ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Polis Memurları Nasıl Emekli Olur, Şartları Neler

Polis Memurları Nasıl Emekli Olur, Şartları Neler
22.05.2022

Polis memurlarında emeklilik işlemleri ve yerine getirilmesi gerekli şartlar ile Emekli Sandığına tabi olan devlet memurlarının emekli olma koşulları birbirleri ile örtüşür. Polis memurları emeklilik için belirlenen yaş, hizmet süresi ve ödenmiş prim gününü tamamlaması koşulu ile emeklilik hakkı elde edebilir. Erken emeklilik hakkı gibi bazı özel durumların yer aldığı polis memurlarında emeklilik şartları ile ilgili tüm merak edilenleri hazırladığımız rehberimizde sizler için ayrıntıları ile ele aldık.

Polis Memurları Nasıl Emekli Olur?

Polis memurlarının emekliliği Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) arasında yapılan anlaşma doğrultusunda gerçekleşir. Bu anlaşma kapsamında mesleğe başlangıç tarihine göre erken emeklilik hakkı gibi ayrıcalıkla tanımlanırken, yıpranma veya cinsiyet gibi değişkenler çerçevesinde hizmet sürelerinde farklılıklar gözlemlenebilir.

Genel hatları ile polis memurlarının emeklilik sürecini şu şekilde özetlemek mümkündür:

  1. Yaş, hizmet süresi ve ödenmiş prim günü gibi emeklilik şartları yerine getirilmelidir.
  2. Gerekli evraklarla birlikte emeklilik dilekçesi kuruma teslim edilerek başvuru yapılmalıdır.
  3. Başvurunun kabulü ile emeklilik aylığı hakkı elde edilerek süreç sonlanmaktadır.

Polislikten Emekli Olmanın Şartları Nelerdir?

Polislerde emekli olmanın koşulları kimi yerlerde 4C’liler ile benzer, yaş şartı gibi yıpranma payının dahil edildiği durumlarda farklılık göstermektedir. Polislerin emekliliklerin belirleyici rolü hizmete başlama süresi oynar. Hizmete başlangıç süresine göre polislerin emekli olma şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • 8 Eylül 1999 Öncesi Polis Olanlar: Bu tarih öncesinde Emekli Sandığına tabi polis memurları için emeklilikte yaş kriteri bulunmamaktaydı. Bu tarihte getirilen yaş şartı sonrası kademelendirme sistemi uygulandı. Buna göre erkek polis memurları 25, kadın polis memurları 20 yılı doldurması ardından 23.05.2022 tarihindeki hizmet süresi ve yıpranma payı göz önüne alınarak emeklilik yaşı hesaplanır.
  • 8 Eylül 1999 Sonrası Göreve Başlayan Polis Memurları: Normal memurlarda bayanlarda 58 ve erkeklerde 60 yaş olan emeklilik şartı, 8 Eylül 1999 sonrası göreve başlayan polis memurları için 52 olarak korundu. 25 yıllık hizmet süresini dolduran polis memurları, hizmete bu tarihten önce başlamaları halinde 3 yıl yıpranma payını kullanarak 55 olan yaş haddini 52 yaşa çekerek emekli olabilmektedirler.
polisler nasıl emekli olur

Emekli Polis Maaşları Ne Kadar?

Emekli polis maaşları yeni yılda memur ve memur emeklilerine yapılan %30,5 zam oranında yükseldi. Emekli aylığına yapılan zam sonrası 3/1 baş komiser ve 8/1 polis memuru emeklilerinin maaşları 4 bin 205 liradan 5 bin 283 liraya yükseldi.

Polis memurlarında emeklilik şartları sağlanarak aylık hakkı elde edildiğinde emekli maaşına ek olarak aile ve çocuk yardımı ile ek nakdi ödemelerden yararlanılabilir. Ayrıca polis emeklileri de tüm memur ve işçi emeklileri gibi Ramazan ve Kurban Bayramlarında olmak üzere yılda iki kez 1.100 TL bayram ikramiyesi alabilmektedirler.

Polis Emeklilik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Polislerde emeklilik sorgulaması T.C. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) “4C Emeklilik Hizmet Süresi ve Yaş Hesabı” modülü üzerinden yapılır. İlgili modül aracılığı ile ne zaman emekli olabilirim sorusuna yanıt bulunabildiği gibi polis emeklilik yaşı hesaplama işlemleri yapılabilmektedir. Polis emeklilik hesaplama robotunu kullanmak için takip edilecek işlem sıralaması aşağıdaki gibidir:

  1. SGK adresi üzerinden “4C Emeklilik Hizmet Süresi ve Yaş Hesabı” modülüne erişim sağlayın.
  2. Açılan sayfada “Doğum Tarihi” ve “Cinsiyet” girişlerini tamamlayın.
  3. Sigorta başlangıç tarihi, bitiş tarihi ve hizmet türü seçimi tamamlayın.
  4. “Hesapla” butonuna tıklayarak işlemi sonuçlandırın.

Polis Memurları Emeklilik Başvurusunu Nereye, Nasıl Yapmalıdır?

Polislerin emeklilik başvuruları şartların sağlanması halinde Emniyet Genel Müdürlüğü Sigorta Departmanı üzerinden gerçekleştirilir. Departmana emeklilik dilekçesi ile emeklilik başvuru evraklarının teslimi sonrası başvuru süreci tamamlanır. Başvuru sürecine start verilmesi ile devreye SGK girer ve evrakları işleyerek inceleme başlatır. İnceleme süresince polis memurlarından ek belge istenebilirken, genellikle kısa sürede inceleme tamamlanmaktadır.

İncelemenin tamamlanması ardından emeklilik şartlarını yerine getirdiği tespit edilen polis memuru artık polis emeklisidir. Emeklilik aylığı hakkı elde eden memura ilgili birim aracılığı ile bilgilendirme yapılır. Ayrıca sürecin takibi için e-Devlet üzerinden sorgulama yapılarak merak edilen sorulara yanıtlar alınabilmektedir.

Polis Memurları Emeklilik Başvurusunda Gerekli Evraklar Nelerdir?

Polis memurlarından emeklilik başvurusunda istenen belgeler şunlardır:

  • Emeklilik dilekçesi,
  • Kimlik belgesi ya da T.C. Kimlik Kartı (Aslı ve fotokopisi),
  • Sigorta sicil numarası örneği,
  • E-Devlet’ten alınan onaylı hizmet dökümü,
  • İşten ayrılışı temsil eden beyanname,
  • Tahsis talep beyan taahhütnamesi,
  • Görevden ayrılma tarihini gösterir evraklar,
  • Emeklilik yaş ve prim şartlarının sağlandığını gösterir evraklar,
  • Emekli aylığının yatırılacağı bankaya ait IBAN ve hesap bilgilerinin yer aldığı beyan dilekçesi.

Polis Emeklilik Başvuru Sorgulama

Emeklilik başvuru görüntüleme süreci e-Devlet üzerinden yürütülür. Başvuru esnasında eksik evrak ya da diğer değişkenlerin adım adım izlenebildiği bu hizmete Sosyal Güvenlik Kurumu hizmet menüsü altından ulaşılabilir. Emekli başvurunuzu iletmeniz ardından sürecin takibini gerçekleştirmek için izlemeniz gereken işlem sıralaması şu şekildedir:

  1. “e-devlet”adresi üzerinden “4C Emeklilik İşlemleri Evrak Takibi” isimli sorgulama sayfasına doğrudan ulaşın.
  2. Açılan sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna tıklayın.
  3. Yönlendirilen e-Devlet Giriş sayfasında “TC kimlik numarası” ve “e-Devlet Şifresi” bilgileriyle ilgili kutucukları doldurun ve “Giriş Yap” butonuna tıklayın.
  4. Ekranda görüntülenen sorgulama sonucundan sürecin takibini yapabilirsiniz.

Polisler Kaç Yaşında Emekli Olur?

Polislerde emeklilik yaşı normal memurlara göre farklıdır. Bilindiği gibi normal memurlarda emeklilikte, bayanlar için 58 ve erkekler için 60 yaş şartı aranır. Polislerde ise emeklilik yaş şartı 52 olarak korunmuştur. 25 yıllık hizmet süresini dolduran polis memurları, yıpranma payını da kullanarak 52 yaşında emekli olabilmektedir.

Polis Nasıl Erken Emekli Olur?

Polislerde erken emeklilik yıpranma payı ile mümkündür. 20 yıl hizmet sonrası polis memurları, bu hizmetlerine karşılık olarak 5 yıl yıpranma payı kazanırlar. 25 yıl hizmet süresi yıpranma payı dahil edilerek 20 yıllık polis memuruna emeklilik yolu açılmaktadır. Böylece 20 yıl meslek görevini ifade eden polis memurları istifa ederek emeklilik için yaşı beklemekte, yaş kriterini de sağlayarak emekli aylığına hak kazanabilmektedir.

Fakat burada kritik bir detay bulunur. Polislerde zorunlu emeklilik yaşı 55’tir fakat bu yaş şart kriteri görevde iken şartı ile getirilmiştir. Eğer bir polis memuru 55 yaşından önce istifa ederse erken emeklilikten yararlanamaz. İstifa sonrası bayanlar için 58 ve erkekler için 60 yaş olarak belirtilen yaş kriterine takılır.

polislerin erken emeklilik şartları

Polislerde Emeklilik Yaşı Nasıl Hesaplanır?

Polis memurlarının emeklilik yaş hesaplaması için 23 Mayıs 2002 tarihinin belirleyici olduğundan bahsetmiştik. 25 yıllık çalışma süresini tamamlayan polis memurları için emeklilik yaşı hesaplanırken, 23.05.2002 tarihi referans alınmaktadır.

Bu tarihe kadar ve bu tarihten sonraki hizmet süreleri farklı değerlendirilerek emeklilik yaşı hesaplanmaktadır. Polis memurlarında emeklilik şartları içerisinde en karmaşık gelen yaş hesaplamasında, 23.05.2022 tarihi sonrası kalan hizmet süresine göre emeklilik yaşı aşağıda paylaşılmaktadır:

  • 25 yıl hizmet şartına 2 yıldan az kaldı ise polis memuru 44 yaşında emekli olabilir.
  • Kesenek ödeneğinin tamamlanması için 3 yıl 6 ay bir süre kaldı ise polis memuru, 45 yaşında tüm ödemelerini tamamlayarak emekli olabilir. 3 yıl 6 aydan fazla kalan süre için tamamlanma yaşı 47’dir.
  • 25 yıla 5 yıldan fazla kalan polis memurları da 47 yaşına kadar tüm ödemelerini gerçekleştirmelidir.
  • 6 buçuk yıldan fazla süre kesenek ödemesi yapacak polis memurları için 48 yaş kriteri uygulanır.
  • Kesenek ödemesinin tamamlanması için 20 yıldan fazla süresi bulunan polis memurları, emeklilik için 60 yaşı takip etmelidir.

3600 Günden Emeklilik Şartları

Zamlı Emekli Maaşları Tablosu, Maaş Hesaplama

Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Hesaplama Robotu

Yorumlar

  1. Volkan dedi ki:

    Kolay gelsin 2006 yılında polis oldum 05.06.1984 doğumluyum. Ne zaman emekli olurum 2003 yılında sigortam var.

  2. Emine ALBAYRAK dedi ki:

    Esimin emekliligi hakkinda bilgi istiyorum eşim Hakan Albayrak

  3. Mustafa ÇINGIL dedi ki:

    1992 yılında 28 gün ssk primim var, 01.02.1995 yılında polis olarak göreve başladım.25.08.1998 tarihinden itibaren 18 ay askerlik yaptım, askerliği ve sigortamı saydırmadım emeklilik tarihim polnette 01.01.2020 görünüyor.Askerliğimi ve sigortamı saydırırsam emekliliğimi öne çekermi.Birde sigortası olan memur ihraç olursa emekli ikramiyesi alırmı, hizmet yılını dolduran ve yaşı bekleyen memur.

  4. hakan dedi ki:

    01.08.1993 15 gün ssk . 15.08.1995 polisl memurluğuna başlangıç. 04.10.2016 açığa alınma. 14.07.2017 ihraç 01.05.1974 doğum tarihi. polnette maaşlı emeklilik tarihi eylül 2020 gözüküyor. bu tarih hala geçerlimi yoksa değiştimi. 20 yılı dolduran 1999 öncesi polis memurları 20 yılı doldurup maaşlı emeklilik tarihini beklemeyecekler mi? Teşekkürler.

    1. hakan dedi ki:

      doğum tarihi 01.10.1974 olacaktı.

  5. Mst dedi ki:

    Bu arada prim gün sayım 9465

  6. Mst dedi ki:

    1971doğumluyum 31 07 1995 tarihinde polisliğe başladım 14 07 2017 tarihinde ihraç oldum ne zaman emekli olabilirim şimdiden teşekkürler

  7. Orhan tıraş dedi ki:

    11.06.2004 yılında polisliğe başladım.ne zaman maaşlı emekli olurum.

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      08.09.1999 günü ve sonrasında işe giren memur erkeklerin emekli olabilmeleri için 60 yaşını tamamlamaları ve en az 9000 gün sayısına ulaşmaları şartıyla normal olarak emekli olabilirler.

    2. hakan dedi ki:

      01.08.1993 15 gün ssk . 15.08.1995 polisl memurluğuna başlangıç. 04.10.2016 açığa alınma. 14.07.2017 ihraç 01.05.1974 doğum tarihi. polnette maaşlı emeklilik tarihi eylül 2020 gözüküyor. bu tarih hala geçerlimi yoksa değiştimi. 20 yılı dolduran 1999 öncesi polis memurları 20 yılı doldurup maaşlı emeklilik tarihini beklemeyecekler mi? Teşekkürler.

    3. Ali BAŞAR dedi ki:

      12.08.1996 da polis olarak mesleğe girdim. Aralık 2003 de askere gittim.2005 mart ayinda dönerek göreve başladım.22 Kasım 2016 günü KHK ile ihraç edildim. Askerlik hizmetini saydirmadigim için hizmet sürem yıpranma ile 23 yıl 8 ay oluyor. Emeklilik için nasıl bir yol izlemeliyim.