Engelli

Sahte Engelli Raporu ile Emeklilik Faturası Ağır Oluyor

Son zamanlarda sahte engelli raporu ile emekli olanların sayısında artış görülüyor. Bu durumun yaygınlaşması üzerine ise Sosyal Güvenlik Kurumu yoğun denetimler başlattı ve bu durumda emekli olanlara yönelik ağır yaptırımlar söz konusu.

Sahte Engelli Raporuna Dikkat

Sahte engelli raporu ile emeklilik sayılarında artış olması bakımından Sosyal Güvenlik Kurumu bu konuyla ilgili olarak yoğun denetimlerini sürdürüyor. SGK, sahte engelli raporu ile emekli olanların tespit edilmesi halinde aylıklarını kesiyor ve bağlandığı süreden itibaren alınan emekli aylıklarını faizleri ile birlikte geri talep ediyor. Sahte rapor alabilmek için çeşitli şebeklere ya da örgütlere yüklü miktarda para vermiş olanlar, bunun çok daha fazlasını SGK’ya ödemek zorunda kalırlarken aynı zamanda hapis cezası gibi durumlarla da karşılaşabiliyorlar.

Sahte Raporda Artış

Özellikle son zamanlarda sahte engelli raporu ile emekli olan ya da engelli bakım aylığı bağlatmış olanların sayılarında artış olduğu tespit edildi. Engelli raporu ile emekli olanların da daha çok 2008 öncesinde işe başlayan SSK’lı oldukları tespit ediliyor. 2008 Ekim ayından önce çalışmaya başlamış olan SSK’lılar yani 4A kapsamında olanlar hastanelerden aldıkları yüzde 40 ve üzerindeki engelli raporlarını Hazine ve Maliye Bakanlığı’na sunup önce vergi indirim belgesi alıyorlar. Daha sonra vergi indirim belgesinin alınmasından sonra ise engel raporuna göre 15 yıl 3600 prim günü üzerinden başlayarak 20 yıl 4440 prim günlerine kadar değişen şartları yerine getirenler yaşı beklemeden emeklilik hakkı elde ediyorlar.

Bağkur ve Emekli Sandığı kapsamında olanlar ile 2008 tarihinden sonra SSK 4A kapsamında olanlar yetkili sağlık kurulları tarafından verilen çalışma gücünde kayıp raporlarının SGK tarafından onaylandıktan sonra kesinlik kazanıyor. Ancak 2008 öncesinde işe girmiş olan SSK’lıların raporları Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından kesinlik kazanıyor. Emeklilik işlemleri de sadece vergi indirim belgesine dayanılarak yapılıyor. Bu durumda da ancak SGK’ya ihbar olduğunda yeniden rapor talep edilebiliyor ve önceki raporun sahteliği de bu şekilde anlaşılıyor. Bu bakımdan son yıllarda sahte engelli raporu alarak emekli olanlarda büyük artış görülüyor. Denetimler kapsamında pek çok kişinin sahte engelli raporu ile emekli olduğu anlaşıldı.

Faturası Ağır Oluyor

Yapılan incelemeler sonucunda sahte rapor kullananların çeşitli yöntemleri tercih ettikleri anlaşılıyor. Buna göre gerçek hastaların tahlil örnekleri hasta olmayan kimselere ait gibi gösteriliyor. Hasta olmayan kişiler için ameliyat olmuşlar gibi raporlar düzenleniyor ya da ağır şeker hastası gibi gösterilmesi için tahlil öncesinde glikoz şurubu ya da bol şekerli su içiriliyor. Bu gibi yöntemler ile rapor üzerinde oynama yapılıyor.

İhbar sonrasında ya da inceleme sonrasında kişi tekrar muayene ediliyor ve engelli raporunun yüzde 40’ın altında olması halinde ortaya ağır bedeller çıkıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu gerek soruşturma gerekse de ihbar sonucunda sahte emeklilik cezası kesilmeden önce kişilerden öncelikle yeniden rapor talep ediyor. İkinci engelli raporunda engelli oranının düşmesi ya da hiç engel olmadığı anlaşılması halinde emeklilik aylığı iptal ediliyor. Bu kişilerden emekli aylıklarının bağlandıkları tarihten itibaren ödenmiş olan emekli aylıklarının faizi ile yeniden ödemeleri isteniyor. Bunun yanında Türk Ceza Kanunu kapsamında da işlem yürütülüyor. Resmi belgede sahtecilik yapmak suçundan 2 yıldan 5 yıla kadar varan hapis cezaları söz konusu oluyor. Aynı zamanda nitelikli dolandırıcılık suçundan da dört yıldan az olmayacak şekilde 10 yıla varan hapis cezaları söz konusu oluyor. Bu yüzden sahte engelli raporu ile emekli olanlar ya da olmayı düşünenler tekrar düşünmeli.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir