdan önce 32. hafta rapor alıp işyerine bildirmeniz ve Doğumda da doğum sonrası rapor almanız yeterli raporlar işyerinin sistemine düşecektir.

  • Voice
    18.06.2018

    13.07.2015 den beri aynı iş yerinde çalışıyorum 16.07.2016 tarihinde evlendim şuan 33 haftalık hamileyim henüz çalışabilir ya da çalışamaz raporu almadım 19.06.2017 tarihinde iş yerinden ayrılacağım şuan evlilik nedeniylemi iş feshim benim için iyi olur yoksa doğum iznine ayrılmam mi ?

    Cevapla
  • habibe
    16.06.2018

    11 haziran 2018 tarihinde ikinci cocugumu dunyaya getirdim calismiyorum. esim memur emekli sandigina bagli faydalanabilecegim seyler neler ve nerelere basvuru yapmam lazim

    Cevapla
  • hacer
    15.06.2018

    kolay gelsın ozel sektorde 6 yıldır aralıksız calışan bırıyım sımdı 30 haftalık hamıyleyım kacıncı haftada rapor alacam ve dıyer sut parası ve dıyer haklarım hakkında bılgı verebılırmısınız ayrıca ızın bıttıkden sonra yarı zamanlı calısıp tam ucret alınabılıyormus sanırm aydınlatırsanız sevınırım tşk

    Cevapla
  • FATMA
    14.06.2018

    MERHABA İŞE GİRİŞ TARİHİ 21/12/2017 SİGORTA HALA ÖDENMEKTE ŞU AN HAMİLELİĞİN 32Cİ HAFTASI NE YAPILMASI GEREKİYOR RAPOR PARASI ALINABİLİRMİ
    TEŞEKKÜRLER

    Cevapla
  • Eylem
    13.06.2018

    Son bir yıla ait 58gun sigortam var şu an. 29haftalik hamileyim. isim de 1haziran da sigorta kesildi. Yeniden sigorta başlaması durumunda haklarim nedir. Şu an bundan önceki yıllara ait toplam 434gun sigortam var.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.06.2018

      Merhaba,

      En az 90 gün priminizin olması gerekiyor. İşe başlangıç yapıp 32. hafta çalışabilir raporu aldıkrtan sonra 37. haftaya kadar prim ödemeye devam edip, rapor alırsanız ve doğum raporu sonrasına kadar çıkış işleminiz yapılmaz ise rapor ödemesi alabilirsiniz.

  • ceren
    12.06.2018

    32. haftam 01.07.2018 tarihine gelmektedir. Şuanda 17 günlük rapor alsam doğum iş göremezlik ödeneği almamda sakıncası olur mu? Birde Patronum ücretsiz izinli gösterelim dedi? bunun sakıncası var mıdır?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.06.2018

      Merhaba,

      10 günden fazla ücretsiz izinli gösterirse sigortanız pasife düşer ve rapor parası almakta sıkıntı yaşarsınız. Rapor almanızın bir sıkıntısı olmaz.

  • fatma
    12.06.2018

    SELAMÜN ALEYKÜM 15.09.2017 den beri bir devlet okulunun yurdunda aşcı başı olarak çalışmaktayım. Taşerondan kamuya geçtik ve şimdi 24 haftalık hamileyim ve doğum haklarım nelerdir ve ücreti nekadar bu hakları nerden ve nasıl öğrenebilirim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.06.2018

      Merhaba,

      Taşerona geçerken tüm haklarınız devam ediyor. 32. hafta rapor alıp 8+8 16 hafta izin kullanıp ödemenizi alabileceksiniz. Raporunuzu Çalıştığınız kurumun Personel işleri müdürlüğüne iletebilirsiniz.

  • Bahar
    10.06.2018

    Merhaba ben doğum iznine çıktım doğum parası raporu nasıl hesaplanıyor kafam çok karışık doğum iznine çıkalı bir ay oldu işveren bana bi miktar para yatırmış bunu 4 aynı yatırcak sonra ssk bu yatan paranın doğumdan sonra iki katınımı yatırcak toplam parayı hesaplamak istiyorum

    Cevapla
  • ZELİHA
    09.06.2018

    ALO 170İ ARADIM DOĞUM RAPORU GÖZÜKMÜYO DEDİLER DOĞUM RAPORUMU HASTANEDEN DOKTORUMDAN GERİYE DÖNÜK ALABİLİR MİYİM DOĞUM ÖNCESİ 90GÜNDEN FAZLA SİGORTALI ÇALIŞTIM BİRDE BEN DOĞUM ÖNCESİ 5 AYLIKKEN BIRAKTIM İŞİ KENDİ İSTEGİMLE BUNUN Bİ ZARARI DOKUNURMU DOĞUM YAPTIGIM TARIHDE 15,08,2016YDI

    Cevapla
  • Nurşen
    07.06.2018

    Merhaba;
    31.12.2013’den beri sigortalı olarak çalışıyorum. 20.10.2017’de doğum öncesi raporum başladı ve 09.02.2018’de raporum bitti. Rapor öncesi son 3 ay brüt ücretim 1.912,13 TL – 1.912,30 TL – 2.032,99 TL. Rapor param yattı ancak 4.800,00 TL civari yattı. Eksik yatmış gibi geliyor. Ne yapmam gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Sinem
      02.07.2018

      merhaba 2015 yılında doğum yaptım doğum ücretim yatmadı, geçikmesi faizi ile alınabilir mi?

  • Hazal
    07.06.2018

    Mrblar 657 li devlet memuruym 32 hafta çalısabilir raporumu kuruma teslim ettm . Dogum parası için sgk ya basvurmam gereliyormu ya da herhangi bir işlem yapmam gerekiyormu. Dogumdan sonra dogum raporumu sgk ya getirmem mi gerekiyor

    Cevapla
  • Mustafa
    06.06.2018

    Merhaba eşim 2013den bu yana sigortalı olarak çalışıyor
    17 ocak 2018 doğum yaptı doğumdan önce 2 ay doğumdan sonra 2 ay izin kullandı şuan ücretsiz izinde

    Sormak istediğim şu yardım ödemeleri 400 tl yardım ve 140 tl süt parası aldık bu paralar haricinde her hangi bir yardım almaşık
    Bazı arkadaşlar çık az yardım aldıgımızı iddia ediyor bizim aldığımız paranın hepsinin rakamı yukarıda bu konuda bizi aydınlatırmısınız ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.06.2018

      Merhaba,

      8+8 16 haftalık rapor ödemeniz yatmamış gözüküyor. Bununla ilgili Alo 170 sgk danışma hattından bilgi alabilirisiniz.

  • Merve
    05.06.2018

    Ben ücretli öğretmenlik yapıyorum ve hamileleliğimin 33 haftasındayım. 8 haziranda sigorta çıkışımız yapılacak.ve şuan da 90 günlük sigortam var. Rapor parası almam için dışardan sigortamı yatıracm. 8+8 total de 16 haftalık sigortamın daha mı yatması gerekir? Birde doktordan çalışabilir mi çalışamaz mı raporu almam gerekiyor? 33 haftamda olduğum için henüz rapor almadım bu hafta alsam olur mu?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.06.2018

      Merhaba,

      8 Haziranda çıkış yapıldıktan sonra 9 haziran çalışmaya başlayacağınız yer sigortalı yaptıktan sonra raporunuzu alın. İşe girişinizi yaptıktan sonra raporunuza istinaden sizi istirahatli gösterip zaten prim ödemeyecek. En az Rapor sonuna kadar da o işyerinden çıkmamanız gerekiyor.

  • yasemin
    03.06.2018

    Merhabalar;Ben 22.09.2017 Tarihinden beri ücretli öğretmenlik yapıyorum 25 haftalık hamileyim. 08.06.2018 Tarihinde okullar kapandığı için sigorta çıkışım veriliyor.Bu süre içerisinde 85 günlük sigortam oldu.08.06.2018 Tarihinden başka bir iş yerine giriş yapsam 5 gün sigortalı çalışsam 16 haftalık rapor parasından faydalan bilir miyim. işe giriş çıkış oluyor bu durumda fark edermi.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.06.2018

      Merhaba,

      Başka bir yerde işe başlayıp orada da rapor sonuna kadar sigortalı görünürseniz. (raporlu olduğunuz sürede prim ödemeye gerek yok.) rapor parasını alabilirsiniz. 5 gün gösterip çıkarsanız rapor parası alamazsınız.

  • Ahmet
    02.06.2018

    Yurtdışından Türkiye’ye kesin dönüş yaptım. Eşim yabancı uyruklu. 27.05.2018 tarihinde bebeğimiz oldu. 01.02.2018 tarihinde sigorta girişim yapıldı. 117 gün olduğundan ödeme alamayacağım belirtildi. 3 gün için istisnai hal, veya alternatif bir çözüm var mıdır ? Sigorta girişim 2 gün geç yapıldı, bu düzeltilebilir mi ? Ya da yurtdışındaki çalışmışlığımdan yalnızca 3 gün için sigorta primi yatırmam durumunda 120 güne tamamlayabilir miyim ?

    Değerli görüşlerinizi paylaşmanızı beklerim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.06.2018

      Merhaba,

      120 günü doldurma hakkınız yok. Süt parası alamazsınız. Ancak Kaymakamlıklarda bulunan aile ve sosyal hizmetler biriminden 300 tl doğum yardımı alabilirsiniz.

  • Svly
    02.06.2018

    Merhaba
    19eylul 2017 ve 12 mart 2018 tarihleri arasında eksiksiz prim ödemem yapıldı. 30.haziran da 32.hafta doluyor ve 1 haziranda tekrar yeni bir işe başladım 3 hafta çalışabilir raporu almayı düşünüyorum. Çalışabilir raporu alsam yada almazsam ne olur analık raporu parası alabiliyormuyum. Vereceğiniz cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.06.2018

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre 32. haftada da 90 günü dolduruyorsunuz. Çalışabilir raporu alsanız da almasanız da rapor parası alabilirsiniz.

  • MAKSUDE
    31.05.2018

    MERHABA;
    BEN ŞUAN 25 HAFTALIK ÇALIŞAN GEBEYİM. TEMMUZDA 32. HAFTAMDA RAPOR ALIP IZNE CIKACAGIM TEMMUZDAN SONRA DOGUMUMA KADAR SIGORTAM ODENIIYORMU BUNU BILMIYORUM?

    Cevapla
  • bhzt
    31.05.2018

    merhaba eşimin bayan kuaförü var ve ben orda çalışıyorum aynı zamanda kalfalık/çıraklık kursuna gidiyorum ve sigortamı kurs yatırıyor. hamileliğin 32.haftasında rapor aldım ve gitmedim. aynı zamanda çalışmıyorum acaba iş görememezlik ödeneği alırmıyım teşekkürler

    Cevapla
  • bhzt
    31.05.2018

    Merhaba ,Eşimin bayan kuaför yeri var ve ben işletiyorum aynı zamanda kalfalık/çıraklık kursuna gidiyorum ve sigortam kurs tarafından yatırılıyor. ben 32.hafta rapor aldım kursa verdım ve doğum sonrası raporu da onaylattım. iş görememezlik parası alır mıyım acaba.
    şimdiden teşekkurler

    Cevapla
  • Svly
    31.05.2018

    Merhaba 19 eylül 2017 ve 12 mart 2018 tarihleri arasında 183 gün primim var. 1 haziranda yeni iş başlangıcım yapılacak. 32.haftayi 28 haziranda dolduruyorum. Prim ödemem doğum iznim bitene kadar devam edecek ve sonrasında yine aktif olarak çalışmaya devam edeceğim. Doğum raporu parasını hakediyormuyum bu durumda. Şimdiden teşekkür ederim vereceğiniz cevap için.

    Cevapla
  • burcu
    30.05.2018

    merhaba,ben ucretlı ogretmenlık yapıyorum yaz donemınde calısma olmadıgı ıcın 3 ay prım odenmıyor.ornegın ben ekım gıbı dogum yaparsam dogum yardımlarından faydalanabılırmıyım.

    Cevapla
  • ayşe fadima
    28.05.2018

    merhabalar 6 haftalık hamileyim şu anda bi markette calısıyorum 90
    günlük sigortam yattıktan sonra doktorumdan rapor alsam iş yerime gitmesem devletten odenen yardımı alabiliyor muyum yoksa sigortamın devam etmesi mi gerekiyor bilgi veirseniz sevinirim teşekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      29.05.2018

      Merhaba,

      Söylediğiniz durumda 90 gün süre şartını sağlarsınız. Ancak 32. hafta rapor alacağınız zaman aktif sigortalı olmalı ve raporlu olduğunuz dönemde prim yatmayacak ama sigorta çıkışınızın da yapılmaması gerekiyor.

    • Fidan
      02.06.2018

      20 haftalik hamileyim işe girsem.bende dogum parasindan yararlanabilirmiyim

  • ceren
    28.05.2018

    Merhabalar
    Doğum parası için nereye ve nasıl başvuru yapmam gerekiyor? 300 lira olan haricinde olan ödeme haberlerini okudum fakat ayrıntılı bilgi hiç biryerde yok. maaşımız yatmaya devam ediyor ayrıyeten 2/3ünü ek olarak mı alıyoruz doğru mu anladım bunun için başvuru yapmam gerekiyor mu nereye başvuru yapacağım bu doğum ücretini alabilmek için, belli bir süresi var mı? 19 mayısta doğum gerçekleşti bilgi verirseniz çok sevinirim. Teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      28.05.2018

      Merhaba,

      Eğer çalışan bir anne iseniz ve 1 sene içinde 90 gün priminiz var ise 32. hafta rapor alıp işyerine bilgi vermeliydiniz. Eğer bunu yapmadıysanız en azından doğum sonrası için hastaneden rapor alıp işyerine bilgi verin ve doğum sonrasının hak edin. Eğer çalışan anne değilseniz sadece 300 tl doğum yardımı alabileceksiniz.

  • merve
    24.05.2018

    Merhaba ,
    benim eşim ve ben sigortalı çalışıyoruz ama ben şuanda iş bulamadığım için çalışamıyorum ve hamileyim sgktan eşimin üstünden para alabiliyormuyuz ve benimde sigortam 1300 gün şuanda

    Cevapla
  • Esin
    23.05.2018

    Merhaba,doğum iznim boyunca işveren maaşımı tam yatırdı. analık ve süt parası olarak da sgk tarafından hesabıma ödeme yapılmış.Bu parayı işverene iade etmem mi gerekir?İşveren tarafından böyle bir bilgilendirme ya da talep olmamıştır.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      24.05.2018

      Merhaba,

      İşyerinin böyle bir talebi yok ise ödemeniz gerekmiyor. Bazı işyerleri mağdur etmemek adına maaşını ödeyip geri alıyor. Böyle bir talepleri olmadı ise verme şartı yok

  • özlem
    23.05.2018

    ben yaklaşık 6,7 yıldır vekil hemşire yi ama hiç doğum parası süt parası almadım

    Cevapla
  • Sereb
    21.05.2018

    Merhaba,

    Doğum parasını aylık maaş olarak alabiliyor muyuz? Bir de 7.227,73 TL brüt maaş alıyorum, maaşımda bir kesinti olacak mı?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      21.05.2018

      Merhaba,

      Doğum parası rapor sürelerine göre ödeniyor. Raporlar da doğum öncesi ve sonrası olarak iki kısımda veriliyor. Dolayısıyla Doğum öncesi rapor parasını doğumdan sonra, Doğum sonrası rapor parasını rapor bitiminde alacaksınız. Brüt maaşın 2/3 ü ödeniyor. Bu da yaklaşık net maaşınıza tekabül eder.

    • Çisem
      14.08.2018

      Merhaba 32+0 ayin 10 unda iş görmez raporunu aldım o gün raporu aldığım için ayın 9 una kadar çalışmış gözüküyorumya yani 31+6 bi sıkıntı olmuyor degilmi yoksa 32+1 imi beklemeliydim rapor için

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir