emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Birikmiş Emekli Maaşını E-Devlet Üzerinden Hemen Öğren

Birikmiş Emekli Maaşını E-Devlet Üzerinden Hemen Öğren
09.06.2021

Emekli vatandaşların, birikmiş emekli maaşlarını sorgulayabilmek yada ne kadar para biriktiğini öğrenebilmek için e-devlet sistemine giriş yapmaları gerekmektedir. Biriken emekli maaşlarınızı e-devlet sayesinde hızlı bir şekilde öğrenebilirsiniz.

Birikmiş Emekli Maaşı Nasıl Öğrenilir?

Emeklilik yaşı gelen ve artık emekli olan vatandaşlar emekliye ayrıldıkları zaman emeklilik dilekçesi vermeleri gerekmektedir. Emeklilik dilekçesi kişilerin emekli olduklarını beyan eden bir dilekçedir. Emeklilik dilekçesini vermiş olan kişiler emeklilik maaşlarını alabilmek için ilk adımı atmış olurlar.

Emeklilik maaşı hakkında detaylı bilgiye e-devlet sistemi üzerinden ulaşılabilmektedir. E-devlet sistemi ile öğrenmek için, https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapılmalıdır. Bu sisteme giriş sağlandıktan sonra arama motorunda size nasıl yardımcı olabilirim bölümüne Emekli Aylık Bilgisi yazarak sorgulatın.

Çıkan sonuca tıklamanız sonucunda kimliğinizi doğrulatarak e-devlet sistemine girişiniz sağlanır. Karşınıza 4A, 4B ve 4C Emeklilik Aylık Bilgisi sonuçları çıkacaktır. Hangi kurumdan emekli iseniz o kuruma tıklayarak henüz çekmemiş olduğunuz emekli maaşınız hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Bu sistemi daha sonraki maaşlarınız hakkındaki güncellemeleri öğrenmek için de kullanabilirsiniz.

Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Emeklilik zamanı gelmiş olan vatandaşlar vermiş oldukları emeklilik dilekçesi sonucunda hangi tarihten itibaren maaşlarının yatırılacağını merak etmektedir. Emekli olabilmek için kişilerin, yaş durumu, sigortalı gün sayıları ve yatırılmış prim günlerinin tamamlanmış olması gerekmektedir.

5510 sayılı kanunu 4/a bendi kapsamınca emeklilik maaşı başvurusunda bulunan kişiler, başvuru yapılan tarihten sonraki ilk ayın başında emeklilik maaşları bağlanır. Emeklilik talebinde bulunan vatandaşların başvuru yapmış oldukları Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sigorta kolları ve türlerine göre çeşitlilik gösterir. Bu çeşitlilik emekli maaşı başvurusu sonrasında kurumun işlemleri bitirme sürelerinde değişiklik görülebilmektedir.

Bu durum kurum içerisindeki çeşitli sigorta kollarının yoğunluğuna ve kurumun yer aldığı şehirlere göre de değişiklikler gösterebilmektedir. İşleminizi kapsayan sigortalar birden fazla ise hizmetlerin birleştirilmesi işlemi uzun sürebilir. Bu sepele de emeklilik başlangıcınızın süresinde gecikme yaşanabilir.

Emekli olan kişiler birikmiş emekliliklerini öğrenmek ve ne zaman yatacağını sorgulatmak için e-devlet hizmetinden yararlanırlar. Emekli kişiler birikmiş emeklilik maaşlarını ve hangi ayın kaçıncı günü yatacağı bilgisine e-devlet sistemi üzerinden SGK Birikmiş Maaş Sorgulama ve Bağ-Kur Birikmiş Maaş Sorgulama yazarak aratma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu işlem yalnızca e-devlet sistemi üzerinden öğrenilmektedir.

Birikmiş Emekli Maaşı Hesaplama Nasıl Yapılır?

Emeklilik maaşının net sonucu yoktur. Emeklilik maaşı kişiden kişiye ve çalışılan kuruma göre değişmektedir. Bu sebeple emekli maaşı şu kadar yatar demek mümkün değildir. Emekli olan kişiler birikmiş emeklilik maaşları hakkında kesin sonuca ulaşmak için hesaplama yapabilir. Bu hesaplamayı yapabilmek için öncelikle e-devlet sistemine giriş sağlanmalıdır. E-devlet girişi sağlandıktan sonra kişi Emekli Aylık Bilgisi sorgusu yapmalıdır.

Çıkan sonuç esas alınarak birikmiş maaş hesaplama yöntemi ise,

  • Maaşınız kesinleşmiş tutarı 30’a bölünür. 30’a bölünmesinin sebebi ise aylık maaşınızın günlük tutarına ulaşmak içindir. Ayrıca maaş ödemeleri 1 ay yani 30 gün üzerinden hesaplanmaktır.
  • Emeklilik başvurunuzun tarihi ile maaşınızın yatırıldığı gün arası hesaplaması yapılır. Mesela, 10 Nisan’da emeklilik başvurusu yapan bir kişi maaşını ayın 15’inde alıyorsa çıkacak fark 15 gün olarak bulunur. Bu hesaplamayı emeklilik başvurusu yaptığınız gün ve aylık olarak aldığınız maaş gününüz ile hesaplayabilirsiniz.
  • Emekli olan kişi, 20 Mayıs’ta 1 ay 15 günlük maaş hesabına yatacaktır. Bu hesaba göre toplamda 45 gün olur. Günlük kesin maaşınızı 45 ile çarpılarak biriken maaşınızı bulursunuz.

Emekli olan kişiler içerisinde devlet memuru olanların emeklilik maaş günleri dışında diğer kurumlardan emekli olanların emeklilik maaş günleri bellidir. Devlet memuru emekliler maaşlarını her ayın başında almaktadırlar. Sosyal Güvenlik Kurumu’na ve Bağ-Kur’a bağlı olan kişiler için kesin maaş günlerini söylemek pek mümkün değildir.

E-Devlet Birikmiş Emekli Maaşı Sorgulama

e-Devlet üzerinden emekli maaşı sorgusu aşağıdaki adımlar izlenerek gerçekleştirilir:

  • Sisteme ilk defa giriş yapılacaksa yada mevcut şifre kaybedilmişse PTT’ye giderek şifre temin etmek gerekir.
  • Veznedeki görevlinin bile görmediği şifre sizlere teslim edilir.
  • Herhangi bir bilgisayar, akıllı telefon yada tablet üzerinden https://www.turkiye.gov.tr/ adresine giriş yapılır.
  • Kimlik numarası ve şifre ile sisteme girilir.
  • Açılan sayfanın üst kısmında bir arama çubuğu yer alacaktır.
  • Bu çubuğa “emekli aylık bilgisi” yazarak ilgili işleme erişilebilir.

Bu işlem standart maaş uygulaması için geçerlidir. Birikmiş maaş e-Devlet üzerinden sorgulanamaz.

Emekli Maaşı Ne Zaman Birikir

Emekli maaşı birikmesi emeklilik başvurusu yapıldığı tarih ile ilk ödeme tarihi arasında geçen süre ile alakalıdır. Bir kişi emeklilik başvurusu yaptıktan sonraki ilk ayın başında o kişiye maaş bağlanır. Burada maaşın ödendiği tarih önemlidir.

Örneğin 10 Mart tarihinde başvuru yapan bir kişi maaşını ayın 20’sinde alıyor olsun. Bu kişi Mart ayında yaptığı başvuru için maaş alamayacaktır. Maaş girişi 1 Nisan olduğu için ilk maaşını da 20 Nisan’da alacaktır. Mart ayındaki günlerin maaşı da bu kişiye 20 Nisan’da verilir.

Birikmiş Emekli Maaşı Ne Kadar?

Birikmiş emekli maaşı tutarı tamamen kişiden kişiye göre değişir. Net bir meblağ elde etmek için aşağıdaki yöntem uygulanabilir.

Aylık bilgisine e-Devlet üzerinden erişilir.

  1. Buradaki net tutar 30’a bölünür. Bu sayede günlük maaş miktarı elde edilir. Maaş ödemelerinin tamamında 1 ay 30 gün olarak kabul edilir. Maaşın 30’a bölünmesinin nedeni budur.
  2. Başvuru tarihi ile maaşın ödendiği gün arasındaki gün farkı bulunur. 10 Mart’da başvuru yapan biri maaşlarını ayın 20. günlerinde alacaksa aradaki fark 10 gündür.
  3. 20 Nisan’da bu kişi 1 ay ve 10 günlük maaş alacaktır. Bu da toplamda 40 gün eder. Günlük net maaş 40 ile çarpılır ve biriken maaş bulunur.

Emekli Maaşları Hangi Gün Yatar

Emekli maaşının yattığı günler kişilerin bulunduğu iş kollarına göre değişir. Devlet memurları her ayın başında emekli maaşı alırlar. SSK ve Bağ-Kur’a bağlı kişilerde işin rengi değişmektedir. Bu kişilerin maaş tarihleri detaylı bir biçimde irdelenmelidir.

SKK Emekli Maaşı Hangi Gün Yatar

SKK emekli maaşı yatma günü tahsis numarasının son hanesine göre şu şekilde belirlenir:

  • 9 olanlar ayın 17’sinde
  • 7 olanlar 18’inde
  • 5 olanlar 19’unda
  • 3 olanlar 20’sinde
  • 1 olanlar 21’inde
  • 8 olanlar 22’sinde
  • 6 olanlar 23’ünde
  • 4 olanlar 24’ünde
  • 2 olanlar 25’inde
  • 0 olanlar 26’inde maaş alırlar.

SGK’ya bağlı olan kişiler birikmiş emekli maaşı sorgulama işlemini SGK şubelerine giderek yapabilirler.

Bağ-Kur Emekli Maaşı Hangi Gün Yatar

Bağ-Kur emekli maaşının yattığı gün sicil numarasının son rakamına göre şöyle şekillenir:

  • 9, 7 veya 5 olanlar ayın 25’inde
  • 3 veya 1 olanlar 26’sında
  • 4 olanlar 27’sinde
  • 2 veya 0 olanlar 28’inde maaş alırlar.

Emekli Maaşları Nereye Yatar?

Emekli maaşının yattığı banka kişilerin kendi inisiyatifindedir. Emeklilik başvurusu yapan kişiler başvuru sırasında bir dilekçe yazarlar. Bu dilekçede maaşın yatması istenilen banka hesabı belirtilir. Bu banka Türkiye’de hizmet veren herhangi bir banka olabilir. Şayet bir banka belirlenmezse sistem otomatik olarak Ziraat Bankasını seçer ve maaş burada oluşturulan bir hesaba aktarılır. Maaş yatmaya başladıktan sonra e-Devlet’ten banka değişikliği talep edilebilir.

Emekli Maaşı ATM’den Çekilir Mi?

Emekli maaşının çekilmesi hem ATM hem de şubeler üzerinden yapılabilir. Pek çok vatandaş daha hızlı bir çözüm sunduğu için ATM’leri tercih etmektedir. Burada atlanması muhtemel bir durumu dillendirmek gerekir. İlk emekli maaşı banka şubelerindeki veznelerden çekilmektedir. Sonraki maaşlar bankamatik olarak da isimlendirilen ATM’ler aracılığıyla çekilebilir.

Emekli Maaşı Kesintileri Nelerdir?

Emekli aylığı kesintileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Devlete olan borçlar
  • Nafaka borcu
  • Muayene ücretleri
  • Reçete ve ilaç katılım payları

Bu kesintilere ek olarak destekleme prim kesintisi de söz konusu olabilir. Emekli olmasına rağmen çalışan kişilerden sosyal güvenlik destekleme primi kesilmektedir. Kesintiler e-Devlet üzerinden rahatlıkla kontrol edilebilir.

Emekli Maaşı Güncelleme Katsayısı Nasıl Bulunur?

Emekli aylığı güncelleme katsayısı TÜİK verilerine dayanarak elde edilir. Her yılın son ayında Türkiye İstatistik Kurumu tüketici fiyatları indeksinin değişim oranını tespit eder. Benzer şekilde gayri safi yurt içi hasıla gelişme hızı da tespit edilir. Gelişme hızının %30’u ile değişim oranının tamamı toplanarak güncelleme katsayısı elde edilir.

Kimler SGK’dan Birikmiş Para Alabilir?

SGK’dan birikmiş para alabilecek kişiler şu şekildedir:

  • 4A ve 4B mensupları
  • Emeklilik çalışma süresi ve yaşı dolmuş olan kimseler
  • Emeklilik yaşı dolan lakin eksik primleri bulunan kimseler

Belli kriterleri sağlayan kimseler birikmiş paralarını SGK’dan temin edebilirler. Emeklilik yaşı kişiden kişiye göre değişim gösterebilir. Çalışma süresi de benzer şekilde farklıdır ancak genel olarak erkekler için 25 sene, kadınlar için ise 20 senedir.

Toplu Prim Ödemesi Nasıl Alınır?

Toplu prim ödemesi alabilecek kişiler emeklilik hakkını elde edememiş kişilerdir ve genel özellikleri şöyledir:

  • 4A için 2008 önemli bir yıldır. 2008’den önce çalışmaya başlamış kişiler bu yıldan sonraki prim ödemelerini alabilirler. 4B’liler için yıl fark etmeden ödeme yapılır.
  • Askerlik borçlanması, doğum borçlanması ve yurt dışı borçlanması için ödenmiş primler geri alınabilir.

Başvurular dilekçe ve kimlik fotokopisi ile yapılmaktadır. Bu uygulama birikmiş emekli maaşı sorgulama ile alakalı değildir. İki uygulamanın aynı olduğunu farz eden vatandaşların bu konuda uyarılması gerekir.

Erken Emekli Nasıl Olunur, Ne Yapmalıyım, Şartları Nelerdir?
Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Hesaplama
Emekliye Faizsiz Kredi Veren Bankalar ve PTT Şubeleri
Yorumlar

  1. Hilal dedi ki:

    Merhaba. Annem vefat etti ve onun maaşını alıyordum. Bir sure sonra işe girdim maaş kesildi ve işten çıktım. Ve tekrar annemin maaşını almaya başladım. E devlet üzerinden maaş bilgilerini kontrol ettiğimde aylık ödeme tutarı ne kadar olduğu yazıyor. Bir alt satıra geldiğimde birikmiş aylık tutarı yazıyor. Maaşa 1 kasım da başvuru yaptım. Ve 25 aralıkta maaşı çektim. Çekmem gereken tutarı. O birikmiş maaş ne oluyor ve nasıl alınır

  2. Atakan dedi ki:

    Merhabalar annem annanemin maaşi böldü ve emekli gözüküyor ama Birikmis Aylık Tutarinda 54,347 TL gözüküyor Bu miktarı annem cekebiliyormu cevabınız için şimdiden teşekkürler

  3. Serkan dedi ki:

    Eşim 01.04.2023 tarihinde EYT den emekli oldu mayıs 18 toplu para 23 de maaşını aldı Haziran’da ise maaş ve kurban bayramı parasını aldı e devletden emekli aylık bilgisinde birikmiş ödeme ve aylık tutarda 12457tl.yazıyor bu para nedir anlamadık yardımcı olurmusunuz

  4. Cafer dedi ki:

    Merhaba,
    17 mart eyt başvırusu yapıldı. 29 mayısta 41700 tl para yatırıldı. Aylık miktarı sistemde yazılmıyor.. Haziran başında tekrar 1570 ve 600 küsür ödeme var. Aylık yine yazmıyor. Aylık ne gözükmekte anlayamadım. Aylık kaç liraya dwnk gelmekte. Aylık 20 sinde ödenmektedir

  5. Serpil dedi ki:

    Şubay ayınin 2’sinde Malulen emekliliğe başvurdum mart aynin 3’ünde kabul edildi emekli oldum ama mayıs ayının 17si olmasına rağmen maaşım yatmadı.kaç gün Birikmiş maaş olarak hesabima yatar. Lütfen cvp verirmisiniz

  6. Erol dedi ki:

    Merhaba,

    29 ekim 2022 de emekliliğim yaş itibariyle de doldu. Aslında ekim ayının başında memurun yönlendirmesi ile ,3 ekim de dilekçemi vermiştim. Ama 29 ekim de tam yaşımı dolduruyordum ve 03 ekimde işleme alınmayıp, 31 ekim itibariyle işleme alınmış. Bir gün sonra ise 01 kasım da e-devlette Emekli olduğumu ve tahsis numaramında çıktığını gördüm. ancak henüz aylığımı göremedim. Aylık tutar kısmı e-devletten kontrol ettiğimde boş ve hesaplanmamış görünüyor.

    Ancak aynı sayfada birikmiş aylık tutar ve ek ödeme tutarları görünüyor. ödeme dönemi kısmında 202210 yazıyor. Aylık birikmiş tutar 590, ek ödeme ise 708,08 TL. görünüyor. Ekim ayından 29 ekim de emeklilik yaşım tamamalandığı için işleme alındıysa 30-31 ekim olarak 2 günlük maaş hesabımıdır acaba? Aylığımı bulmak için 1298/2 gün= 649 TL günlük olarak mı hesaplamalıyım?
    Maaş ödeme günü ise tahsis numaramın son rakamı “0” olduğu için 26 sı görünüyor.
    Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.

  7. Aleyna dedi ki:

    1447 lira yetim maasi alıyorum birikmis aylık tutarında 2268 lira gozukuyo ayın 18i maas günü maasim yattı ama o para yatmadi sgk ya mi gitmem gerekiyo yoksa o para bana yatar mı o parayla birlikte net aylık tutarım 3715 lira gozukuyo çünkü ama yatmadi birikmiş ödeme

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Öncelikle Alo 17 danışma hattını arayarak kayıt açtırabilirsiniz.

  8. Seher dedi ki:

    Babam vefat etti ben yetim maaşı alıyorum babamdan, annemde 2 ay oldu vefat edeli. Fakat maaş bilgilerimde biriken ödeme olarak görüzüken para bana yatmıyor. Ne yapmam gerekir

  9. Ali dedi ki:

    Merhaba, annem 1 nisanda emekli başvurusunu yaptı 1 mayıs aylık başlangıç tarihi olarak görünüyor. 12 mayıs ve 20 mayıs tarihlerinde birikmiş maaş yattı. 12 sinde 2005 tl 20 sinde ise 3750 tl yattı. Buna göre annemin maaşı ne kadar olur sizce?

  10. mahmut aydoğmuş dedi ki:

    birde şuan 2623 lira emekli günlük ödeme bilgisinde gözüküyor bu nedir acaba

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      ek göstergeye göre maaşınız 3360 tl civarı gözüküyor.

    2. Güney yıkılmaz dedi ki:

      1 mart tarihin deemekllik icin gun sayimi toplatmak icin basvuru yaptim 22 mart tarihinde isyerinden cikisyapildi 13 nisanda 1417tl 20 nisanda 2501 tl ptt den aldim henuz maasim belli degil neden acaba

  11. mahmut aydoğmuş dedi ki:

    22 nisan 2022 tarinde emekli başvurdum 1 mayıs itibariyle emekli görünüyorum 168,18 ek gösterge görünüyor maaşım takriben ne kadar olur acaba

  12. Ewren dedi ki:

    Sürekli aynı soruyu soruyorum ama cevap alamıyorum. Yayınlanmıyor bile. Oysaki önceki sorulara aynı tarihte cevap vermişsiniz. Bilginiz yoksa dahi bu konu hakkında bilgimiz yok yazsanız çok daha ince olur diye düşünüyorum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Sorunuz yanıtlanmıştır. Gecikme için üzgünüz…

      Merhaba,

      Birikmiş ödeme mart ayı maaşı ile birlikte yatabilir. Eğer yatmaz ise İkametgahınızın bağlı bulunduğu sgm emeklilik servisine dilekçe ile müracaat edebilirsiniz.

  13. Ewren dedi ki:

    Merhaba, annem ve annaannem dedem dolayısı ile dul ve yetim maaşı alıyorlardı. Şimdi anneannemde aralık 2021 tarihinde vefat etti. Annemin yüzdesi arttı ama anca şubat ayında artmış yüzdeli maaşını alabildi. Şimdi almadığı aralık ve ocak tutarı edevlette birikmiş ödeme olarak gözüküyor. Fakat şubat maaşı ile birlikte yatırılmadı. Acaba bunun için başka bir başvurumu yapmamız gerekiyor. Yoksa beklemelimiyiz. Aydınlatırsanız çok sevinirim. İyi çalışmalar.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Birikmiş ödeme mart ayı maaşı ile birlikte yatabilir. Eğer yatmaz ise İkametgahınızın bağlı bulunduğu sgm emeklilik servisine dilekçe ile müracaat edebilirsiniz.

  14. Mehmet demirpek dedi ki:

    Ben sürekli iş görememrzlik geliri alıyorum emekli aylık bilgisinde maaşımı 850 TL gösteriyor et maaşımı 2379tl gösteriyor birikmiş maaşım 1528 gösteriyor maaşımı 20sinde alıyorum geçen ayı zamlı 850tl aldım net maaşım hangisi birikmiş tutarı alabilir iyim ii günler

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Malulen emekli mi oldunuz tam anlayamadık.

  15. Adile Demirdelen dedi ki:

    20.09.2021 tarihinde sgk’ya dilekçemizi verdik. Bağkurdan da hizmetimiz olduğu için Bağkurdan gün istendi. 01.10.2021 tarihinde aylık karar örneği gönderildi ve Tahsis numaramızı aldık . Her ayın 19 u maaş günümüz görünüyor.
    06.10.2021 tarihinde bankaya günlük ödeme adı altında 1576 TL para yatmış. Bu net alacağı maaş mı ? Ayın 19 unda maaş mı yatacak ?

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      size eylül ayının biriken ödemesi yatmış olabilir. Ayın 19 unda 10. ayın maaşı yatacaktır.

  16. BÜLENT KÖSE dedi ki:

    merhaba 06 10 2020 tarihinde emeklilik dilekcemi yazılı olarak unkapanı sosyal güvenlik merkezine verdim halen bir netice alamadım 3 ay geçti bana yardımcı olabilirmisiniz nezaman emekli maaşı almaya başlarım.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Alo 170 den bilgi alabilirsiniz. e devletten de takip edebilirsiniz.

  17. Mustafa aydoğan dedi ki:

    E devlette emeklilik kaydım gözüküyor fakat aylık bilgisi ve ödeme bilgisi gözükmüyor. 1 martta başvuru yapmıştım. Birikmiş aylık bilgisi de gözükmüyor.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Alacağnız ödemeler ait bilgi size ayrıca posta yolu ile de gönderilecektir.