ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Çiftçi BAĞ-KUR’u Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?

Çiftçi BAĞ-KUR’u Borç Sorgulama Nasıl Yapılır?
05.06.2020

Bağ-Kur sorgusunda bulunmak isteyen çiftçiler bu sorgulama işlemini günümüzde online olarak gerçekleştirebilir. Kişilerin isteğine bağlı olarak ödenen Bağ-Kur, sistem içerisinde 4B olarak adlandırılır ve sorgulama işlemi e-Devlet sistemi üzerinden zahmetsiz bir şekilde yapılabilmektedir.

Modern çağ ile hayatımıza dahil olan internet sayesinde resmî işlerin yapılabilmesi için ilgili kurum ya da kuruluşları ziyaret etmeye gerek kalmadan pek çok resmî işlem online olarak yapılabilmektedir. Bu hizmetlerden biri olan çiftçi Bağ-Kur’u borç sorgulama işlemi bu hizmete mensup olan kişilerin de herhangi bir kuruma gitmesine gerek kalmadan işlemlerini daha hızlı ve zahmetsiz bir şekilde yapmalarına olanak sağlamaktadır.

Çiftçi Bağ-Kur’u Nedir?

Çiftçi Bağ-Kur’u Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından tarım alanında faaliyet gösteren vatandaşların emekli olabilmeleri adına sunduğu hizmetlerden bir tanesidir. Bu hizmet kapsamında çiftçilikle uğraşan kişilerin primlerini kendileri yatırmaları şartı bulunmaktadır. Asıl adı Tarım Bağ-Kur’u olan ancak halk arasında Çiftçi Bağ-Kuru olarak bilinen bu hizmet tarım alanında uğraş veren emekçilere sosyal güvence olarak geri dönmektedir. Çiftçilere sunulan Bağ-Kur hizmeti ile esnaflara sunulan Bağ-Kur hizmeti arasında ise herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Çiftçi Bağ-Kur’undan Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Çiftçi Bağ-Kur’undan yararlanmak isteyen vatandaşların bazı şartları yerine getiriyor olması gerekmektedir. Bu şartlar aşağıdaki gibidir:

  • Çiftçi Bağ-Kur’undan yararlanmak isteyen vatandaşların Ziraat Odası’na kayıtlı olarak tarım faaliyetleri yürütüyor olması gerekmektedir.
  • Kişinin ikamet ettiği yerde Ziraat Odası bulunmaması halinde yaşadığı il ya da ilçede bulunan Tarım Müdürlükleri’nde kaydının bulunması şartı aranmaktadır.
  • Kişi tarım alanında çalışmaya başladığı yıl içerisinde sigorta kaydını yaptırmış ise kaydın yapıldığı tarih baz alınarak sigortası başlatılmaktadır.
  • Kişinin tarımsal alanda çalışmaya başladığı tarihin üzerinden bir yıl geçmesi durumunda bildirim yaparsa Sosyal Güvenlik Kurumu bildirimin yapıldığı tarih itibariyle Bağ-Kur hizmetini kişiye açmış olur.
  • 18 yaşını geçmemiş kişilerin tarımsal alanda çalışma yürütmesi halinde 18 yaşına girdiği tarihte sigortalılık süreçleri başlayacaktır.

Kişilerin yukarıdaki şartları sağlaması durumunda Çiftçi Bağ-Kur’undan yararlanmaları mümkün olmaktadır.

Çiftçi Bağ-Kur’u Borç Sorgulama İşlemi Online Olarak Yapılır Mı?

İnternet üzerinden Çiftçi Bağ-Kur borç sorgusu yapmak mümkündür. Bağ-Kur yeni oluşturulan sistem üzerinde 4B isim değişikliğine uğramıştır. 4B kapsamında çiftçi Bağ-Kur’u borç sorgulaması yapmak isteyen vatandaşlar ilkin e-Devlet sistemine giriş yapmalıdır. Ardından kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu hizmetleri arasında bulunan “4B Borç Sorgulama” hizmetini üzerinden tamamlanabilmektedir.

Çiftçi Bağ-Kur’u Prim Borcu Ödemesi Nasıl Yapılır?

Tarım alanında faaliyet gösteren çiftçilerin Bağ-Kur prim borçlarını ödeme işlemleri bankaların online internet hizmetlerinden yapılabilmektedir. Ayrıca ATM’lerden de ödenebilen çiftçi Bağ-Kur’u prim ödemeleri, kişilerin isteği üzerine ilgili banka şubesine müracaat ederek vezneler aracılığıyla da yapılabilmektedir. Kişilerin e-Devlet üzerinden prim borcu ödeme işlemi yapmaları da mümkündür.

Çiftçi Bağ-Kur’u Borcu Telefon Aracılığıyla Nasıl Sorgulanır?

Telefon aracılığıyla Çiftçi Bağ-Kur’u borç sorgulama işlemi ALO 170 çağrı merkezlerinden yapılmaktadır. ALO 170 çağrı merkezleri kişilerin ÇSGB, MYK, SGK ve İŞKUR kurumları hakkında sorulacak tüm sorulara cevap alınabilen bir destek hattıdır. Ayrıca ALO 170 çağrı merkezinin resmî internet sitesi de bulunmaktadır. Bu sitede yer alan “Online İşlemler” menüsünden sunulan tüm hizmetlerden faydalanmak mümkündür.

Çiftçi Bağ-Kur’u Hizmet Dökümü Nasıl Sorgulanır?

Çiftçi Bağ-Kur hizmet dökümü sorgulaması e-Devlet sistemi üzerinden gerçekleştirilebilmektedir. e-Devlet kapısı üzerinde kimlik doğrulanması gerekir. Ardından site üzerinde bulunan arama kısmına “4B Döküm Sorgulama” yazılır. Çıkan sonuçların içerisinde yer alan “4B Döküm Sorgulama” seçeneği tıklanarak sorgulama işlemi yapılır. İsteyen kişilerin sayfada bulunan “Yazdır” butonunu tıklaması durumunda döküm kayıtları kâğıda dökülebilir.

Çiftçi Bağ-Kur’u Borç Sorgulaması e-Devlet’ten Nasıl Yapılır?

Çiftçi Bağ-Kur’u bulunan kişiler e-Devlet üzerinden borç sorgu işlemini yapabilmektedir. Bunun için atılması gereken ilk adım sistem üzerinden kimlik doğrulamasıdır.

Bu aşamadan sonra yapılması gerekenler aşağıdaki gibidir:

  • Kimlik doğrulamasının ardından yukarıda bulunan arama motoruna “4B Borç Sorgulama” yazılarak arama yapılması gerekmektedir.
  • Çıkan sonuçlar arasında bulunan “4B Borç Sorgulama” seçeneği tıklanmalıdır.
  • Açılacak olan pencerede kişiye ait 4B borç durumu otomatik olarak ekranda belirecektir.
  • Açılan pencerede görüntülenen bilgiler kişinin tescil durumu, tarım alanındaki faaliyetini ibraz ettiği başlangıç tarihi, kişiye ait olan toplam prim borcu, ödenmemiş aylarla birlikte prim borcunun ay sayısı, prim borcunun ödemesi geçmesi durumunda kişiye ait prim borcunu ile ilgili ceza meblağı kişinin açılan pencerede görebileceği bilgiler arasındadır.

Yukarıdaki adımlar sırasıyla ve doğru bir şekilde izlendiği takdirde kişinin çiftçi Bağ-Kur’u borç sorgulama işlemi sorunsuz bir şekilde tamamlanmış olacaktır.

E-Devlet Üzerinden Bağ-Kur Prim Borç Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Bağ-Kur Tescil Kaydı Nasıl Yapılır ve Dilekçe Örneği

Bağ-Kur’da Dul ve Yetim Aylığı Oranları, Nasıl Alınır?

Yorumlar

  1. fatih dedi ki:

    iyi günler bağkur 4b 5400 gün emeklilik şartlarına tabiiyim 1234 4a 96 gün isteğe bağlı 4112 gün tarım bağkurum var tüm şartları taşıyorum fakat kurum son 7 yıl kuralına göre bağkurdan emekli olamazsın diyor 96 günlük isteğe bağlı 4b primimi statü olarak saymıyor böyle bir uygulama var mıdır 96 günlük isteğe bağlı bağkurun tarım bağkuru ile birleşmesi gerekmez mi

  2. Ercan ünal dedi ki:

    Ben 1982 ve 1990 ýılları toprak mahsulleri of işine buğday sattım ve çiftçi kartı çıkardılar suriye ten şeker pancaŕıda sattım ben bunun primlerini nasıl çıkartırım yasal bir yola başvurabilirim

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      O döenmelerde yapılan bağkur kesintileri ile ilgili belgeleri bulabilirseniz. sigorta başlangıcını o tarihlere çekebilirsiniz. bunun haricinde arşivlerde bulabilmeniz çok zor.

  3. Mahmut arı dedi ki:

    1998 yılında ilk olarak annem adına toprak mahsülleri ofisine buğday verilerek faturalanma yapılmıştır . Daha sonra ki yilllardada belli aralıklarla bu işlem devam etmiştir. Fakat bagkur da suan herhangi bir başlangıç görünmemektedir. Annem in emekli olabilmesi ne yapmam lazim. 1996 yılını başlangıç olarak kabul ettiklerinde annem ne zaman emekli olur

    1. Danışma Birimi dedi ki:

      Merhaba,

      Geriye dönük bu işlemlerle ilgili belge bulabilirseniz zorlanmadan giriş yaptırabilirsiniz. eğer 1996 yılına giriş olur ise;

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1995 ile 23.05.1996 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 52 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5825’dir.

      veya

      – İşe başlama tarihi yani ilk sigortalı olma tarihi 24.05.1996 ile 23.05.1997 tarihleri arasında olan kadınların SSK emeklilik şartları; tamamlamaları gereken sigortalılık süresi 20, tamamlamaları gereken yaş 53 ve tamamlamaları gereken prim ödeme gün sayısı 5900’dür.

  4. Ahmet savran dedi ki:

    Çifçtçi bağkur prim ve borç sorgulama

  5. arif altan dedi ki:

    çiftci bakur pirimmi öğrenmek istiyorum

  6. fatih dedi ki:

    1980 lerden çiftçi bagkuru olan bir kişi 2014 affinda 27 bin tl ile emekli olabiliyordum. Fakat o zaman maddi durumum olmadığı için emekli olamadım.Şimdi sgk ya sordum şimdi ki af kapsamında 87 bin lira af çıkarttılar bu konu hakkında bilgi istiyorum .yaşım 60.

  7. Üzeyir dedi ki:

    1973 08.06_dogum sigorta girişi .1996 8.ay _460.gun ssk pirimim var +2007_ den bu yana tarım bagkurluyum ne zaman emekli olabilirim ve erken emekli olmak için ne yapmam gerekiyor teşekkürler üzeyir ökçe