Bağkur Hizmetini Ssk’ya Aktarma Dilekçe Örneği
Birden fazla sosyal güvenlik kurumunda hizmetiniz varsa emekliliğinize 6-12 ay gibi bir süre varken Sosyal Güvenlik Kurumu’na bu hizmetleri birleştirmek için başvuruda bulunabilirsiniz. Kesinlikle bu birleştirme işleminin size dezavantajı olduğunu düşünmeyiniz. Aksine sizin lehinize, sizin yararınızadır. Çünkü birçok insanın bildiği üzere SSK’dan emekli olmak BAĞKUR’ dan emekli olmaktan daha kolay ve daha avantajlıdır. Bu nedenle eğer hizmet birleştirme işlemine başvuru yapmak gibi bir düşünceniz var ise bu konu ile ilgili yazımızı okuduktan sonra kararınızın doğrulunu görebilirsiniz.
Bahsetmiş olduğumuz hizmet birleştirme uygulamasından faydalanabilmek için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna yazılı dilekçe ile başvuru yapmalısınız. Bunun için gerekli olan şey bir adet “Bağkur Hizmetini Ssk’ya Aktarma Dilekçe Örneği“dir. Bu başvuru dilekçesi için de öncelikli ihtiyacınız, size önceden verilmiş olan SSK ve BAĞKUR hizmet numaranızdır. Hizmet numaranızı ilgili kurumdan öğrenip Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuruda bulunmalısınız.
BAĞKUR hizmetini SSK’ya aktarma uygulaması 2008 yılında yürürlüğe girmiştir. Bu tarih itibari ile SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı gibi kurumlar birleştirilmiştir. Böylece hizmet birleştirme gibi prosedürler de ortadan kaldırılmış oldu. Fakat 2008 tarihinden önce sigorta girişi olan vatandaşlar için emekliliklerinden önce bu hizmet birleştirme işlemini yapmalılar. Aksi takdirde sorunlarla karşılaşacaklardır, mağdur olabilirler.
Bağkur’u Neden SSK’ya Bağlamak İçin Talepte Bulunuruz?
Çoğumuzun aklındaki sorulardan biri de budur. SSK’yı BAĞKUR’dan daha avantajlı yapan şey nedir? SSK’nın aylık bağlama oranı hem daha yüksektir hem de emekli olabilmek için gerekli tutulan şartlar daha az zorlayıcıdır. Örneğin BAĞKUR’ da kadınlarda emeklik için 7200, erkeklerde emeklilik için 9000 gün prim istenmekte iken SSK’da bu sayılar 5000 ile 5975 gün arasında değişim göstermektedir. Benzer farklılık emeklilik için şart koşulan yaş doldurma konusunda da bulunmaktadır. SSK’dan birkaç yıl daha erken emekli olunabilmektedir.
Peki Hizmet Birleştirme İşlemi Nasıl Yapılır ?
Hizmet birleştirme işlemi sürecinde her yıl 360 gün ve her ay 30 gün üzerinden değerlendirilir. Herhangi bir sebepten dolayı (malullük, meslek hastalığı, ölüm ve iş kazaları gibi) durumunda hizmet birleştirme sistemi yürütülmez. Birleştirme işlemi yalnızca başvuran kişinin bu gibi sebepler halinde aylığa hak kazanması şartı ile yürütülebilir. Bilmeniz gereken bir diğer unsur da hizmet birleştirme işleminin uzunluğudur. Sonuçlanması oldukça zaman alan bir işlemdir. Hizmet birleştirme sisteminden yararlanmak gibi bir düşünceniz var ise tavsiyem bu işleme bir yıl gibi uzun bir süre öncesinde başlamanızdır. İşlemin daha hızlı sonuçlanması için ise hizmet birleştirme işleminden kaynaklı olarak ortaya çıkacak olan prim borçlarınızı veya basamak farkını ödemenizde fayda olacaktır. Hizmet birleştirme işleminin uzunluğundan dolayı emekli olma süreniz de uzayacaktır.
Başvuruda bulunduğunuz kurum öncelikle şahsın diğer sigorta kurumlarında geçen hizmet sürelerini ve kendine göre gerekli bulduğu tahsis belgelerini temin edecektir. Fakat şahıs aylık bağlanmaya hak kazanmış ise hizmet birleştirme işlemi gerçekleştirilmez. Yani talebiniz reddedilir. SSK, BAĞKUR ve Emekli Sandığı birleşimine gidilmeden önce yani 2008 yılından öncesi için başvuru yaptığınız kurum geriye dönük prim veya kesenek ödeyerek geçirdiğiniz son yedi yıllık süreyi esas alır. Özetlemek gerekirse son yedi yılınızın son üç buçuk ayı primlerinizi hangi Sosyal Güvenlik Kurumu’na yatırdıysanız o kurumdan emeklilik hakkı kazanmaktasınız. Hizmet birleştirme işleminin yürütülemeyeceği koşullardan birine sahip iseniz fakat emeklilik hak ediyorsanız son yıllık hizmet sürecinizin son ayında hangi kuruma tabi iseniz o kurumdan emekli olursunuz.
Unutmayınız ki tüm borçlanmalar ve hizmet zamları, hizmet birleştirme işleminde son derecede önemli olup kesinlikle dikkate alınır.
Bağkur Hizmetini Ssk’ya Aktarma Dilekçe Örneği’ni aşağıda yer alan linke tıklayarak elde edebilirsiniz.
İyi günler kolay gelsin
Benim SSK 1997 girişli askerliğimi de geriye dönük yatırdım ama pirim gün sayım tutmadı bende 2011 de bağkurlu bir işte çalışmıştım ordan birleştirme yapayım dedim bana 500 gün gerekiyordu ama bağkurda 1670 günüm var hepsini almak zorundasınız dediler bağkurdan kısmı gün satın alamıyormuyuz acaba
Mrhlar 15.11.1995 ssk girisliyim.5063 SSK prim günüm var.bagkurdanda 2018 girişi 645 prim günüm var .toplam 5708 prim günüm var 5825 prim günümde emekli olabiliyorum diye biliyorum ve son 7 yılda 1000 gün SSK prim günüm bagkurdanda 645 prim günüm var.son 3.5 yıl sski değilim bagkurluda değilim bana emekli olabilirsiniz denildi olabilirmiyim? bundan emin olmak istiyorum ona göre bagkur645 günlük primim borcunu ödeyeceğim.4 ay daha çalışıp prim günü 5825 tamamlayıp bağkur prim günü borcunu ödeyip emekli olabilirmiyim
Benim 3496 gün SSK 3960 bağkur borç var SSK aktarmak istiyorum emekli olabilirim mi teşekkürler