Emeklilik

Yeni Emeklilik Sistemi İle Emekli Vatandaşlara Takviye Maaş

Emekli Vatandaşlara Takviye Maaş! Gelen son dakika bilgilerine göre Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’nin iki yıl içerisinde yürürlüğe alınması planlanmaktadır. Yapılacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine göre çifte maaş sistemine geçilecek. Çalışan işçiden oldukça küçük miktarlarda prim kesintisi uygulanarak alınacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemine devlet tarafından da oldukça büyük oranda katkı sağlanacaktır. TES sistemi için işveren tarafından da makul oranlarda katkı sağlanacaktır.

TES sisteminin yürürlüğe girmesinin ardından iş değiştirenler ya da yeni işe girenler kazanılmış olan haklarından mahrum olmayacaklardır. Sistemde biriken ödemeler emeklilik çağına kadar özel durumlar hariç olmak üzere birikmeye devam edilecektir. Özel durumlar gelişmesi durumunda ise belli oranda fon çekme hakkı olarak kullandırılması sağlanacaktır. Ev alan ve evlenen vatandaşlar bu fondan faydalanabileceklerdir. Emekliliğe hak kazanan vatandaşlar ise mevcut sigorta sistemini yanında TES sisteminden de emekli aylığı alabileceği gibi bireyin talep etmesi halinde birikimini toplu olarak da alabileceklerdir.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl İşleyecek?

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nasıl İşleyecek? TES sisteminde, sosyal güvenlik sisteminde olduğu gibi yaş hadleri ile uyumlu olacaktır. Belirlenen yaş sınırlaması doldurulduktan sonra sistem üzerinden belirlenen iskonto ile çıkabileceklerdir. TES, bireysel emeklilik sisteminden farklı olan ise şirket ya da kurum bünyesinde çalışanlar için fonlar aracılığı ile oluşturulacaktır. TES sistemi ile yıllık 100 milyar TL büyüklük sağlanması hedeflenmektedir. İş yeri bazlı, sektörel tamamlayıcı emekliliğin hayata geçmesi ile birlikte hem emeklinin geliri artacak hem de sermaye piyasaları derinleşecektir.

Yeni model TES sisteminin dört sac ayağını “Fon gelirlerinin işletilmesi, işverenin devlet desteği ile ilgili emeklilik finansmanına dahil edilmesi, tamamlayıcı emeklilik, çalışanların haklarının korunması” yer almaktadır. Kamu emeklilik sistemi dışındaki sistemlere katılım teşvik edilecektir. BES katılımcı sayısı, sistemde kalış süresi ve fon tutarını arttıracak şekilde geliştirilmesi planlanıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın yaptığı açıklama neticesinde de Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi ile çifte maaşın önü açılacaktır.

Türkiye sınırları içerisinde çalışan vatandaşlar, emekli olduklarında iş hayatında aldıkları maaştan daha düşük emekli maaşı alabiliyorlar. Uygulanacak olan sistem ile ikinci maaş gelirdeki düşüşü engelleyecek. 2017 yılında başlayan ülke genelindeki otomatik Bireysel Emeklilik Sistemi’nin yeni dönemde TES sistemine aktarılması planlanmaktadır. İlk düşünülen sistem ile zorunluluk esas alınacaktır. Bu şekilde çalışanlar bütçelerini sarsılmasını önleyerek birikim yapabilecekler. Yapılacak olan birikime devlet ve işveren katkısı da eklenecektir. TES sisteminin diğer emeklilik modelinden farkı riskli yıpranma payı, yüksek olan mesleklere yönelik uygulanan emeklilik sistemi olmasıdır.

Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi Nedir? TES Kimleri Kapsamaktadır?

İsteğe Bağlı Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Yaş Haddinden Nasıl Emekli Olunur, Şartları Nelerdir ?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir