ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

2024 Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu?

2024 Aile Hekimi Maaşları Ne Kadar Oldu?
12.02.2024

Aile hekimi, kişilerin sağlık durumlarını inceleyen, tedavi eden ve hastalıkların gelişmesini önlemek için düzenli sağlık taramaları yapan doktorlardır.

Aile hekimleri, sağlık sisteminin ilk basamağında görev alan hekimlerdir. Aile hekimi olmak, insanlara yardım etmek ve de mesleğini severek yapmak isteyenler için seçenek olabilir.

Aile hekimi nasıl olunur, maaşları ne kadar? Yazımında; aile hekimi nedir, ne iş yapar, kimler olabilir, nasıl olunur ve maaşları ne kadar gibi sorularınızın cevaplarını vermeye çalıştık.

AİLE HEKİMİ NEDİR?

Aile hekimi; kişilerin sağlık durumlarını inceleyen, tedavi eden, tedavi için gerekli ilaçları yazan ve hastalıkların gelişmesini önlemek için düzenli sağlık taramalarını yapan doktorlardır. Aile hekimi, başka bir uzmanlık dalını gerektiren ciddi rahatsızlıkları, konunun uzmanına veya uygun bir kliniğe yönlendirir.

Ambulans Şoförü Maaşı : https://www.ssk.biz.tr/ambulans-soforu-nasil-olunur-maaslari-ne-kadardir/

Aile hekimi, kişinin yaşam boyu sağlık danışmanıdır. Kişinin aile ve sosyal çevresini de göz önünde bulundurarak bütüncül bir yaklaşımla sağlık hizmeti sunar.

AİLE HEKİMİNİN GÖREVLERİ NELERDİR?

Aile hekiminin görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Kişilerin sağlık durumlarını değerlendirmek, tanı koymak, tedavi planlamak ve uygulamak,
  • Kişilerin sağlık sorunlarını önlemek veya erken teşhis etmek için düzenli sağlık kontrolleri yapmak,
  • Kişilere sağlıklı yaşam alışkanlıkları, beslenme, egzersiz, aşı, koruyucu hekimlik gibi konularda bilgi ve tavsiye vermek,
  • Kişileri, gerekli durumlarda, ilgili uzman hekimlere veya sağlık kuruluşlarına sevk etmek,
  • Kişilerin sağlık kayıtlarını tutmak, raporlamak ve güncellemek,
  • Kişilerin sağlık hakkını korumak, sağlık okuryazarlığını artırmak, sağlık bilincini yükseltmek,
  • Kişilerin aile ve sosyal çevrelerini de dikkate alarak, bireysel ve toplumsal sağlık sorunlarına çözüm üretmek,
  • Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği standartlara ve yönetmeliklere uygun olarak çalışmak.

KİMLER AİLE HEKİMİ OLABİLİR?

Aile hekimi olmak için gerekenler şöyledir:

  1. Tıp fakültesinden mezun olmak,
  2. Tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girmek ve başarılı olmak,
  3. Aile hekimliği uzmanlık eğitimini tamamlamak ve sertifika almak,
  4. Sağlık Bakanlığı tarafından açılan aile hekimliği sınavına girmek ve başarılı olmak,
  5. Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aile sağlığı merkezlerinde göreve başlamak.

AİLE HEKİMİ OLMA ŞARTLARI NELERDİR?

Aile hekimi olma şartları aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

  1. Tıp fakültesinden mezun olmak

Aile hekimi olmak isteyenlerin, öncelikle tıp fakültesinden mezun olmaları gerekir. Tıp fakültesi eğitimi, 6 yıl sürer ve teorik ve pratik derslerden oluşur. Tıp fakültesi eğitimi sonunda, mezun olanlar, tabip unvanı alırlar.

  • Tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girmek ve başarılı olmak

Tabip unvanı alanlar, aile hekimi olmak için, tıpta uzmanlık sınavına (TUS) girmeleri gerekir. TUS, Sağlık Bilimleri Üniversitesi tarafından yılda iki kez düzenlenen bir sınavdır. TUS, temel tıp bilimleri ve klinik tıp bilimleri olmak üzere iki bölümden oluşur. TUS’ta başarılı olanlar, tercih ettikleri uzmanlık dalında eğitim alabilecekleri üniversite ve hastaneleri belirlerler.

  • Aile hekimliği uzmanlık eğitimini tamamlamak ve sertifika almak

TUS’ta başarılı olanlar, aile hekimliği uzmanlık eğitimine başlayabilirler. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi, 3 yıl sürer ve teorik ve pratik eğitimlerden oluşur. Aile hekimliği uzmanlık eğitimi sonunda, mezun olanlar, aile hekimliği uzmanı unvanı alırlar.

  • Sağlık Bakanlığı tarafından açılan aile hekimliği sınavına girmek ve başarılı olmak

Aile hekimliği uzmanı olanlar, aile hekimliği yapabilmek için, Sağlık Bakanlığı tarafından açılan aile hekimliği sınavına girmeleri gerekir. Bu sınav, yılda bir kez düzenlenir ve yazılı ve sözlü bölümlerden oluşur. Sınavda başarılı olanlar, aile hekimliği yapabilecekleri aile sağlığı merkezlerini tercih ederler.

  • Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aile sağlığı merkezlerinde göreve başlamak

Aile hekimliği sınavında başarılı olanlar, tercih ettikleri aile sağlığı merkezlerinde göreve başlarlar. Aile sağlığı merkezleri, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen ve aile hekimlerinin çalıştığı sağlık kuruluşlarıdır. Aile sağlığı merkezleri, nüfus yoğunluğuna göre belirlenen bölgelerde bulunur. Her aile hekimi, kendisine bağlı olan bölgedeki kişilere sağlık hizmeti sunar.

2024 AİLE HEKİMİ MAAŞLARI NE KADAR?

Aile hekimi maaşları 2024 yılı itibariyle 53.000 TL ile 73.400 TL arasında değişmektedir. En düşük aile hekimi maaşı 53 bin TL iken uzman aile hekimi maaşları 73 bin 400 TL’yi bulmaktadır. Aile hekimi maaşlarının yanı sıra ek ödemeler de olabilir. Bunun yanında vergi ve diğer kesintiler de bulunabilir.

Yorumlar

  1. Abdalkarim Aljamal dedi ki:

    31 ocak 2020 görev aile hekimi olarak hizmet aldım

  2. Abdalkarim Aljamal dedi ki:

    Ankara Nallıhan Çayırhan entegre Aile Sağlık Merkezinde E sınıf Filistinli Aile hekimi maaşı ne kadar olabilir 3çocukl eşi ev hanımı

  3. Muhammet dedi ki:

    Yeni Tıp Fakültesinden mezun olan bir aile hekimi ne kadar maaş alır ve aynı zamanda uzman aile hekiminin maaşı ne kadardır son olarak aile hekimi maaşı min max ne kadar net maaş alıyor? her sene aile hekimine zam geliyor mu ???

    1. Murteza dedi ki:

      Sen doktor olma bence