ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Emekli Maaşı Hesaplama Robotu Yeni Kanun

Emekli Maaşı Hesaplama Robotu Yeni Kanun
04.01.2023

Emekli maaşı hesaplama robotu kullanarak ne kadar ödeme alacağınızı hesaplayabilirsiniz. Emekli maaşı, çalışma hayatında belirli bir prim ödeme ve yaş şartını sağlayanların yararlandığı bir ödemedir. Bu ödeme ile çalışma hayatından belirli bir yaş haddini doldurarak ayrılan kişilerin gelir kaybı yaşaması engellenir.

Emekli maaşı almak için sigortalı olarak çalışmak gerekir. Sigortasız olarak çalışanlar, ancak çalışmalarını iş mahkemelerinde ispat etmeleri halinde emekli olabilir. Bunun için işçinin çalıştığının mahkeme tarafından kabul edilmesi gerekir. Aynı zamanda geriye dönük primlerin ödemesi işverenden tahsil edilir.

Emekli maaşı hesaplama robotu kullanarak prim ödemelerinizin karşılığında miktar hakkında fikir edinebilirsiniz. Hesaplanan tutar tahmini olduğu için birebir alacağınızla aynı olmayabilir. Hesaplamalar yalnızca fikir vermesi için yapılır.

Sosyal Güvenlik Kurumu emeklilik maaşı hesaplamalarınızı yaklaşık olarak yapar. Bu sayede bugüne kadar çalışmalarınız üzerinden tahmini bir tutar elde edebilirsiniz. Hesaplama için uyg.sgk.gov.tr adresinden giriş yapmalısınız.

Emekli Maaşı Nasıl Hesaplanır?

Emekli maaşı hesaplamasında farklı değişkenler etkilidir. Çalışma hayatında yapılan bazı ödemeler kısmen bazıları tamamen maaş hesaplamasına dâhil edilir. Bazı ödemeler ise hesaplama sürecinde dikkate alınmaz. Bu nedenle birebir maaş hesabı yapmanın karmaşık ve zor bir işlem olduğundan bahsedilebilir.

Kabataslak bir hesaplama yapmak emeklilik için daha doğru olur. Öncelikle hangi değişkenlerin maaş üzerinde etkili olduğunu sıralamakta fayda vardır:

  • Sigortalının ilk işe giriş tarihi
  • Toplam prim ödeme gün sayısı
  • 4A’lı ve 4C’li sigortalılar için işverenler tarafından yatırılan prim miktarı; 4B’lilerin kendi ödedikleri prim tutarı
  • Emeklilik tarihi
  • Toplam sigortalı olarak geçen süre
  • Yaş
  • Sigortalılık türü
  • Hangi kanuna tabi olunduğu

Yukarıda sıralanan maddelerin her biri emeklilik üzerinde etkilidir. Özellikle tabi olunan kanun önemlidir. Çünkü Türkiye’de belirli dönemlerde yapılan kanun değişiklikleri, emeklilik yaşının da değişmesine neden olmuştur.

Yasa değişiklikleri şu şekilde sıralanabilir:

  • 31.12.1999 öncesi
  • 01.01.2000-30.09.2008 arası
  • 01.10.2008 sonrası

Yukarıda verilen tarih aralıklarında emekli olan kişiler için farklı koşullar söz konusudur. En son 2008 yılında yapılan değişiklikle emeklilik yaşı artırılmıştır. Aynı zamanda prim ödeme şartları da bir nebze ağırlaşmıştır.

EMEKLİ MAAŞI HESAPLAMA ROBOTU

Emekli maaşı hesaplama ekranına Sosyal Güvenlik Kurumuna ait sayfa üzerinden ulaşmak mümkündür. Girilmesi gereken adres uyg.sgk.gov.tr/AylikHesap şeklindedir. Bu kısımdan 4A için ne kadar emekli aylığı alacağınızı hesaplayabilirsiniz.

Yukarıdaki ekrandan emekli maaşı hesaplama işlemi yapılabilir. Sizden istenilen bilgiler; kimlik numarası, sicil numarası, baba adı, nüfus ili ve doğum tarihi şeklindedir. Bu bilgileri girerek sorgulama yapabilirsiniz. Ancak toplam prim ödeme gün sayısı 3600’den az olanların hesaplama yapması mümkün değildir.

Hesaplama sonucuna göre yaklaşık olarak aylık tutarını öğrenebilirsiniz. Hesaplamanın 3600 günle sınırlandırılması, emeklilik aylığı alabilecek durumda olan kişilerin ne kadar ödeme alacağını öğrenmesi içindir.

Özellikle emeklilikte yaşa takılanlar için yapılan düzenlemeler neticesinde birçok kişinin çalışma hayatından ayrılması beklenmektedir. EYT neticesinde emekli olacak kişiler için en az prim ödeme gün sayısı 3600’dür. Bu nedenle hesaplama robotu üzerinden daha düşük bir tutar için aylık öğrenme şansınız yoktur. Hesaplama sürecinde kullanacağınız sicil numarasını SGK Tescil ve Hizmet Dökümü kısmından öğrenebilirsiniz. 

E-Devlet Emekli Maaşı Hesaplama

E-Devlet emekli maaşı hesaplama işlemi sadece 4B sigortalıları için yapılır. Bunun için ilk etapta turkiye.gov.tr adresine girmelisiniz. Bu adrese girdikten sonra sağ kısımda bulunan “Giriş Yap” sekmesine tıklamalısınız.

Giriş Yap” seçeneğine tıkladıktan sonra karşınıza şifre girmeniz için ayrılan ekran gelir. Bu ekran üzerinden kimlik numaranız ve şifrenizle giriş yapabilirsiniz. Aynı zamanda farklı giriş yöntemlerini de kullanabilirsiniz.

Mobil imza, e-imza, internet bankacılığı kullanabileceğiniz diğer giriş yöntemlerindendir.

Sisteme giriş yaptıktan sonra arama alanını kullanarak ilgili ekrana ulaşma şansınız vardır. Arama alanına “hesaplama” yazmanız yeterlidir.

4B emekli aylığı hesaplama-Sosyal Güvenlik Kurumu” yazan kısımdan hesaplama alanına ulaşabilirsiniz. Hesaplama alanında size esnaf ve tarım şeklinde iki seçenek sunulur. Bu seçeneklerden uygun olanı tercih etmelisiniz. Ardınsan “Sorgula” seçeneğine tıklayarak sonucu öğrenebilirsiniz.

Yukarıdaki ekrandan hesaplama yapabilmeniz için en az 5400 günlük prim ödemeniz bulunması gerekir. Daha düşük prim ödemesi halinde hesaplama yapmanız mümkün değildir. Aynı zamanda buradan elde edeceğiniz sonuçlar bir kesinlik taşımaz. Doğru sonuç için kuruma emeklilik başvurunuzu yapmalısınız.

SGK Emekli Maaşı Hesaplama

SGK emekli maaşı hesaplama işleminin nasıl yapıldığını anlamak için burada etkili olan değişkenleri bilmek gerekir. Yasal değişkenler için ayrı ayrı hesaplama yapılır. Yani bir çalışanın farklı kanunlar kapsamındaki ödemeleri ayrı hesaplanır.

Göstergeler, aylık bağlama oranları, katsayı gibi değişiklikler ödemeye dâhil edilir. Ancak kabaca şöyle bir hesaplama formülünden bahsetmek mümkündür. Hesaplama sırasında son on yıllık kazanç dikkate alınır. Bu kazanç tutarlarının toplamı ona bölünerek ortalama bir değer elde edilir. Bulunan değerin gösterge tablosundaki karşılığına bakılır.

BAĞ-KUR maaşları için %70 oranında aylık bağlama söz konusudur. Bu hesaplama tutarı 2000 yılından öncesi için söz konusudur. 2000-2008 yılları arasında ağırlıklı ortalama ve aylık bağlama oranının çarpımından maaş elde edilir. Ağırlıklı ortalama 2000 ve 2008 yılları arasında ödenen primlerin toplam prim gün sayısına oranıdır.

2008 yılından sonra büyüme hızının yanı sıra TÜFE rakamları da ağırlıklı ortalamaya dâhil edilir. BAĞ-KUR’luların 2000 yılından önce prim ödemeleri ne kadar yüksekse o kadar yüksek emekli maaşı alma şansları vardır. BAĞ-KUR emeklilerinin 4A’ya kıyasla maaşları daha azdır. Bu nedenle primlerin yüksek yatırılması yüksek emekli maaşı almalarını sağlar.

4A Emekli Maaşı Hesaplama Robotu

4A emeklilik maaşı hesaplama robotu ile ne kadar maaş alınacağının öğrenilmesi mümkün hale gelir. SGK sisteminde yer alan hesaplama robotunu kullanarak tahmini bir sayı elde etmek mümkün hale gelir.

Sosyal Güvenlik Kurumu sayfasında yer alan hesaplama robotu yaklaşık bir aylık belirtir. Bu tutarın hesaplanmasında prime esas kazanç miktarı esas alınır. Prime esas kazanca tüm ödemeler dâhil değildir. Kısmen ya da tamamen dâhil olmayan ödemeler de söz konusudur.

Ücret ödemeleri, primler ve ikramiyeler prime esas kazanca dâhil olan temel ödemelerdir. Ücret kapsamına; yıllık izin ücreti, bayram ücreti, aylık ödemeler de girer. Prime esas kazançlarda alt ve üst sınır söz konusudur.

Alt sınır asgari ücret olarak kabul edilir. Üst sınır ise asgari ücretin 7,5 katı olarak uygulanır. Çocuk yardımı, aile yardımı gibi ödemeler ise kısmen hesaplamaya dâhil edilir. Aile yardımının %10’u yemek yardımının %6’sı prime esas kazançtan istisna tutulur.

Emekli Olursam Ne Kadar Emekli Maaşı Alırım?

Emekli olursanız alacağınız maaş miktarı hakkında net bir tutar söylemek mümkün değildir. Ancak yaklaşık bir tutar elde edilmesi mümkündür. Sosyal Güvenlik Kurumu ve e-Devlet üzerinden hesaplama yaparak bu tutarları öğrenebilirsiniz. Devlet kaynaklı emekli maaşı hesaplama robotu uygulamalarından hesaplama için prim gün sayısının tamamlanmış olması gerekir.

Alacağınız emekli maaşını öğrenmek için hazırlanan robotlar, SGK veri tabanından bilgilerinize erişir. Erişilen bilgiler sayesinde en doğru tutara ulaşılır. Ne kadar çok prim ödemeniz varsa o kadar yüksek bir maaş alabilirsiniz.

Aylık prim tutarınız asgari ücret üzerinden yatıyorsa alacağınız maaş düşük olur. Ancak yüksek bir tutardan yatırılan primler, emeklilik döneminde sizi memnun edecek bir maaş almanızı sağlar. Çoğu emekli aldığı maaşı az bulduğu için çalışmaya devam eder.

Türkiye’de emekli maaşları genellikle düşük seviyelerdedir. Geçim sağlamaya yetmeyecek seviyede olan emekli maaşları nedeniyle kayıt dışı çalışanların sayısı da bir hayli fazladır.

StatüYılMaaş
SSK 2000 sonrası emekli maaşı20235,500 TL
SSK 2000 öncesi emekli maaşı20236,083 TL
Bağ-Kur tarım emeklisi maaşı20235,500 TL
Bağ-Kur esnaf emeklisi maaşı20235,500 TL

Emekli Memur Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli memur emekli maaşı hesaplama için farklı kriterler dikkate alınır. Memurların çalışma sistemi özel sektörden ve BAĞ-KUR’lulardan farklıdır. Bunun yanı sıra memurlar için farklı ek gösterge tutarlarının da dikkate alınması gerekir.

Gösterge sayıları aylık kat sayısı ile çarpılarak gösterge aylığı adı verilen bir tutar hesaplanır. Aynı zamanda tutar aylık değeri de hesaplanmalıdır. Bu tutar, taban aylığı tutarı ve bin gösterge sayısının çarpımı sonucu elde edilir.

Bir diğer hesaplama kıdem aylığı için yapılır. Bu aylıkta; 20 gösterge sayısı, memur maaş katsayısı dikkate alınır. Aslında kısaca hesaplama şekli; toplam brüt aylık x (50+hizmet süresi) X % şeklindedir.

Brüt toplam aylık miktarına dâhil edilen ödemeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kademe göstergesi ve maaş katsayısının çarpımıyla elde edilen aylık tutar
  • Ek gösterge ve memur maaş katsayısı çarpımıyla elde edilen ek gösterge tutarı
  • Taban aylığı gösterge rakamı ve katsayısının çarpımıyla elde edilen taban aylığı tutarı
  • Kıdem aylığı göstergesi ve memur maaş katsayısı çarpımıyla elde edilen kıdem aylığı tutarı
  • Katsayı ve ek gösterge rakamlarının çarpımının yüzde değerinin alınmasıyla elde edilen tutar

Emekli Sandığı Emekli Maaşı Hesaplama

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplama için https://uyg.sgk.gov.tr/HizmetHesabi4c/ adresine giriş yapılmalıdır. Bu adreste emeklilik hesabınızı yaparken dikkat etmeniz gerekenler belirtilir. Buna göre sizden bazı bilgiler talep edilir.

Emekli Sandığı emekli maaşı hesaplama işlemi sırasında sizden talep edilen bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Doğum tarihi
  • Cinsiyet
  • 2002’ye kadar olan sigortalılık süresi
  • 2002’den sonraki sigortalılık süresi
  • Sigorta başlangıç ve bitiş tarihleri
  • Hizmet türü

Talep edilen bilgilere göre yukarıdaki tabloyu doldurduktan sonra “Hesapla” tuşuna tıklamalısınız. Hizmet türünden “4C’ye tabi hizmet” seçeneğini tercih etmelisiniz. Hesaplamanızı yaptıktan sonra emeklilik kararını gözden geçirebilirsiniz.

Yaklaşık olarak hesaplanan tutar sizi memnun etmiyorsa biraz daha çalışarak emeklilik maaşınızı artırabilirsiniz. Aynı zamanda varsa borçlanma hakkınızı da kullanabilirsiniz.

BAĞ-KUR Emekli Maaşı Hesaplama

BAĞ-KUR emekli maaşı hesaplama işlemi e-Devlet’te yer alan tablo üzerinden gerçekleştirilir. Aynı zamanda “4/b Ne Zaman Emekli Olabilirim” adresinden emeklilik zamanını da öğrenebilirsiniz. Bu adrese girdikten sonra tabloda yer alan bilgileri doldurmalısınız.

Yukarıdaki tabloda size emeklilik türünüz sorulur. Belirli bir prim ödeme gün ve yaş haddini tamamlayanlar, kısmi emeklilikten yararlanır. Prim ödemelerinizde eksik yoksa “Tam” seçeneğini tercih edebilirsiniz. Size sorulan sorular arasında maluliyetle ilgili olanlar da vardır.

Maluliyet soruları arasında derece bilgisi de yer alır. Aynı zamanda erken yaşlanma hastalığı olup olmadığı da sorulur. Bakıma muhtaç çocuğu olmak da erken emeklilik olanağı sağlayan bir durumdur. Tüm bu soruları eksiksiz olarak cevaplandırdığınız takdirde hesaplamada en doğru sonuca ulaşılır.

Emeklilik maaşı ve emeklilik zamanı hesaplamalarını bir arada yaparak çalışma hayatından ayrılma tarihine karar verebilirsiniz. Bazen ekonomik koşullar nedeniyle emekli maaşınız geçinmek için yeterli olmayabilir. Bu nedenle bir süre daha prim ödeyerek emeklilik tarihini öteleyebilirsiniz.

Malullük, engelli çocuğu bulunmak ya da erken yaşlanmak gibi durumlarda daha az prim ve yaşla yaşlılık aylığı alabilirsiniz. Böylece hastalık sürecini daha kolay atlatma şansınız olur. 4B sigortalılarının düşük aylık alması nedeniyle prim tutarlarını artırmalarında fayda vardır.

Telefonla Emekli Maaşımı Öğrenebilir miyim?

Telefonla emekli maaşı öğrenmek mümkündür. Bunun için emekli maaşı almaya başlamanız gerekir. Telefonunuza e-Devlet uygulaması yükleyerek ya da internet bankacılığı kanalıyla yatırılan miktarı öğrenebilirsiniz.

Telefonunuza e-Devlet uygulamasını indirerek arama alanına emekli aylığı hesaplama yazmalısınız. Ardından karşınıza 4A, 4B ve 4C için aylık hesaplama seçenekleri çıkar.

Yukarıdaki seçeneklerden sigortalılık türünüze göre uygun olanı seçebilirsiniz. Bağlı bulunduğunuz bankanın internet şubesinden de ödeme bilgilerini alabilirsiniz. Aynı zamanda telefon bankacılığı üzerinden de ne kadar ödeme yapıldığını sorabilirsiniz.

ALO 170 üzerinden emekli aylıklarınız hakkında bilgi alma şansınız vardır. Çağrı merkezi temsilcilerinize emekli ödemelerinize ilişkin bilgi almak istediğinizi söyleyerek aylık tutarını öğrenme olanağınız vardır.

Emekli aylık bilginizi öğrenmeniz eksik ödeme yapılıp yapılmadığını anlamanız açısından önemlidir. Aynı zamanda hesabınızdan yetkisiz işlemler yapılması durumunda da tutar sorgulamasının faydalı olacağından bahsetmek mümkündür.

EYT Emekli Maaşı Hesaplama

EYT emekli maaş hesaplama işlemi, emeklilikte yaşa takılanlar için fayda sağlar. EYT yani emeklilikte yaşa takılanlar senelerdir kendileri ile ilgili bir düzenleme yapılmasını istemektedir. Bu durumun bilincinde olan devlet yetkilileri, 2023 yılından geçerli olmak üzere bir düzenleme üzerinde anlaşmaya varmıştır.

Yapılacak düzenlemeye göre yaş şartının kaldırılması öngörülmüştür. 08.09.1999 öncesinde sigorta girişi olan birçok kişi sistemden yararlanabilir.  Sigortalılık süresi ve prim ödeme gün sayısına ilişkin 1999 öncesi düzenlemeler esas alınır. Prim ödeme gün sayısı olarak 5000-5975 gün yeterlidir. Prim şartı, BAĞ-KUR ve Emekli Sandığında daha yüksektir.

20 yıllık sigortalılık süresi şartı 99 öncesi girişli kadınlar için 2019 yılı itibarıyla tamamdır. Erkeklerde ise bu süre 25 yıldır. İşe giriş tarihi 1997 olanlar bu süreyi 2022 yılı itibarıyla tamamlar. 1998 yılında işe girenler 2023; 1999 yılında işe girenler ise 2024 yılında tamamlar. Bu sayede herkes kademeli olarak emekli olabilecektir.

Prim günü eksik olanlar için farklı alternatiflerden bahsetmek mümkündür. Dileyenler 15 yıl ve 3600 gün prim şartını tamamladıkları takdirde kısmi emekli olabilir. Bunun yanı sıra askerlik, doğum gibi süreler borçlanılabilir.

EYT emekli maaşı hesaplama için e-Devlet’te ve SGK sitesinde yer alan robotları kullanabilirsiniz. Bunun yanı sıra e-Devlet üzerinden prim ödeme gün sayılarınızı ve eksik kalan günleri de öğrenebilirsiniz.

E-Devlet Emeklilik Başvurusu ve Sorgulama

3600 Günden Emeklilik Şartları Kadın / Erkek

Ne Zaman Emekli Olurum? Emeklilik Hesaplama Robotu

Yorumlar

  1. ahmet yaşar İLCAN dedi ki:

    Emeli sandıgı emeklisiyım katsayım 3000 benimde katsayım 3600 olacakmı

  2. himmet dedi ki:

    emekli maaşım ne kadar ?

  3. gülser dedi ki:

    engelli indirimi ile emekli oldum yüzde 83 ile nekedar maaş alırı

  4. murat avşar dedi ki:

    ben 2000 sigortaliyim %74 engelli raporu 4950 pirim ve 17 sene 6 ay iş günü ile vergi indiriminden emeklilige baş vurdum ne kadar maşa baglanirim bagkurum yok sadece ssk