ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama

2024 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama
SGK
14.02.2024

Yurtdışı borçlanmasına başvuru ve hesaplama işlemleri brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapılan aya göre belirlenen prim ödemelerini tamamlayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’den emeklilik hakkı elde edebilmektedir.

2024 yılı itibari ile ödenecek günlük prim tutarlarının değişmesi ile yurtdışı borçlanması hesaplaması değişmiş olup asgari ücret zammı sonrası güncel tutarlara göre yapılacak hesaplama detayları ve yurtdışı emeklilik hakkı hakkında merak edilenleri yazımızdan sizler için derledik.

{{ thankYouPage.title }} {{ thankYouPage.description }}
{{ thankYouPage.order_title }} {{ getOrder.orderId }}
Two columns
Vertical
Horizontal
Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Aracı
Özet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurt dışı borçlanması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için getirilen ve yurtdışında geçirilen belgelendirilebilir süreler için isteğe bağlı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primlerdir. Bu süreçte Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürede SGK anlaşması olan ve uzun vade sigorta kolu statüsünde yer alan ülkelerde bulunmalıdırlar.

Bahsi geçen ülkeler aşağıda sıralamaktadır:

  • Almanya
  • Arnavutluk
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Belçika
  • Bosna Hersek
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Güney Kore
  • Gürcistan
  • Hırvatistan
  • Hollanda
  • Fransa
  • İngiltere
  • İsveç
  • İsviçre
  • İtalya
  • Kanada
  • Karadağ
  • Kebek
  • K.K.T.C.
  • Libya
  • Lüksemburg
  • Makedonya
  • Norveç
  • Romanya
  • Sırbistan
  • Slovakya

Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı borçlanma primlerinin hesaplaması belirlenen alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile gerçekleştirilir. Borçlanma hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar, kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si üzerinden günlük prim ödeyebilir. Belirlenen bu primin ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalması esastır. Yurtdışı borçlanma prim taban ve tabanları ise brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir.

Başvuru yapılacak yıla göre belirlenen alt limit, brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL’dir.

Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

2024 Ocak zamlı yurtdışı borçlanma tablosu;

Borçlanma GünüEn Düşük Tutar
150 Gün45,005 TL
300 Gün90,011 TL
450 Gün135,016 TL
540 Gün162,020 TL

Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?

Yurtdışı borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmak,
  • SGK’ya istenen belgeler ile müracaat etmek.

SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvuruları yapılırken doğru işlem sıralamasının takip edilmesi önemlidir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapacak bireyler başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte sırası ile aşağıdaki işlemleri takip ederek başvurularını iletebilirler:

  1. Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesini Doldurun

Yurtdışı hizmet borçlanması talep dilekçesi ilk olarak doldurulması gereken başvuru evrakıdır. Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinden ya da SGK web sitesinden talep dilekçesi temin edilebilir. Dilekçede, yurt dışında geçirilen sürelere ilişkin bilgilerin yer alması gereklidir. İstenen bilgileri doldurmanın sonrası başvurunun sıradaki aşamasına geçebilirsiniz.

  • Yurtdışı Hizmet Borçlanması Başvurusunda İstenen Belgeleri Toplayın

Yurtdışı borçlanma başvurusunda gerekli evraklar eksiksiz olarak toplanmalıdır. Talep dilekçesi ile başlayan başvuru evraklarında, yurtdışında geçirilen sürelerin ispatına ilişkin evraklar gereklidir. Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi, kimlik fotokopisi ve ev hanımları için belediye ya da benzer resmi kurumdan alınan ikametgah belgesi, başvurular esnasında hazır bulunmalıdır.

  • SGK’ya Başvurunuzu İletin

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusu şahsen yapılmaktadır. Daha önce SGK kaydı olan adaylar, kayıt oldukları müdürlük üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. SGK kayıtları yoksa herhangi bir SGK müdürlüğü aracılığı ile yurtdışı borçlanması başvurusu sürecini tamamlayabilirler.

2024 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?

2024 Yılı Ocak ayı zamlı yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen zamlala birlikte yükseldi. 2024 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 300,04 TL’dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 9.001 TL olarak hesaplanmaktadır.

Yurtdışında Geçirilen Sürenin Ne Kadar Borçlanılabilir?

Yurtdışında geçirilen borçlanılabilecek süreler için uygulanan kıstaslar şu şekilde paylaşılabilir:

  • Yurtdışında geçen sigortalılık süresi
  • Sigortalılık süreleri arasındaki ya da sonundaki her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
  • Sadece ev hanımlarına geçerli olmak üzere medeni durumuna bakılmaksızın sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirilen süreler.

Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?

Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır. Maaş aralıkları ise şu şekilde belirlenir:

  • Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 10.000 TL – 12.500 TL arasında,
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 10.000 TL
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 10.000 TL – 11.000 TL arasında olacaktır. 
  • Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 10.000 TL – 12.000 TL arası olacaktır. 

Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir?

Yurtdışı borçlanma primlerinin ödemeleri peşin olarak yapılır. Borçlanma tutarının tebliğ edildiği tarihi takiben en geç 3 ay içinde tüm primlerin tek seferde SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. Primler için taksitlendirme yapılmaz.

3 ay içinde primler peşin olarak ödenmediğinde ise işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Yeni başvuruda ise prim hesaplaması yeniden yapılmakta ve güncel hesaplamaya göre ulaşılan tutarın ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi?

Ödenen yurtdışı borçlanma primlerinin geri alınması mümkün değildir. SGK, prim iadesi yapmamaktadır. Bu nedenle borçlanma başvurusu yapmadan önce durumun iyi tartılması, prim hesaplamasının önceden yapılarak başvurunun her şeyden emin olunması ardından yapılması önemlidir.

Yurtdışı Süresinin Bir Kısmı İçin Borçlanılabilir Mi?

Yurtdışında geçirilen sürenin bir kısmı için borçlanmak mümkündür. Yaşlılık aylığı ya da eksik kalan primlerin tamamlanması gibi nedenlerle başvuru sahipleri, yurtdışında geçirdikleri sürenin tamamı yerine bir kısmı için borçlanma başvurusunda bulunarak, daha düşük prim ödemesi ile emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.

Hem Yurtdışında Hem Türkiye’de Emeklilik Mümkün Mü?

Yurtdışı ve Türkiye’de aynı anda emeklilik mümkündür. SGK ile sözleşmeli olan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, bu hakkı tanımaktadır. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı hakkı kazanan Türk vatandaşları, gerekli şartları yerine getirerek Türkiye’den de emekli olabilmektedirler.

Bu konunun istisnası malulen ya da erken emekli olan vatandaşlardır. Bazı istisnalar dışında bu grupta yer alan vatandaşlarımız, normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkı elde edememektedirler.

Yurtdışı Borçlanma Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı borçlanma başvurusunun takibi için doğrudan tanımlanmış bir online işlem kanalı bulunmamaktadır. Bu süreç için SGK iletişim kanalları üzerinden irtibata geçilerek bilgilendirme alınabilir. Ayrıca başvuru sahipleri, sürece ilişkin bilgi almak adına e-Devlet Kapısı üzerinden farklı sorgulamalar aracılığı ile dolaylı olarak başvurunun ne şekilde sonuçlandığı bilgisine ulaşabilirler.

e-Devlet’ten başvuru takibi için emekli aylık bilgisi menüsü kullanılmalıdır. Emekli aylık bilgisine ulaşıldığında sürecin tamamlandığı bilgisine ulaşılabilir. Ek olarak yurtdışı borçlanması başvurusu takibi için “Evrak Takibi” adresi üzerinden ulaşılabilen “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetini kullanabilirsiniz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olan süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.

Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış ya da çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.

İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.

Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Ev kadınlığı sürelerinin borçlanmasında Türkiye’de geçirilen süreler dikkate alınmaz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olmayan süreler; 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.

Ayrıca, ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerin de 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

E-Devlet Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Sorgula

Geriye Dönük Emeklilik Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

Yorumlar

  1. Ahmet Özsahines dedi ki:

    Ben Sgk ye Parami yatirdim ama bir tarih yanlisligi olmus benim
    Basvurdugum tarihden geriye dogru hesaplama yapilmis yani geriden ileriye Degilde basvurudan geriye.
    Ben simdi yatirmis oldugum parayi geri iade almak istiyorum ve yeniden basvuru yapmak istiyorum.
    Nasil yapmam gerekenini bana aciklarsaniz cok memnun olurum.
    Sgk yi ariyorum dogru ve emin bir cevap vermiyorlar.
    Selamlar

  2. ismail dedi ki:

    Ben gecen sene yurtdisi borclanma yaptim ama ödeme zamanini gecirdigim icin iptal oldu simdi yeniden borclanmak icin ayni dosyadan tekrar islem yaptirbilirmiyim veya yeniden hangi evraklari hazirlamam gerekiyor…
    bir ikincisi ise bana gelen borclanma 4010 gün olarak görülüyor 720 günde turkiyedeki günlerim eklendiginde 4730 yapiyorki bana lazim olan 5225 hesaplandiginda bu durumda ilk basvuru yapilirken 550 gün olan askerlik borclanmasi yapilmamismi (yapilmasi gerekiyordu basvuru bu yöndeydi)

  3. erol yenibahar dedi ki:

    1985 tarihinde yurtdışında işe girdim , 1.5 yıl sonra yurda kesin dönüş yapıp , askerliğimi işçi statüsünde bedelli 2 ay yaptım.
    1994 te ssk girişim oldu , yurt dışı giriş tarihimi saydırabilsem emekli olabilirim , fikriniz nedir

  4. gülnaz mutlu dedi ki:

    Merhabalar
    annem 1941 doğumlı bulgaristan göçmeniyiz SGK ya giriş yaptırsak bugün itibariyle yurtdışından en az nekadar borçlanmamız gerek neler yapmalıyız annem TR de emekli olabilirmi
    Saygılar.Hayırlı günler

  5. sunay cansever dedi ki:

    yurt disi borclanmasi ile emekli oldum fakat aylik az baglandi yurt disi borclanmasini iptal edip yeniden tavandan odeme sansim varmi

  6. Ibrahim iplikcioglu dedi ki:

    2011 den itibaren yurt disinda yasiyorum.sigorta baslangicim 1993.3700 gun prim odemem var.2011 den gunumuze kadar eksik olan prim borcumu bir kerede odeyebilirmiyim ve nasil basvurmam lazim

  7. hüseyin öksüz dedi ki:

    merhaba ben 18 -12-1964 doğumluyum 4-4-1986 ssk girişim var yaklaşık 2 yıl ve 1988 yılında kuzey kıbrısa gittim 1996 yılına kadar kuzey kıbrısta kaldım fakat kuzey kıbrısta yaklaşık 4 yıl sigortalı olarak çalıştım daha sonra türkiyeye gelip 2001 yılında özel bir sektörde çalıştım 1258 gün ssk prim ödendi daha sonra esnaflık yaptım yaklaşık 6 yıllık bağkur prim borcum var ,,ve kaza geçirdim 2 ayağım kırıldı ayaklarımda platin var uzun bir süre tedavi oldum ALLAH aşkına ben nasıl emekli olabi,lirim bana yardımcı olursanız ömür boyu size duacı olurum şimdiden teşekkürler

  8. Süleyman Celik dedi ki:

    19.08.2016 da sgk mosib hesabina yapmisoldugum Yurdisi borclanmasindan 1850 gün Tutarini mosib hesabina TC ziraatbankasi kütahya subesinden gönderdim .
    Fakat bu Meblagi . Sgk Veya E Devlet sifresiyle göremiyorum
    bunu nasil GÖREBILIRIM

  9. Süleyman celik dedi ki:

    19.08.2016 da sgk mosib hesabina. Yurtdisi borclanmamdan 1850 gün icin Ödeme yaptim bu ödemeyi nasil GÖREBILIRIM ?

  10. Serkan dedi ki:

    Selamlar ben istege bagli olarak para yatirip emekli olmak.istiyorum.neler gerekir nasil yapabilirim.beni aydinlatirsaniz sevinirim.hayirli isler

  11. Pakize Gul dedi ki:

    Ben 2002 den beri amarikadayim 13 yil calistim suanda calismiyorum 50 yasinda bir bayanim nezaman emekli olurum ne kadar para odemem gerekiyor tesekkur ediyorum

  12. Bilgen dedi ki:

    Merhaba,09/2015 ve 05/2016 tarihleri arası işsizlik maaşı aldım. 15 gün önce doğum yaptım.doğum parası alabiliyormuyum? alabiliyorsam nasıl hesaplıyorum.teşekkürler

  13. Aydin Türkdogan dedi ki:

    1973 Almanya dogumluyum. 2013′ den beri Almanya Emeklilik Sigortasi’ndan malulen emekliyim. Türkiye’dende emekli olabilmem icin hangi kriterleri yerine getirmem gereki?

  14. mehmet84 dedi ki:

    benim babam suudi arabistanda 1984 yılından 1992 yılına kadar çalışmış 8 yıl yurt dışı hizmeti var ve türkiyede 4 aylık ssk sı var 2008 de askeri borçlanmasını yapıp emekli olabilirmi

  15. levent menekse dedi ki:

    ben levent menekse
    kurumunuza bizzat müracat edip tüm bilgilerimi verdim ve aldigim cevap haftaya gelin ödeyeceginiz miktari bildirelim dediniz. bende hafta sonu almanyaya dönüyorum abim gelip ögrenebilirmi dedim evet abiniz gelip ögrenebilir dediniz ve haftaya haftaya diyerekten uzattiniz ve simdide abime üc hafta oldu müracat edeli ve bayramdan sonraya atmssiniz. lütfen sizden ricam bir an önce borcumun bildirilmesi ve ben hemen ödemek istiyorum.borcumu en kisa zamanda bana mäil olarak bildirin ve ben bir an önce ödeyim
    levent menekse 10.04 1964

  16. Orhan dedi ki:

    2001 yılından beri Fransa da yaşıyorum ve 2017 ağustos ayında kesin dönüş yapmayı düşünüyorum. Merak ettiğim konu ise;burada sigortalı olarak geçen süremi oraya devredebilir miyim ve “yurt dışı borçlanması” denen kavram benim Türkiye de daha önce olan 3 yıllık sigortam+Fransa da sigortalı olarak geçirdiğim süre nin dışında kalan emeklilik için zorunlu olarak kalan gün sayısı mı? Yani iki ülkede geçirdiğim sigortalı sürenin dışında kalan süreyi mi borçlanacağım? Bu arada burada euro cinsinden ödeme yaptığımız için toplam ücretin üzerinde bir paranın devir olacağını düşünüyorum acaba bu hesaplama ödenmiş prim tutarından mı yoksa sigortalı olarak geçen gün sayısı üzerinden mi hesaplanıyor? Şimdiden teşekkürler.

  17. Emin Deniz dedi ki:

    Merhaba,
    15-07-1980 dogumluyum ve sigorta baslangicim 01-05-2000.
    01-03-2016 tarihine kadar TR’de calistim ve 4556 gun tavandan sigorta pirimim sirketim tarafindan odendi. 01-03-2016 dan sonra yurtdisina transfer oldum ve Dubai de calismaya basladim. Yaklasik 2 – 3 sene burada kalmam gerekecek. Buradaki calisma gun sayimi TR’de saydirabilirmiyim? TR’de primlerim tavandan odendigi icin, yurtdisinda gececek surem icin odeme yapmasam, her ihtimalde emeklilik icin yasi bekleyecegimden, emekli ayligimdan cok kayip olur mu? Tesekkurler

  18. fatma gözlü dedi ki:

    merhaba ben kktc de çalışıyorum türkiyedede sigorta girişim var yurtdışı borçlanmasından faydalanabiliyormuyum birde eğer oluyorsa borçlanmayı taksit olarak ödediğimde sağlıktan faydalanabilirmiyim (çünkü burada türkiye sigortasından faydalanabildiğim hastaneler var)

  19. mustafa ozdamar dedi ki:

    iyi gunler 1978 fransa dogumluyum cifte vatandasligim var turkiyrde hic calismadim 1996dan beri calismaktayim bu surenin 4 yili fransada geri kalani isvicrede olmak uzere butun bu calismisligimi turkiyede saydirarak yurtdisi borclanmayla emekli olabilirmiyim olursam kac yasinda olurum ve bunun icin ne yapmam gerekli bilgilendirirseniz memnun olurum simdiden tesekkurler

  20. hikmet tandoğan dedi ki:

    enka inşaat firmasının işçisi olarak libyada 15 ay-gene aynı firmanın işçisi olarak ırakta 12 ay olmak üzere toplam 27 ay çalişmışlığım var fakat bu 27ay çalışmanın sigorta yatmışlığı türkiye sgk sına yatırılmamış gözüküyor yani enka inşaat firması beni 27 ay yurt dışında çalıştırdı ortada sigorta kaydı yok bu firmada çalıştığıma dair belgem var sene 1982..o döneme ait pasaportum libya ve ırak giriş çıkış tarihi (bu firmanın işçisi olarak)vardır. yatmıyan 27 aya ait primlerim için ne yapabilirim.bu işlere kim bakıyor belgemi ve o zamana ait pasaportumu alıp müracaat etsem…..SAYGILAR

  21. muhammed karadas dedi ki:

    Ben 1997 de suudiarabistana isci olarak gittim fakat gittigim sirket benim sigortami yatirmadi ayrica ben turkiyede daha hic sigorta yatirmadim taki 2014 yilinda bagkur yatirmaya badladim 1961 dogumluyum ve suan 55 yasindayom emekli olabilmem icin ne yapmaliyim

  22. MUSTAFA YILMAZ dedi ki:

    BEN 1996 YILINDAN 2010 YILINAKADAR TURKMENISTANDA CALISTIM GUNLERIMI TURKIYEYE NASIL AKTARIR VE EMEKLI OLABILIRIM SAYGILARIMLA.

  23. ali dedi ki:

    2002 Yılından beri doktor olarak çalışmaktayım, 3 yıllığınauzmanlık eğitimi yapmak üzere yabancı bir ülkeye gideceğim, sgk mı sürdürebilir miyim , yolu nedir ?
    teşekkürler

  24. Sevinc B dedi ki:

    Merhaba ,1970 almanya dogumluyum. 89 da ilk dogum oldu. 95 te sigortali ise basladim.2010 da alman vatandasligina gectim.1400 gun turkiyede su an devam eden isim var. Emeklilik icin ne yapmaliyim ne zaman emekli olurum.

  25. Eylem Piacentini dedi ki:

    2 yıldır yurtdışında çalışmaktayım. Ülkeme döndüğümde SGK primi ödemediğim tüm günlerin parasını toplu olarak ödemeyi planlıyorum. Yurtdışında çalıştığım zamanı belgelemeden sadece prim borcumu ödesem, herhangi bir kaybım olur mu?
    teşekkür ederim…

  26. Ahmet Uysal dedi ki:

    Almanya’da kisa süre calistiktan sonra Türkiye’de 3 yil calistim. Türkiye’de calistigim sirket beni 5 seneligine Almanya’ daki sirkete calismaya gönderdi. Bu 5 sene icerisinde benim Türkiye’de emeklilik maasimi SSK’ya devam ödedi. Ayni zamanda Almanya’da Almanya sartlarina göre sigortali calistim.
    SGK yurtdisi borclanma müraacitinda bulunurken bu 5 yil kesisen günler dikkate alinabilinirmi?

  27. cengiz dedi ki:

    merhaba ben yurt disi borclanarak emekli oldum. 2013 yilinda almanyada calismaya basladigimdan maasimi durdurdum simdi almanyada 2019 a kadar gecici emekli oldum tekrar turkiyeden maasimi baglatabilirmiyim .ne gibi evraklar gerekiyor tskler

  28. Cihan Ersil dedi ki:

    Merhabalar,

    1 Temmuz 1986 yilinda ilk defa SSK sigortali oldum. Daha sonra 1986, 1989 ve 2006 yillarinda Turkiye’de toplam 285 gun sigortali olarak calistim.

    1993 yilinda itibaren ABD’de ikamet ediyorum ve 1996 yilindan beri de orada calismaya devam etmekteyim.

    ABD ve Turkiye olmak uzere cifte vatandasligim var.

    Turkiye’den emekli olmak icin prim borcumu nasil ogrenebilirim?

    Tesekkurler.

  29. Mukerrem Tuy dedi ki:

    Merhaba
    ben 2015 de yurtdisi emekligimi haketmistim
    Gerekli olan parayi yatiramamistim
    Simdi banka kredi veriyor
    Izmir Alsancak SGK da dosyam kaybolmus Simdi tekrar ayni islemleri yapmam gerekiyor mu
    Yoksa dosyayi buldurmam mi lazim Turkiyeye gidecem
    15.08.2016 bana acil cevap yazabilirmisiniz Hayirli gunler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      İlgili SGK müdürlüğü ile iletişime geçebilirseniz, işlemleri tekrarlamaya gerek kalmayabilir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  30. Menderes Sarac dedi ki:

    sayin yusuf bey hanimin borclanmasini yaptik parasini yatirdik 4 ay oldu herhangi bir bildiri mektubu gelmedi e devlet dede görünmüyor emekli yasi 12 .2017 de doluyor sizin servise adam gönderdik isleme alindigini her seyin tamam oldugunu söylemis neden bildiri gnderilmiyor neden e devlette göstermiyor bu konu bir bilgi vermenizi arz eder iyi günler dilerim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      İlgili SGK müdürlüğü ile iletişime geçebilirsiniz. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  31. Lütfi DOĞANGÜZEL dedi ki:

    15.8.1961 doğumluyum, Türkiye sigorta başlangıç t.1.3.1978 dir.1980_1985 yıllarıı arasında T.C.K.K da 980 gün hizmetim var. Bununla birlikde 2016 yılı sonunda 5000 gün SSK pirimim doluyor. Türkiye SSK na müracaat ettim bana 980 güne karşılık 13.450 tl borç çıkardı, bu borcu ödemesem 2016 yılı sonunda emekli olabilirmiyim şayet ödersem nekadar yaklaşık maaş artışı olur . ileriye yönelik hanği durum daha avantajlı teşekkürler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  32. Mustafa UZAN dedi ki:

    27.07.1988 yılında SGK girişim yapılmış ancak dönem bordrosu verilmedigi söylendi.Kendim 1992 yılından beri yurtdışında çalışmaktayım.Mavi kart sahibiyim Türkiyeden nasıl emekli olurum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluktan detaylı bilgi alabilirsiniz.

  33. Kenan dedi ki:

    Merhabalar 30 yaşındayım 19 yaşından beri evlilik nedeni ile fransada yaşıyorum Türkiyede yaşadığım süre boyunca sigorta girişim hiç olmadı.
    İlerde Türkiyeye kesin dönüş yapmak ister veya uzun tatiller için Türkiyeye gelmek istersem Türkiyedede emekli olmamın iyi olacağını düşünmekteyim.
    Benim Türkiyede emekli olma yollarım nerlerdir böyle bir şey mümkün mü?
    Mesela 2 aylığına tatil için Türkiyeye geldigimde 1 ay gidip bi yerde çalışıp Sigorta girişimi yaptırsam ilerde yaşıda doldugunda eksik günleri yatırıp emekli olabilir miyim veya başka öneriniz var mı?

    Şimdiden Teşekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Türkiye’de emekli olabilmeniz için öncelikle Türkiye’de sigorta girişinizin bulunması gerekir. Daha sonra yurt dışı borçlanması ile primlerinizi Türkiye’ye aktarabilir ve emekli olabilirsiniz. Konsolosluktan detaylı bilgi alabilirsiniz.

  34. yusuf dedi ki:

    2003 yılından beri türkiye’den emekliyim romanyada 14 yıldır çalışıyorum. Buradaki prim günlerimi türkiye’deki emekli sigortasına ilave edip maaşımı arttırma imkanım var mı veyada başka bir yolu var mı teşekkür ederim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Tekrar emeklilik için prim aktaramıyorsunuz. Detaylı bilgi için alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  35. Gülcan ERDOĞAN dedi ki:

    Merhaba. 28.08.1970 doğumluyum. 15 yaşında Belçika’ya gelin olarak gittim. 10.12.1985 tarihinde Belçika’da “Yabancılar Kütüğüne” 18 yaşını doldurduğum 29.08.1988’de “Belçika Kütüğüne” geçtim. 1994’te Belçika’da ilk kez sigortalı oldum. Bölük pörçük bugüne kadar 1000 gün civarında çalıştım. En erken kaç yaşında, en az-en çok kaç TL borçlanarak, en az-en çok kaç TL ile maaşa geçebilirim.
    Şimdiden ilginiz ve anlayışınız için çok teşekkür ediyor, sabırsızlıkla aydınlatmanızı bekliyorum. İyi çalışmalar…

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışında emeklilik konusunda konsolosluktan bilgi alabilirsiniz.

  36. Kamil Bilgehan dedi ki:

    Haziran ayında eşimin yurtdışı günleri olan 200 günü ödedik, ancak ne SGK nede E-Devlette günlerimizi göremiyoruz. Ödediğimiz yurtdışı günlerini sistemde nerede görebiliriz, ne yapabiliriz.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Alo 170 SGK hattını arayarak detaylı bilgi alabilirsiniz.

  37. Suzan Can dedi ki:

    Merhaba,
    Öğrenciliğimde, 2011 yılında “Work and travel” sistemi üzerinden ABD’ de 5 ay sigortalı olarak çalıştım, Sosyal Sigorta Numaram var.
    1.Bu belge ile ,Türkiye’de SGK başlangıç sayılması için ne yapmam gerekir?
    2.Geriye dönük 5 yıllık primi ödeyebilir miyim?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması ile primleri Türkiye’ye aktarabilirsiniz. Geriye dönük ödeme yapamazsınız. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  38. bb dedi ki:

    Merhaba,

    Benim birinci ikametgahim su anda yurtdisi ama ben turk vatandasiyim. Geriye donuk ssk borclarimi ben de odeyebilir miyim?
    Tesekkurler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  39. İbrahim öz dedi ki:

    Merhaba yusuf bey ben 1965 doğumluyum 1985 te askere gittim 18 ay askerlik yaptım1996 nın 12nci ayında siğorta başlanğıç tarihim bu sene askerlik borçlanması yaptım ödedim buna göre ben nezaman emekli olurum 1990 arabistana gittim 4 yıl kaldım oranın siğortası türkiyede geçerlimi yoksa yurdışı borçlanması olurmu

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması ile ilgili detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  40. Tahir dedi ki:

    Merhaba,
    ben yurtdisi borclanma bedelini verilen bankaya yatirdim. Bundan sonra ne yapmam gerekiyor?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Primleriniz Türkiye’ye aktarılacaktır. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  41. Süleyman dedi ki:

    son bağlı bulunulan BAĞKUR’a yapılan yurtdışı borçlanması ölüm aylığı bağlanmasına yeterli olmadığı için SSK’ya transferi mümkün müdür? SSK’da 900 gün olduğu için tamamlıyor. Ölüm 2008 öncesi.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  42. Ahmet Ismet Tanyildiz dedi ki:

    Merhabalar,

    ben 1970 yilinda Ocak ve Subat aylarinda Türkiye de sigortali olarak calistim. Sicil numaram:3400004661097. Nisan 1970 de Almanya ya geldim ve simdi borclanarak Emekli olmak istiyorum.
    Türkiye de bir adresim yok. Yurt disinda ikamet etmekteyim.
    Ne yapmam gerekli?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluk ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

  43. mine sığınır dedi ki:

    merhaba babam 2004 -2006 yılları arasında kktc de çalıştı. bunu prim olarak saydırabilmek için ne yapmam lazım ..

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine giderek yurt dışı borçlanması talebinde bulunabilirsiniz.

  44. SELDA dedi ki:

    2008-2010 yılları arasında yurt dışında bir türk firmasında çalıştım. ancak sgk primlerim ödenmedi. bunu dışarıdan ödeyerek telafi edebilir miyim?
    Bu konuda ne yapmam gerekiyor?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Prim ödenmemişse geçmiş döneme ait yapacak pek bir şey bulunmuyor. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  45. sadik bülbül dedi ki:

    25,08,1969 dogumluyum
    1988 turkiye deilk sigorta başlangıcım
    1991 de italya da işçi oldum 1997 ye kadar donemli işçi calıstım tekrar 2014 de sigortalı italya da iki ayda daha çalistim
    1: italya daki primleri alabilirmiyim veya transfer edebilirmiyim
    2: italya da hizmet surelerde ne kadarini borclanabilirim
    3: basvuru icin ne kadar zaman once basvurmam iyi olur (4 yil daha surem var yas haddi ile)
    saygılarımla

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması ile dışarıdaki prim günlerinizi Türkiye’ye aktarabilirsiniz. Konsolosluğa müracaat ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

    2. sadik bülbül dedi ki:

      saygıdeger yusuf bey ben su an turkiye de yasıyorum turkiye deki italyan konsolosluguna mı basvuracagım saygılarımla

  46. Münire çelik dedi ki:

    Merhaba yusuf bey benim sorum eşim için eşim 1965 doğumlu 1996 12 ayda sigorta başlanğıcı var şu ana kadar ful çalıştıişe girmeden önce askerlik yapmış 18 ay onuda borçlandı ödedi buna göre eşim ne zaman emekli olur

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      55 yaş ve 5750 prim günü şartlarını sağladığında emekli olabilir.

  47. Fatih kurtsahin dedi ki:

    Merhaba,sorum şöyle.
    25.10.1991 den 05.06.2002 tarihine kadar Türk vatandaşı
    idim. Şu an Alman vatandaşıyım.Türkiyeden borçlanmayı kabul ettiklerine dahil onay geldi.Yalniz 4350 iş günü borçlanmayı kabul etmişler. Yani 5600 iş günü olması için tekrar Türk vatandaşlığına geçmem icab ediyor. Geçmediğim taktirde tek kabul ettikleri gün sayısını ödesem (4350)olurmu. ???

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Evet olur. Konsolosluktan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

  48. Tuba dedi ki:

    Merhaba, 1972 doğumluyum 1989-1997 yıllar arasında ilk defa AVUSTRALYA da calışmaya başladım, TR ye dödüğümde Şubat 2001 sigaortalı olrak çalışmaya başladım ve hala çalışmaktayım, emeklı olabilmek için ilk işe girişim olan 1989 ve çalışma günlerimi saydırabiliyormuyum? Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması ile prim günlerini Türkiye’ye aktarabilirsiniz. Sigorta giriş tarihinizde değişecektir. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  49. cetin dedi ki:

    10.04.1997 baslanginc 273 günüm var kac yilinda emekli olurum ne kadar para yatirmam lazim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsoloslukta bilgi alabilirsiniz.

  50. Abdullah dedi ki:

    Ben 95 97 yillari arasinda rusyada calistim. Sigorta yaptirmamistm bu tarihlerdeki calistigim yillardan sigortada yararlanma sansim olurmu

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Sigortalılık belgeleriniz bulunmuyorsa borçlanma yapamazsınız. Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  51. Nesrin dedi ki:

    Merhaba, ben Nesrin 1966 dogumluyum ve 1983 yilindan beri ve halen isvicrede calisiyorum. Türk ve isvicre vatandasiyim. Esim italyan ve isvicre vatandasi. Türkiyede yasamak istiyoruz. Ben yurt disi borclanma ödeyip emekli olursam türkiyeden, esim yabanci oldugu halde benim devlet saglik sigortamdan yararlanabilirmi?
    Tesekkür ederim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluktan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

  52. Meryem dedi ki:

    Merhaba annem ve 1989-1993 yıllarında Almanya’da kaldı bir süre sigortali bir sürede ev hanımı olarak devam etti Türkiye’de şuan işyeri olduğu için Bağkuru var yurtdışı borçlandırmasından yararlanabilir mi kaç gün prim yatırması gerek

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanmasından yararlanabilirsiniz. SGK müdürlüklerinde gerekli bilgiler verilecektir.

    2. Meryem dedi ki:

      Ama sigorta primini Almanya’dan almış bu borçlanmaya engel olur mu

  53. Halil dogan dedi ki:

    Ben halil dogan 1990 nin7ciayinda Avusturyada sigortali
    Olarak calismaya basladin 2011de Avusturya vatandasi
    Oldum borclanarak emekli olmak istiyorumemekliolmam icin nekadar borclanmamlazim kacyasinda emekli olurum
    Nekadar para odemem lazim
    1971 01-01 dogumluyum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluktan gerekli bilgileri alabilirsiniz.

  54. Niyazi dedi ki:

    Ben Norvecde 1977 den bu tarafa orada ikamet etmekteyim ben borclanip emekli olablirmiyim ne zaman emekli olabilirim 1960 dogumluyum

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz. Ancak öncelikle Türkiye’de sigorta girişinizin bulunması gerekir. Konsolosluk ile iletişime geçebilirsiniz.

  55. Selim dedi ki:

    Ben 1981ve1983de askerligimi yaptim 1984 ve 1985 yillari arasinda Libyada calistim su anda fransa dayim sgk libya sigorta numaram oldugu halde gerekli verileri alamiyorum ve ayni zamanda emekli olabilmem icin ne kadar borclanmam gerekiyor Bilgilerinize,,,,,,,
    Saygilarimla…….

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Borçlanma miktarı için SGK müdürlüğü ile iletişime geçmeniz gerekir.

  56. Bülent Yumurtacı dedi ki:

    1996 yılında yurt dışında 1 fiil bir sene çalıştım işçi bulma kurumuna gittim fakat sigortam yatırılmadı.Hakkımı nasıl savunabilirim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Çalıştığınıza dair belgelere ulaşmanız gerekir. Konsolosluğa başvurabilirsiniz.

  57. mustafa dedi ki:

    Benim kizim almanyada %100 engelli Türkiyede Manuden emekli sayilabiliyormu?

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluk ile görüşüp bilgi alabilirsiniz.

  58. Ayşe Aşık dedi ki:

    Ayşe Aşık,
    Merhaba,

    Yurtdışı emeklilik borclanmasi yaptım ,borclanmayı ödedim ve emeklilik yaşım geldi . Yurtdışında oturmaktayim ve işsizlik parasi almaktayım.Turkiyeden emekli maaşı alabilirmisin.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluk ile iletişime geçerek detaylı bilgi alabilirsiniz.

  59. umit dedi ki:

    merhaba ben umit su an 48 yasina girmek uzereiyim yurt disinda calisiyorum 01 -05 -1986 tida ssk dan sigortam var 180 gun odenmis hesaplamalara gore sanirim 49 da emekli olabiliyorum prim sayisini odedigim zaman askerligimi turkiyede yaptim 18 ay burda c alisirken emekli maasini alabiliyormussun yeni duzenlemeye gore dogrumudur ne kadar tl irasi yatirmam lazim ne kadar calisma suresinden odeme yapmam lazim haziranda tam 48 oluyorum beni bilgilendiriseniz sevinirim simdiden tesekkurler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Konsolosluğa başvurarak yatıracağınız miktar ve diğer sorularınız hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

  60. İdris dedi ki:

    Eşim1976 yılında 11 yaşında Hollanda’ya gitmiş1987 yılında 22 yaşında dönüş yapmış,orada düzenli olmasa da Zaman Zaman çalışmış.döndükten sonra türkiyede de 3 ay kadar bir çalışma süresi var yurtdışı borçlanma için ne yapması gerekir ve ne kadar gün ve yaşta emekli olabilir

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine giderek yurt dışı borçlanma talebinde bulunabilir. İşe giriş tarihine göre emeklilik şartları değişiklik gösterir.

  61. Nilgün Varol dedi ki:

    Merhaba,
    1972 dogumluyum, yurtıdısında (isviçre) 9 aylık bir calısmışlığım var, ordaki sigorta başlangıç tarihim: 01.10.1990,
    1992 senesinde kesin dönüş yaptım ve burda da SGK baslangıc tarihimin Mart 1995 olması kaydıyla 5480 prim günüm mevcut,
    Kayıtlara göre 1990 SGK girislilere gereken prim günü 5450 dolayısıla hic borclanmadan sadece İsvicreden alacagım belgeler ile buradaki sigorta giris tarihimi 1990 tarihine cektirebiliyormuyum? Yoksa her halukarda orda calıstıgım sürenin bir kısmını borclanmam gerekiyormu? Bilgi için şimdiden tesekkürler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması ile başlangıcı 1990 yılına çekebilirsiniz.

  62. Murat Kara dedi ki:

    Hayirli günler, Ben 1968 Dogumlu, 1984 yilindan itibaren 2016 yilina kadar Yurt Disinda sürekli sigortali olarak calistim. (32 Yil) Türkiyede Sigortam yok.
    Bu sürec Türkiyede Borclanmadan kabul görürmü?
    Borclanmam gerekirse Kac gün üzerinden hesaplanmasi gerekir?

    Saygilar

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Öncelikle borçlanma yapmanız için Türkiye’de SGK girişinizin bulunması gerekir. Daha sonra borçlanma yapıp emekli olabilirsiniz. Detaylı bilgi için konsolosluğa müracaat edebilirsiniz.

  63. Abuzer mimaroglu Louthall tallastown DUNDALK Co louth dedi ki:

    Selam Ben yeni yasaya gure turkiye de emekli olup yurtdisinda calisma Hakkin oldugunu duydum haberler de yururluye girdimi buyle bir kanu n tesekkurler a

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz.

  64. selahattin dedi ki:

    Merhaba bey efendi 1974-1975 yılları arasından Almanya da işe başladım. 1976 da kesin dönüş yaparak Türkiye de çalışmaya başladım. 15/10/2015 tarihinde emekli oldum. Almanya da yaklaşık 10 ay kadar sigortalı günüm olduğunu, Alman ssk’sından gelen mektup ta yeni öğrendim. Buradan 2. bir emeklilik şansım varmıdır ? Eğer emeklilik şansım yok ise bu günlerimin iadesini istersem mevcut emekli maaşımda artış olurmu ? Görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

    Teşekkür ederim.Saygılar.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için SGK müdürlükleri veya konsolosluk ile iletişime geçebilirsiniz.

  65. gultekin aksak dedi ki:

    gultekin aksak mrb. ben 1988 ve 2006 yillarinda arabistanda calistim yani 8 yil bir fiil olarak calistim 18 ay askerlik yaptim ve yurt sigorta giris tarihim 01.05.2007 yurtdisi ve askerlik borclanmasini yapar ve oder isem ne zaman emekli olurum ve ne kadar odemem gerekiyor bilgi verirseniz sevinirim saygilar

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      5375 prim gününe ulaşmanız gerekir. Ulaştığınızda 50 yaşında emekli olabilirsiniz. Yurt dışı borçlanması yapmanız gerekir. SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

  66. tekin dedi ki:

    1967 dogumluyum sigorta baslangic tarihim 01.05.2007 su ana kadar 1605 gunu doldurdum ondan oncede arabistanda 8 yil bir fiil calisma surem var ve askerlik 18 ay yurt disi ve askerlik borclanmasi yapsrsam ve oder isem ne zaman emekli olabilirim. yurt disi borclanmasini nasil yapabilirim, saygilar

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      SGK müdürlüklerine başvurmalısınız. Yurt dışı borçlanmanıza göre emeklilik şartlarınız belirlenecektir.

  67. şehime dedi ki:

    1953 doğumluyum bayanım almanyada 11 yıllık hizmet dokuman var turkiyede ssk giriş kaydım yok beklemeden hemen emekli olabilirmiyim ne kadar ssk en düşük ödemem gerekli ssk giriş kaydımın olmaması hemen emekli olmamı etkilermi ödeme yaptıktan sonra kısa ne zaman emekli olabilirim vefat halinde eşime maasım devir olurmu

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Türkiye’de emekli olabilmeniz için SGK girişinizin bulunması gerekir. Daha sonra yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz. Hesaplanması için SGK müdürlüklerine veya konsolosluğa başvurabilirsiniz. Emekli maaşınız vefatınız halinde eşiniz sigortalı olarak çalışmıyor veya emekli değilse devreder.

  68. Hakan E dedi ki:

    Yusuf bey, Ingilerede 23 yildir araliksiz calisiyorum. Turkiyedeki Sigortam 1988 yilinda baslanmis ve 5 ay odenmis. 47 yasindayim, sigortami baslatmam icin cok mu gec acaba? Eger degilse toplam ne kadar prim yatirmam gerekecek.

    Saygilar, Tesekkurler

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması yapabilirsiniz. Ödenecek ücret konusunda konsolosluktan detaylı bilgi alabilirsiniz.

  69. sevil durmaz dedi ki:

    Beni örenemk istedigim ssk überirdisch emeklilik bas vurdugum günden itibaren mi para alicam yoksa baslicagi aydan itibaren sadeCe o ayin kini mi

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Başvurduğunuz aydan itibaren alırsınız.

  70. Mahmut Minas dedi ki:

    Eşim Ev Hanımı 1962 doğumlu 1979 aralık ayından beri Almanya’da yaşıyor 3 kez doğum yaptı.84-88 ve 97 yılları arasında.Türkiyede hiç çalışmışlığı yok.kaç gün emeklilik primi ve günlüğü kaç liradan prim ödeyecek. Birde aynı şartlar karşılığında Türkiye’de sigorta başlangıcı.varsa ne kadar prim ödeyecek ve emekli maaşı alabilecek?
    Vereceğiniz doğru bilgilendirmeden dolayı sizlere şimdiden çok teşekkür ederim saygılarımla

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Öncelikle Türkiye’de SGK girişinin bulunması gerekiyor. konsolosluk ile iletişime geçebilir ya da SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz, Mahmut Bey.

  71. Irfan dedi ki:

    Merhaba,

    ilk sigorta sicil numarasi aldigimda (1994) Lise son sinifta staj yapiyordum, 1998 yilindan itibaren de sigortali bir iste calismaya basladim. 2002 yilinda Almanya´da calismaya basladim. Ne kadar gün emeklilik primi ödemem gerek? Ayrica en erken kac yasinda emekli olabilirim? Daha önce 3600 gün ödeme sartiyla yas haddinden emekli olunabilecegini yazmissiniz, bu benim icin de gecerli mi ve eger gecerliyse bu yas kac yasina kadardir?

    Tesekkür ederim
    Iyi calismalar.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, İrfan Bey.

  72. Ibrahim dedi ki:

    Merhaba,

    Ben Almanya´da yasiyorum.
    Türkiye´de ilk ise giris tarihim 01.06.1997
    Almanya´da ilk ise giris tarihim 21.05.205

    Kac günlük emeklilik primi ödemem gerekiyor (3600 gün mü)?
    En erken ne zaman emekli olabilirim?

    Tesekkür ederim.
    Iyi calismalar

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      3600 prim gününden emekli olabilirsiniz. Ancak bu uzun sürecektir yaş beklemek durumunda kalırsınız. Normal emeklilik sizin için en erken emekliliktir, İbrahim Bey. 57 yaş ve 5900 prim günü emeklilik şartlarınızdır.

  73. Yaprak Cortes dedi ki:

    Merhaba, yurt dışı borçlanması için başvuru yaptım ve çıkan ücreti ödedim ancak e-şifre ile giriş yaparak ulaşabildiğim sayfada bir değişiklik göremiyorum. Acaba ücretin yatırıldığına dair bilgilere internet üzerinden nasıl ulaşabilirim?
    Gösterdiğiniz ilgi için şimdiden teşekkürler.

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      E-Devlete bu durum biraz geç yansıyabiliyor. Makbuzun varsa SGK müdürlüklerine başvurabilirsiniz.

  74. Ekrem oduncu dedi ki:

    1966 doğumluyum 1990 dan beri arabistanda çalışıyorum türkiyede sgk da kaydım yok yurt dışı borçlanmasıyla emekli olabili miyim

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Yurt dışı borçlanması için Türkiye’de SGK girişinizin olması gerekiyor, Ekrem Bey.

  75. nazan eter dedi ki:

    benim 6 yillik sigorta odemem var ne kadar odeyecegim simdiki durumda yasim 47 sigorta baslangicim var turkiyeden 49 yasinda emekli olacagim soylenmisti ama ben bu sene ne kadar odeyecegim acaba 17 uzerinden mi borclanacagim yoksa daha ami dusuk olcak borclanmam . simdiden tskler. ilk muracat 2012de
    ben yurt disindayim 1992 ilk borclanma

    1. Yusuf Karataş dedi ki:

      Detaylı bilgi için Alo 170 SGK hattını arayabilirsiniz, Nazan Hanım.