ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

15 Yıl ve 3600 gün ile Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

15 Yıl ve 3600 gün ile Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?
SGK
13.05.2019

3600 gün kıdem tazminatı, 15 yıl sigortalı çalışma hayatı ve 3600 prim günü bulunan kişiler tarafından kullanılabilir. Bu 15 yıl sigortalı çalışma hayatı ve 3600 prim gününün aynı iş yerinde tamamlanmasına ilişkin bir kaide yok. Kıdem tazminatı almak için tek önemli koşul sigorta hayatınızın 08.09.1999 tarihinden öne başlamasıdır. Bu durumda şartları yerine getiriyorsanız ve 1999’dan önce sigortalı olarak çalışmaya başladıysanız 3600 gün kıdem tazminatı alabilirsiniz.

15 Yıl 3600 Gün Kıdem Tazminatı Kaç Kez Alınır?

3600 gün ile tazminat sadece 2 kez alınabilir. 15 Yıl 3600 gün şartlarını karşılayan çalışan, her işte bir kez kıdem tazminatı alabilir ve çalıştığı işte de 1 yıl geçirmesi gerekir. Çalıştığı işte 1 yıl süresi dolmayan çalışanlar 15 yıl 3600 gün şartlarını yerine getirse bile kıdem tazminatı alamaz. Bu bağlamda, 15 yıl 3600 gün şartlarını doldurduktan sonra 1 yıl da yeni başladığı işte çalışan biri kıdem tazminatı alabilir. Aksi takdirde, kıdem tazminatı almaya hakkı yoktur.

Kıdem Tazminatı Aldıktan Sonra Tekrar Çalışılabilir mi?

Kıdem tazminatı alıp tekrar işe girmek mümkündür. Fakat, o işte 1 yıl çalışmalısınız.

Kıdem Tazminatı Nasıl Hesaplanır?

Kıdem tazminatı hesaplama, çalışanın son 1 ayda aldığı ücret bazından hesaplanır. Çalıştığı her yıl için 1 aylık tam ücret tazminat olarak verilir. Çalışan 1 yıl 2 ay çalışmışsa arta kalan 2 ayın hesaplaması da 1 yıla oranlanarak yapılmaktadır.  Kıdem tazminatı hesaplaması yapılırken, çalışana verilen tüm ücretler hesaplanır. Örnek vermek gerekirse bir çalışan yemek, yol parası alıyorsa aldığı ek ücretler de toplanarak brüt maaş hesaplanır ve bu brüt maaş üzerinden kıdem tazminatı alınır. Bir örnekle açıklamak gerekirse; bir çalışan, bulunduğu iş yerinde 5 yıldır çalışıyorsa ve son 1 aydaki brüt maaşı (yemek, yol ve tüm ek ücretler dahil 4000 TL ise, 4000×5= 20000 TL kıdem tazminatı alacaktır. Fakat, çalışanın maaşı ne kadar yüksek olursa olsun 1 yıllık alabileceği kıdem tazminatı 6017 TL’dir. Bunu da örneklemek gerekirse, çalışan aylık 7000 TL maaş alıyorsa ve 5 yıl da o işte çalışmışsa, en yüksek kıdem tazminatı 6000 TL olduğu için, maaşı olan 7000 TL’yi tazminat olarak alamaz, 6017 TL’den kıdem tazminatı hesaplaması yapılır.

2019 Yılı Kıdem Tazminatı Ne Kadar?

Kıdem Tazminatı 2019 yılı ücreti, 01.01.2019 ve 30.06.2019 tarihleri boyunca 6017 TL’dir. Bir çalışan, kıdem tazminatı almak isterse alabileceği maksimum tutar yıllık olarak 6017 TL’dir. Bir çalışanın maaşı 8000 TL ise ve 2 yıl çalıştığı iş yerinden kıdem tazminatı almak isterse, alacağı maaş 12034 TL’dir.

Kimler Kıdem Tazminatı Alabilir?

Kıdem tazminatı almak için gerekenler, işten atılmış olmak ve 15 yıl sigortalı çalışma hayatı 3600 prim gününe sahip olmaktır. Bunların yanı sıra, işten atılırken çalışanın kusurlu bir davranışının bulunmaması gerekir. Çalışan, ahlak kurallarına ya da kanunlara aykırı bir davranışta bulunmuşsa ya da iş yeri kurallarının dışına çıkmışsa tazminat alamaz. Bunların dışında, kendiniz işten ayrılmışsanız da alabilirsiniz. Fakat, işten ayrılma nedeninizin çok önemli bir sağlık sorunu olması gerekir. Yani bu bağlamda, işten ayrılmak mecburiyetinde olursanız tazminat alabilirsiniz.

Askere Giderken Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?

Askerlik için işten ayrılanlar kıdem tazminatı alabilir. Erkek çalışanın, askerlik görevi zamanı geldiyse ve 15 yıl sigortalı hayat 3600 prim gününü de karşılıyorsa, askerlik nedeni ile kıdem tazminatı almasında bir sakınca yoktur. Tabii bunların yanında da o işte 1 yıl çalışması gerekir. Belirtilen koşulları sağlayamayan askere gidecek olan çalışan hiçbir nedenle kıdem tazminatı almaya hakkı yoktur.

Evlenecek Olan Kadınlar Kıdem Tazminatı Alabilir mi?

Evlendikten sonra kıdem tazminatı alınabilir. Eğer bir kadın, 15 yıl sigortalı çalışma hayatı ve 3600 prim günü şartlarını yerine getirdiyse, evlendikten sonra 1 yıl içinde kıdem tazminatı başvurusunda bulunabilir. Evlendikten sonra maksimum 1 yıl içinde hem işten ayrılabilir çıkarken de tazminat alabilir. Fakat, gerekli şartları 15 yıl sigortalı çalışma hayatı, 3600 prim günü süresini ve çalıştığı yerde 1 yıl bulunma gibi koşulları sağlaması gerekir. Bu şartları sağlayamayan, kadın çalışan evlilik nedeni ile kıdem tazminatı almasının imkanı yoktur.

Tazminat Ödemeden İşten Çıkarılabilir mi?

İşverenin tazminat vermeden işten çıkarma hakkı İş Kanunu kapsamında mevcuttur. İş Kanunu 25.maddedeki belirtilen durumlar sağlanmışsa, işveren işçiyi istediği gibi tazminat vermeden işten atabilir. Bahsi geçen İş Kanunu 25.maddeye göre işverenin tazminat ödemeden işten çıkarabileceği durumlar aşağıda belirtilmiştir;

  • Çalışan kişi, sağlığına dikkat etmezse, sürekli bahane üreterek rapor alıyorsa işveren tazminat vermeden işten çıkarabilir. Tabii ki, önemli hastalıklar, yani işçinin elinde olmayan nedenler hariç. İşçi, sürekli alkol içiyorsa, bir maddeye bağımlılığı varsa ya da düzenli bir hayatı yoksa işten çıkarılsa dahi tazminat alamaz.
  • Çalışan kişi, yayılan bir hastalığa sahipse işten çıkarılabilir. Bu sağlık sorunlarında, İş Kanunu kapsamında çalışan kişi tazminat alamaz. Fakat; Yargıtay bu konuda tam tersini söyleyebilir. Yargıtay tazminat alabilir kararı verse bile tazminat alınamaz.
  • İş kurallarına uyulmazsa ya da etik olmayan bir davranış sergilenirse, işçinin kıdem tazminatı almaya hakkı yoktur. Bu davranışlar ise şöyledir; çalışan kişi doğru konuşmuyorsa, patronuna sürekli yalan söylüyorsa, eleman iş arkadaşlarına sürekli küfür ediyorsa ya da iş arkadaşlarını tahrik ediyorsa, iş yerindeki kadınlara sarkıntılık yapıyorsa, eleman çalıştığı iş yerinde hapis cezasına neden olabilecek bir suç işlerse, işçi habersiz bir şekilde 1 ayda arka arkaya 2 gün ya da farklı günlerde 3 gün işe gelmezse, işçi sorumluluklarını yerine getirmezse ya da getirmek istemezse ve işçinin sorumluluğundaki bir araç, makine ya da malzeme işçinin hatası sonucunda bozulursa, zarar görürse ya da kullanılamaz duruma gelirse gibi durumlar meydana gelirse işçi tazminat alamaz.

Geçmiş Yıllar Kıdem Tazminatı Ücretleri Ne Kadardır?

Son 7 yıla ait 3600 gün 15 yıl kıdem tazminatı tutarları aşağıda sıralanmıştır;

  • 2019 yılı 6017 TL
  • 2018 yılı 5434 TL
  • 2017 yılı 4732 TL
  • 2016 yılı 4297 TL’dir.

Kıdem Tazminatı Ne Zamana Kadar Alınabilir?

Kıdem tazminatına başvurma süresi 10 yıldır. Bir çalışan 3600 gün prim günü 15 yıl sigortalı çalışma hayatı ve 1 yıl çalıştığı işte bulunma şartlarını yerine getiriyorsa, işten ayrıldıktan sonra 10 yıl içinde kıdem tazminatı başvurusunda bulunabilir ve işveren de bu meblağı ödemiyorsa ya da ödeyemiyorsa işçi yasal haklarını kullanabilir.

İş Yeri Kapanırsa ya da İflas Ederse Kıdem Tazminatı Alınabilir mi?

Nedeni ne olursa olsun iş yeri kapanırsa ya da kapatılırsa kıdem tazminatı alınabilir. Tabii ki, kıdem tazminatı almak için gereken şartların da sağlanması gerekir. Böyle bir durumda, çalışan yasal haklarını kullanarak hakkını aramalı, kıdem tazminatını almalıdır.

Kıdem Tazminatından Vergi Alınır mı?

Kıdem tazminatından alınan vergi sadece damga vergisidir.  Kıdem tazminatından başka hiçbir vergi alınmaz.

Yorumlar

  1. ahmet okudan dedi ki:

    1995 tar meslek lisesi staj başlangıç sigortası girmiş…sgk da bu tarih görünüyor baslangıç olarak….ama ben 2005 te sigortalı işe girdim….15 yılı doldursam kendi istegimle ayrılınca tazminat alabilir miyim

  2. Sabahattin dedi ki:

    İşverene hiç bir yazılı belge sunmadan (istifa ve SGK.’dan alınan yazı işten kendi isteği ile ayrılan ve 15 yıl 3600 gününü tamamlayan işçi kıdem tazminatı alabliirmi? Teşekkğrler.

  3. Osman Can sualp dedi ki:

    28.02.1983/04.06.1998 Yılları arasında polis memuru olarak görev yaptım ancak müstafi oldum bu sitedeki kıdem tazminatı ni alablilirmiyim.

  4. aynur tokgöz dedi ki:

    merhabala
    03.12.1999 girişliyim. kıdem tazminatı alabilirmiyim işten ayrılmak istesem. yada 4.500 günden çıkışımı verip kıdem alabilirmiyim. 4500
    ayrılırsam emekliliğe çok farkı olurmu.konu hakkında bilgi alabilirmiyim.

    Teşekkürler

  5. Hediye dedi ki:

    Merhaba1988 yılında işe giriş tarihim bir müddet çalıştıktan sonra evlendim ve işten ayrıldım.2 çocuktan sonra tekrar işe başladım şu anda 2000 gün pirim var 2çocuk borşlanması yaparsam 3600 günü tamamlarsam kaç yaşında emekli olurum.yada emekli olmam için kaç pirim günü gerekir.emeklilik yaşım normalde 45 görünüyor 47 yaşındayım .teşekkür ederim.