SGK

2024 Yurtdışı Borçlanması Başvurusu ve Hesaplama

Yurtdışı borçlanmasına başvuru ve hesaplama işlemleri brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanması başvurusu yapılan aya göre belirlenen prim ödemelerini tamamlayan yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye’den emeklilik hakkı elde edebilmektedir.

2024 yılı itibari ile ödenecek günlük prim tutarlarının değişmesi ile yurtdışı borçlanması hesaplaması değişmiş olup asgari ücret zammı sonrası güncel tutarlara göre yapılacak hesaplama detayları ve yurtdışı emeklilik hakkı hakkında merak edilenleri yazımızdan sizler için derledik.

Two columns
Vertical
Horizontal
Yurt Dışı Borçlanması Hesaplama Aracı
Özet
Name Total
"{{getWooProductName}}" has been added to your cart
Have a promocode?
Promocode Hide Show

Yurtdışı Borçlanması Nedir?

Yurt dışı borçlanması Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için getirilen ve yurtdışında geçirilen belgelendirilebilir süreler için isteğe bağlı Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) ödenen primlerdir. Bu süreçte Türk vatandaşlarının yurtdışında geçirdikleri sürede SGK anlaşması olan ve uzun vade sigorta kolu statüsünde yer alan ülkelerde bulunmalıdırlar.

Bahsi geçen ülkeler aşağıda sıralamaktadır:

  • Almanya
  • Arnavutluk
  • Avusturya
  • Azerbaycan
  • Belçika
  • Bosna Hersek
  • Çek Cumhuriyeti
  • Danimarka
  • Güney Kore
  • Gürcistan
  • Hırvatistan
  • Hollanda
  • Fransa
  • İngiltere
  • İsveç
  • İsviçre
  • İtalya
  • Kanada
  • Karadağ
  • Kebek
  • K.K.T.C.
  • Libya
  • Lüksemburg
  • Makedonya
  • Norveç
  • Romanya
  • Sırbistan
  • Slovakya

Yurtdışı Borçlanması Nasıl Hesaplanır?

Yurtdışı borçlanma primlerinin hesaplaması belirlenen alt ve üst prime esas günlük kazanç yöntemi ile gerçekleştirilir. Borçlanma hakkından yararlanmak isteyen sigortalılar, kendilerinin belirlediği günlük kazancın %32’si üzerinden günlük prim ödeyebilir. Belirlenen bu primin ise alt ve üst sınırlar içerisinde kalması esastır. Yurtdışı borçlanma prim taban ve tabanları ise brüt asgari ücrete göre belirlenmektedir.

Başvuru yapılacak yıla göre belirlenen alt limit, brüt asgari ücrete göre belirlenir. Yurtdışı borçlanma için ocak zamlı günlük ödenecek minimum prim 300,04 TL’dir.

Yurtdışında yaşayan bir Türk vatandaşları, günlük en az 300,04 TL ödemek koşulu ile SGK’dan emeklilik hakkı kazanabilmektedir.

2024 Ocak zamlı yurtdışı borçlanma tablosu;

Borçlanma GünüEn Düşük Tutar
150 Gün45,005 TL
300 Gün90,011 TL
450 Gün135,016 TL
540 Gün162,020 TL

Yurtdışı Borçlanma İçin Hangi Şartlar Nelerdir?

Yurtdışı borçlanmasında istenen şartlar şu şekildedir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,
  • SGK ile anlaşmalı olan ülkelerde ikamet ediyor ya da çalışıyor olmak,
  • SGK’ya istenen belgeler ile müracaat etmek.

SGK Yurtdışı Borçlanma Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvuruları yapılırken doğru işlem sıralamasının takip edilmesi önemlidir. Yurtdışı hizmet borçlanması yapacak bireyler başvuru dilekçesi ile başlayan süreçte sırası ile aşağıdaki işlemleri takip ederek başvurularını iletebilirler:

  1. Yurtdışı Borçlanma Talep Dilekçesini Doldurun

Yurtdışı hizmet borçlanması talep dilekçesi ilk olarak doldurulması gereken başvuru evrakıdır. Sosyal Güvenlik Müdürlüklerinden ya da SGK web sitesinden talep dilekçesi temin edilebilir. Dilekçede, yurt dışında geçirilen sürelere ilişkin bilgilerin yer alması gereklidir. İstenen bilgileri doldurmanın sonrası başvurunun sıradaki aşamasına geçebilirsiniz.

  • Yurtdışı Hizmet Borçlanması Başvurusunda İstenen Belgeleri Toplayın

Yurtdışı borçlanma başvurusunda gerekli evraklar eksiksiz olarak toplanmalıdır. Talep dilekçesi ile başlayan başvuru evraklarında, yurtdışında geçirilen sürelerin ispatına ilişkin evraklar gereklidir. Çalışma süreleri ve işsizlik maaşı süreleri için onaylı hizmet belgesi, kimlik fotokopisi ve ev hanımları için belediye ya da benzer resmi kurumdan alınan ikametgah belgesi, başvurular esnasında hazır bulunmalıdır.

  • SGK’ya Başvurunuzu İletin

SGK’ya yurtdışı borçlanma başvurusu şahsen yapılmaktadır. Daha önce SGK kaydı olan adaylar, kayıt oldukları müdürlük üzerinden başvurularını tamamlayabilirler. SGK kayıtları yoksa herhangi bir SGK müdürlüğü aracılığı ile yurtdışı borçlanması başvurusu sürecini tamamlayabilirler.

2024 Yurtdışı Borçlanma Primi Günlük Ne Kadar?

2024 Yılı Ocak ayı zamlı yurtdışı borçlanması günlük prim tutarı asgari ücrete gelen zamlala birlikte yükseldi. 2024 yılında yurtdışı borçlanması için günlük prim tutarı 300,04 TL’dir. 1 aylık borçlanma için ödenecek prim 9.001 TL olarak hesaplanmaktadır.

Yurtdışında Geçirilen Sürenin Ne Kadar Borçlanılabilir?

Yurtdışında geçirilen borçlanılabilecek süreler için uygulanan kıstaslar şu şekilde paylaşılabilir:

  • Yurtdışında geçen sigortalılık süresi
  • Sigortalılık süreleri arasındaki ya da sonundaki her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri
  • Sadece ev hanımlarına geçerli olmak üzere medeni durumuna bakılmaksızın sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında geçirilen süreler.

Yurtdışı Borçlanması ile Ne Kadar Emekli Maaşı Alınabilir?

Yurtdışı emeklilik borçlanma ile alınabilecek emekli aylığı borçlanma dönemine göre değişmektedir. Yurtdışı hizmet borçlanmasından yararlanan vatandaşlarımız, 7.500 TL ile 9.000 TL aralığında emekli maaşı alır. Maaş aralıkları ise şu şekilde belirlenir:

  • Eğer hizmetlerinizin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından önce ise ortalama 10.000 TL – 12.500 TL arasında,
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce bir kısmı da 2000-2008 arası ise ortalama 10.000 TL
  • Eğer hizmetin/borçlanma sürelerinin bir kısmı 2000 yılından önce, bir kısmı 2000-2008 arası ve bir kısmı da 2008 sonrası ise en düşük 10.000 TL – 11.000 TL arasında olacaktır. 
  • Hizmetlerin/borçlanma sürelerinin tamamı 2000 yılından sonra ise yine son düzenleme ile en düşük 10.000 TL – 12.000 TL arası olacaktır. 

Yurtdışı Borçlanması Primleri Nasıl Ödenir?

Yurtdışı borçlanma primlerinin ödemeleri peşin olarak yapılır. Borçlanma tutarının tebliğ edildiği tarihi takiben en geç 3 ay içinde tüm primlerin tek seferde SGK’ya ödenmesi gerekmektedir. Primler için taksitlendirme yapılmaz.

3 ay içinde primler peşin olarak ödenmediğinde ise işlem iptal edilmekte ve yeniden başvuru yapılması gerekmektedir. Yeni başvuruda ise prim hesaplaması yeniden yapılmakta ve güncel hesaplamaya göre ulaşılan tutarın ödemesinin yapılması gerekmektedir.

Yurtdışı Borçlanması İçin Ödenen Primler Geri Alınabilir Mi?

Ödenen yurtdışı borçlanma primlerinin geri alınması mümkün değildir. SGK, prim iadesi yapmamaktadır. Bu nedenle borçlanma başvurusu yapmadan önce durumun iyi tartılması, prim hesaplamasının önceden yapılarak başvurunun her şeyden emin olunması ardından yapılması önemlidir.

Yurtdışı Süresinin Bir Kısmı İçin Borçlanılabilir Mi?

Yurtdışında geçirilen sürenin bir kısmı için borçlanmak mümkündür. Yaşlılık aylığı ya da eksik kalan primlerin tamamlanması gibi nedenlerle başvuru sahipleri, yurtdışında geçirdikleri sürenin tamamı yerine bir kısmı için borçlanma başvurusunda bulunarak, daha düşük prim ödemesi ile emeklilik hakkı elde edebilmektedirler.

Hem Yurtdışında Hem Türkiye’de Emeklilik Mümkün Mü?

Yurtdışı ve Türkiye’de aynı anda emeklilik mümkündür. SGK ile sözleşmeli olan ülkeler arasındaki ikili anlaşmalar, bu hakkı tanımaktadır. Bulunduğu ülke mevzuatına göre yaşlılık aylığı hakkı kazanan Türk vatandaşları, gerekli şartları yerine getirerek Türkiye’den de emekli olabilmektedirler.

Bu konunun istisnası malulen ya da erken emekli olan vatandaşlardır. Bazı istisnalar dışında bu grupta yer alan vatandaşlarımız, normal aylığa dönene kadar Türkiye’den emekli olma hakkı elde edememektedirler.

Yurtdışı Borçlanma Başvuru Takibi Nasıl Yapılır?

Yurtdışı borçlanma başvurusunun takibi için doğrudan tanımlanmış bir online işlem kanalı bulunmamaktadır. Bu süreç için SGK iletişim kanalları üzerinden irtibata geçilerek bilgilendirme alınabilir. Ayrıca başvuru sahipleri, sürece ilişkin bilgi almak adına e-Devlet Kapısı üzerinden farklı sorgulamalar aracılığı ile dolaylı olarak başvurunun ne şekilde sonuçlandığı bilgisine ulaşabilirler.

e-Devlet’ten başvuru takibi için emekli aylık bilgisi menüsü kullanılmalıdır. Emekli aylık bilgisine ulaşıldığında sürecin tamamlandığı bilgisine ulaşılabilir. Ek olarak yurtdışı borçlanması başvurusu takibi için “Evrak Takibi” adresi üzerinden ulaşılabilen “Sosyal Güvenlik Kurumu DYS Evrak Takip” hizmetini kullanabilirsiniz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılır?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olan süreler; yurtdışında geçen sigortalılık süreleri, bu süreler arasında veya sonunda her birinde bir yıla kadar olan işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerdir.

Sigortalılık süresi” deyiminden, borçlanma kapsamındaki sürenin bulunduğu ülke mevzuatına göre ikamet süreleri hariç, çalışılmış ya da çalışılmış süre olarak kabul edilen süreler anlaşılmalıdır. Çalışılmış olarak kabul edilen süreler, ilgili ülke mevzuatına göre fiilen çalışılmadığı halde çalışmaya eşdeğer süre olarak kabul edilip, aylığa hak kazanmada ve aylık hesabında değerlendirilen sürelerdir.

İşsizlik süresi” ibaresi, ilgili ülke mevzuatına göre çalışma süreleri ile bu çalışma sürelerine eş değer süreler haricinde o ülkede geçen süreyi ifade eder. İşsizlik sürelerinin tamamının borçlanma kapsamında değerlendirilmesine imkân bulunmadığından sigortalılık süreleri arasında veya sonunda her birinde olmak kaydıyla bir yıla kadar olan yurtdışında geçen işsizlik süreleri borçlandırılır. İkamet süreleri ve boşta geçen süreler de bu kapsamda değerlendirilir.

Yurtdışında “ev kadını olarak geçen süreler”, medeni durumlarına bakılmaksızın kadınların, sigortalılık süreleri haricinde yurtdışında bulundukları süreleri ifade eder. Ev kadınlığı sürelerinin borçlanmasında Türkiye’de geçirilen süreler dikkate alınmaz.

Yurtdışında Geçen Hangi Süreler Borçlandırılmaz?

Yurtdışında borçlandırılma kapsamında olmayan süreler; 18 yaşın doldurulmasından önce, Türk vatandaşlığının kazanılmasından önce veya Türk vatandaşlığının kaybedilmesinden sonra geçen sigortalılık, işsizlik ve ev kadını olarak geçen süreler borçlanma kapsamında değildir.

Ayrıca, ülkemizdeki sosyal güvenlik kanunlarına göre malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları kapsamında geçen sürelerle çakışan yurtdışı süreleri ile ikili sosyal güvenlik sözleşmelerine göre kendilerine kısmi aylık bağlanmış olanların yurtdışında geçen sigortalılık süreleri arasında ve bu sürelerin bitim tarihinden sonraki işsizlik süreleri ile ev kadını olarak geçen sürelerin de 3201 sayılı Kanuna göre borçlandırılmasına imkan bulunmamaktadır.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

E-Devlet Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Sorgula

Geriye Dönük Emeklilik Borçlanması Nedir, Nasıl Yapılır?

Shares:

553 Yorumlar

  • NAZMI DEMIR
    25.12.2017

    Merhabalar..01.01.1964 dogumluyum,15.02.1995den beri Almanya da yasiyorum..ilk llk ise girisim 01.02.1999ne zaman nasil emekli olabilirim…Ben tüm günlerimi borclanmak istiyorum ,sigorta girisim hangisi dir..1995 mi 1999 mu…

    yukarida bir soruya verdiginiz cevapta tam olarak ne kastettiginizi anlayamadim..benim durumum asagidaki cevapla benzerlik gösteriyormu..

    “””Yurt dışında çalıştığınız süreleri Türkiye’de borçlanabilirsiniz. Tamamını borçlandığınız takdirde sigorta bşlangıcınız 1996/9. aya çekilecek ve buna göre emeklilik şartınız aşağıdaki gibi oluşacaktır.

    24 Kasım 1995 – 23 Mayıs 1997 yılları arasında sigorta başlangıcı olan erkek vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 56, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5825 gündür.

    Borçlanma yapmazsanız;

    24 Mayıs 1997 – 23 Kasım 1998 yılları arasında sigorta başlangıcı olan erkek vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 57, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5900 gündür.

    Sonuç olarak borçlanma emeklilik yaşınızı 1 yıl geriye çeker. Karar sizin.””””

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      26.12.2017

      Nazmi Bey merhaba,

      Evet benzerlik gösteriyor. Yurt dışına çıkmadan önce sgk başlangıcı olanların borçlanma için ilk giriş tarihleri bu tarih oluyor. Yurt dışna çıkıp çalışmaya başladıktan sonra türkiyeden sgk başlangıcı olursa, yut dışındaki başlangıç daha avantajlı olacağından bu tarihten borçlanılması gerekir. Dolayısıyla siz isterseniz yurt dışında çalışmaya başladığınız süreyi başlangıç saydırarak, isterseniz de Türkiye de ki başlangıcı baz alarak borçlanma yapabilirsiniz

  • Ayla Turkoglu
    19.12.2017

    Iyi gunler,

    Ben 29-10-1980 dogumluyum. Haziran 1999 yilinda sigortali calismaya basladim. Aralik 2002 yilina kadar calismisligim var.
    2003 yilinda evlenip yurdisina geldim ve o tarihten beri yurtdisinda yasiyorum. Su anda 4 cocugum var. Yurdisinda yasadigim sureleri borclanip emekli olmak istesem kac yasinda emekli olurum?

    Iyi calismalar

    Cevapla
  • Ibrahim alagoz
    19.12.2017

    Iyi günler 25.07.1975 dogumluyum turkiyede hiç bir şekilde sigorta veya bagkur girişim yok ve tam olarak 14.12.1997 tarihinden beri yurtdışında suudi arabistanda calisiyorum emekli olabilmek icin neler yapmalıyım

    Cevapla
  • Ibrahim alagoz
    17.12.2017

    Iyi günler benim turkiyede hiç bir şekilde sigorta girişim yok ve tam olarak 14.121997 tarihinden beri yurtdışında suudi arabistanda calisiyorum emekli olabilmek icin neler yapabilirim

    Cevapla
  • Hazım İsmet Benice
    12.12.2017

    Merhabalar
    Ben 01.07.1985 yılında sigortalı çalışmaya başladım.Maalesef sadece 2124 pirim ödeme günüm var.13.02.1963 doğumluyum.Sanıyorum 47 yaşında emekliliğe hak kazandım ancak eksik pirim ödeme günlerinden ötürü halen emekli olamadım.Sigortalılık durumum aktif görünüyor.2010 yılından beri yurtdışında yaşıyorum.Emekli olabilmem için asgari ücret üzerinden ne kadar borçlanmalıyım.Yurtdışında çalıştığım günleri tastik ettirirsem(sanırım 2000 gün civarı) daha az bir borçlanma miktarı mı çıkar?
    Yardımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.

    H.İsmet Benice

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.12.2017

      Merhaba,

      Primlerinizi 3600 güne tamamlayacak şekilde borçlanarak 60 yaşında kısmi emekli olmanız mümkün.

  • sadık b
    03.12.2017

    inanın cvp dan dolayı cok tesekkur ederim prim iade talebi için italya konsolosluguna mı yoksa oranın sgk sına mı(inps ) basvurmam lazım bu konuda cevap imkanınız varsa simdiden mnnetarım
    iyi calısmalar

    Cevapla
  • sadık b
    02.12.2017

    saygıdeger bey efendi merhaba
    1988 şubat türkiye de 565 gun sgk primim var
    1990 italya da oturum aldım isçi pasapaortu aldım
    aralıklı sigortalı calıstım calısmadıgım zamanlar da oldu
    1998 de turkiye döndum
    tekrar 2013 ekşmde italya gittim 2 ay daha sigortam oldu
    1: ne zaman emeklı olurum
    1991 -1998 tum sureleri borclanablirmiyim
    2013-2014 surelerini de borclanabilirmiyim
    itlaya da sosyal guvenlik anlasması varmı buna gore italya dan sigorta prim gunlerini transfer edebilirmiyim turkıye ye ve sadece kalan gunleri odeyerek borclanabilirmiyim
    saygılarımla
    sadık
    1969 dogumluyum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      03.12.2017

      Sadık Bey merhaba,

      1988 yılındaki başlangıç avantajınıza olur. Sigorta başlangıç tarihinize göre;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.

      Yurt dışında çalıştığınız tüm süreleri borçlanabilirsiniz. Primleri Türkiye ye aktarma hakkınız yok. ancak borçlanma hakkınız var. Kesin dönüş yaptığınız takdirde yurt dışı için prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz.

  • Meryem
    27.11.2017

    Merhaba,
    ben 1974 doğumluıyum. bundan 11 yıl önce Türkiyeye çalışamya geldim. Almanyada da sigortalı çalıştım. Alman vatandaşıyım ve Mavi kartım var. TR de 11 yıldır sigortalı çalışıyorum. Almanyadaki ilk sigortalı çalıştığım tarihi SGK da kayıt ettirip arada kalan günleri ödeyerek erken emekli olma ihtimali var denildi. Almanyadan hangi evrak ile SGK nın hangi biriminde bu tarihi kayıt ettirebilirim? prosedür nedir?
    Yardımını için Teşekkürler

    Cevapla
  • yüksel
    26.11.2017

    mrh ben 24.09.1993 de türkiyede ise giriş tarihim türkiye prim sayısı 2074 , 24.08 .74 doğumluyum almanyaya gelişim 2010da acaba size sorum ne kadar ödemem lazım borclanmada türkiyede doğmuş 1cocuk var fatkedermi bilmiyorum bide kaç yaşında emekli olabilirim turkiyeden şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  • ahmet refik ozdogan
    23.11.2017

    Merhabalar
    Unıversıte sonrası Cruıse gemılerınde 3 kontrat calıstım toplam 2 yıllık bır calısma suresı. Sırket kontratları ve gereklı belgeler bende mevcuttur. Yıl olarak 2008-2010 yılları arasında calıstım. Bu sureyı sgk prım borclandırma yapabılıyormuyum
    Gunluk tutar ne kadar odemem gerekır.
    Tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.11.2017

      Ahmet Bey merhaba,

      -Gemi adamları, çalıştıkları geminin bayrağını taşıdıkları ülkelerde bulunan Türk konsoloslukları, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler gibi temsilciliklerinden alacakları ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgelerini veya iş yerlerinden alacakları sigortalılık sürelerini gösterir bonservisleri ile gemilerde çalıştıklarını gösterir belgelerde kayıtlı bulunan çalışma izinlerinin tercümeleri ya da pasaportlarında çalışma süreleri ile örtüşen giriş-çıkış tarihlerini gösterir sayfaların örnekleri, gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirerek borçlanabilirler.

      2017 Yılı En düşük SGK Günlük Borçlanma Tutarları
      01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 arası en düşük SGK günlük borçlanma tutarı;18,96 T.L.

      2017 Yılı En Yüksek Günlük Borçlanma Tutarları

      01 Ocak 2017 ile 31 Aralık 2017 arası en yüksek SGK günlük borçlanma tutarı;142,20 T.L. dir

  • Burçin
    23.11.2017

    Merhaba benim babam 1957 doğumlu.Tarihini net bilmiyorum ama sigorta girişi eski.Yurtdışında da uzun yıllar çalıştı.Türkiye ye döndüğünde annem tekrar gitmemesi için pasaportlarını yaktı.Şimdi emekliliği için uğraşıyoruz ama pasaportta tıkandık.Yurtdışında çalıştığı yerin konsolosluğuna defalarca yazı gönderilerek bildirim talep edildi ancak tek bir gelişme olmadı.Bu durumu nasıl çözebiliriz kanunen sonuç alabileceğimiz bir yolu yok mu?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      23.11.2017

      Merhaba,

      Maalesef Konsolosluk belgesi haricinde ispatlayabileceğiniz başka bir döküman bulunmamaktadır.

  • Ahmet
    22.11.2017

    İyi akşamlar,

    eşim ve ben yurtdışı borçlanmasından faydalanmak istiyoruz.

    Eşim 18.09.74 doğumlu ve 18.09.91 işe başladı. 2003 yılında ilk çocuğumuzdan sonra işi bıraktı ve 2006 da ikinçi çocuk oldu.

    Ben 05.07.1976 doğumluyum ve 05.07.93 işe başladım. 2012 yılında alman vatandaşlığına geçtim.

    Bu yıl ikimzde türkiyede 4 gün çalıştık.
    Eşim kaç gün, ben kaç gün borçlanarak kaç yaşında emekli olabiliriz?

    Saygılar

    Cevapla
  • Sinan turunc
    14.11.2017

    Merhaba ben sinan turunc 1973 doğumluyum sikorta başlangıcım 01.08.1998 dir. 2006 da işten ayrıldım yurdışına finlandiyaya kendi isteğimle işçiolarak geldim ve halende finlandiyadayım. Ve kendi işyerim var. 2171 gün sikorta pirimim var türkiyede
    Soru 1.yur dışı borçlanması yapabilirmiyim?
    Soru 2. Finlandiyanın Türkiye ile sikorta anlaşması yok buna ramen yurdışı borçlanması yapabilirmiyim?
    Soru 3. Yurdışı borçlanması yaparsam kaç yaşında emekli olurum?
    Soru 4. Yurdışı borçlanmasını yapabilmem için finlandiyadan ne tür evrak hazırlamam gerek?
    Soru 5. Yurtdışı borçlanma kaçbin işgününden dolar ve ben kaç para öderim şuan? Teşekürler.

    Cevapla
  • Sinan turunc
    14.11.2017

    Merhaba ben sinan turunc 1998 in 8 ci ayında sikortam başladı 2006 ya kadar çalıştım işte toplamda 2171 gün sikorta pirimim olmuş. Daha sonra yurdışına finlandiyaya işçi olarak geldim ve halen burda çalışmaktayım. Şuanda yurdışı borçlanması yapabilirmiyim ? Eğer borçlanma yaparsam nekadar para ödemem gerek ve kaç iş günu borçlanmam gerk? 1973 dogumluyum yurtdışı borçlanmasını ödersem kaç yaşında emekli olurum.

    Cevapla
  • Ayşe1980
    10.11.2017

    Merhaba 1980 doğumluyum 2 cocuk annesiyim Almanya’da sigorta başlangıcım nisan 1999 şuan 1 aydır Türkiye de sigorta girişim var kaç yıl çalışmam gerek kaç yaşında emekli olabilirim eğer çalışmazsam yurtdışı borçlanması yapa bilirmiyim kaç gün sigorta borçlanırım ne kadar öderim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      11.11.2017

      Ayşe hanım merhaba,

      Nisan 1999 yılına girişinizi çekebilmek için Almanya da ki süreleri borçlanmanız gerekiyor. Bu durumda;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1998 ile 23.05.1999 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 55 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5975’dir.

  • ismet
    06.11.2017

    Merhaba

    ben dün size yazmistim,cevap alamadim, bekliyorum

    Saygilar

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.11.2017

      Merhaba,

      Sorunuz cevaplanmıştır.

  • Engin
    06.11.2017

    Merhaba,
    1980 doğumluyum.
    Sigorta girişim 1998, 2007-2012 arasında İngiltere’de bulundum 2008-2010 yılları arasında çalıştım. 2013’ten beri Türkiye’de çalışmaktayım. İngiltere’de çalıştığım ya da çalışmadığım zamanlar için borçlanma yapabilir miyim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.11.2017

      Engin Bey merhaba,

      Çalıştığınız dönemleri yani 2008-2010 yıllarını borçlanabilirsiniz.

  • deniz
    06.11.2017

    merhaba
    oğlum 1977 doğumlu. Türkiyede sigorta girişi 1.7.1998.
    çalışırken 1185 gün, ayrlıdıktan sonra da isteğe bağlı sig.lı olarak 1080 gün prim ödedi.
    Şu anda İngilterede yasal olarak yaşıyor zaten çifte vatandaş oldu .orada da bir firmada yasal çalıştı bir süre.
    halen çalışmıyor ama evde çocuğuna baktığı için s.g primini devlet ödüyormuş.
    Türkiyeden kaç yaşında ve nasıl emekli olabilir ?
    yanıtınız için tşkler saygılar.

    Cevapla
  • ismet
    05.11.2017

    Merhaba ben 10.08.1987 den 20.12.1996 Türkiyede calistim ödenmis prim gün sayisi 2104 . Ocak 1997 tarihinde Almanya ya geldim (aile birlesimi).2001 yilinda Alman vatandasligina gectim(mavi kartim var).
    Askerligimi 1990 de 18 ay yaptim. Dogum tarihim 08/09/1970
    Türkiye den ne zaman ve nasil emekli olabilirim.

    Yardimlariniz icin simdiden Tesekkürler. Saygilarimla

    Cevapla
  • ERKAN
    28.10.2017

    merhaba ben 2002 ilk aylarinda arabistana yurtdisina ciktim ve halen yurtdisindayim 1980 dogumluyum benim turkiyede hic sgk kaydim yok simdi ben turkiyeye donus yaparsam sgk giris tarihimin 2002 girisli mi sayilacak simdiden tsk edrm

    Cevapla
  • Nadejda Toğum
    27.10.2017

    Merhaba! Ben Moldovadanım ama Türk vatandaşı oldum ve sigorta girişi 2004 .Benim Moldovada 1993 yılı giriş var. Sorum size ben Moldova’dan -Türkiye aktarma gün sayısını yapa bilirmiyim anlaşma var mı yeni kanunlara göre. Ve neyapım beni önlendirimsiniz lütfen. Teşekkürler

    Cevapla
  • Mahmut saygı
    26.10.2017

    24/2/1998 de sigorta başlangıcı var 2001 de fransada c alışmaya başladım yurt dışından borclanma yaparak primlerimi ödersem kac gün borclanırım emekli olacağım yıl hangi yıl olur 1979 7 . Ay doğumluyum borclanma nın tamamını ödeyebilirmiyim

    Cevapla
  • Mehmet AKIN
    25.10.2017

    Merhaba,
    Oncelikle boyle bir hizmet verdiginiz icin cok tesekkur ederim.
    Kasim 1976 Dogumluyum. SGK hizmet dokumumde ise giris tarihi 01.10.1995 gorunuyor. Ancak bu benim meslek lisesindeyken stajyer olarak basladigim tarih. Bu tarihten 2000 yilina kadar herhangi bir prim odemesi malesef yok. Yine hizmet dokumunde gordugum uzere ilk prim odemelerim 2000 yilinda yapilmis.
    18.09.2009 tarihi ile toplam2585 odenmis gunum var.
    Ekim 2009 dan beri Birlesik Arab Emirliklerinde calisiyorum.
    Sizin degerli bilgilerinize danismak istedigim bazi konular var vakit ayirip cevap verebilirseniz cok sevinirim.

    1-Ulkeme donmek zorunda kalirsam buradaki elcilige pasaport vs belgelerimle gidip burada calistigimi kanitlayacak belgeleri temin ettigimi varsayarsak, Turkiyeye dondugumde bunu hemen isleme koymam mantiklimi sizce ? Cunku sanirim isleme koyduktan sonra yaklasik 3 ay icinde odemek zorundaymisiz diye bir yazi okudum. Benim bunu odeyecek bir durumum yok suan malesef.

    2-Eger derseniz ki kesin donus yaptiginizda elcilikten aldiginiz evraklari belli bir sureye kadar isleme koymak zorundasin o zaman su sekilde yapmam daha mi mantikli. Turkiyeye dondukten sonra calismaya baslasam ve ssk odemelerini sirket devam etse ve kalan sureme gore son 3 yili icin veya calistigim toplam yurtdisi icin belgeyi gidip elcilikten alsam ve disaridan ben odesem bu daha mi mantikli benim icin?

    3-Toplam gun sayimi + 8 sene yurtdisi calsimami(suan icin) + 6 aylik kisa donem askerlik borclanmami da sayarsak ben kac gun daha prim odemek zorundayim ve sizce en erken ne zaman emekli olabilirim.

    Sorularim karisik gibi gorunsede isi bilen siz uzmanlar icin kolay olacagini dusunuyorum.

    Cevaplar icin simdiden cok tesekkur eder, basarilarinizin devamini dilerim.

    Saygilarimla,
    Mehmet AKIN

    Cevapla
  • Fevzi Toygar
    20.10.2017

    Merhaba,
    Ben 1978 dogumluyum ve mayis 1997 yilindan beri Hollanda’da yasiyorum.
    Temmuz 1997 yilindan beri kesintisiz calismaktayim. Turkiye’de calismisligim yok. Su anda Hollanda vatandasiyim ama Mavi kart sahibiyim. 1 yil icerisinde kesin donus yapmak istiyorum.
    Su andaki kanunlara gore Turkiye’de borclanarak emekli olma ihtimalim varmi? Varsa kac yasimda?

    Simdiden tesekkur eder kolayliklar dilerim,
    Saygilarimla

    Cevapla
  • Hasan Efe
    16.10.2017

    Merhaba ben 1979 dogumluyum.
    Yurtdisinda (almanyada) bir Türk vatandasi olarak yasiyoum.
    Türkiyede hic calismisligim yok. Fakat Almanyada 2003 de beri calisiyorum.
    1) Türkiyede calismam sartmi?
    Sizin yukardaki bilginiz:
    “Başvuru için bazı belgeler gerekmektedir. Bu belgeler; Türkiye pasaportu, nüfus cüzdanı, Türkiye’den en son alınmış olunan maaşın bordrosu ve sigorta kaydıdır. Bu belgeler eksiksiz bir şekilde olursa eğer SGK Yurt Dışı Borçlanmasından yararlanmak mümkündür.”
    Yani Türkiye’den maas bordrosu ve sigorta kayidim yok. Bunlar icin nereye basvurusunda bulunmam gerek?
    2) Borclanmam bu yil sonunda olursa (Bagkur?) , Prim ve Emeklilik yasim nasil hesaplanir?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      16.10.2017

      Merhaba,

      Türkiye de sigorta başlangıcı olanlar için sigorta başlangıç belgesi istenir. Olmayanlar için ise yurt dışı çalışılan sürelerin ispatlayıcı belgeler istenir.

      Yurtdışı Hizmet Borçlanma talep dilekçesi örnekleri Sosyal Güvenlik İl Müdürlükleri /Sosyal Güvenlik Merkezlerinden temin edilebileceği gibi, başvuru sahiplerince Sosyal Güvenlik Kurumu web sayfasından temin edilebilir.

      Yurt dışı borçlanması için istenen belgeler ise;

      – Çalışılan ülkede bağlı bulunulan sigorta merciinden alınacak hizmet cetveli veya sigorta kartları,

      – Sigortalıların çalıştıkları iş yerlerinin resmi kuruluşlara ait olması veya resmi kuruluşlarca ya da kamu kurumu olarak kabul edilen kuruluşlarca düzenlenmesi halinde, belgelerin ayrıca tasdikine gerek kalmaksızın; çalışılan ülkede iş yerinin ait olduğu belediyelerce düzenlenmiş hizmet belgeleri, vergi dairelerince çalışılan sürelere ilişkin düzenlenmiş belgeler, iş bulma kurumlarınca işsizlikte geçen sürelere ilişkin verilen belgeler, ilgili meslek kuruluşları veya birliklerince veya diğer resmi kuruluşlarca verilen hizmet belgesi,

      – Yurtdışında kendi nam ve hesabına çalışanların bağlı oldukları vergi dairesi, ilgili meslek kuruluşu veya birliklerince verilen hizmet belgesi,

      – Bulunulan ülkelerdeki Türk temsilciliklerinden (konsolosluk, çalışma ve sosyal güvenlik müşavirlikleri veya ataşelikler v.b.) alınacak ve yurtdışı borçlanma için kullanılacağı belirtilen hizmet belgeleri gibi hizmetin niteliğine uygun bir belge ile belgelendirilmelidir.

  • Selda
    16.10.2017

    Merhaba 1979 doğumluyum . 1999 yilinin kasim ayindan itibaren isviçrede bulunmaktayim. Isviçrede başlangici 2002 de olan değişik yillarda 1 yila yakin çalişmişliğim var. Türkiyede 2007 de işçilik sigortam var
    Daha sonra ayni yil içinde 2 ay olmak suretiyle memur olarak çaliştim . Yani 2 ay maas aldim ama emekli sandiğina bağli sigorta girişimi sgk bulamadi. Ve 3 çocuğum var. Benim için en doğru emeklilik başvurusu nasil olur?2000 yili öncesini 18 yaş üstü yurt dişinda bulunma şartindan borçlanabilirmiyim. Yada ssk veya emekli sandiği üzerinden mi borçlanmaliyim?

    Üniversitede yaptiğim yaz stajlari sigorta girişi olarak sayiliyor mu? Teşekkürler.

    Cevapla
  • Burçin
    01.10.2017

    Merhabalar,
    2 yıldır yurtdışında yaşıyorum ve çalışmıyorum. Türkiye’ den emekli olabilmek için nasıl bir yol izlemem gerekir?
    Şimdiden teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      01.10.2017

      Merhaba,

      Kadınlar yurtdışına çıktıktan sonraki süreleri borçlanabilirler. Erkekler ise çalıştığı süreleri borçlanabiliyor. Ancak Türkiyede sigorta başlangıcınız yok ise Artık bağkur şartlarında borçlanma yapılabiliyor. Bu durumda İlk defa 01.05.2008 tarihi ve sonrasında işe girmiş, yani sigortalı olmuş veya olacak kadınlardan 4/B bendi kapsamında sigortalı sayılanlar için prim gün sayısı şartı 9000 gün, emeklilik yaşı da 58’dir.

  • Fatma Kocataş
    06.09.2017

    Merhaba
    Ben 01.01.1956 doğumluyum, çalışmaya 01.10.1986 yılında Kıbrıs’ta sigorta olarak çalışmaya başladım. Kıbrıs’ta toplam 2078 günlük hizmetim bulunmakta. Şu anda Türkiye’de yaşamaktayım. 06.05.2016 tarihinde SSK olarak 19 gün bir çalışmışlığım var. çocuklarım var doğum borçlanması yapabilirmiyim? Acaba nasıl emekli olabilirim? yardımlarınız için çok teşekkür ederim

    Cevapla
  • Ogeday
    05.09.2017

    İlk sigorta girişim Türkiye ve 1994. Halen Türkiye’de çalışıyorum.

    Cevapla
  • Ogeday Olcayto
    05.09.2017

    Merhaba,

    2004-2006 yılları arasında İngiltere’de legal sigortalı olarak çalıştım. Tam zamanlı çalışma iznim vardı. SGK primlerimi de ödedim.

    Acaba orada ki çalışma süremi burada saydırabilir miyim? Bunun için bir ücret ödemem gerekir mi?

    Teşekkür ederim,

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      05.09.2017

      Ogeday Bey merhaba,

      Oradaki sigorta günlerini ancak yurt dışı borçlanması ile Türkiye de saydırabilirsiniz.

  • Aysun
    04.09.2017

    merhaba, ben 01.10.1991 den 31.08.2003 tarihine kadar turkiyede calisitigim icin 1262 gunluk odenmis sigortam var , 2003 tarihinde evlenerek italyada 2013 yilina kadar ev hanimi oldum, 2013 yilinda itibaren kendi sirketimi actim ve burdada italyanin inps diye sigortasini odedim, emekli olabilme sansim varmi? nereye basvurabilirim ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.09.2017

      Merhaba

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1990 ile 23.05.1991 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 47 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5450’dir.

      borçlanma yaparak emekli olabilirsiniz. Ancak Türkiye de emekli olduktan sonra İtalyada çalışmamanız gereklidir.

  • EROL
    01.09.2017

    merhaba,
    16.10.1985 -90 yılları arasında almanyada çalıştım, 04.04.1993 senesinde Türkiyeye dönüş yaptım.ve o tarihten itibaren halen aktif olarak sigortalı çalışıyorum.18.10.1968 doğumluyum.Almanya ilk işe giriş tarihini siğorta başlanğıcı saydırmak istiyorum,bunun için 1.gün borçlansam olurmu,yani 16.10.1985 siğorta başlanğıcı olursa 18.10.2017 de emekliligi hak ediyorum diye düşünüyorum .7600 iş günü pirimim var.
    Teşekür ederim.
    Selamlar

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      02.09.2017

      Erol Bey merhaba,

      Bahsettiğiniz bu konu sürekli dava konusu olmuş, mahkemeler uluslararası sözleşmeleri bulunan yabancı ülkelerdeki ilk sigorta girişinin Türkiye’de de ilk giriş sayılmasına kararlar vermiştir. Ancak SGK halen bu kararlara direnerek ” Eğer borçlanma yapılan tarihte Türkiye’de hiç sigortalı olunmamış ise bu sefer sigortalılık başlangıç tarihi, yurtdışı hizmet borçlanmasının ödendiği tarihten borçlanılan gün sayısı kadar geriye gidilerek bulunur.” uygulamasında ısrar etmektedir. Dolayısıyla sigorta başlangıcınız borçlanacağınız gün kadar geriye gitmektedir. Örneğin 1 yıl borçlanırsanız ilk sigortalılık tarihiniz 04/04/1992 olacaktır.

  • Sezgin
    31.08.2017

    Sezgin

    Iyi günler
    ben 15.01.1969 dogdum. Almanya ya 1982 de geldim ve 01.09.1986 da sigortali oldum.
    30.04.2003 tarihi itibari ile izinli olarak alman vatandsligina gectim.
    Türkiyede calismisiligim yok ama bu sene 2 hafta calisip sigorta girisi yapmak istiyorum.
    Sorum türk vatandasliginda kaldigim süre yeterlimi, egerli yeterli ise kac gün üzerinden borclanmam lazim, mesela 3600 gün borclanirsam kac yasinda emekli olurum, ayrica 3600 gün veya misal 5500 gün borclanmada ki fark ne

    Cevapla
  • Abdulkadir TAYFUR
    25.08.2017

    merhaba babamın ilk sigorta girişi
    01.06.1978
    doğum tarihi 15/08/1958

    TOPLAN GÜNÜ:
    2490

    Libyada da 4 sene çalıştı bununla birlikte 3000 günü geçiyor.

    emeklilik için ne yapmamız lazım…
    veya emekli olabilir mi

    Cevapla
  • Nuray mert
    24.08.2017

    1961 doğumluyum, 1981-1994 arası Almanya’da ev hanımı olarak yaşadım ve kesin dönüş yaptım. Türkiye’de hiç sigortam yok. Sgk girişimi ev hanımı olarak 1981 olarak gösterip mümkün olan en az borçlanmayı yapmak istersem yurtdışı borçlanma olarak kaç gün prim borcu ödemem gerekir?

    Cevapla
  • Nevin kurt
    17.08.2017

    Mrhb,1996 ekim de sigortam baslariz, 1999 da ABD ye gittim ,calistim,2008 de dondum, sigorusmek odendi,1970 dogumluyum ( bayan),borclanabilirmiyim ve bu bana ne kazandiris? Emeklilik suremi kisaltir mi?
    Tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      18.08.2017

      Nevin Hanım merhaba,

      Sigorta başlangıc tarihine göre emekli olmak için aşağıdaki şartları sağlamanız gerekir.

      24 Mayıs 1995 – 23 Mayıs 1996 yılları arasında sigortası yatmaya başlayan kadın vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 52, sigortalılık süresi 20 yıl, prim ödeme süresi ise 5825 gündür.

      emeklilik yaşına geldiğinizde eğer yukarıdaki şartlarda bulunan 5825 günü sağlayamazsanız yurtdışında bulunduğunuz sürelerden borçlanıp prim gün sayısını sağlayabilirsiniz.

    • Nevin kurt
      18.08.2017

      Cok tesekkurler ederim

    • Nevin kurt
      18.08.2017

      Cok tesekkurler ederim
      Borclanma yaparsam sIgorta prim ödeme baslangicini geriye cekme şansim var mi zacaba? Bazi yorumlarda oyle okudum, cevaplarsaniz cok sevinirim, tesekkurler

    • Danışma Birimi
      19.08.2017

      Nevin Hanım,

      Sigorta başlangıcını geriye çekmesi için, yurt dışına ilk gittiğiniz tarihin sigorta başlangıcından önce olması gerekiyor. Siz öncesinde sigortalı olduğunuzdan borçlanma geriye çekmez.

  • Serdar Dereli
    10.08.2017

    Merhabalar,
    1996 nin 9.Ayinda Almanya ya geldim 1998 in 8.ayindan itibaren 12 sene sigortali calistim su an calismiyorum.
    Dogum Tarihim.16.07.1976

    Yurt disi Borclanma yaparak emekli olabilirmiyim.Ne kadar ödemem lazim vede kac yasinda emekli olabilirim.Sayet mümkünse tabi.

    Tesekkür ederim .

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      11.08.2017

      Serdar Bey,

      Yurt dışında çalıştığınız süreleri Türkiye’de borçlanabilirsiniz. Tamamını borçlandığınız takdirde sigorta bşlangıcınız 1996/9. aya çekilecek ve buna göre emeklilik şartınız aşağıdaki gibi oluşacaktır.

      24 Kasım 1995 – 23 Mayıs 1997 yılları arasında sigorta başlangıcı olan erkek vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 56, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5825 gündür.

      Borçlanma yapmazsanız;

      24 Mayıs 1997 – 23 Kasım 1998 yılları arasında sigorta başlangıcı olan erkek vatandaşların tamamlaması gereken yaş sınırı 57, sigortalılık süresi 25 yıl, prim ödeme süresi 5900 gündür.

      Sonuç olarak borçlanma emeklilik yaşınızı 1 yıl geriye çeker. Karar sizin.

    • Serdar Dereli
      11.08.2017

      Cok Tesekkürler cevap icin.
      Peki benim borclanma islemlerini yapip parayi yatirdigimda 56 yasina kadar emekliligi beklemem mi lazim yani ben 56 yasina gelince mi emekli olacam.Orasini anlamadim.

      Bir diger benimle ayni yastaki arkadaslarim ayni sekilde para yatirip 48- 49 yasinda emekli oldular.Ben niye 56 yasi bekliyecem.
      Tesekürler.

    • Danışma Birimi
      11.08.2017

      Serdar Bey,

      Arkadaşlarınızın yurt dışına çıkış tarihleri daha erken olabilir. Yaş şartı sigorta başlangıcına bağlı olarak değişkenlik gösterir.

      Borçlanma yapıp yaş şartını beklemeniz gerekiyor.

  • hüseyin
    01.08.2017

    merhaba ben 1- 1995 Hayıl
    2-2002- 2003 Riyad
    3- 2000 Cidde de farklı zamanlarda çalıştım ve şimdi türkyede ssk lı olarak çalışıyorum.Yurtdısında calıstıgım gunlerı gosterır belgeyı nasıl ve nereden alabılırım ya da nasıl bır yol ızlemem gerekıyor? burada turkıye de calsıtıgım gun ıle bırlestırınce emeklı olabılıyorum.yardımcı olur musunuz?

    Cevapla
  • Selin
    31.07.2017

    Merhaba, ben 2008-2014 yıllar arasında TR’da çalıştım, ardından Hollanda ve şu anda İngiltere’de çalışmaktayım ve yurtdışında çalışmaya devam edeceğim gibi görünüyor. Emekli olabilmek için neler yapmam gerekiyor (TR’da yaklaşık 3000 gün doldurdum).
    Teşekkürler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      01.08.2017

      Merhaba,

      Türkiye de ki başlangıç tarihiniz emeklilik yaş ve gün şartınız için önemli Tam sigorta başlangıcını belirtirseniz nekadar prim borçlanarak ne zaman emekli olabileceğinizi söyleyebiliriz.

  • Cevat
    31.07.2017

    Yurt dışı borçlanması için çalıştığım ülkenin pasaportu ile başvurmam yeterli mi yoksa çalıştığım şirketten herhangi bir belge gerekli mi?

    Cevapla
  • Tamer
    25.07.2017

    Merhaba esim 1988 yilindan 2007 yilina full sigortali ingilterede calistim
    2007 sonunda Turkiye ye gelip 2011 den beri full sogortali
    Calisiyorum 13-02-1968 tarihinde dogdum Simdi ne gibi islemler yapib emekli olabilirim lutfen aciklarsaniz cok sevinirim selamlar saygilar

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.07.2017

      Merhaba,

      1988 den itibaren tüm yurt dışı borçlanmasını yaptığınızı varsayalım emeklilik şartlarınız;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.11.1986 ile 23.05.1988 tarihleri arasında olan erkeklerin SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 25, tamamlamaları gereken yaş 50 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dür.

      Bu durumda prim gün sayısını doldurmuş olup, 50 yaşında emekli olabilirsiniz.

      Ne kadar süre borçlanırsanız giriş yılınız o kadar geriye çekilir ona göre de emeklilik yaşınız değişiklik gösterir.

  • Nermiye balta 24.7.2017
    25.07.2017

    Merhaba,1971 doğumluyum,1991 Bulgaristan’dan Türkiye’ye göç ettim 11.7.1991 SSK başlangıcım var 1996 yılından beri Amerika’da yaşıyorum,yedi yıldan beri çalışmıyorum.2007den 2011yılana kadar Türkiye’ye de isteye balı prim ödedim.Emekli olabilir miyim urtdışı borçlanma hakkım varmı ? Teşekkür ederim….

    Cevapla
  • Çağrı
    07.07.2017

    Dedem Hollanda’dan emekli 9 sene önce vefat etti bana Hollanda SSK sicil numarası lazım nasıl alabilirim

    Cevapla
  • Eren
    05.07.2017

    Esim ve ben hollandada yasiyoruz, esim 2001 den buyana kadar yani 2017 e kadar hollanda calismakta bulunmakta. Borclanma yoluyla emekli olmasi icin nekadar prim yatirmamiz gerikiyor ve kac yasinda emekli olabilir? Esim 1980 dogumlu. Tesekkurler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.07.2017

      Merhaba,

      08.09.1999 tarihinden sonra işe giren kadınların SSK emeklilik şartlarını yerine getirmeleri için 58 yaşı tamamlayıp 59 yaşından gün almaları ve 7000 günü doldurmaları gerekmektedir.

  • Hüseyin
    05.07.2017

    Yurt dışında çalıştım belgemi konsolukstan nasıl onaylatabilirim

    Cevapla
  • mehmet ali bayındır
    29.06.2017

    MErhaba babamın suudi arabistanda çalıştıgı 1 yılı sgk ya aktarmak için nasıl bi işlem yapmalıyız bilgilendirirseniz size zahmet

    Cevapla
  • Ali
    23.06.2017

    Babam yurtdisinda kacak olarak 3 yil calisti o sureyi sigortasina aktarabiliyormuyuz

    Cevapla
  • Teoman Kavadarlı
    30.05.2017

    Merhabalar,

    Doğum tarihi: 27.01.1975
    İşe sigortalı olarak başlama tarihi Eylül 2001
    2009a kadar sigortalı olarak çalıştm.
    2009da devlet okulunda sözleşmeli başladım.
    2011dekadroya geçtim.
    sonra hizmet birleştirmesi yaptım.

    Yukarıdaki bilgilerime göre bir kaç sorum olacak;

    -Zorunlu hizmet süresini doldurmadan istifa durumunda isteğe bağlı ödeme hangi kuruma yapılır? Yapılır mı?
    -Zorunlu hizmet süresini doldurmadan istifa ettiğimde yurt dışında çalışma ve ev hanımlığı sürelerini saydırabilir miyim..Hangi kurum? Bağ kur mu?,Emekli sandığı mı? Kaç gün? Yaş?
    -yurt dışı sürelerini Emekli sandığına saydırmak için 10 sene fiili çalışma şartı mı var mı?

    cevaplarınız için şimdiden çok teşekkür ederim..

    Cevapla
  • Emre Gönen
    24.05.2017

    Merhaba,

    Bir süredir Dubai’de çalışıyorum ve ortadoğudaki farklı ülkelere proje bazlı gidiyorum.
    Ancak 2 hafta yurt dışında çalışmak 1 hafta TR’de kalacak şekilde bir anlaşma yaptım. Yani ayda 3 hafta yurt dışında kalıyorum ve bir oturma iznim yok orada.
    4-A hizmet dökümüme göre ise 3 aydır işsizim.
    Bu durumda çalışmalarımı saydırabilir miyim?
    Ayrıca saymadıkları takdirde borçlanmamı tek seferde benden talep mi edecek SGK bu prosedür nasıl ilerliyor?

    İyi Çalışmalar Teşekkürler.

    Cevapla
  • Murat Çelikbilek
    06.05.2017

    Almanyada doğdum ve büyüdüm,dolayısıyla orada çalıştım.İlk işe girişim 1991 yılındaydı,bu ilk işimde sadece 1 hafta çalıştım (Tabiiki Sigortalı)başka işlerdede çalışmışlığım oldu,toplam 30-36 aylık bi çalışma sürem oldu toplamda.Türkiyedeki sigorta girişim 26.02.1997
    yılında gerçekleşti ve şu an 4800 prim günüm var.Türkiyedeki sigorta girişine göre emeklilik 56 yaş .Benim bilmek istediğim şu :
    1.Almanyadaki sigortamı buradaki sigortamla birleştirebilirmiyim?
    2.Eğer birleştirebiliyorsam sadece 1 gününü borçlanmam yeterlimi?
    3.Bunları yaptıktan sonra daha erken yaşta emekli olabilirmiyim?
    Cevabınız için şimdiden Teşekkür ederim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.05.2017

      Merhaba,

      1- Almanyadaki sigortanızı birleştiremezsiniz.
      2- İşe girişinizi 1991 yılına çekmek için 1991-1997 yılları arasını borçlanmanız gerekiyor. Yani ne kadar borçlanma yaparsanız o kadar geri çekilir.
      3- 1991 yılına kadar borçlanma yaparsanız 52 yaşında emekli olursunuz.
      1 yıl geriye çekmek isterseniz (55 yaşına) en az 15 ay borçlanmanız gerekir.

  • Sati Türkoglu
    14.04.2017

    Merhaba.
    Ben 1977 evlenip Danimarka’ya gittim ve Türkiye’de hiç çalışmışlığım yok, DK vatandaşıyım ve çalışıyorum. Sorum, ben Türkiye’de nasıl emekli olabilirim?
    Saygılarımla

    Cevapla
  • Sinan Nalbantoglu
    12.04.2017

    Merhabalar. Kazakistanda çalışan biri emekli olurken konsolosluktan gerekli belgeleri aldıktan ve SGK ya ibraz ettikten sonra. Aldığım bir duyuma göre iki ülke andlaşması gereği herhangi bir ödeme yapması gerekmiyormuş. bu konu doğru mu? Ödeme yapmak gerekiyorsa da bu rakam 2017 yılı için günlük kaç TL dir.
    Teşekkürler.

    Cevapla
  • MUJDAT
    06.04.2017

    SUAN KAC PARA TUTAR GERI KALAN 4500 GUNUM

    Cevapla
  • MUJDAT
    06.04.2017

    3000 gun turkiyede odenmis primlerim var ssk baslangicim 1995 .7500,ze tabiyim tamamini odeyip emekli nezaman olurum yurt disinda calisiyorum

    Cevapla
  • sengul atamer
    03.04.2017

    MERHABA. BEN 1957 DOGUMLU BIR BAYANIM. ALMANYADA 1977- 84 YILLARI ARASINDA . CALISTIM YURDA DONDUM. EV HANIMIYIM PIRIMLERIMI ALMISTIM.. SIMDI EMEKLI OLABILIRMIYIM.. OLABILIRSEM NE NAPMALIYIM..TESEKKURLER..

    Cevapla
  • bekir
    26.03.2017

    Turk vatandasi olarak, yurt disi emeklilik icin, SGK borclandim ve odedim.

    Turk vatandasligindan ciksam, sadece Danimarka vatandasi olarak,mavi kart ile maas basvurusunda bulunup, emekli maasimi baglatabilir miyim ?

    Mavi kart ile maas emekli maasiimi baglatabilir miyim ?

    Cevapla
  • Muhsin Saltürk
    12.03.2017

    slm,
    ben Hanimim icin Yurtdisi borclanma yaptim ve gereken Parayi ödedim,simdi merak ettigim aylik baglanmasi nasil olacak,aylik baglanmasi icin tekrar müracat gereklimi,eger gerekli ise hangi formlari doldurup yollamam gerekir(sgk sitesindeki formlar)bu konuda bilgi verirseniz sevinirim

    Cevapla
  • Tarık KÜÇÜK
    03.03.2017

    Merhaba annem 1949 doğumlu, 1973-1976 yılları arasında Almanya’da çalışmış ve 790 gün sigortası görünmekte 1976 yılında türkiye’ye kesin dönüş yapmışlar Türkiye’de 290 gün sigortası görünmekte bunları birleştirip emekli olma ihtimali var mı..Annemin emekli olabilmesi için hangi yolu izlemem gerekiyor…..

    Cevapla
    • Tarık KÜÇÜK
      03.03.2017

      Kesin dönüş yaparken birikmiş primlerin ücretini de almışlar….teşekkürler

  • mmerve
    03.03.2017

    Babam 18.07.1959 doğumlu. 1978’den beri Almanya’da çalışıyor. 20 aylık bir askerlik dönemi var. Hala Almanya’da çalışmaya devam etmekte. Türkiye’de 15 günlük çalışmışlığı(sigortası) bulunmakta. Borçlanma yöntemiyle emekli olabilir mi? Ne kadar ödemesi gerekiyor?

    Cevapla
  • ebrui
    22.02.2017

    Turkiyede 3632 gun sigortam var. 2010 senesinden beri de yurt disinda calisiyorum. Emekli olabilmek icin toplan 5525 gun gerekiyormus. 1 cocugum var. Bu durumda yurt disi borclanma icin 1173 gun mu odemem gerekiyor? Bunu forma 2010- 2013 yillari ararindaki sureyi basvurmak istiyorum seklinde yazarsam daha yuksek maas baglanabilir mi? Bir de borclanmayi asgari yerine “azami” yi secerek yaparsam daha yuksek maas alabilir miyim? Azamiyi secersem ne kadar yatirmam lazim 1173 gun icin? Cok cok tesekkurler. Halen yurt disindayim blogunuz cok yardimci oldu konuyu anlamam icin. Sevgiler.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      23.02.2017

      Maaş miktarınız hakkında bilgi verememekteyiz.Ancak yurt dışı borçlanması ile kalan günlerinizi tamamlayip emekli olabilirsiniz. Kuruma başvuruda bulunabilir veya 90 216 170 11 22 hattını arayabilirsiniz

  • füsun
    22.02.2017

    merhabalar,

    Eşim Türk ve Amerikan vatandaşıydı , 2014 te vefat ettiğinde henüz 5 aylık hamileydim. Amerika’ da 6 yıl sigortası var bundan çocuğum veya benim için maaş sağlanır mı? Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      23.02.2017

      Evet. 2008 den sonra vefat ettiği için eşinizin borçlanmalar ile birlikte 1800 gün prim olur ise emeklilik hakkı doğar.Bunun için lütfen kuruma başvurunuz

    • füsun
      24.02.2017

      merhabalar,
      bilgi için çok teşekkür ederim yalnız benim bir kaç sorum daha olacak.

      * Eşimin amerikadaki detaylı sigorta dökümü SGK kurumunun kayıtlarında var mı yoksa benden mi istenecek?

      * Eşimin vefatından sonra burada çiftçi sigortası başlangıcı vardı borcunu ödeyip maaşa bağlandım 500tl nin altında bir maaş gelirim var ordan, o iptal olur mu?

      * SGK merkezine mi başvuru yapmalıyım yoksa ikamet ettiğimiz şubesine mi?

    • füsun
      24.02.2017

      eşimin türkiyede ssk primi hiç yok yalnız.

  • Hüseyin
    20.02.2017

    Iyi Günler

    Ben 1974 dogumluyum ve 1991 den itibaren hala Almanýada calismaktayim 2015 yilinda bir haftalik SSK kaydim bulunmaktadir kac yasinda Emekli olurum

    Saygilarla

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      20.02.2017

      Almanya’daki sigorta giriş bilginizi bilmediğimizden dolayı lutfen 90 216 170 11 22 hattını arayınız

  • Ersen
    19.02.2017

    Ben türkiyede hiç çalışmadım hiç sigorta girişimde yok 11 yıldır yurtdışında çalışıyorum bu 11 yılımın günlerini toplu ödeyebilirmiyim yoksa bu 11 yıl boşamı gitti türkiyede girişim olmadığı için bilgilendirirseniz sevinirim

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      19.02.2017

      Türkiye’de girişiniz bulunmazsa dahi yurtdışındaki hizmetlerinizi SGK ya müracaat ederek borçlanabilirsiniz

  • Derya tarim
    17.02.2017

    Merhaba 07.07.1987 doğumluyum ve 13 yildir almanyada yasiyorum 2010ve2014 arisi sigortali calistim şuan 450€luk calisiyorum turkiyeden sigorda girisi yapmak istiyorum bunun icin neler lazim nereye basvurmam lazim ve kac gunluk giris yapmam lazim bilgi verirseniz memnun olurum.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      17.02.2017

      Öncelikle 2010 yılında çalışmanıza istinaden çalışılan süre borçlanılır ve Türkiye’deki girişiniz olarak değerlendirilir.Akabinde ev hanımlılığı olarak geçirdiğiniz süre kadar borçlanma yaparsınız ve bu borçlanmayı ödeyeceğiniz tarihten geriye dönük gün sayısı çekilir.Türkiye ye geldiğinizde SGK ya müracaat edersiniz.

  • Durak
    02.01.2017

    1989.07.05 .tarihinde sgk is baslangicim var günsayisi 1.gün var 30.08.1990 askeregitdim 29.02.1992.degeldim 04.03.1995 de almanyayagitdim 17.07.1995 de is basi yapdim halen calisiyorum. askerlimi borclndin ödedim .ben nekadar daha borclanip kac yassinda emekli olurum .kaclira ödemem gerekir kac gün ödeme yapacam .02.03.1970 dogumluyum tesekkürler.m

    Cevapla
  • MERYEM TAMER
    27.12.2016

    Türkiyede sigorta girişim olmadan önce 17 yaşında Almanyada stajer olarak ve uzun vadeli sigortalı olarak 1987 yılında çalıştım ve evlenerek Türkiyeye kesin dönüş yaptım. Şuan Türkiyede 2008 yılından beri sigortalı olarak çalışmaktayım. Sigorta borçlanması değil de sigortalı ilk işe giriş tarihi olarak kabul edilir mi. yargı yoluna mı başvurmak gerekir. doğum borçlanması yapabilirmiyim.

    Cevapla
  • Ugur Kabak
    03.12.2016

    Merhaba
    1982 Tr dogumluyum
    2003 yilinda evllik yaparak yurtdisi Avusturya da ikamet etmeye basladim
    2003 2016 yillari arasinda yaklasik 11 yillik calismisligim var diger 2 yilin bir kisminda Avusturya Sgk dan rahatsizligimdan dolayi maas aldim son 6 ay civarinda issizlik maasi aliyorum.
    Tr ye dönüs yapmak istiyorum duydugum kadariyla pasaportumu öldürmeden Tr ye giris yaptigim günden 2 yil sonra eger Tr de sigortali bir iste calismazsam ödedigim sigorta paralarimi hak talep edebiliyormuyum ve bu parayi bana ödüyorlarmi?
    Ayrica böyle bir hakkim varsa eger 180 ay yurtdisinda calismis olmam zorunlulugum var mi?

    Tesekkürler.

    Cevapla
  • ahmet şahin
    29.11.2016

    1237 gün Türkiye de çalışmışlığım var 9000 gün Almanyada Çalışmışlığım var Türkiye den emekli olabilmek için 5000 gün pirim istediler Pirilmler mi Türkiyeye aktarırsam 5000 günün üstünde toplam pirimim yani 1237+ 9000 : 1037 gün pirimim mi oluyor aklım karıştı iyice böyle olursa bu maaşımı ne kadar artırabilir yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

    Cevapla
  • Ali korkmaz
    26.11.2016

    İspanyada yurt dışında 24.07.2002-10.03.2010 tarihleri arasında 5 yıl 20 gün yani 1846 gün sigortalılık sürem var.Ayrıca 2010-2014 yılları arasında da gönüllü ama sigortam olmadan çalışmam var. Bu süreler ilgili Konsolosluk tan belgelendirilmiştir. Soru 1.2002 ile 2010 yılları işsiz geçen sürenin arasında veya sonunda bir yıl eklenir hükmü geçerli mi? Soru 2. 2010- 2014 sonuna kadar sigortam olmadan gönüllü çalıştığım süreyi borçlanabilirmiyim?

    Cevapla
  • Mustafa kaya
    23.11.2016

    Merhabalar ben 97 99 yıllarında kıbrısta sigortasız calıstım. Türkiyede 2002 yılında sigortam başladı bu kıbrıs ta çalıştığım yılları borclanabilirmiyim saygılar

    Cevapla
  • Ali Korkmaz
    18.11.2016

    iyi günler ben 2002 2015 yılları arasında İspanyada bulundum. Bu süre içerisinde 2002-2010 yılları arasında toplam 1845 gün sigortalı çalıştım. 2010 dan 2014 sonuna kadar da orada bir dernekte zorunlu gönüllü sigortasız çalıştım. Bu çalışmalara ait belgelerim mevcuttur. Benim sorum şu: Yurt dışında legal olan bu dernekte sigortasız çalıştığım bu günleri borçlanabilrmiyim. Cevabınızı heyacanla bekliyorum.Şimdiden teşekkürler.

    Cevapla
  • Nurşen taflan
    13.11.2016

    Hayirli gūnler,ben yurt dişinda yaşiyorum.1999 dan beri çalişiyorum.Yurt dişindan borçlanarak emekli olabilirmiyim.1978 doğumluyum,hollandaya girişim 1998 ve iki çocuk sahibiyim.Doğum borclanmasindan faydalana bilirmiyim.ödemem gereken tutar ne olur ve kaç yaşinda emekli olabilirim?

    Cevapla
  • şakir
    13.11.2016

    merhaba ben 82 doğumluyum
    2004 te 6 ay kadar sigortam var
    2010 da Almanya ya evlenerek geldim
    burda 5 yıllık bir çalışmam var
    kesin dönüş yapmak istiyorum
    burada çalıştığım 5 yılı SSK ya nasıl aktarıcam
    ne gibi bir işlem yapmam gerekiyor
    alman sigorta kurumu paramı benim hesabıma mı yatıracak
    şimdiden teşekkür

    Cevapla
    • Ethem
      27.07.2019

      Merhaba ben 1973 dogumluyum 1996 sigortali olarak türkiyede çalıştım 1999 da almanyaya geldim 01.08 den sonra benim emeklilik borçlanmam nasil olur

  • Huseyin Karagül
    03.11.2016

    Merhaba,

    Bir konuda bir bilgiye ihtiyacım var. Bu konuda bana yardımcı olabileceğinizi düşünerek size email atmak istedim.

    Ben geçmişte profesyonel iş yaşamında yer alıp SSK’dan hep sigortalı oldum.

    03 Şubat 2016 tarihinde kendi isteğimle isitifa edip görevimden ayrıldım ancak sonraki dönemde İsteğe Bağlı Primimi yatırarak sigortalılığımı devam ettirdim.

    Şimdi ise yurtdışından bir firmadan teklif aldım.

    Bundan sonraki süreçte yurtdışına gitmeden isteğe bağlıdan çıkmalıyım değil mi?

    Bir de ilgili ülkede beni kendi sistemlerine göre ssklarına dahil edeceklerinden ben ileride yurda döndüğümde oradaki hizmetlerimin karşılığını da SGK kanalıyla talep edip Türkiye’de konsolide edebilir miyim?

    Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

    Hüseyin KARAGÜL

    Cevapla
  • Nurgül cam
    30.10.2016

    Merhaba ben 02.05.1988 den 01.03.1993 tarigine kadar türkiyede calistim 1993 austos ayindan beri austuryada ikamet ediyorum, 2006 yilinda austurya vatandasligina gectim.dogum tarihi 09.04.1972 bayanim.Hemen emekli olabilmek icin ne kadar borclanma ödemem gerekir,ayrica ben su an calismaya devam ediyorum 1990 yilindan beri.Saygilarimla

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir