ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kur Doğum Borçlanması

Bağ-Kur Doğum Borçlanması
28.01.2017

Bağ-Kur kurumu, ülkemizde sosyal güvence işlemleri ile ilgili hizmetler veren kurumlardan birisidir. Bağ-Kur doğum borçlanması durumu da Bağ-Kur üzerinden sosyal güvence hizmeti almakta olan vatandaşların yararlanabileceği imkanlar arasındadır. Bütün devletler vatandaşlarına bu tür hizmetler vermektedir. Vatandaşların bir sosyal güvenceden yararlanabilmeleri, hayatlarını daha iyi bir şekilde geçirebilmeleri için gereklidir. Ülkemizdeki sosyal güvence kapsamında vatandaşlara sağlık güvencesi, doktor ücretleri, muayene gibi hizmetlerden yararlanabilme ve emeklilik hakkı türünde hizmetler sunulmaktadır. Bu sosyal güvence hizmetleri üç ayrı kurum tarafından vatandaşların belirli kesimlerine verilmektedir. Üç ayrı grupta incelenebilecek bu hizmetlerden yararlanabilmek için, kurumların belirlediği şartların taşınıyor olması gerekmektedir. Bu kurumlardan biri olan Emekli Sandığı, devlet kademesinde çalışmakta olan memurlara sosyal güvence sağlamaktadır. Bir diğer kurum olan SSK, yani Sosyal Sigortalar Kurumu ise özel sektör içerisinde çeşitli işlerde çalışmakta olan kişilere sosyal güvence hizmeti verir. Bu kurumlardan biri olan Bağ-Kur ise, diğer iki kurumdan farklı olarak, kendi işlerini yapan ya da hiç çalışmayan vatandaşlara sosyal güvence hizmeti sağlamaktadır. Esnaf, serbest meslek erbabı, sanatkar ve zanaatkarlar kendileri başvuru yaparak Bağ-Kur’dan faydalanabilirler. Ayrıca hiç bir işte çalışmayan kişiler de kendileri başvuru yaparak Bağ-Kur üzerinden sosyal güvence hizmeti alabilirler.

Ülkemizde verilen sosyal güvence hizmetleri, bahsettiğimiz üç kurum tarafından verilmekte ve işlemler prim üzerinden yürütülmektedir. Prim olarak bahsedilen şey ise, kişi adına kuruma yatırılması gereken ödemelerdir. Bu ödemeler ile birlikte kişi hangi kurum üzeriden olacak ise, o sosyal güvence hizmetinden faydalanacaktır. Emekli Sandığı’ndan faydalanan devlet kademesindeki memurlar ve Sosyal Sigortalar Kurumu üzerinden sosyal güvence alan kişiler için bahsettiğimiz prim ödemeleri otomatik olarak yapılmaktadır. Bağ-Kur kullanıcıları için ise durum biraz daha farklıdır. Bağ-Kur üzerinden sosyal güvence hizmeti başlatacak olan kişilerin prim ödemelerini kendileri yapmaları gerekmektedir. Bu kişiler çalışmıyor olduklarından ya da çalıştıkları iş kendilerine ait olduğundan prim ödemeleri bizzat kişilerin kendileri yapmalıdır. Bu sayede sosyal güvence hizmeti kapsamında verilen tüm imkanlardan faydalanabileceklerdir. Bağ-Kur doğum borçlanması da bu konu ile alakalıdır.

Bağ-Kur doğum borçlanması, kısaca açıklamak gerekirse, daha önce Bağ-Kur aracılığı ile sosyal güvence alan kişilere verilmeyen ama yeni yasa ile Bağ-Kur kullanıcılarının da faydalanabileceği bir haktır. Bağ-Kur doğum borçlanması, doğum yapıp çocuk sahibi olması nedeni ile çalışamayan ve prim ödemesi yapamayan kişilerin, bu eksik primleri toplu olarak ödeyip erken emekli olmalarına olanak sağlayan bir uygulamadır. Bu uygulama kapsamında, ilgili kanunda belirtilen şartları tamamlayan kişiler toplu prim borcu ödemesi yaparak erken emeklilik hakkından faydalanabileceklerdir. Bu açıdan Bağ-Kur doğum borçlanması kullanıcılar için önemli bir fırsattır.

Bağ-Kur Doğum Borçlanmasından Nasıl Yararlanılır?

Bağ-Kur doğum borçlanması uygulamasından faydalanabilmek için ilgili kanunda belirtilen şartların yerine getiriliyor olması gerekmektedir. Normalde Bağ-Kurlu kadınlar önceden Bağ-Kur doğum borçlanması yapamıyorlardı. Fakat 11.09.2014 yılında yürürlüğe giren 6552 sayılı kanun ile birlikte doğum borçlanması yapabilme hakkı Bağ-Kur kullanıcısı kişilere de verilmiştir. Yürürlüğe giren bu kanun ile birlikte, Bağ-Kur kapsamından sosyal güvence alan kadınlar 3 çocuğu için doğum borçlanması yapabilme hakkı elde etmişlerdir. Tabii ki bu haktan yararlanmanın bazı şartları bulunmaktadır. İlgili kanunda belirtilen şartlar aşağıdaki gibi belirlenmiştir:

  • Bağ-Kur doğum borçlanması uygulamasından faydalanılacak çocuğun doğumunun sigorta başlangıcından sonra olması gerekir.
  • Doğum gerçekleştikten sonraki 20 aylık süre içerisinde yatırılması gereken primlerin yatırılmamış olması şartı vardır.
  • Ayrıca kişinin bu borçlanmayı yapabileceği süre içerisinde çocuğun yaşamış olması gerekmektedir.

Bağ-Kur doğum borçlanması işleminin yapılması için yukarıdaki şartları sağlayan kişilerin, kendilerine ait Bağ-Kur dosyalarının bulunduğu Sosyal Güvenlik merkezine bizzat başvuru yapmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında bu kişilerden istenen evraklar ise Bağ-Kur doğum borçlanması talep dilekçesi ve kimlik fotokopisi olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken bir ayrıntı, Bağ-Kur doğum borçlanması işlemi sigortalı kişinin sigorta başlangıç tarihini geri çekmeyecek, sadece toplam prim günü konusunda değişim yapacaktır. Bağ-Kur hizmetinden faydalanan kadınlar, doğumdan sonraki 24 ay sürede prim yatırılmadığı takdirde, her çocuk için 720 gün ve toplamda üç çocuk için 2160 günlük bir borçlanmadan faydalanabilirler. Bu da şartları sağlayan Bağ-Kur kullanıcısı kadınların normalden 6 yıl daha erken emeklilik hakkından faydalanabilecekleri anlamına gelmektedir. Doğum nedeni ile verilen bu haktan faydalanmak isteyen kadınların, en yakın Bağ-Kur şubesine, yani SGK şubesine başvuru yapmaları gerekecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.