SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

5.133 Yorumlar

  • Serap
    26.02.2018

    Merhaba 19.07.2017 de işten ayrıldım şuan çalışmıyorum fakat 32 haftalık rapor haftasına kadar 1aylık sigortalı işte çalışsam Doğum parası hakkı kazanıyormuyum acaba Doğum mayıs 15 ye

    Cevapla
  • nagihan boz
    26.02.2018

    Iyi günler ben 23 haftalık gebeyim çalışıyorum ama sürekli rapor alıyorum rahatsız olduğum için bu doğum parasına yansirmi ve maaşım 1700 kusur

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      26.02.2018

      Merhaba,

      Raporlu süreleriniz doğum rapor parası için sorun teşkil etmez son yatan primler üzerinden ödenek hazırlanır.

  • Leyla
    25.02.2018

    Ben 10 haftalik hamilegim ise giris tarihim 01.10.2017 dogum paradi almayi hak ediyor muyum ayrica 32 haftayi ayni isyerinde tamamalamak zorunlumu sonradan baska is yerine giris yaparakta tamamlanabilir mi

    Cevapla
  • Leman
    25.02.2018

    Merhaba asgari ucretli calisiyorum suan 24 haftalik hamileyim. Sartlarim her sekilde uyuyor parayi alabiliyorim ama benim ne zaman basvurmam gerekiyor onu anlamadim dogumdan önce mi sonra mi basvurcam 5500 lirayi alabilmek icin. Birde nereye sgk ya mi basvurcam.

    Cevapla
  • murat DAŞDEMİR
    25.02.2018

    merhaba eşim 20.haftalık hamile sigortalı olarak yeni bir işe başladı daha öncesinde sigortası yoktu çocuğun doğum tarihi yaklaşık 7.15.2018 gibi olucak o zamana kadar çalıştığı takdirde bu hakdan yararlanabilirmi ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.02.2018

      Merhaba,

      Verdiğiniz bilgilere göre 90 gün primi dolduracak gibi gözüküyor. 32. haftaya kadar 90 günü tamamlayamaz ise çalışabilir raporu alarak 90 günü doldurduğunuz da doğum izninizi başlatabilirsiniz.

  • Burc
    25.02.2018

    Merhaba ücretli öğretmenlik yapıyorum şuan 17 haftalık hamileyim. Okullar kapandığında 32 haftalık olacağım. Doğum parası alabiliyor miyim,

    Cevapla
  • Nazan Ak
    25.02.2018

    merhabalar 2017 haziran ayında işi bıraktım 90 günden fazla sigortam var 22.01.2018 tarihinde tekrar işe başladım ve hamileyim şuan 32. hafta olduktan sonra rapor alsam doğum parası hak ediyormuşum?

    Cevapla
  • Fatma
    25.02.2018

    Meb de ücretli öğretmenlik yapıyorum ve ikiz hamileyim . İkiz hamileler kaçıncı haftada doğum iznine ayrılabiliyor? İsteğe bağlı doğum iznimi uzatırsam çalışabilir raporunu okula bildirmem gerekiyor mu? Gerekiyorsa kaç haftaya kadar çalışabilirim ? Teşk ederim.

    Cevapla
  • İrem
    24.02.2018

    Merhaba ben eşimin işyerinde sigortalı çalışıyorum Doğum parası alabilir miyim

    Cevapla
  • Cccc
    24.02.2018

    Merhaba iş yerinden alınan maaş 2000 tl peki Doğum izni olan aylarda iş yeri maaş vermiyor devlet normal iş yerinde aldığım parayı mı yatıracak yoksa eksik mi yatıracak

    Cevapla
  • Ahmet
    23.02.2018

    Merhaba benim eşimin 06.07.2017 tarihinden 2.2.2018 tarihine kadar sigortası var bu arada gerekli başvuruları ve raporları tamamlayarak 1.11.2017 tarihinde eşimdoğumu gerçekleşti doğum rapor parası için bayan sigortalı ise 90 gün mü 120 günmü sigortalı olması gerekiyor benim hanım doğum rapor alabiliyor mu

    Cevapla
  • Emine sezgin
    23.02.2018

    Merabalar.doğum parasından bilgim olmadığı için doktordan 34ncü haftadan 37 nci haftaya kadar çalışabilir raporu aldım.maaşım düzenli değil bazı aylar 1700 küsür üzerinden yattı bazı aylar 1200nüzerinden sigorta indirimi olsun diye işveren böyle bir uygulama yapmıştı.şimdi ben 34 hafta da rapor aldığım için sıkıntı olur mu ayrıyeten ne kadar ücret alırım tahmini?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      25.02.2018

      Merhaba,

      34. hafta rapor almanız sıkıntı olmaz doğum öncesi 2 haftalık izin kaybınız olur. Son üç ayın brüt ücreti baz alınır. Ortalama 4000-4200 Tl arasında ödenek alırsınız 14 haftalık 6+8 haftalık.

  • SEDA
    23.02.2018

    MERHABA YAKLASIK 2 YILDIR AYNI YERDE ÇALIŞIYORUM VE SGK DUZENLI SEKILDE ÖDENİYOR 29.HAFTALIK HAMILEYIM 32. HAFTADA DOKTORDAN MI RAPOR ALIP İŞ YERINE VERECEGIM ?? AYRICA DOGUM SONRASI BELGEMI NEREYE GOTURUP DOGUM PARASI ALABILIRIM VE TUTAR HAKKINDA BILGI ALABILIRMIYIM SIMDIDEN TESESEKURLER

    Cevapla
  • Yeliz
    23.02.2018

    Doğum raporunu 32 hafta bittiği gün mü yazdırıyoruz yada 32 haftaya başlafığımız gün mü yani 31+ 7 de mi yazdırıyoruz

    Cevapla
  • ilknur
    23.02.2018

    Merhabalar

    28.03.2018 tarihinde 37 haftama girmiş olacağım ve izne ayrılacağım

    Doğum parasını hangi tarihte alabiliriz . tahmini doğum 19 nisan olarak görünmektedir.

    Cevapla
  • PINAR
    23.02.2018

    merhabalar 7 aylık hamileyim özel bir şirkette sekreter olarak çalışıyorum 368 günlük sigortalıyım halen aktif çalışmaktayım 15 haftalık izne ayrılma durumunda ne kadar doğum parası alabilirim.

    Cevapla
  • ayşe
    23.02.2018

    Merhaba;35 haftalık hamileyim şuan rapor aldığımda doğum sonrası yatacak olan para 35 den doğum yaptığım süreye kadar olan gecen zamanınkimi doğum sonrası rapor süresinn parasını ne zaman ve ne kadar alırım.

    Cevapla
  • Göknur
    23.02.2018

    Eşim evlilk sebebiyle 24.03.2018 de tazminatını almak için işten ayrılcak(nikah tarihimiz 26.03.2018) işten ayrıldığı tarihte 26 haftalık hamile 25.03.2018 de başka bi yere iş başı yapsa 32. Hafta raporunu verdikten sonra raporu bittiği çalışmaya başlaması gerektiği gün işten çıkarılsa işsizlik alır mı son 5 sene içinde girdi çıktı dışında eksiği yok.

    Cevapla
  • Aysun
    22.02.2018

    Ben geçen ay başvuru yaptım ama daha yatmadı bu 300 lira ne yapmalıyım

    Cevapla
  • fehime
    22.02.2018

    merhaba ben milli eğitime bağlı ücretli öğretmenlik yapıyorum doğum için rapor alabiliyor muyum

    Cevapla
  • Gülşen
    22.02.2018

    Merhaba ben 32 haftama kadar çalıştım 18 şubatta
    raporumu aldım 28 şubatta da işyerinin kapanacağını öğrendim çıkış yapılacağı için Doğum parası alamazsınız diyorlar ne yapmam gerekiyor lütfen yardımcı olun

    Cevapla
  • Şenay Şahin
    22.02.2018

    Öncelikle merhaba şuan ücretli öğretmenlik yapıyorum geriye dönüş 90 prim günüm var 32. Haftamda çalışabilir raporu aldım 37. Haftada çalışamaz raporu alıp ayrılacağım. Büyük ihtimalle milli eğitim çıkışımı verecektir böyle bir durumda Doğum parası alabilir miyim ayrıca 3 aylık brüt ücrete göre hesaplanıyormuş Benim 3 aylık toplamı 3900 yapıyor fakat ücretli öğretmen olduğum için ay ay sigorta prim günüm az yatıyor mesela benim şuan son 3 aylık 48 prim günüm var Doğum parası alırken 90 güne mi 48 güne mi bölünecek.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.03.2018

      Merhaba,

      Raporlu olduğunuz dönemde işten çıkartılırsanız çıkartıldığınız tarihten itibaren 10. güne kadar rapor parası alabilirsiniz. 05/12/2017 tarihli resmi gazetede yönetmelik değiştirilmiş ve aşağıdaki şekli almıştır.

      05/12/2017 tarihinde resmi gazetede belirttiğiniz gibi 10. maddede bu değişiklik mevcut.

      MADDE 10 – Aynı Yönetmeliğin 40 ıncı maddesinin onuncu fıkrası aşağıdaki şekilde
      değiştirilmiştir.
      “(10) Sigortalının, hastalık ve analık sigortası bakımından geçici iş göremezlik ödeneği
      almasına esas istirahat raporu süresi içinde, sigortalılık hâlinin herhangi bir nedenle sona ermesi
      hâlinde, sigortalılığın sona erdiği tarihten sonra en fazla onuncu güne kadar geçici iş göremezlik
      ödeneği ödenir.”

  • selda kurt
    22.02.2018

    merhaba 07.10.2017 tarihinde sigortalı olarak iş başı yaptım. toplamda da 4095 iş günüm var. bu arada hamileydim 01.01.2018 de doğum için rapor aldım. 12.02.2018 de doğum yaptım. 2017 yılında toplam 85 gün sigorta pirimim yatmış görünüyor. şu anda 14.04.2018 tarihine kadar raporluyum.
    iş görmezlik parası( doğum parası ) alabilirmiyim?
    teşekkürler

    Cevapla
  • raşit
    21.02.2018

    Eşim ev hanımı istege bagli bagkur yapsam 32.haftaya kadar 90 günü dolduğunda o da 16 haftalik rapor parasindan faydalanabilir mi?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      21.02.2018

      Merhaba,

      İsteğe bağlı sigortada doğum rapor parası ödenmemektedir.

  • Melike
    21.02.2018

    İyi günler ben 20 haftalık hamileyim 1 yıldır sigortalı çalışıyorum 32 haftada rapor aldığımda da iş yerim sigortamı yatıracagını söyledi böyle olursa ben rapor parası olan 5.500 tl Yi alabiliyormuyorum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      21.02.2018

      Merhaba,

      İşyeriniz ssk nızı yatırsa da raporunuzu da onaylamak zorunda. Bu durumda da rapor parasını alabilirsiniz.

    • Melike
      22.02.2018

      Peki raporlu olduğum dönemde pirimlerimi yatırmaya devam etmeleri sorun olmaz mı

  • Sibel
    21.02.2018

    Merhaba, 8 şubatta doğum yaptım doğum izin parasını ne zaman ve nereden alabilirim bilgi verirseniz çok sevinirim

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      22.02.2018

      Merhaba,

      Raporunuzu iş yerine bildirim yaptıysanız Mart ayının 8-14 ü arasınd doğum öncesi raporunuzun ödemesini alırsınız.

  • Seviye
    20.02.2018

    Hamileligin 24.cü haftasina kadar çalıştım daha sonra işten ayrıldım şimdi 31 .ci haftam ve tekrar sigortali işe girişim yapıldı 1 hafta sonra tekrar ayrilcam doğum parasi ve rapor ödeneğinden yararlanabilir miyim

    Cevapla
  • Fatma yenen
    20.02.2018

    Hastaneden 25.12.2017 de çalışabilir raporu aldım bana hastaneden 16.01.2018 tarihinde gelip çalışamaz raporu alabileceğim söylendi.sgk sisteminde çalışamaz raporu başlaması 15.01.2018 olarak girilmiş aradaki 1 gün farkı için ne yapmam gerekli rapor tarihini hastaneden değiştirebilir miyim

    Cevapla
  • Reyhan
    20.02.2018

    Merhaba ben 17 ekim de ise başladım dönemsel olarak 17 mayıs da da çıkış tarihim olarak görünüyor şuan 10 haftalık gebeyim dönemsel olduğum için mecbur çıkartırlar beni sormak istediğim şu çıkartılınca kalan sigortamı elden kendim ödeyebiliyor muyum ve bu şekilde ödenekten yararlanabiliyor muyum

    Cevapla
  • muto
    20.02.2018

    merhaba, Ocak sgk başlangıcı olup 7.aya kadar çalışılsa dogum parası alınır mı ? 7.ayda izne cıkılsa 90gun tamamlanmış oluyor değil mi ? aynı işyerınde 1sene calısılmak zorunlu değil son aylar önemlı ..

    Cevapla
  • Yüsra
    20.02.2018

    Merhabalar 10 haftalık hamileyim doğuma kadar 90 günlük sigorta ödersem doğum parasından faydalanabiliyor muyum

    Cevapla
  • raşit
    20.02.2018

    Şuan ki yasalara göre dogum rapor süresi ne kadar

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      20.02.2018

      Merhaba,

      Tekil doğumlarda Doğum öncesi ve doğum sonrası 8+8 16 hafta

      Çoğul doğumlarda Doğum öncesi 10 doğum sonrası 8 hafta 18 hafta

  • Fatma Gök
    19.02.2018

    14 Ağustos 2017 sigorta başlangıç tarihi şuan 23 haftalık hamileyim 32. haftada işi bıraksam bu haktan faydalanabiliyormuyum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      20.02.2018

      Merhaba,

      32. hafta raporu alın. Zaten raporlu olduğunuz dönemde prim ödenmeyecek. Rapor bittikten sonra da çıkış yaparsanız işlemleriniz daha hızlı yürür. 32. hafta rapor alıp işten ayrılsanız da yine rapor parası ödenecektir.

    • suzan
      01.03.2018

      Ben raporluyken cikisim yapildi yeni genel ye gore odeme yapmadilar 4 aralik genelgesi 30 ocakta raporum bitti 8 haftam yandi ne yapabilirim yardim edin lutfen

  • Gamze
    19.02.2018

    Dogum parası kac yıl içinde alınıyor calışmayan anneler alabiliyor mu

    Cevapla
  • Senem
    19.02.2018

    Cevap bekliyorum danışma birimi lütfen cevap yazarmısınız

    Cevapla
  • Laila RAHMAT
    17.02.2018

    Merhaba
    Ben yabancı uyruklu ama 8 yıldır Türkiye de yaşıyorum
    Bizim yabancı T.C. Kimlik numarası var hemde SSK liyiz.
    Şuan 36 haftalık ikinci çocuğuma hamileyim. Doğum ve süt parası için başvuru yapmak hakkım varmıdır onu öğrenmek istiyorum. Eğer varsa nasıl ve nereden başvuru yapabilirim?
    Saygılar

    Cevapla
  • cenk
    17.02.2018

    Merhaba , eşim 2017 nisan ayında işe girdi ve 8 kasım 2017de işten çıktı. 2018 yılı eylül ayında da doğum yapacaktır. 5.500 TL doğum parasını hak ediyor mu , hak etmesi için ne yapmamız lazım doğum’a kadar sigortalı mı olması gerekiyor. Açıklamalarda doğumdan 1 sene önce 90 gün sigortalı olsa yeter diyor ama.? yardımcı olursanız sevinirim.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      18.02.2018

      Merhaba,

      Doğum yaptığı tarihten bir yıl gerisine bakılacak bu durumda 90 günü tamamlayamıyor. İkinci şart olan ise 32. hafta rapor alacağı zaman aktif sigortalı olması gerekiyor.

  • Ipek
    17.02.2018

    Meraba benim daha once hic sigortam yiktu ise basladim is kur uzerinden daha sonra sigortam yatmaya basladi 1 ay sonra hamile oldumu orendim dogum parasindan yararlana biliyormuyum

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      18.02.2018

      Merhaba,

      Doğuma kadar 1 yıl içinde 92 gün primi ve 32. haftada aktif çalışan olarak rapor alabilirseniz bu haktan yararlanabilirsiniz.

  • Senem
    15.02.2018

    Cevap bekliyorum lütfen cevap yazarmısınız

    Cevapla
  • Aişe
    15.02.2018

    Iyi günler ben ücretli öğretmenlik yapıyorum rapor alarak 34. Haftada işi bırakacağım ve fiilen sigortam kesilmiş olacak bu durumda yine dogum ödeneği alabiliyor muyum*(yeterli primim var) ikinci bir sorum da su olacak sigortam mart başında kesilecek ne zmana kadar sağlık hizmetlerinden yararlanabilirim

    Cevapla
  • şükran
    15.02.2018

    merhabalar..
    1 şubat tarihinde doğum yaptım..32 haftalıkken ilk raporu aldığımda 15 aralıktı..işyeri ise 31 aralıkta kapandı..ikinci raporu da teslim ettim muhasebeye ama net bilgi alamdım..şimdi ben ilk raporun tamamını alabilir miyim? ikinci raporun parasını alır mıyım?
    teşekkürler..

    Cevapla
  • Zerrin
    14.02.2018

    Merhaba 37.haftada izne ayrildim izne ayrildigimda 76 gun primim vardi dogum yaptigimda ise 90 gunu gecmisti.Bu durumda dogum raporu parasindan yararlanabiliyor muyum?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      15.02.2018

      Merhaba,

      37. hafta izne çıktıktan sonra raporunuzdan dolayı prim ödemesi yapılmadı ise 90 günü dolduramamışsınızdır. Burada önemli olan süre değil prim ödemesi.

  • emine
    14.02.2018

    iyi günler kolay gelsin benim bir kaç soum olacaktı da ben doguma kadar herhengi bir sorun olmazsa calısacagım. dogum öncesi iznimi kullanmak istemiyorum. özel şirkette calısıyorum. dogumdan sonrakı ıznımı kullanacagım dogumdan sonrakı ıznımkac gun olacak. dogum rapor param drapor suresı bittikten sonra mı yatacak dogum hic bir sıkıntı olmazsa hazıranın 15 i denk gelıyor benı aydınlatırsanız sevınırım bu konuılarda

    Cevapla
  • Eftelya
    14.02.2018

    Merhaba ben tam 22 haftalık iken yani 12 şubat 2018 de sigorta girişi yaptım .doğum tarihim ortalama 20 haziran .32. Haftada iş göremezlik raporu alacağım.bu durumda rapor parası alabilir mi yim?sigortam rapordan sonrada aktif olacak tir .cevap için şimdiden tşk.

    Cevapla
  • Murat aksoy
    13.02.2018

    Merabalar kolay gelsin Benin eşim Türk degil oturma calişma izni var ?bn 1 senelik evliyim eşimin 1 aylık hamile 5 sene dir sigortasi var bizim ne yabmamız gerekir süt parası dogum parasi icin annelik parasi icin

    Cevapla
  • şehrinaz
    13.02.2018

    merhaba.1999 yılından bu zamana kadar toplam 1600 sigortalılığım var.2017 yılının şubat-haziran ayları arasında 70 günlük sigortalılığım var.2018 Ocak ve şubat aylarında bağ-kur ödemesi yaptım ve işten ayrıldım.9 haftalık hamileyim.Bir iş yerinde sigortalı olarak çalışmaya başladım.Doğum yardımı almam için kaç ay ödeme yapmam ve ne zaman ve nasıl iş göremezlik raporu almam gerekir?Ne kadar doğum parası yatırılır?Teşekkür ederim.

    Cevapla
  • Soyer
    13.02.2018

    Mrb kolay gelsin.esim 4 aylik hamile. Son sigortsi 4 yil oncwydi.esim benim uzerinden dogum parasi alabilirmi.yani kendininaigortali olmasi sartmi
    2.sorum kendisini enson nezaman sigortali yaparsam dogum parasialirim

    Cevapla
  • özgür
    13.02.2018

    basit sorulara cevap veriyorsunuz size daha oncede sorular sordum hiçbirine cevap alamadım kanundan sizinde haberiniz.. saygılar

    Cevapla
  • Derya Aloğlu
    13.02.2018

    37 kadar doktordan çalışa bilir raporu aldım ancak son dört günümü yıllık izinimden kullandım sonrası iş göremezlik raporu mu almam gerekiyor ve yıllık izinimden kullandığım için sıkıntı olurmu lütfen cevap verin

    Cevapla
  • Emine
    12.02.2018

    İkiz bebeği olan çalışan anne doğum dan sonra ne kadar ücret alır, rapor ücret!?

    Cevapla
  • Senem
    12.02.2018

    Bi sorum daha olucak eylül ayına kadar primlerim eksiksiz fakat ekim ayından itibaren ara ara raporluyum kimi ay 20 gün kimi ay 30 gün kimi ay 15 gün şuanda da 1 ay raporluyum raporlu olduğum için primlerim sürekli eksik yatıyor bu doğum iznine kadar riskli gebelik olduğu için doktor rapor yazacağım dedi aklıma takılan asgari ücretle çalışıyordum bu durumda analık parası ne kadar alırım ornegin geçen ay sadece 1 gün primim ödendi nasıl hesaplanacak

    Cevapla
    • Senem
      12.02.2018

      112 günlük analık parası ne kadar ödenir asgari ücretle çalışanın

    • raşit
      20.02.2018

      5.500 senem hanım

  • ayşe
    12.02.2018

    merhaba
    özel sektörde çalışmaktayım maasım 2.200 tl doğum iznine ayrıldıgımda aldıgım maas aynımı olacak yoksa 2/3 mi bölünecektir

    Cevapla
  • Deniz
    12.02.2018

    Merhaba,

    Ben ay sonunda doğum iznine ayrılacağım. Devletten alacağım 4 aylık rapor parasını toplu olarak değılde aylık olarak alma şansım var mı? İK departmanına sordum biz raporunu aylık olarak onaylıyoruz zaten dediler. Önceki doğumumda (2013) toplu olarak alabilmiştim. Şimdi aylık olarak devletten alabilmek için ne yapmam gerekir?

    Cevapla
  • Özge
    12.02.2018

    Merhaba 27.10.2017-12.11.2017 rapor baslangıc ve bıtıs tarıhlı 16 gunluk 1150 tl yattı. 13.11.2017-15.02.2018 tarıhlerı arasında kalan rapor parası yaklasık kac alırım.net maasım 2085 tl brüt 2900 tl ..

    Cevapla
  • özgür
    11.02.2018

    Merhaba kolay gelsin eşim ücretli öğretmenlik yapıyor 32. haftada rapor alıcaz Meb sigorta çıkışını 32. haftada yapıcak fakat kurumun 112 gün boyunca çalışıyor göstermesi gerektiğini biliyorum bu bizim için doğum ödeneği almamızda sorun olurmu .. cevabınız için şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  • mehlika
    11.02.2018

    Merhaba .Yine bir sorum olacaktı.Konuyla ilgili olmasa da cevap verebileceğinizi düşünerek soruyorum.Memur olan (hali hazırda çalışan bir öğretmen ki ticaret yapma yasağı var.Ancak değişen ek maddeye dayanarak)limited şirketine ortak olabilir mi?(yönetimde vs.etkin rol almayacak şekilde.Şimdiden teşekkür ediyorum.

    Cevapla
  • Cigdem
    11.02.2018

    Merhaba ben 5 aylık hamileyim ve 4 dördüncü çocuğa ne kadar doğum parası alırım ve doğum iznine çıktım ssk iptali olur

    Cevapla
  • Gönül türker
    10.02.2018

    Merhaba kardeşimin çocuguna bakıyorum dum ssk mı yatırıyordu 345 tl sanırım bir sene yattı yatmaya devam ediyor iki yıll hak var diye ben bu süreçte Doğum yaptım ama rapor almadım benim doğum parası hakkım varmı 400 tl aldım iki çocuk dan dolayı ben ssk dan çalışanlar ın aldığı gibi para hakkım varmı onu soracak tım teşekkür ederim

    Cevapla
  • Güneş
    10.02.2018

    Merhaba iyi günler ben 15.11.2015de ilk bebeğimi
    Doğum yaptım ve sadece doğum parası ve süt yardım parası aldim birin ci çocuk 300 TL yardimindan yararlanmak istedim ama bana SGK li annelerin yararlanamadigi söylendi şimdi ikinciye 13 haftalık hamileyim bunun ne kadar doğru olduğu hakkında bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler şimdiden

    Cevapla
  • Burcu
    10.02.2018

    İyi günler benim 2017 Mayıs tan 30 Eylül den 10 ekimden 30 bu. Sigortam vardı şimdi 15ocakta tekrar sigortam başladı hamileyim mart ayı 15 yaa 20si arası doğum izni raporu alacağın yani 32. Hafta bu durumda bende doğum parası alabiliyor muyum

    Cevapla
  • Merve
    10.02.2018

    Merhaba ben 30 haftalik hamileyim ocak 6 da calismaya basladim 90 günlük süremi sizce 37. Haftaya kadar tamamlamış oluyormuyum ocak 6 da 24 haftalık hamileydim

    Cevapla
  • Muharrem dağlı
    09.02.2018

    İyi akşamlar, Kamu calisaniyim.Eşim çalışmıyor ve yeni doğum yaptı. SGK ya baş vurdum süt parası (149) TL yatacakmis iş yeri de aile SP bakanlığına evrakları verecek.ordanda bir miktar para 40_50 gün sonra yatacakmis.
    Sorum , doğum yardımı çalışan bayanlara var diye biliyordum. Çalışmayan eşe de yardım alabiliyor muyum. Alacak İsem ne yapmam gerekli.tesekkur ediyorum.

    Cevapla
  • sait
    09.02.2018

    Merhaba
    Eşim Ocak ayında doğum yaptı ve son 1 yıl içinde 90 dan fazla pirimini var.Yalniz Kasım ayında 20 gün eksik pirimini vardı ve rapor başlangıç tarihi 27 Kasım.10 günü geçen ücretsiz izinler de SGK li olmanın niteliği sona eriyor dendi ve ödenekten faydalanamadik.isveren geçmişe dönük ( Kasım ) düzeltme yapsa (30) gün , odenekten faydalanabilir miyiz ? Tesekkurler

    Cevapla
  • TUĞBA
    09.02.2018

    Merhaba akılma takılan birkaç soru var.
    ben şuan çalışmıyorum ve işsizlik maaşı alıyorum. örneğin bu ay işsizlik maaşım bitti ve mayıs gibi işe gidim haziranda da hamile kaldım. 90 yada 120 gün prim doldurup hamilelik yada doğum parası alabilirsin dediler hamile oldugum sure içini mi kaplıyo mu yoksa hamile olmadan önce mi bu primim doldurmak gerekiyor ? ve birde doğum izni bittikten sonra yarım gün çalışıp tam maaş alabilmem için işsizlik maaşı almam sorun yaratır mı ? yarısını devlet yarısını işveren karşılıyormuş ya yaralanabilir miyim ?

    Cevapla
  • Volkan
    09.02.2018

    Doğum ve süt parasının dışında ptt den alınan bir tutar daha varmis onunla ilgili bilgi verebilirmisiniz

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      12.02.2018

      Merhaba,

      Kaymakamlıklarda bulunan aile ve sosyal hizmetler müdürlüğü ne başvuru yaparak, Birinci çocuk için 300 TL ,İkinci çocuk için 400 TL, Üçüncü çocuk için 600 TL ödeme yapılmaktadır. Bu ödenekten de faydalanabilirsiniz.

  • Senem
    09.02.2018

    3 seneden beri kesintisiz çalışıyorum şuanda 26 haftalık hamileyim fakat hamileliğimin başından beri riksli gebelik olduğu için sürekli raporluyum doğal olarak primlerde yatmıyor raporlu olduğum için 32 haftamda doğum.iznine ayrılacağım 112 günlük analık parasını alabiliyormuyum asgari ücretle çalışıyordum ve ödeme ne kadar tutuyor

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      12.02.2018

      Merhaba,

      Raporlu geçirmiş olduğunuz dönemler olsa da aktif sigortalığınız devam ediyor. Eğer Doğumdan önceki 1 yıl içinde 90 günü dolduruyorsanız doğum parası alabilirsiniz.

  • Demet topcu
    09.02.2018

    Merhaba en son 2 sene önce çalıştım 2017 yılında doğum yaptım bebeğim 9 aylık bende doğum parasi alabiliyor muyum eşim asker

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.02.2018

      Merhaba,

      Doğum rapor parası değil ama Birinci çocuk için 300 TL İkinci çocuk için 400 TL, Üçüncü çocuk için 600 TL olan doğum yardımını alabilirsiniz.

    • Demet topcu
      10.02.2018

      Peki bunun için nereye başvurabilirim verirler mi acaba yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler. ..

    • Danışma Birimi
      10.02.2018

      Merhaba,

      Kaymakamlıklar veya il valiliklerinde bulunan Aile ve sosyal yardımlaşma müdürlüklerine başvuru yapabilirsiniz.

  • mehlika
    08.02.2018

    5 ocak 2018 itibariyle bir limited şirketine ortak oldum.zorunlu bağ-kur kapsamında bulunmaktayım.8 haftalık hamileyim.doğum parasından yararlanabilir miyim,bununla ilgili ne yapmalıyım?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      09.02.2018

      Merhaba,

      Şirket ortaklıkları nedeni ile bağkur sigortalısı olanlar analık geçici iş göremezlik ödemesi alma hakları bulunmamaktadır.

  • Hatice
    07.02.2018

    Mrb bir sorum daha olacaktı ucretli ogretmenlik yapiyorum okullar kapanana kadar 32 haftalik olmuyacam 28 haftalikken filen sigortam kesilecek daha sonra kendimi baska yerden sigortali gostersem 32. Haftada rapor alabiliyorum ya bu raporu aldiktan sonra kendimi sigortali gosterdigim yerden çıkış alsam sorun olurmu yoksa 4 ay boyunca yani rapor süresince sigortali gorunmek zorundamiyim simdiden vereceginiz cevap icin teşekkür ederim.

    Cevapla
  • Sait
    07.02.2018

    Merhaba
    Eşim Ocak ayında doğum yaptı ve son 1 yıl içinde 90 dan fazla pirimini var.Yalniz Kasım ayında 20 gün eksik pirimini vardı ve rapor başlangıç tarihi 27 Kasım.10 günü geçen ücretsiz izinler de SGK li olmanın niteliği sona eriyor dendi ve ödenekten faydalanamadik.isveren geçmişe dönük ( Kasım ) düzeltme yapsa (30) gün , odenekten faydalanabilir miyiz ? Tesekkurler

    Cevapla
  • mehmet
    07.02.2018

    Merhaba,

    Eşim 32. haftasında doğum iznine ayrıldı. 27.01.2018 de doğumumuz gerçekleşti. doğum sonrası raporumuzu da aynı gün hastanemiz hem iş yerine hemde bize teslim etti. 1.650 TL net maaş alıyor iş yerinden. bu kriterlere göre, hangi tarihlerde ne kadar doğum ödemesi yapılacak eşime. bunun dışında 149 lira süt parası, 2. çocuğumuz olduğu için de 400 lira ödeme yapılacak diye biliyorum. doğru mudur aydınlatırsanız sevinirim. nereden nasıl takip etmeliyiz.
    teşekkürler.

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.02.2018

      Merhaba,

      Aldığı maaşa göre 112 günlük yaklaşık 5500 tl rapor parası alacak. 400 tl doğum yardımı için Kaymakamlıklarda bulunan Aile ve sosyal Hizmetler müdürlüğüne başvuru yapmalısınız. Süt parası için başvuru yapmanıza gerek yok adınıza Postaneye yatacaktır.

    • mehmet
      12.02.2018

      400 lira ve 149 lira dışında henüz bir ödeme görünmüyor e devletten kontrol ediyoruz. 5.500 lira dediğiniz ücret ne zaman ödenir. doğumu 27.01.2018 de yapıldı ertesi gün raporları şirketine ulaştı.
      birde ödemeyi bu ay mı alır diğer aymı. tek seferde mi verirler bu tutarı.

  • Sema
    07.02.2018

    Merhaba,, çalışma d…… denen sitede yani Google da aratınca ilk onu görmüştüm orada şöyle diyor, raporu almadan önceki 3 ay dikkate alınır misal, 10 ağustos ta rapor alacaksanız ağustos dikkate alınmaz. Mayıs haziran ve temmuz ayında yatan primler esas alınır diyor bu doğru mu? Ve net olarak şunu sorayım benim doğumun bi erken doğum falan olmazsa 21 Mayıs şu an ise 7 şubattayız yani 103 gün var hemen ödenmeye başlarsa hak kazanır mıyım? Cevap için şimdiden teşekkürler

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      07.02.2018

      Merhaba,

      Söylediğiniz 3 ay doğum parası hesaplaması için baz alınan aylar. Doğum izin ödeneği için 32. hafta aktif sigortalı olmanız gerekiyor ve doğuma kadar da 90 gün priminiz. Bu şartları sağlıyorsanız doğum parası alabilirsiniz.

  • elcin
    07.02.2018

    Dogum parasi icin raporu calistigimiz yere vermemiz yeterlimi herhangi bir yere basvuru yapiliyor mu ?
    Ayrica rapor parasi ay ay mi alinir ne zman yatar ?

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      10.02.2018

      Merhaba,

      Raporu işyerine vermeniz yeterli. Doğum öncesi rapor parası doğumdan sonra. Doğumdan sonraki rapor parası ise bitiş tarihini takip eden ayın 8-14 ü arasında ödenecektir.

  • Yasemin babacan
    06.02.2018

    Mrb ben 10 kasımda doğum yaptım 37.haftaya kadar çalışabilir raporu aldım yalnız 38haftada doğum yaptım 435lira analık parası yatırtmışlar raporum 15gün sonra bitiyor 20şubatta ne kadar rapor parası alabilirim

    Cevapla
    • Yasemin babacan
      08.02.2018

      Cevap verebilirmisiniz:(

    • Danışma Birimi
      09.02.2018

      Merhaba,

      Sorunuza cevap verildi yoğun bir soru sirkülasyonu olduğundan gecikme olabiliyor. Bundan dolayı üzgünüz

    • Danışma Birimi
      09.02.2018

      Merhaba,

      Doğumdan önceki 1 haftanın parası yatmış görünüyor. Doğum sonrası 15 haftalık ödeme Mart ayında yatacaktır.

  • Sevil
    06.02.2018

    Merhaba

    28 haftalik hamileyim son 1 yil icinde 90 gunluk sigorta sartina uyuyorum yalniz suan calismiyorum.Esim beni 32.haftaya kadar sigortali olarak gosterse dogum parasi alabilirmiyim alabilirsem ne kadar alirim asgari brüt ücretin 2/3 mü

    Cevapla
    • Danışma Birimi
      06.02.2018

      Merhaba,

      32 haftaya kadar sigortalı bir işte çalışıp rapor alırsanız brüt maaşın 2/3 ünü alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir