Emeklilik

Çocuk Emekliliğe Etkisi Ne Kadar?

Sosyal güvence herkesin hakkıdır. Özellikle kadınlar, çalışma hayatının vazgeçilmez bireyleri olarak iş yaşamında yerini alırken, aynı zamanda annelik görevlerini de yerine getirirler. Pek çok kadın, çalışma hayatının tüm zorluklarına karşın, topluma yararlı bir birey yetiştirmek için de canla başla çalışır.

Çalışma hayatında çocuktan uzak zorlu günler de geçirilse de çalışmayan bir anne, emeklilik hakkını ne yazık ki kazanamıyor. Ancak hem anne olup, hem de üretime katılmak, kadınlara emekli olurken de avantajlar sağlıyor.  ‘Çocuk emekliliğe etkisi ne kadar?’ sorusunun pek çok kadın için merak edilen cevabı vardır. Ülkemizde kadınlar ve erkekler için kanunlar ve yönetmeliklerle emeklilik yaşı belirlenmiştir.

Geçmiş yıllarda sigortalı olup, doğumlar nedeniyle çalışamamış kadınlar, yaşını doldurduğu halde prim gün sayısı eksik ise doğum borçlanması yaparak emeklilik yaşını öne çekebilmektedir. Hem çalışan hem de annelik görevlerini eksiksiz yerine getiren kadınlar, emeklilik günleri yaklaştığında bunu bir avantaja çevirerek emeklilik mutluluğuna daha erken de ulaşabilir. Kadınlarda emeklilik yaş hesaplama kimi durumlarda doğum borçlanması dâhil edilerek de yapılır.

Kadınların emekli olabilmesi için doğrudan bir yaş söylemek mümkün olmaz. Emekli olabilmek için sigorta başlangıç tarihi, hizmet süresi, yaş en önemli etkendir. Günümüzde doğum borçlanmalarının da dâhil edilerek 50 yaşında emekli olabilmek mümkün iken, giriş tarihi ve hizmet süresine bakılarak 61 yaşını beklemek durumunda olan kadınlar da vardır.

Çocuk Sayısı Emeklilik Yaşını Düşürüyor Mu?

Bu sorunun cevabı evet olarak verilebilir ancak bazı şartlarının bulunduğu bilinmelidir. Ülkemizde 2 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı tanınırken, kadınların çalışma hayatında daha aktif olmaları amacıyla 2014 yılında bir düzenleme yapıldı. Düzenlemeyle bazı kadınlara erken emeklilik yolu da açılmış oldu.

Cumhurbaşkanından erken emeklilik müjdesi ile gelen kanun, doğum öncesi staj girişi yapılmış dahi olsa, kadınlara 3 çocuğa kadar doğum borçlanması hakkı verilmesini sağlamıştır. Doğum öncesi yapılmış stajın da dâhil edildiği sigorta başlangıcı yapılmış ama sonrasında çocuklar nedeniyle çalışamamış olan kadınlar, her çocuk için 720 gün olmak üzere üç çocuk için doğum borçlanması hakkı tanınmıştır.

Yani kadının sigortalılığı başladıktan sonra 3 çocuk için borçlanarak toplamda 2 bin 160 gün erken emekli olması mümkün hale gelmiştir. Ancak bunun için emeklilik yaşını doldurmuş, sadece prim gün sayısının eksik olması gerekir. Bu uygulama annelere erken emeklilik şartları sağlayan bir düzenleme getirmiştir. Dolayısıyla; ‘Çocuk sayısı emeklilik yaşını düşürüyor mu?’sorusuna şu şekilde net cevapverelim: Sigortalılık yaşının başladığı tarih, doğum öncesi sigorta başlangıcının olup olmaması ve dünyaya getirilen çocuk sayısına göre değişiklik göstermektedir. Bu durumda, her anne, her çocuğu için prim gün sayısı borçlanamaz.

Emeklilik İçin 1 Çocuk Parası Ne Kadar?

Emeklilik yaşına gelip, eksik primlerini tamamlayarak doğum borçlanması yapan bir kadının ödeyeceği ücret Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından her yıl belirlenmektedir. Emeklilik hakkını edinebilmek ve doğum borçlanmasından yararlanmak için sigorta başlangıç tarihi burada da önemlidir.

Anneler, çocuklarına bakmak için çalışamamış ve sonrasında çalışma yaşamına dâhil olmuş ise 1 çocuk için 720 gün prim borçlanması yapabilir. Bu süre bir çocuk için en fazla bu süredir, ancak 720 günden aşağı sayılarda borçlanmak da mümkündür. ‘Emeklilik için 1 çocuk parası ne kadar?’ sorusunu cevaplamaya devam edelim. SGK görevlileri, prim satın alınacak gün sayısı üzerinden ödenecek miktarı belirler. Bu miktar, her yıl belirlenen günlük sigorta primi miktarının satın alınan prim gün sayısına çarpımıyla elde edilir. Bu miktarlar her yıl belirlenerek Resmi Gazete’de yayımlanmaktadır.

2022 yılı için asgari ücret üzerindeki işveren ve işçi SGK payı aylık olarak toplamda 1476, 8 TL’dir. Bu nedenle, hesaplama SGK görevlileri tarafından yapılarak, kadın emeklilik yaş hesabının yapıldığı dilekçenin kabulü sonrası başvuru sahibine resmi olarak bildirilmektedir.

3 Çocuklu Anne Kaç Yaşında Emekli Olacak?

Çalışma hayatının her alanında bulunan ve 3 çocuk sahibi olan kadınların, çocukları ile ilgilenirken çalışmadıkları süreler, emeklilik yaşına etki edebilir. Sigorta başlangıcı bulunan, çocukları dünyaya geldikten sonra çalışma hayatına ara veren kadınlar 3 çocuğa kadar doğum borçlanması imkânından yararlanabiliyorlar ve kadınlarda emeklilik yaş hesaplama buna göre yapılıyor.

Emeklilik yaşı gelmiş, ancak prim gün sayısı eksik olan üç çocuk annesi kadınlar her çocuk için 2 yıl, yani 720 gün doğum borçlanması yapabiliyor. Daha önce iki çocuğa kadar borçlanma yapılabilirken, Cumhurbaşkanından emeklilik müjdesi ile 2014 yılında yapılan yasa değişikliği ile 3 çocuk için toplamda 2 bin 160 gün borçlanabilme imkânı getirilmiştir.

Böylelikle, emeklilik yaşı geldiği halde 2 bin 160 prim gün sayısı borçlanarak, emekli olmak mümkün hale getirilmiştir. Yasa gereği, her çocuk 720 güne kadar borçlanma yapılabilmesi için çocukların sağ olması gereklidir. Vefat eden bebek için ise vefat tarihine kadar olan prim günü alınabilmektedir. Bu bölümde ‘3 çocuklu anne kaç yaşında emekli olacak?’ sorusuna kapsamlı cevap verdik.

3 Çocuklu Anne Nasıl Emekli Olabilir?

Dünyaya üç çocuk getirmiş annelere erken emeklilik haklarısayesinde, yaşlarını doldurmuşlarsa prim gününe çocuklarına baktıkları günleri ekleyerek emekli olma şansı tanınmıştır. Geçmiş tarihlerde sigorta başlangıcı olan ve çocukları için çalışma hayatına ara veren 3 çocuk annesi kadınlar 2 bin 260 gün doğum borçlanması ile prim günlerini tamamlayarak emeklilik hakkı kazanabilirler.

 Annelere erken emeklilik şartları sağlanabilmesi için şu anda emeklilik yaşını doldurmuş olmaları gerekmektedir. ‘3 çocuklu anne nasıl emekli olabilir?’ sorusunun cevabını şu şekilde sonuçlandıralım: Yukarıda bahsettiğimiz hususlar, annelerin eksik prim günlerini tamamlamaları için geçerli bir uygulamadır.

Kadınlar En Erken Ne Zaman Emekli Olur?

Ülkemizde, kadınların ve erkeklerin emeklilik yaşları, 1999 ile 2008 yıllarından önce ve sonra işe giriş tarihlerine göre değişiklikler göstermektedir. Eğer sigortalılık başlangıcı 08 Eylül 1999 ile 30 Nisan 2008 tarihleri arasında ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4 bin 500 prim günü ve 58 yaşını tamamlamış olmak gerekmektedir.

Burada şöyle bir ayrım yapılmıştır: Belli tarihler arasında 15 yıllık hizmet süresi ve 3 bin 600 prim gününü tamamlayanların emeklilik yaşı değişebilmektedir.

Bu konudaki kadınlarda emeklilik tablosu şu şekildedir: 15 yıl ve 3 bin 600 günü;

  • 23 Mayıs 2002 tarihi öncesinde tamamlayanlar (50 yaşında),
  • 24 Mayıs 2002-23 Mayıs 2005 tarihleri arasında tamamlayanlar( 52 yaşında),
  • 24 Mayıs 2005-23 Mayıs 2008 tarihleri arasında tamamlayanlar (54 yaşında),
  • 24 Mayıs 2008-23 Mayıs 2011 tarihleri arasında tamamlayanlar (56 yaşında),
  • 24 Mayıs 2011 tarihinden sonra tamamlayanlar (58 yaşında) emekli olabilmektedir.

Eğer bir kadının işe giriş tarihi, 2008’den sonra ise en erken 61 yaşında emekli olabilmekte ve 2035 yılı sonuna kadar 5 bin 400 prim gününü tamamlamış olması gerekmektedir. Bu bölümde de ‘Kadınlar en erken ne zaman emekli olur?’ sorusuna cevap verdik.

3600 Günüm Var Ne Zaman Emekli Olurum?

Bir kadın, 3 bin 600 gün prim ödeyerek emekli olabilmektedir. Bunun için işe başlangıç tarihi son derece önemlidir. Geçmiş yıllarda sigorta girişi bulunan kadınlar, 3 bin 600 prim günü üzerinden emekli olabilmektedir.

Ancak bunun için kadın emeklilik yaş şartlarını yerine getirebiliyor olmak son derece önemlidir. 3 bin 600 prim günü, yukarıda emeklilik tablosu ile gösterildiği gibi belirlenen tarihte tamamlayanlar belirtilen yaşlarda emekli olabilmektedir. ‘3600 günüm var ne zaman emekli olurum?’ sorusuna şöyle cevap verelim: 3 bin 600 prim günü ile emekli olmak isteyenler tablolarda yer alan şartları yerine getirmeleri durumunda SGK’ya dilekçe başvurmaları gerekmektedir.

4A Doğum Borçlanması Başvurusu Ne Demek?

4A; özetle, özel bir işyerinde sözleşmeli olarak çalışma hayatının sürdürülmesi anlamına gelir. Bu kapsamda çalışma hayatını sürdürüp, doğum öncesi bir sigorta kaydı bulunan, sonrasında da çalışma hayatına devam eden kadınlar, eğer emeklilik yaşını hak etmiş ama prim günü eksik ise doğum borçlanması yapabilmektedir.

Başvuru sahibi erken emeklilik şartlar dâhilinde ise emeklilik yolu açılabilmektedir. Prim günü eksik olup, emeklilik yaşına gelmiş kadınlar 4A doğum borçlanması için SGK Müdürlükleri’ne başvurarak, borçlanma talebinde bulunabilirler. ‘4A doğum borçlanması başvurusu ne demek?’ sorusunu açıklamaya devam edelim.

Durumu incelenen kadınların doğum borçlanması şartlarına uygun olması durumunda başvuru onaylanarak, ödenecek miktar sigortalıya bildirilmektedir. Ödemenin ardından, prim günleri emeklilik toplam primlerine eklenerek, emekliliği hak eden yaşta olmasına rağmen çalışmak zorunda olan kadınları bu külfetten kurtarmakta ve emeklilik hayatına ulaştırmaktadır.

1999 ‘dan Önce Sigortalı Olanlar Ne Zaman Emekli Olur

Emeklilik yaşının bugüne göre daha düşük hesaplandığı, daha az prim günüyle emekli olunabildiği 1999 öncesi sigorta başlangıcı olan kadınlar, belki de emeklilik hakkını elde etmiş olabilirler. Prim gün sayısını doldurmuş olmasına rağmen, yaşı kaç olursa olsun emeklilik hakkı elde edemeyenler bulunmaktadır.

Kadın emeklilik yaş şartı dikkat edilmesi gereken husustur. Bunun için işe girişleri üzerinden hesaplanan hizmet süresi 9 bin de olsa, bu kişiler emeklilik yaşını beklemek durumundadır.  Yaş haddi ise işe başlama yaşı ya da yapılan işe göre değişiklik gösteriyor. Buna göre, 8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olan biri, 15 yıl ve 3 bin 600 günü doldurduğunda, 50-60 yaş aralığında emekli olabiliyor.

Doğum Borçlanmasıyla Memur Emeklilik Yaşı Düşer Mi?

Doğum borçlanması, staj dâhil, doğum öncesi sigorta girişinin olması halinde sağlanabilen bir imkândır. Bu imkân annelere erken emekliliksağlar. ‘Doğum borçlanmasıyla memur emeklilik yaşı düşer mi?’ sorusunu cevaplamaya devam edelim. Eğer çalışan, doğum öncesi çalışmış ise bağlı bulunduğu sosyal güvenlik sistemi hangisi olursa olsun emeklilik yaşını doldurduğunda eksik günlerinin primlerini satın alabilir.

Bu durumda, ticaret erbabı ya da eski adıyla emekli sandığına bağlı memurluk veya sözleşmeli çalışan olunmasının bir önemi bulunmamaktadır. Bir çocuk için 720 gün doğum borçlanması yapılabilirken, iki veya üç çocuk için de 720’şer gün borçlanma yapılabilmekte, ancak her çocuk arasında 2 yıl çalışma şartı bulunmaktadır.

Anne Nasıl Emekli Olur?

Çocuklarını büyütürken, çalışma hayatının içinde kalan annelerin emeklilik yolları çeşitlidir. Emeklilikteki önemli kriter olan yaş haddi, kadınların avantajına olacak şekilde düzenlenmiştir. Kadınlarda emeklilik yaşı hesaplaması yapılırken bu durum göz önünde bulundurulur.

Günümüzde sigorta başlangıcı olan bir kadın en erken 61 yaşında emekli olabilecekken, geçmiş dönemde çalışma hayatına atılmış, çocuk doğurduğu için zaman zaman çalışma hayatından ayrı kalmış kadınlara erken emeklilik şansı vardır. Bunun için çıkarılan kanunlar ve düzenlemeler ile yaş aralıkları belirlenmiştir. ‘Anne nasıl emekli olur ?’merak ettiklerinizi cevaplamaya devam edelim.

2008’den kademeli olarak 1999 ve öncesine kadar sigorta başlangıçları bulunan anneler eğer doğum yaptıktan sonra çalışmamışsa 3 çocuğa kadar her çocuk için 2’şer yıl olmak üzere doğum borçlanması yapabilmektedir. Sigortalılık başlangıcı bu tarihlerden önce ve emeklilik yaşı hak edilmiş ise eksik prim günleri doğum borçlanmaları ile kapatılabilmektedir.  Bu durumda olan kadınlarda erken emeklilik mümkün olabildiği gibi, bunun yolu ancak doğum borçlanması ve emeklilik yaşının gelmesiyle ilgilidir.

Doğum Borçlanması Kimler Yararlanabilir?

Doğum borçlanması, kadın çalışanlar için bir avantajdır. 2014 yılında düzenlenen yasa ile 3 çocuğa kadar toplamda 6 yıl prim gün sayısı, çalışmış gibi sayılabilmektedir. Doğum borçlanmasından yararlanabilmek için bazı şartları yerine getirmiş olması gerekmektedir. Çalışma hayatında olmak, anne olmaya engel olmadığı gibi, çocuk bazı durumlarda emekliliğe de etki etmektedir. Erken emeklilik şartlar içinde bu etki de yer alır.

Doğum borçlanmasına başvurmak için doğum öncesi sigorta kaydının bulunması en önemli kuraldır. Sigorta kaydı bulunan, doğum yaptıktan sonra da çalışma hayatına devam eden kadınlar doğum borçlanması hakkı kazanırlar. 3 çocuğa kadar olan hakkın kullanılması için her çocuğun doğumundan 2 yıl sonra çalışma hayatına yeniden dönmek ve çocukların sağ olması gerekmektedir. Erken emeklilik şartlar içinde doğum borçlanması da sayılabilir. Emeklilik yaşı gelmiş, prim gün sayısı eksik ve çocuk sahibi her kadın bu hakka sahiptir ve erken emekli olma şansı bulunabilmektedir. Bu bölümde ‘Doğum borçlanması kimler yararlanabilir?’ sorusuna detaylı cevap verdik.

Doğumdan Sonra Sigortalı Olan Kadın Doğum Borçlanması Yapabilir Mi?

Doğum borçlanması, doğum yapan ancak çocuğunu büyütmek isteyen annelerin çalışma hayatından uzak kaldığı dönemi kapsamaktadır. Kapsam, doğumdan önce sigorta başlangıcı olup, doğumdan iki yıl sonra çalışmış kadınları içine almaktadır. Kadın emeklilikkriterleri arasında doğum borçlanması da yer almaktadır.

Doğumdan sonra sigortalı olan kadın doğum borçlanması yapabilir mi? Eğer bir kadın, doğum yaptıktan sonra 2 yıl çocuğu ile ilgilendi ve çalışma yaşamından ayrı kaldıysa doğum borçlanması için başvurabilir. Doğumdan hemen sonra işine geri dönen kadınlar çalışma hayatına katıldığından prim günleri ödenmektedir.

4A Doğum Borçlanması Başvurusu Nasıl Yapılır?

Özel şirketlerde sözleşmeli çalışanları kapsayan 4A, doğum borçlanması yapılabilecek kategorilerdendir. Türkiye’de çalışan kesimin çoğunluğunun dâhil olduğu bu kategorideki kadınlar şartları yerine getirdiklerinde erken emeklilik şansı bile yakalayabilmektedir. 4A doğum borçlanması yapmak için öncelikle gerekli şartların yerine getirildiğinden emin olmalıdır. Kadınlara erken emeklilikşartlarıiçinde; doğumdan önce staj da olsa sigorta başlangıcının bulunması, doğumdan iki yol sonra çalışma hayatına katılınmış olması ve emeklilik yaşının gelmiş olması gerekiyor.

Eğer emeklilik yaşı geldiyse, şartların uyduğu 3 çocuğa kadar yani toplamda 2 bin 160 gün borçlanma yapılabiliyor. 4A doğum borçlanması başvurusu nasıl yapılır? Başvuru SGK müdürlüklerine matbu dilekçe ile yapılıyor. Şartların yerine getirilmesi halinde ödenecek prim gün sayısı ve miktarı belirleniyor. Bu işlemin ardından, doğum sonrası eksik günler emeklilik primlerine ekleniyor ve maaş bağlanıyor.

İsteğe Bağlı Sigortalılar Doğum Borçlanması Yapabilir Mi?

Bazı kadınlar, hayatın getirdiği şartlar nedeniyle kadın emeklilik yaş süresine kadar isteğe bağlı sigorta ile hayatlarını sürdürüyorlar. İsteğe bağlı sigorta kişinin iradesinde olduğundan eksik prim gün sayısı fazla olabilen kategorilerden biridir. Bu nedenle isteğe bağlı sigortalı olan kadınların en çok başvurduğu yöntem doğum borçlanmasıdır.

Bu kategorideki sigortalılık 4B diye de bilinen BAĞ-KUR ile aynı statüdedir. Kadınlarda erken emeklilik kadar şartları ve maaşın yüksek olması da önemlidir. Bu nedenlerle çoğu insan 4A’dan emekli olmak ister. Eğer isteğe bağlı sigortalı olan kişi doğum borçlanması için başvurduğunda isteğe bağlı sigortalı ise borçlanma primi buna göre hesaplanır ve buna göre maaş ödenir.

Ancak doğum borçlanması yapmadan önce 4A kapsamındaki bir işyerine girerek faal olarak çalışmak ve bu esnada doğum borçlanması yapmak kişiye avantaj kazandırır. Çünkü prim ödemesi hesaplaması 4A üzerinden yapılacağından ödeme fazla olur ancak bu da maaşa doğrudan bir etki yapar. İsteğe bağlı sigortalı kadınlar da üç çocuğa kadar borçlanma yapabilmektedir. Bunun için doğumdan önce sigorta başlangıcı yaptırmış olmak, doğumdan sonraki iki yıl içinde prim ödemeye başlamış olmak şartı geçerlidir. Bu içeriğimizi ‘İsteğe bağlı sigortalılar doğum borçlanması yapabilir mi?’ sorusuna cevap vererek bitirmiş olduk.

Bugün Emekli Olsam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Emeklilik İkramiyesi Hesaplama Nasıl Yapılır?

E-Devlet Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır, Başvuru Sorgula

Shares:

107 Yorumlar

  • Hacı veli kuzucu(eşim için)
    24.01.2019

    4.10.1996-3.7.1998 doğumlu iki çocuğum var bu sürelerde eşim çalışmadı.borçlanma hakkımız var.Asgari ücretten borçlansam,emekli olunca ne kadar farklı emekli aylığı alırım.birde asgari ücretin iki katı borçlansam ne kadar farklı emekli aylığı alırım.Ssk giriş 1.8.1992 pirim şuan 5.933 gnüm var.şuan emekli aylığı hesabın da 1.402 tl ve ek ödeme 57 tl.yani şuan 1.462 tl aylık bağlanıyor.

    Cevapla
  • Hilal
    25.12.2018

    Merhaba 14.06.1983 doğumluyum. Nisan 2010 da kamu bankasında ise başladım.emekliligi haketmemk için enaz kaç yıl çalışmış olmalıyım ve devam edersem kaç yaşında emekli olucam.bankanin ayrı bir sandığı olup oraya tabiyiz .açıkçası emekliligimle ilgili net bir bilgiye ulaşamadım .

    Cevapla
  • MEHMET
    13.12.2018

    Merhaba

    Annem 01.08.1986 da ssk girişi vardır.

    1. çocuk 1989 yılında
    2. çocuk 1993 yılında doğmuştur.
    Şimdi ise pirim günü 528 gündür.

    Emeklilik için çocukları pirim gününü ne kadar ekleyebiliyoruz ? Toplam kaç gün daha çalışması gerekiyor ?

    Cevapla
  • Hülya
    25.11.2018

    Merhaba. 1974 dogumlu bayanim.15 ocak 1995 tarihinden itibaren 210 gun sigortali olarak calistim. 23 mart 2001 tarihinden beri devlet memuru olarak calismaktayim. Mevcut sartlarda emeklilige hak ettigim hizmet yili ve yas haddi kactir. 1997 yilinda yapmis oldugum dogumu borclanirsam emeklilik yasima herhangi bir etkisi olur mu. Tesekkurler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.11.2018

      Merhaba,

      Memuriyetten önceki sgk hizmetleri 25 yıllık hizmet süresini daha erken doldurulmasını sağlar. Mevcut durumda emeklilik şartınız;

      Tabi Olunan Emekli Yaşı: 58 (1.1.2032)
      Şuanki Yaşınız: 44
      Tabi Olunan Hizmet: 25
      Toplam Hizmet: 18 Yıl 4 Ay 0 Gün
      Kalan Hizmet: 6 Yıl 8 Ay 0 Gündür.
      Bilgi: Emekli olabilmeniz için yaş ve hizmet sürenizin(Her ikiside) mutlaka doldurulmuş olması gerekmektedir.

  • funda
    06.11.2018

    az önce sorumu eksik bırakmışım 5040 gün devlette 1003 gün de özelde toplam 6143 günüm var.

    Cevapla
  • funda
    06.11.2018

    merhaba ben 1965 doğumlu bir bayanım 01/09/1999 daa ilk sigorta girişim var. 2 yıl 10 ay özelde çalışıp daha sonra devlete geçtim. oradada toplam 16 yıl 11 ay 27 gün çalıştım ve 29 Ekim 2016 da ihraç oldum. bu kadar çalıştım emekli olma imkanım vara mı. üç çocuğum var işe başlamadan doğmuşlardı. etkisi olur mu. ayrıca bir yıldır parkinson tedavisi görüyorum. malulen emekli olabilir miyim. benim emekli olmam için bir yol varvmı. ne zaman olabilirim. ve nasıl çok teşekkür ederim şimdiden benim için çok önemli.

    Cevapla
  • Nurcan ozturk
    03.10.2018

    Ben 1996 agustos girisliyim 3200 gunun var ve 2007 dogumlu cocugum var, cocugum doneminde calismadim
    Emekliligimi hesaplarmisiniz

    Cevapla
  • Betül
    09.09.2018

    Merhaba ben 2000 mayısta sigorta girişim başladı.2006haziranda hamilelik nedeniyle işten çıktım.şimdi iki çocuk annesiyim çalışamıyorum çocuklardan hak kazanabiliyormuyum kaç yaşında emekli olabilirim.ilk çocugum 2007 ikincisi 2013 doğumlu.teşekkürler

    Cevapla
  • HACER ŞAHAN
    29.08.2018

    MERHABA İKİ ÇOCUĞUM VAR 08.06.2007 GİRİŞLİYİM 3687 GÜN PRİMİM VAR DOĞUM BORÇLANMASI YAPABİLİYORMUYUM NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM

    Cevapla
  • GÜLSEREN
    27.08.2018

    02/12/1996 DOĞUMLU
    01/03/2012 SİGORTA GİRİŞİ
    05/06/2016 ÇIKIŞ VERDİM
    ÖDENMİŞ 1074 GÜN VAR
    EMEKLİLİK YAŞIM KISALIYORMU ?

    Cevapla
  • Ceren demir
    31.07.2018

    2007 yilinda calismaya basladim iki cocugum var ikisinde toplamda 2,5 yil ucretsiz izin kullandim bu durumda dogum borclanmasini ucretsiz izinden ayri olarak yapabiliyormuyum

    Cevapla
  • yasemin
    11.07.2018

    Merhaba,
    15.07.1994 tarihinde sigortaya girişi yapıldı ancak hiç prim ödenmemiş. (Firma şuan faaliyette değil ve sahibi vefat etti)
    İlk prim ödemesi 04.05.2011 tarihinde başladı . 06.04.2017 tarihinde işimden ayrıldım. Yeni işe başlama tarihim 14.08.2018 ve halen çalışmaya devam ediyorum.(TOPLAM PRİM GÜN:2443) Bu arada 1993 ve 2002 yılların da kızlarım doğdu.

    1.Ne zaman emekli olabilirim? Ve ödenmeyen primler için ne yapabilirim ?
    2.Doğum borçlanması yapabilir miyim ?
    3. Doğum borçlanması yapma hakkım var ise ne kadar ödemem gerekir ve emeklilik tarihim ne olur?
    Kolay gelsin

    Cevapla
  • Nagihan
    20.06.2018

    Merhaba
    21.10.1996 sigorta başlangıcım 3 çocuğum var sigortalı gün sayım 2.427 emeklilik yaşı 53 görünüyor çocuklarım için prim aldığımda erken emekli olabiliyor muyum? Yoksa ödesemde yine 53 yaşı bekleyecek miyim? Teşekkürler…

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      22.06.2018

      Merhaba,

      Sigorta sonrası doğan çocuklar için aralarında ki sürelerden azami 2 yılını borçlanarak prim sağlayabilirsiniz. Ancak bu durum yaşınızı geriye çekmez.

  • hilal
    07.06.2018

    merhaba,
    annem 01.10.1972 doğumlu
    işe giriş 01,09.1989
    işe girdikten sonra doğmusuz 2 cocuğu var
    toplam prim 4687 gün hala çalışıyor. Doğum borçlanması yapabilir ve işten ayrılıp erken emekli olabilir mi

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      08.06.2018

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre annenizin emeklilik şartı;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1989 ile 23.05.1990 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 46 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5375’dir.

      Eğer doğumlar sigorta başlangıcı sonrası ise aralarında sigortasız gecen süreleri borçlanarak erken emekli olabilir.

    • hilal
      08.06.2018

      Teşekkür ederim

  • gülnaz
    06.06.2018

    -01\04\1995 tarım bağkurundan başlangıcım var. 3 çocuğumda başlangıçtan sonra oldu.2100 prim günüm var çocuklardan yararlanabiliyor muyum yararlanıyorsam kaç gün yararlanabiliyorum? ve ne zaman emekli olabilirim?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.06.2018

      Merhaba,

      Tarım Bağkurlusu olarak her çocuk için 2 yıldan toplam 6 yıl borçlanma hakkınız var.

      Ancak doğum yaptıktan sonra geçen iki yıllık sürede çalışmamış ya da prim ödememiş olunmalı. Bu dönemlerde çalışılmışsa çiftçi Bağ-Kurlu olan kadın sadece çalışılmamış olan süreleri doğum borçlanması kapsamında borçlanabilir.

  • Seda ciftci
    16.03.2018

    Babam 1938 dogumlu ve 1980 de sigorta girisi yapmis..90 günlük ve 14 cocugu var..emekli olabilirmi Bir ödeme yapmadab

    Cevapla
  • Aysel
    06.03.2018

    01.07.2000 tarihli sigorta girişim var 5250 günüm var hala çalışıyorum 1 çocuğum var sigortalı iken doğdu 7000 günü doldurulup ayrılmak istiyorum. Bu durumda iş yerimden tazminat alabilirmiyim en erken hangi tarihte ayrilabilirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.03.2018

      Merhaba,

      7000 günü doldurduğunuzda emeklilik için yaş ve süre şartını bekleyeceğinizi belirterek. SGK dan da bu yönde bir yazı alarak kıdem tazminatı alarak ayrılma hakkınız vardır.

    • Aysel
      10.03.2018

      Çocuğumu saydırarak 7000 günü doldurmak istiyorum aynı haklarım saklıdır değil mi? Tazminat gibi

  • gülay
    19.02.2018

    merhabalar iyi günler 15/04/2002 girişliyim toplam da 4970 prim günüm var 2 tane çoçuğum şten çıkarsam şimdi çoçuklar kaç primgünü olarak hesaplanıp eklenir ne zaman emekli olabilirim bir de

    Cevapla
  • cengizd123
    17.01.2018

    Merhaba, Annemin 4 çocuğu var. 900 gün de pirim günü var. 2014 sigorta girişli. Fakat annem dul bir kadın. Babamında 1978 yıllarından 200 gün kadar bi pirim günü var. annemin emekli olma şansı var mıdır? emekli olabilmesi için ne yapmamız gerekir. yardımınızı rica ederim.
    teşekkürler

    Cevapla
  • RAHİME
    16.01.2018

    İYİ GÜNLER 02.06.2003 GİRİŞLİ SİGORTA BAŞLANGICIM VAR.4 AY SÜRELİ ;DAHA SONRA 01.02.2014 BAŞKA YERDE VE HALEN SİGORTALI OLARAK İŞE DEVAM ETMEKTEYİM.2005 VE 2017 DOĞUMLU İKİ ÇOCUGUM VAR.,İLK DOĞUMUMDA 3 AY SONRAKİ DOĞUMUMDA 40 GÜN ÜCRETSİZ İZİN ALDIM.ACABA NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM.

    Cevapla
  • ayşe aşcı
    06.01.2018

    1971dogumlu 10/9/2008 dan sigortalı 1096prim gün sayısı var ikiz çocuklarımdan yararlanıyorum yaşlılık maşından yararlanmak için nasıl emekli olabiliri,m

    Cevapla
  • sevda
    04.12.2017

    merhaba,
    Annem 1967 doğumlu ve 15.05.1986 yılında sigorta başlangıcı var.çok fazla giriş çıkışı olduğu için toplam uzun vade gün sayısı 802 .
    03.03.1990 ve 19.17.1994 olmak üzere de 2 çocuk sahibi. şuanda çalışmıyor.Emekli olabilme ihtimali var mı cevap için şimdiden teşekkür ederim.

    Cevapla
  • nilufer
    04.11.2017

    NILUFER merhaba 2009 ilk girisim var iki cocugum var uzun donem gun sayim 1970 gun primim var kac yasinda ve kac prim gunu ile emekli olabilirim yardimlarinizi rica ederim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      08.11.2017

      Nilufer Hanım merhaba,

      2009 yılı girişinize göre en eken 59 yaşında emekli olrsunuz. 7200 gün prime ihtiyacınız var.

  • kadriye
    25.10.2017

    01/10/1992 tarihli stajyer girişim var..1996 senesinde normal sigortalı olarak işe başladım.2001 senesinde bıraktım ve evlendim.bu arada iki çocuğum var.yaklaşık 2 senedir tekrar aktif olraka çalışmaktayım.2000 uzun vade gün sayım var.çocuklarımı borçlanarak ne zaman emekli olabilirim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      26.10.2017

      Merhaba,

      1996 normal sigortalık girişine göre doğum borçlanması yaparak 3600 gün ile en erken 58 yaşında emekli olabilirsiniz.

  • HATICE
    20.10.2017

    MERHABALAR BEN 1992 SİGORTA GİRİŞİM VAR SİGORTALI OLDUKTAN SONRA 2 ÇOCUK SAHIBI OLDUM 3579 ODENMIS GUN PPIRIMIM VAR 49 YASINDA EMEKLI OLABILIYOMUSUM COCUKLARDAN YARARALANABILIYOMUYUM BANA NET BILGI VERIRMISINIZ

    Cevapla
  • nurdan
    09.10.2017

    22/04/2006 yılında ilk girişim var toplam gün sayım ise 1677 iki tane çocuğum var kaç günü doldurmam gerekiyor emeklilik için ve iki çocuğum için gidip suan gün olarak saydırsam bir faydası olurmu benim için toplam gün sayıma ekleniyormu doğum borclanmaları tesekkür ederim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.10.2017

      Merhaba,

      2006 yılı giriş ile 7000 gün ve 58 yaşında emekli olabilirsiniz. Bu nedenle doğum borçlanması yapsanız da prim gün sayısını sağlayamıyorsunuz.

  • Keziban Tanrıverdi
    27.08.2017

    İyi günler. Benim doğumum 15.07.1974 ve işe girişim 01.04.1998 otarihlerde 460 günlük sigortam var sonra çalışmadım. Çalışmadığım dönemde 2004 ve 2008 de 2 çocuğum oldu . 2016 da tekrar çalışmaya başladım. Nasıl erken emekli olabilirim?.

    Cevapla
    • Keziban Tanrıverdi
      27.08.2017

      Ne zaman emekli olabilirim

  • mehriban TİRYAKİ
    08.08.2017

    33 gün sigortam var 4 çocuğum var 01 01 1965 doğumluyum ne zaman emekli olurum

    Cevapla
  • Başak
    07.08.2017

    Merhaba 1972 doğumluyum 1993 sigorta girişliyim gün sayımı doldurdukduktan sonra 1 çocuk sahibi oldum birdaha da çalışmadım 49 yaşında maaş almaya hak kazandım çocuk için ödeme yapıp erken emekli olabilirmiyim ve ne kadar ödeme gerekir teşekkürler iyi çalışmalar

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      08.08.2017

      Başak Hanım,

      Çocuk için yapılan doğum borçlanmaları emeklilik yaşını geriye çekmez. Eksik prim günü için avantaj sağlar. Ancak siz zaten prim gün sayısını doldurduğunuzdan borçlanma yapmanıza gerek yoktur.

  • Gönül
    22.07.2017

    Ben 2000 yılında sigortam başladı.3950 prim günüm var.58 yaşında emekli olabiliyorum.Ama bana 4500 ve 7000 gün prim sayısı diyor.Ben 4500 gün doldurup emekliliğimi beklersem daha az maaş mı alırım.Yoksa 7500 güne tamamlayıp mı beklersem daha fazla maaş alırım merak ettim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      22.07.2017

      Merhaba,

      1999 – 2008 yılları arası sigorta başlangıcı olanlar isterler ise 4500 günü doldurup 25 yıllık sigortalılık süresini doldurursa ” Yaşlılık emekli maaşı için 58 yaşını bekleyip emekli olurlar. Bu durumda prim gün sayısı daha düşük olduğundan emeklilik maaşı tabandan yani düşük bağlanır. 7000 günü doldurduğunuzda 58 yaşında normal emeklilik şartlarını yerine getirdiğinizden daha yüksek bağlanacaktır.

  • BENSU
    21.07.2017

    merhaba
    1971 doğumluyum. 1991.02 sigorta girişim var 2000 öncesi 269 günüm var 10/2008 iş günüm 311. 2008 den şimdiye kadar olan günüm 2328 bana 25/04/2018 emeklilik hakkım doğuyor tabi günüm yeterli gelmediği için bir süre daha çalışmam gerek. Öğrenmek istediğim 1992 ve 1997 doğumlu iki çocuğum var ve 1440 gün alma hakkım var benim bu aldığım günler 2000 öncesine mi sayılacak yoksa aldığım tarihe mi sayılacak Teşekkür ederim Bensu

    Cevapla
  • ayşe
    31.05.2017

    Merhaba, ablam 1972 yılı doğumlu 16/11/1985 yılı sigorta girişli ve mevcut 1730 prim günü vardır. 1992 yılında 1. çocuğu, 1996 da 2. çocuğu var fakat doğumdan sonra sgklı olarak çalıştı. Belirtilen süre zarfında çocuklar için borçlanabilir mi ve totalde kaç günden emekliliğe ayrılabilir?
    İyi çalışmalar.

    Cevapla
  • gülten terzi
    24.05.2017

    merhaba , 01.10.1994 tarihinde sigorta girişim var. 1998 doğumlu çocucgum var. toplamda 3191 gün çalışmışlığım var. e devletten baktığımda Sonuç:
    GONDERDIGINIZ BILGILERE GORE YASLILIK AYLIGINA HAK KAZANMA KOSULU 51 YAS,

    5750 PRIM ODEME GUN SAYISI VE 20 YILLIK SIGORTALILIK SURESIDIR.

    ama sanırım çocuk için borçlanma çıkmıyor. 2559 eksiğim cıkıyor. çocugu süşebiliyormuyuz ? ne kadar daha çalışmam gerekir.

    Cevapla
  • Gonca
    20.05.2017

    Merhaba soyadı silebilirmisiniz lutfen

    Cevapla
  • Gonca duran
    20.05.2017

    Merhaba suan çalısmiyorum. Primi dolan yaşı bekleyenlerdenim. İkiz bebeklerim oldu . Normalde temmuz 2018 de emekli olabilirim. Bu emekliliğin erken olmasini cocuklarin olma durumu degistiriyor mu?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      20.05.2017

      Merhaba,

      Doğum borçlanması emeklilik yaşı gelip prim gününü doldurmayan kadınlar için eksik prim gün sayısı kadar borçlanma olanağı sağlıyor. Doğum borçlanmasının yaşa etkisi yoktur.

  • Aysel tepebas
    19.05.2017

    09.09.1996 sigorta girisli yım 5800 iş gününü doldurdum ve çalıştığım sürece 3 cocuk annesi oldum yaş olarak ne zaman emekli olabilirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      19.05.2017

      Merhaba,

      Doğum borçlanması yaş olarak etki etmemektedir. Emeklilik yaşınız geldiğinde prim gününüz eksik çıkarsa bu imkandan yaralanabilirsiniz. 5900 prim gün ve 53 yaşında emekli olabilirsiniz.

  • meryem
    18.05.2017

    e – devletten baktığım zaman primim ne zaman dolacak veya kaç iş gününden yararlanıyorum diye 4500 ve 7000 olmak üzere iki farklı şey gösteriyor bu nedir peki?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      19.05.2017

      Merhaba,

      4500 gün gözüken yaşlılık aylığı bağlanma prim günü. Bu primle de yaş şartını yerine getirdiğinizde de emekli olursunuz. Ama 7000 günü doldurup olacağınız emeklilikten daha düşük emekli maaşı bağlanır.

  • meryem
    18.05.2017

    Merhaba
    1986 doğumluyum.Giriş tarihim 01.10.2002 / 3969 İş günüm ve 2010 tarihli 1 çocuğum var.Ne zaman emekli olabilirim çocuk borçlanması nasıl oluyor?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      18.05.2017

      Merhaba,

      ilk işe giriş tarihi 08/09/1999 dan sonra olan kadınların emeklilik yaşı 58 dir. O tarihe kadar prim gününüz yeterli olmaz ise doğum borçlanması yapabilirsiniz. Doğum borçlanması emeklilik yaşını dolurup, emeklilik için yeterli primi olmayan kadınlar için tercih edilebilecek bir borçlanmadır.

  • Sevil
    13.05.2017

    Merhaba. Annem 1955 doğumlu. Mayıs 2005 sigorta girişli ve 1200 işgünü var. 1977, 1982 ve 1986 doğumlu üç çocuğu var. Çocukların emekliliğe etkisi nedir? Emekli olması için ne gerekiyor? Teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      13.05.2017

      Merhaba,

      8/9/1999-30/4/2008 tarihleri arasında ilk defa hizmet akdi ile çalışmaya başlayanlar;

      -Kadın için 58, erkek için 60 yaşını doldurmak ve 25 yıldan beri sigortalı bulunmak ve en az 4500 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmak şartı gerekiyor.

      Anneniz 2 çocuk için 720 gün borçlanabilir. Toplamda 1920 güne ulaşabilirsiniz.

  • Kadir
    08.05.2017

    Annem 1969 doğumlu 1986 sigorta girişi var 40 gün 1989 birinci çocuğu 1990 2 ci çocuğu 1992 3. Çocuğu toplam 1260 gün sigortası var cevap için şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.05.2017

      Merhaba,

      – Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
      -İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

      Sonuç olarak,

      1989 – 1994 arası borçlanabilir. 3600 günlük süreyi tamamlayarak 58 yaşında yaşlılık aylığı bağlanabilir.

  • izlem
    04.05.2017

    Merhaba 2003 yılından beri çalışıyorum sigorta başlangıc tarihim staj nedeni ile 1999 2.çocuguma hamileyim . Aldığım analık izinlerimi sigortadan sayabiliyor muyum ? Doğum borclanması yapabilir miyim ? ne zaman emekli oluyorum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      05.05.2017

      Merhaba,

      Staj başlangıç tarihleri emeklilik için başlangıç yılı olarak sayılmıyor. 2013 yılı işe giriş tarihine göre;

      -7000 günü doldurmanız halinde 58 yaşında,

      -4500 günü doldurarak ,25 yıllık sigortalılık süresini de tamamladıktan sonra Yaş haddinden emekli olabilirsiniz.

  • Gökçen
    25.04.2017

    Merhaba annem 1963 doğumlu 1985 girisli bagkuru var toplamda 3600 gün iki cocugu var 1991 ve 1987 dogumlu nasıl emekli olabilir ?

    Cevapla
  • Ceren
    19.04.2017

    Merhaba,benim sigorta girişim 2009 yılında yapıldı 8 sene çalıştım.evlendiğim için işten ayrıldım.şuanda sgk ödemem yok eşimin üzerinden sgk dan faydalanıyorum.bugüne kadar toplamda 2437 iş günüm var ve şuanda hamileyim ilk çocuğum olacak allah nasip ederse bu durumda prim gün sayımda herhangi bir indirim oluyor mu yoksa 7000 iş gününü tamamlamak zorunda mıyım?

    Cevapla
  • Sevil
    13.04.2017

    Merhaba. Annem 1955 doğumlu. Mayıs 2005 sigorta girişli ve 1200 işgünü var. 1977, 1982 ve 1986 doğumlu üç çocuğu var. Çocukların emekliliğe etkisi nedir? Emekli olması için ne gerekiyor?

    Cevapla
  • Fatma
    12.04.2017

    Uzun süredir de çalışmıyorum.

    Cevapla
  • Fatma
    12.04.2017

    Ben 1981 doğumluyum. 1998 de liseye giderken staj esnasında sigortam yapıldı ve diğer çalıştığım yerlerde sigortam onun üzerinden devam etti. 3 çocuğum var. Benim bir avantajım var mı?

    Cevapla
  • Sinan
    06.04.2017

    Merhaba, iki kardeşiz. Annem biz doğmadan sigorta girişi olmuş ve bir süre çalışmış. Sonra iki çocuk oluyor. İki çocuk arasında yaş farkı 18 ay’dır. Emeklilik hesaplanırken iki çocuk için tam 4 yıl mı prim borçlanabiliyor. Çocuklar arasında yaş farkı 24 ay olmadığından daha az mı hesaplanıyor?
    Teşekkürler.

    Cevapla
  • oya
    27.01.2017

    26.02.1970 doğumlu bir bayanım 27 .02.1992 ssk girişim var 1999 nisan ayına kadar 2232 günüm var. 01.10.2003 tarihiyle 30.06.2004 tarihleri arasındada 240 gün ssk var 02.02.2006 tarihinde bakurlu oldum halen bakurluyum aşagı yukarı 11 yıllık bakurluyum 1992 ve 1999 tarihlerinde doğmuş 2 cocuğum var bunlarıda boşluklarını saydırırsam kaç yaşında emekli olurum şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  • emek
    24.01.2017

    Ben 1982 doğumluyum sigortaya ilk girişim 2002 yılı. 3 tane çocuğum var ilk ikisi sigortalı çalışırken oldu. üçüncü çocuğumda sigortam yoktu. şuan sigortalı çalışıyorum. prim gün sayım 3984 ne zaman emekli olabilirim. çocukların nasıl etkisi olacak.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      03.02.2017

      58 yaş 7000 günü tamamlamanız gerekmektedir.

  • Naf
    19.01.2017

    Merhaba ben 1991 girişli 1971 doğumlu 25 yıllık devlet memuruyum. Emekli olabilmek için yaşımı doldurmayı bekliyorum. İşten şimdi ayrılırsam yaşı doldurmayı beklerken çalışmazsam emeklilikte daha azmı maaş alırım acaba.

    Cevapla
  • ALİ ÇETİN
    03.01.2017

    ben 5,10,1960 doğumlu olup halen 4/a hizmetim devam etmektedir ssk ilk girişim 17,3,1997 olup yaştan emekli olabilirmiyim

    Cevapla
  • Özlem
    02.01.2017

    1999 dan çift cilik yaptım 01.10.2008 den 04.06.2012 kadar esnaf bakur var kaçta emekli olabilirim
    anne yim

    Cevapla
  • İsmail SU
    21.12.2016

    -Sigorta başlangıcım 26 Ocak 1986,prim ödeme gün sayım 9500,bu yıl sonu işimden ayrılıp,emekliliğime kalan 7ay gibi bir süre prim ödemezsem emekli maaşı bağlanma oranım düşer mi?
    -Askerliğimi 12 ay süreyle Yedek Subay olarak yaptım,emekli sandığına yapılan kesintilerimi SSK ile nasıl birleştirebilirim.Teşekkür eder iyi çalışmalar dilerim.

    Cevapla
  • meryem
    14.12.2016

    15.01 2004 yılında 657 ye tabi memur olarak işe başladım .5 çocuğum var ne zaman emekli olabilirim

    Cevapla
  • asiye
    14.12.2016

    1995 sigorta başlangıcım bulunmakta 2000 gün primim var sigorta başlangıcından sonra 2 çocugım var vergi indiriminden şu anda emekli olabilirmiyim

    Cevapla
  • GÜL
    12.12.2016

    MERHABA.
    16-06-1976 DOĞUMLUYUM.19-12-1991 TARİHİNDE STAJDAN DOLAYI SSK GİRİŞİM VAR FAKAT 03-02-1997 İŞE BAŞLAMA TARİHİM.7000 CİVARINDA PRİMİM VAR.NE ZAMAN EMEKLİ OLABİLİRİM..

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      12.02.2017

      20 Yıl sigortalılık süresi 53 yaş ile 5900 prim gün sayısı şartına tabi olmaktasınız.

  • yasemin çöne
    08.12.2016

    Merhaba ben 31.03.1975 doğumluyum.Sigorta başlangıcım 05.09.1998 iki çocuğum var.Prim gün sayım 2900 ne zaman emekli olabilirim.

    Cevapla
  • selim
    01.12.2016

    2016 yılında 45 yaşında sigortalı olarak çalışmaya başlayan bir bayan ne zaman emekli olabilir.

    Cevapla
  • alimert
    28.11.2016

    eşim 1998 ssk girişi var 1998den sonra 4 cocuğu var doğum borclanmasından nekadar yararlana bilir

    Cevapla
  • Leyla Akdag
    08.11.2016

    17.02.1970 Dögumluyum sigorta baslangicim 01.07.1997 bayan olarak 2 cocugum var kac yasinda emekli oluyorum tesekkür ederim

    Cevapla
  • nilgun
    25.10.2016

    1987 ilk sigorta girişim.ama çalıştığım süre kısa.800gun prim ödenmiş.4 çocuğum var .şu an emekliliğı sorgulama mecburiyetinde kaldım.neler yapabilirim

    Cevapla
  • Źöhre Oral
    02.10.2016

    Ben 1977 eylül dogumluyum. 1978 den itibaren yurtdisinda yasiyorum. 2014 temmuzda 2 hafta sigortali olarak Turkiyede calistim. Hollandada 15 yildir ögretmen olarak calisiyorum. Ögrenciliyim esnasindada degisik islerde calistim. 4 cocugum var( dogum yillari: 2000/2003/2007 ve aralik 2014). Benim ne kadar prim ödemem gerekiyor ve kac yasinda emekli ola bilirim?

    Cevapla
  • seçil
    22.09.2016

    merhaba ssk grişim 27/12/2006 toplam 2550 günüm var 2014 de doğum yaptım fakat tekrar işime geri döndüğüm için doğum borçlanmasından yararlanamıyorum sanırım. şimdi 2.çocuk düşünüyorum ve çalışmayı bırakıcam 2. çocuk primime ne kadar etki eder analık izninden sonra 4 ay yarımgün çalışıp tam maaş alma hakkımı kullanmış olsam doğum borçlanması hakkıma engel olurmu analık izni bitiminde işten hemen ayrılmalımıyım teşekkürler

    Cevapla
  • hamza bozkurt
    08.09.2016

    merhaba. annem 1961 doğumlu. 8 çocuğu var. 5-6 aydır çalışıyor sigortası yatıyor. şimdi 8 çocuğun olması onun emekli olma durumuna nasıl etki eder? ve ne zaman emekli olabilir?

    Cevapla
  • Buğra Akpınar
    08.09.2016

    annemin bagkur başlangıcı 2008 yılında ama ablam 1998 dogumlu ilk çocuktan dolayı kaç yasında emekli olur

    Cevapla
  • Hatice
    01.09.2016

    1962 doğumluyum. 1983-1984 yıllarında 344 primim var. 2016 yılında tekrar çalışmaya başladım. 2 çocuğum var. Ne zaman emekli olabilirim. Ne kadar ödeme yapmalıyım ?

    Cevapla
  • Bade Sonuc
    27.08.2016

    1994’de meuriyete basladim. 2004’de istifa ettim. 4 cocugum var. 1976 Dougmuyum. Kac yasinda emekli olabilirim? Borcumu disaridan odeyebilir miyim?

    Cevapla
    • Bade Sonuc
      27.08.2016

      Cocuklarimin hepsi 2003-2015 yillari zaman aralinda dunyaya geldi.

  • Süreyya
    19.08.2016

    Annem 1968 dogumlu. 1986 da sigorta girişi var ve toplam 60 gün primi var. 5 çocuğu var doğum borclanmasi yapabilir mi?

    Cevapla
  • müşkinaz
    22.07.2016

    annemin daha önce sigortası yoktu ve biz 5 kardeşiz 6 aylık sigortası var ama biz doğduktan sonra bundan yararlanır mı ne gerekiyor bilgi alabilirmiyim acaba

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      25.07.2016

      Doğumdan sonra sigorta girişi varsa doğum borçlanmasından yararlanılamıyor.

  • Nuray
    18.07.2016

    21.09.1998 yılında sigortalı oldum iki çocuğumda sigortalı olduktan sonra oldu toplam 1073 prim günüm var çocuklardan yararlanabiliyor muyum yararlanıyorsam kaç gün yararlanabiliyorum? Teşekkürler

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      04.09.2016

      Doğum borçlanması yapabilirsiniz. İki çocuk için borçlanırsanız toplam 1440 prim günü kazanmış olursunuz.

  • Yunus
    28.06.2016

    Annem 1949 doğumlu 1999 sigorta girişi 2700 gün prim var 4 çocuk sahibi çocuklardan yararlanıp emekli olabilme ihtimali varmı ilginiz için teşekkürler

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      02.07.2016

      Doğumlar sigorta girişi sonrası gerçekleşmediği için doğum borçlanması yapamıyor. Ancak 3600 günü tamamladığında emekli olabilir.

  • Ilknur
    24.05.2016

    1971 dogum tarihliyim.1994 sigorta girisliyim ve 6023gun sigorta primim var.Su an isten ayrildim.Emeklilik icin 50 yasi bekliyorum.Fakat bu sure zarfinda disaridan prim yatirmaya devam edersem emekli maasimin miktarinda etkisi olur mu?Tesekkurler

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      29.05.2016

      Prim günleriniz tamamlanmışsa fazla primin etkisi olmuyor. Yatırmanıza gerek yoktur.

  • yeliz erden
    20.04.2016

    Mrb ben19 yasindan beri calisiyorum 54 yasinda emeklilik gozukuyor 2 tana cocugum var cocuk sayisi hic yasi dusurup etkilemiyormu bide hemsireyim ben yasi biraz olsun etkileyen bisey yokmu tsk ederim

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      21.04.2016

      Doğum borçlanması yaşı düşürmüyor maalesef. Kadınlarda yaşı etkilen bir durum olmuyor.

  • GÜLŞAH AKDEMİR
    19.04.2016

    Merhabalar.ben 3.çocuğuma hamileyim.657 ye tabi memurum.sigorta başlangıcım 7.02.2016
    ne zaman emekli olacağımı öğrenebilir miyim?

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      22.04.2016

      20 yıllık hizmet süresini tamamlamalı ve 58 yaşını doldurmanız gerekiyor.

  • nusret altun
    05.04.2016

    annem 03.01.1964 doğumlu 10.05.1999 dan sigortalı 2230 gün prim gün sayısı var ama su an çalısmıyor biz iki kardesiz fakat sigortaya giriş tarihinden önce doğduğumuz için annem çocuklardan yararlanabilir mi bir de ne zaman emekli olabilir ve daha ödeme yapmamız gerekmektemi kolay gelsin

    Cevapla
    • Yusuf Karataş
      22.04.2016

      Doğum borçlanması yapamıyor. 56 yaş ve 5975 prim günü şartlarını sağladığında emekli olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir