Emeklilikte Prime Takılanlar Ne Yapmalı! Hangi Süreler Borçlanılır ?
Emeklilikte prime takılanlar için henüz kesin bir durum yoktur. Ancak Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nin 66. maddesindeki durumlar doğrultusunda borçlanarak eksik prim gün sayılarını tamamlamalarına imkan tanınmaktadır. Eksik prim günlerini borçlanarak tamamlamaları için ise; daha önceden sigortalı olarak çalışmış olmaları ve emeklilik yaşını doldurmuş olmaları istenmektedir. Hizmet borçlanması ile eksik prim gününü borçlanabilecek olanların sayısı ise yaklaşık 100.000 civarında olarak bilinmektedir. Emeklilikte yaşa takılanlar için ise durum emeklilikte prime takılanlarda olduğu kadar umut vaat etmemektedir.
Emeklilikte Prime Takılanlara Sunulan Fırsat Nedir?
Emekli olabilmek için gerekli olan yaşı doldurmuş olup henüz gerekli prim gün sayısını doldurmamış olanlara, prim gün sayıları için borçlanarak emeklilik hakkı elde edebilme fırsatı sunulmaktadır. Emekli olmak için yaş koşulunun değiştirilmesi ile beraber mağdur olanlar için sunulan bir fırsat olmaktadır. Emeklilik koşulları içerisinden sadece prim gün şartını henüz doldurmamış olanlar için geçerlidir. Kadınlarda 63 ya da 65, erkeklerde 65 yaşını dolduranlar eksik prim günlerini borçlanarak emekli olabilmektedirler.
Emeklilikte Prime Takılanlar İçin Yapılan Açıklama Kimleri İlgilendirmektedir?
Prim gün şartını doldurmadığı için emeklilik hakkı elde edemeyen 100.000’den fazla kişiye yönelik bir konudur. Emeklilikte prime takılanlar ile ilgili önerge verilip verilmemesi ile tartışılan bir konudur. Mağdur olan kişi sayısı oldukça fazla olduğu için mağdur olanların yaptıkları itirazlar sonucunda belirli şartlar kapsamında önergeler hazırlanmıştır. Sunulacak olan önergelere göre erkeklerde alternatifsiz bir şekilde 65 yaşın doldurulmuş olması istenmektedir. Kadınlarda ise yaş şartı 63 olarak belirlenmiş ancak bir diğer önergede 65 olarak planlama yapılmıştır. Maliye’nin bu durum ile ilgili görüşüne bakıldığında ise; borçlanarak emekli olanlar ile beraber mali yükün de artacağı konusunda bazı çekinceleri bulunmaktadır.
Emeklilikte Yaşa Takılanlar İçin Durum Nedir?
Emeklilikte yaşa takılanların sayısının 412.000 civarı olduğu bilinmektedir ve bu sayı oldukça fazladır. Ayrıca gelecek mali yük düşünülerek emeklilikte yaşa takılanlar ile ilgili yakın gelecekte bir düzenleme yapılması beklenmemektedir. Prime takılanlar için düzenlemeler ve umut varken, yaşa takılanlar için umut bulunmamaktadır.
Emeklilikte Prime Takılanların Borçlanabilecekleri Süreler Nelerdir?
Emeklilikte prime takılanların geriye dönük olarak borçlanabilecekleri süreler Sigorta İşlemleri Yönetmeliği’nde belirtilmiştir ve şu şekildedir:
- Sigortalı olduktan sonra yapılan doğumlar, ücretsiz doğum ve analık izinleri borçlanılabilmektedir. 2 defaya mahsus olmak üzere 2 yıla kadar borçlanma yapma imkanı tanınmaktadır.
- Memurlar personel mevzuatı dahilinde aylıksız izindeki sürelerini borçlanabilmektedirler.
- Avukatların sigortasız normal stajlarında geçen süreleri borçlanarak prim günlerini arttırabilmeleri mümkündür.
- Er ve erbaş olarak askerlikte ya da yedek subay okulunda geçirilen sürenin borçlanılabilmesine imkan tanınmaktadır.
- Grev ve lokavtta geçen sürelerin borçlanılabilmesi mümkündür.
- Sigortalı olduğu süre içerisinde kişi tutuklanmış ve sonrasında beraat etmiş ise; tutukluluk ve gözaltında geçirdiği süreyi borçlanabilmesi mümkündür.
- Doktora ve tıpta uzmanlık eğitimi alanlar sigortasız geçirdikleri süreyi borçlanarak prim gün sayılarını arttırabilmektedirler.
- Hekimlerin fahri asistanlıkta geçirdikleri süreyi borçlanabilmeleri yasaldır.
- 02.2011 tarihinden sonraki ay içerisinde eksik çalışılan günlerin borçlanılmasına olanak sağlanmaktadır.
- Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olan okul ve eğitim kurumlarında uzman ya da usta öğretici olarak çalışanlar çalışma sürelerini borçlanabilmektedirler.
- Devlet tarafından yurt dışına eğitim için gönderilmiş olan 18 yaşını doldurmuş olan bireylerin bu süreyi borçlanabilmeleri mümkündür.
- Seçim kanunları kapsamında boşta geçen sürelerin borçlanılabilmesine olanak tanınmaktadır.
- Emeklilikte prime takılanların 18 yaşının üzerinde oldukları süre içerisindeki yurt dışındaki çalışmalarını borçlanabilmeleri mümkündür.
20-02-1967 Doğumluyum,,,02-02-1987 ssk girişliyim Prim Gün Sayım 4389
(Askerlik Borçlanması Yapmadım)
yaş ve rahatsızlığımdan dolayı herhangi bir işte çalışmıyorum 2008/10.ayında küçük bir dükan açmıştım kapatana kadar 1900 gün bağkur primim olmuş çıkan yasa ile dondurmuş bulunuyorum (istediğiniz zaman istediğniz kadar gün alabilirsiniz )denmişti fakat almak istediğimde tamamını almak zorundasın dediler alamadım ..başka nasıl emekli olabilirim bana fikir verebilirmisiniz…teşekkürler
Şuan itibariyle 01 02 1988 tarihinde SSK girişim ve 540 gün askerliğimi satınca toplam gün sayım 4703 gün eksik olduğunu biliyorum ne zaman emekli olurum
1960 doğumluyum 1977 girişliyim ssk ya 1900 günüm var emekli olabilirmiyim bu durumda 20 ayda askerlik borçlanması yaparak.
Doğum Tarihi
21/09/1962
İlk İşe Giriş Tarihi
02.06.1987
Durumu
Aktif
Toplam Uzun Vade Gün Sayısı
2955 + 700 gun birlestırme ıle gelecek
ben torba yasa kapsamında gerıye donuk borçlanma hakkı kazanabilcekmiyim
2000 ile 2003 yılları ve 2005 ile 2007 yılları arasında doğum
Borçlanması yapacağız, borçlanmayı asgari veya azami olarak yaptığımızda emekli maaşı ne kadar fark eder.
Ayrıca asgari ücretin 3 katı yapsak daha mı mantıklı olur
Basit olarak ne ödersem ne kadar emekli maaşı artar cevap verirseniz memnun okurum
Eşimin 1989 yılı Ssk girişi var 2017 yılında yaşı tamamlıyor, ancak 360 gün prim eksiği oluyor. Bundan dolayı 1 yıl beklemek zorunda kalıyor. İki işte çalışıp prim günü eksiği daha erken tamamlayabilir mi?
Sigortalı kadın ve doğum borçlanması yaptığımız halde eksik kalıyor.
Babam soruyor: 54 yaşındayım pirim günüm eksik nasıl emekli olabilirim? Geri dönerseniz çok memnun olurum.Simdiden teşekkürler..
Geriye Dönük Pirim Ödemesi Ne zaman Çıkacak Tahmini Olarak.
Geriye donuk prim ödemesi varmi
Henüz böyle bir karar alınmadı.