ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

SGK İş Yeri Tescil Kaydı Nasıl Yapılır ?

SGK İş Yeri Tescil Kaydı Nasıl Yapılır ?
SGK
11.07.2019

SGK’da iş yeri için tescil kaydı en geç sigortalı çalıştırılan tarihe kadar yapılması gereken, yasal olarak zorunlu bir işlemdir. Sosyal Güvenlik Kurumu, işverenlerin tüm işlerini ve işlemlerini kolaylaştırmak için tescil girişini zorunlu hale getirmiştir. SGK iş yeri tescil kaydı yaptırmak için bizzat SGK’ya başvuru yapılabilir ya da elektronik ortamdan başvuru yapılabilir. Başvuru için:

  • SGK iş yeri tescil kaydı için ilk olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet sitesi olan sgk.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır.
  • Giriş yaptıktan sonra ‘’SGK diğer Uygulamalar kısmına tıklanmalıdır.
  • Ardından İşyeri bildirgesi kısmına girilerek istenen bilgilerin girilmesi gerekmektedir.

Bu işlemleri yaparken istenen bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde girilmesi gerekmektedir. Bu işlemlerin tamamlanmasından sonra SGK tescil kaydı kolaylıkla tamamlanmaktadır. SGK tescil kaydı yaptırmak yasal bir zorunluluktur. Bu zorunluluğun yerine getirilmemesi halinde işverene idari para cezası kesilmektedir.

SGK İş Yeri Kaydı Nereden Yapılır?

SGK iş yeri kaydı SGK resmi internet sitesi üzerinden yapılmaktadır. Sosyal Güvenlik Merkezi’ne giriş yapıldıktan sonra:

  • İş yeri vergi numarası girilmelidir.
  • Sigortalı olan kişinin işe başlama tarihi girilmelidir.
  • İşin niteliği doğru ve eksiksiz şekilde doldurulmalıdır.
  • Çalışacak olan kişilerin sayısı seçilmelidir.
  • İş yeri faaliyet alanları seçilmelidir.
  • İş yeri adres bilgileri girilmelidir.
  • E-mail adresi ve iş yer merkez adreslerinin girilmesi gerekmektedir.

SGK İş Yeri Tescil İşlemleri için Gerekli Belgeler Nelerdir?

SGK iş yeri tescil belgeleri bu işlemleri direkt olarak Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru yapacak kişilerin temin etmesi gerekmektedir. Buna göre:

  • İşyeri tescil bilgilerinin bulunduğu işyeri tescil bildirgesi gerekmektedir. Eğer başvurular online olarak yapılırsa, işlemlerin sonunda onay çıktısının alınması gerekmektedir. Şayet başvurular online olarak yapılmıyorsa, işyeri bildirgesi için SGK belgesi doldurulmalıdır.
  • İşverene ait kimlik fotokopisi gerekmektedir.
  • İşverene ait imza beyannamesi temin edilmelidir.
  • Kanuni bir vekilin olduğu durumlarda vekaletname, kanuni vekile ait olan kimlik fotokopisi ve imza beyannamesi gerekmektedir.
  • İşyerinin vergiye tabi olması halinde vergi levhası fotokopisi gerekmektedir.
  • Tüzel kilik adına yapılacak olan tesciller de şirketin güncel ticaret sicil gazete fotokopisi ve şirket ortaklarına ait olan imza sürkülerinin örneği gerekmektedir.

SGK İş Yeri Bildirgesi Nasıl İptal Edilir?

SGK iş yeri bildirgesini iptal etme işlemleri işveren tarafından online olarak resmi SGK sitesinden yapılamamaktadır. SGK iş yeri bildirgesi iptali durumlarında gerekçeli bir dilekçe ile Sosyal Güvenlik Merkezi’ne bizzat başvuru yapılması gerekmektedir. Bunun yanı sıra iş yerinin adres değişiklikleri, unvan değişiklikleri ya da farklı bilgilerin değişmesi durumunda online olarak bilgilerin güncellenmesi söz konusu değildir. Bunun için de Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvuru dilekçesi gönderilmesi gerekmektedir.

SGK İş Yeri Açılış Bildirgesini Geç Vermenin Cezası Var mı?

SGK iş yeri açılış bildirgesinde gecikme durumunda yasal olarak ceza verilmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu iş yeri tescil girişi başvuruların en geç sigortalı çalıştırmaya başladığınız tarihten sonra yapılması durumlarında:

  • Eğer işveren defter tutmak ile yükümlü değilse, brüt asgari ücret tutarında para cezası uygulanmaktadır.
  • İşletme esasına tabi defter tutuluyorsa brüt asgari ücretin 2 katı tutarında idari para cezası uygulanır.
  • Bilanço esasına tabi defter tutuluyorsa, brüt asgari ücretin 3 katı tutarında idari para cezası uygulanmaktadır.

İdari para cezası almamak için başvuru yaptıktan sonraki bir hafta içerisinde gerekli belgeler ile beraber Sosyal Güvenli Kurumu’na başvuru yapılması gerekmektedir. Başvuruların bir hafta içerisinde yapılmaması halinde, para cezası kesilmektedir.

Online Olarak SGK İş Yeri Tescil Kaydı Nasıl Yapılır?

Online SGK iş yeri tescili Sosyal Güvenlik Kurumu’nun resmi internet adresine giriş yapmalıdır. İzlenecek olan adımlar ise:

  • İlk olarak işverenin https://uyg.sgk.gov.tr/stw/welcome.do adresine giriş yapması gerekmektedir. Ardından sayfaya giriş yapılmalıdır.
  • Sayfa üzerinden yetkili olan kişinin TC kimlik numarası, nüfusa kayıtlı bulunan il, doğum yılı gibi kimlik bilgilerini girmesi gerekmektedir.
  • Ardından gerçek kişi iş yeri bildirgesi, tüzel kamu iş yeri bildirgesi ya da tüzel özel iş yeri bildirgesi düzenle kısımlarından uygun olanı seçilmelidir.
  • Talep edilen bilgileri doğru ve eksiksiz olarak girmeniz durumunda, onay vermeniz online olarak işlemleri tamamlamanız için yeterlidir.

Sosyal Güvenlik Kurumu işveren işlemlerinin kolaylaştırılmasını sağlamak için bu işlemlerin online olarak yapılabilmesine olanak tanımıştır. İşverenlerin bürokratik olarak engellere maruz kalmamasını sağlamaktadır.

İş Yeri Bildirgesi Elektronik Ortamda

İş yeri bildirgesi online olarak 5510 sayılı olan kanuna göre yapılabilmektedir. Buna göre iş yeri bildirgesi şu şekilde yapılabilmektedir:

  • Bizzat başvurarak Sosyal Güvenlik Merkezi İl Müdürlüklerine yapılabilir.
  • Posta ya da kargo aracılığı ile bağlı olunan Sosyal Güvenlik Merkezi İl Müdürlüklerine yapılabilir.
  • Online olarak elektronik ortamdan başvuru yapılabilmektedir.

Online olarak başvuru yapacak olan kişilerin talep edilen bilgileri eksiksiz şekilde girmesi gerekmektedir. Doğru olmayan bilgilerde tescil kabul edilmeyecektir. Ekranda çıkan tüm bilgilerin eksiksiz şekilde doldurulması halinde; kaydet kısmına basarak tescil kaydının tamamlanması gerekmektedir. Kaydetme aşamasından sonra ise ‘’Tescil Bilgileriniz kaydedilmiştir.’’ Yazısı çıkacaktır. Bu yazının çıkmasından sonra en fazla bir hafta içerisinde iş yeri bildirgesinin gerekli belgeler ile beraber Sosyal Güvenlik Kurumu Merkezi’ne teslim edilmelidir. İş yeri tescil işlemleri ile ilgili belgelerin 7 gün içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. Aksi halde başvuru işlemleri iptal edilecektir. İş yeri tescil başvuruları ise en geç sigortalı çalıştırılmaya başlanacak tarihe kadar mutlaka yapılmalıdır. Aksi halde idari para cezası ödenecektir.

SGK İş Yeri Tescil Kaydı Süresi

SGK iş yeri tescil süreleri 5510 sayılı olan kanun kapsamında bizzat yapılabilir ya da posta aracılığı ile yapılmaktadır. Buna göre başvuruların ulaştığı tarihten itibaren işleme sokulmaktadır. SGK iş yeri tescil kaydı, iş yerinin nakli devir edilmesi durumlarında 10 gün içerisinde yapılmaktadır. Bunun yanı sıra iş yeri sahibi eğer vefat etmiş ise bu durumda mirasçılar tarafından 3 ay içerisinde bildirgenin yapılması gerekmektedir. SGK iş yeri tescil kaydı yapacak olan işverenlerin talep edilen belgeleri net olarak teslim etmeleri durumunda SGK kapsamında evrakların bir hafta içerisinde teslim edilmesi gerekmektedir. İş yeri tescil kaydının geç yapılması durumunda idari para cezası kesilmektedir.

SGK E-Bildirge Şifre Başvurusu Nasıl Yapılır?

SGK e-bildirge şifre için başvuru online olarak yapılabilmektedir. E-SGK tescil uygulamalarının son aşamasında ise e-sigorta TC kimlik numarası tanımlanması gerekmektedir. Bu tanımlamadan sonra ise SGK tarafından iş yeri tescil başvurusunun onaylanması ile e-sigorta kullanıcısına şifre tanımlanmaktadır. Bu şifrenin alınabilmesi için e-bildirge onayı verilmesi gerekmektedir. Buna göre şifre için gerekli olan belgeler ise:

  • SGK e-bildirge başvuru formu ve sözleşmesi doldurulmalıdır.
  • E-bildirge şifresi doldurulurken yetki verilecek olan kişi tarafından sözleşmenin birinci ve ikinci nüshalarının imzalanması gerekmektedir.

Ardından şifre evraklarının ek kısmına yetki verecek olan kişinin kimlik fotokopisi ve imza sürküsü de eklenmelidir.

İşe Girdikten Ne Kadar Sonra Sağlıktan Yararlanılabilir

SGK İşten Çıkış Kodları

15 Yıl ve 3600 Gün İle Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.