SSK

Doğum Parası Başvuru ve Sorgulama Ekranı

Doğum parası, yeni doğum yapan annelere devlet tarafından verilen bir sosyal yardımdır. Doğum parası annenin çalışma durumuna, sigorta primine ve doğan çocuğun sırasına göre değişiklik gösterir. Doğum parası almak için başvuru yapmak ve başvuru durumunu sorgulamak gerekmektedir. Bu yazıda doğum parası başvuru ve sorgulama ekranı hakkında bilgi vereceğiz.

DOĞUM PARASI BAŞVURU ŞARTLARI

Doğum parası almak için bazı şartlar bulunuyor. Doğum parası başvuru şartları şunlardır:

  • 15.05.2015 tarihinden sonra gerçekleşen canlı doğumlar için verilir.
  • Türk vatandaşları ile Mavi kart sahiplerine verilir. Annenin veya babanın veya her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.
  • Annenin sigortalı olması halinde doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Annenin sigortalı olmaması halinde eşinin sigortalı olması ve doğumdan önceki son bir yıl içinde en az 90 gün sigortalı olarak çalışmış olması şartına bağlıdır.
  • Doğum parası, annenin veya eşinin sigortalı olmaması halinde annenin veya eşinin gelir testi yaptırması ve gelir testi sonucuna göre aylık gelirinin asgari ücretin üçte birinden az olması şartına bağlıdır.

Doğum Parası Kaç Günde Yatar?

Doğum parası ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ayın 25’inde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir. Doğum parası ödemesi annenin son 3 aylık brüt ücretine göre hesaplanır. İlk çocuk için 300 lira, ikinci çocuk için 400 lira ve üçüncü çocuk için 600 lira doğum yardımı verilmektedir.

Doğum Parası Nasıl Alınır?

Doğum parası, 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra doğan her çocuk için devlet tarafından annelere verilen bir yardımdır. Bu yardım, çocuk sayısına göre değişen miktarlarda bir defaya mahsus olarak ödenir. Doğum parası almak için bazı şartlar ve başvuru süreçleri bulunmaktadır.

Çalışan Anne Doğum Parası Alma Şartları

Çalışan anne doğum parası almak için aşağıdaki şartları taşıması gerekmektedir:

  1. Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  2. Doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamış olması.
  3. Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  4. Doğumun (canlı ya da ölü) gerçekleşmiş olması.

Çalışan anne doğum parası, doğum öncesi ve sonrası toplam 112 günlük (16 hafta) izin süresi üzerinden hesaplanır. İkiz ve üçüz gibi çoklu doğumlarda bu süreye 2 hafta daha eklenir. Doğum parasının miktarı, annenin son 3 aylık brüt ücretine göre belirlenir. Günlük brüt ücretin üçte ikisi alınarak izin gün sayısıyla çarpılır.

Örneğin; brüt ücreti 20.000 TL olan bir annenin günlük ücreti 666,66 TL olur. Bu ücretin üçte ikisi 444,44 TL’dir. Bu da 112 gün ile çarpıldığında 49.777,28 TL doğum parası alacağı anlamına gelir.

DOĞUM PARASI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Doğum parası başvurusu canlı doğumun gerçekleşmesinin ardından ilgili nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra “Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi“nin eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır.

Başvurular Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır.

Başvuru için gerekli belgeler şunlardır:

  1. Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesi
  2. Doğum belgesi
  3. Nüfus cüzdanı fotokopisi
  4. Banka hesap bilgileri
  5. Çalışan anneler için SGK hizmet dökümü ve doğum raporu

Doğum Parasında Zaman Aşım Süresi Var mı?

Doğum parası almak için doğum tarihinden itibaren 5 yıllık bir süre verilmiştir. Bu sürenin dolması halinde doğum parası hakkı düşer. Dolayısıyla doğum yapan annelerin bu süreyi kaçırmamaları ve zamanında başvuru yapmaları önemlidir.

Aile.gov.tr Doğum Parası Başvurusu

Aile.gov.tr, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın resmi internet sitesidir. Bu sitede doğum parası başvurusu yapmak için gerekli bilgi ve belgelere ulaşabilirsiniz. Ayrıca doğum parası başvuru sonucu sorgulama işlemini de bu siteden yapabilirsiniz.

Aile.gov.tr doğum parası başvurusu yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada doğum yardımı hakkında genel bilgileri okuyun ve “Başvuru Formu” linkine tıklayın.
  4. Başvuru formunu indirin ve bilgisayarınızda açın.
  5. Formu eksiksiz ve doğru bir şekilde doldurun ve imzalayın.
  6. Formu, doğum belgesi ve bebeğin kimlik fotokopisi ile birlikte en yakın Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla iletin.

Aile.gov.tr doğum parası sorgulama için şu adımları takip edin:

  1. Aile.gov.tr sitesine giriş yapın.
  2. Ana sayfada yer alan “Sosyal Yardımlar” başlığı altındaki “Doğum Yardımı” linkine tıklayın.
  3. Açılan sayfada “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” linkine tıklayın.
  4. Açılan e-Devlet sayfasında kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  5. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

Çoğul Gebelikte Doğum Parası Şartları

Çoğul gebelik, birden fazla bebeğin aynı anda anne karnında gelişmesi durumudur. Çoğul gebelik; ikiz, üçüz, dördüz gibi farklı sayılarda olabilir. Çoğul gebelikte doğum parası almak için tekil gebelikte olduğu gibi bazı şartlar vardır.

Çoğul gebelikte doğum parası şartları şunlardır:

  • Anne veya baba ya da her ikisi de Türk vatandaşı veya mavi kart sahibi olmalıdır.
  • Doğum 15 Mayıs 2015 tarihinden sonra gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olmalıdır.
  • Doğum yardımı başvurusu doğum belgesi ve bebeklerin kimlik fotokopileri ile birlikte Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na yapılmalıdır.

Çoğul gebelikte doğum parası miktarı, doğan bebek sayısına göre değişmektedir. 2023 yılında çoğul gebelikte doğum parası miktarları şöyledir:

  • İlk çocuklar için 300 TL x bebek sayısı
  • İkinci çocuklar için 400 TL x bebek sayısı
  • Üçüncü ve sonraki çocuklar için 600 TL x bebek sayısı

Örneğin; üçüz doğum yapan bir aile ilk çocukları ise toplam 900 TL doğum parası alır.

Çoğul gebelikte doğum parası almak için doğum belgesinde bebeklerin sayısının ve sırasının doğru olarak belirtilmesi önemlidir.

NOT: Çoğul gebelikte doğum yapan annelere bebek başına 24 ay süreyle aylık 150 TL çoklu doğum yardımı da verilmektedir. Bu yardımdan faydalanmak için de Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü, Sosyal Hizmet Merkezi veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’na başvurmak gerekir.

DOĞUM PARASI SORGULAMA

Doğum parası sorgulama işlemi, doğum yardımı başvurusu yaptıktan sonra ödemenin ne zaman ve nereden alınacağını öğrenmek için yapılır. Doğum parası sorgulama işlemi, e-Devlet sistemi üzerinden veya PTT çağrı merkezi aracılığıyla yapılabilir.

e-Devlet üzerinden doğum parası sorgulama işlemi yapmak için şu adımları izlemek gerekir:

  1. e-Devlet sitesine giriş yapın.
  2. Arama kutusuna “doğum yardımı” yazın ve çıkan sonuçlardan “Doğum Yardımı Başvuru Sonucu Sorgulama” seçeneğine tıklayın.
  3. Kimlik doğrulama yöntemlerinden birini kullanarak sisteme giriş yapın.
  4. Sorgulama ekranında doğum yardımı başvurunuzun durumunu ve ödeme tarihini görebilirsiniz.

PTT Üzerinden Doğum Parası Sorgulama

PTT çağrı merkezi doğum parası sorgulama işlemi yapmak için 144 veya 183 numaralı telefonları arayabilirsiniz.

Doğum parası başvurusu yaptıktan sonra ödemenin durumunu PTT üzerinden sorgulayabilirsiniz. PTT üzerinden doğum parası sorgulama yapmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  1. E-devlet kapısına giriş yapın.
  2. PTT Genel Müdürlüğü hizmetlerinden “PTT Üzerinden Yapılan Kurum Ödemeleri Sorgulama ve Hesaba Aktarma” seçeneğini seçin.
  3. Kimlik numaranızı ve doğum tarihinizi girin.
  4. Sorgula butonuna tıklayın.

Bu şekilde doğum parasının ne zaman ve hangi PTT şubesine yatırıldığını görebilirsiniz. Ayrıca doğum parasını PTT hesabınızdan kendi banka hesabınıza aktarabilirsiniz.

PTT’den Doğum Parası Nasıl Çekilir?

Doğum parasını PTT şubelerinden çekmek için şu adımları izlemeniz gerekir:

  1. Doğum parasının yatırıldığı PTT şubesine gidin.
  2. Şubede görevli memura, doğum parası çekmek istediğinizi söyleyin ve gerekli bilgileri paylaşın.
  3. Kimlik kartınızı ve doğum belgenizi ibraz edin.
  4. Doğum parasını nakit olarak alın.

İşten Ayrılan Kişi Doğum Parası Alabilir mi?

Doğum parası almak için annenin çalışıyor olması gerekmez. Çalışmayan veya işten ayrılan kadınlar da doğum parası alabilirler. Ancak doğum parası ile karıştırılmaması gereken bir başka ödeme de doğum rapor parasıdır.

Doğum rapor parası, SGK tarafından çalışan annelere verilen bir iş göremezlik ödeneğidir. Doğum rapor parası almak için annenin sigortalı olarak çalışıyor olması ve bazı şartları taşıması gerekir. Bu şartlar şunlardır:

  • Doğum iznine ayrılmadan önce en az 90 gün sigorta primi ödenmiş olması.
  • Doğum izni başladığı tarihte sigortalılık halinin devam etmesi.
  • Doğum izni süresince işyerinde fiilen çalışmamış olması.
  • Doğum olayının gerçekleşmiş olması.

Bu şartları sağlayan anneler, doğum izni süresince maaşlarının yaklaşık üçte ikisini SGK’dan alabilirler.

UYARI: Doğum iznine ayrılmadan önce işten ayrılan veya çıkarılan anneler, doğum rapor parası alamazlar. Bu durumda sadece doğum parası alabilirler.

Memurlar Doğum Parası Nasıl Alabilir?

Memurlar da diğer çalışanlar gibi doğum parası alabilirler. Memurların doğum parası başvurusu yapmak için iki seçeneği vardır:

  1. Birincisi Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na başvurmak,
  2. Diğeri ise çalıştıkları kuruma başvurmaktır.

Memurlar, doğum parası başvurusu için şu belgeleri hazırlamalıdırlar:

  • Başvuru formu
  • Nüfus cüzdanı fotokopisi
  • Doğum belgesi
  • Banka hesap bilgileri

Memurlar, doğum parası başvurusunu doğum tarihinden itibaren bir yıl içinde yapabilirler. Başvuru sonucu e-devlet kapısı üzerinden takip edilebilir. Doğum parası, memurların banka hesaplarına yatırılır.

Shares:

5.133 Yorumlar

  • habibe
    21.01.2017

    Kendim yatirsamda olurmu yararlanabilirmiyim yani

    Cevapla
  • Zeynep
    21.01.2017

    25 aralik 2016 da dogum yaptim..2016 haziran a kadar ucretli ogretmenlik yaptim…90 gun primim vardir heralde..ben de yararlanabilir miyi..

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      02.02.2017

      90 günlük prim ödendiyse vardır.

  • habibe
    20.01.2017

    Merhaba ben 22 haftalık hamileyim 37 haftaya kadar çalışsam o güne kadar 90 günüm yatsa yada kendim yatirsam doğum parasından yararlanabilirmiyim peki

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      21.01.2017

      Doğum öncesindeki 1 yıl içerisinde 90 gün prim ödemenizin yapılması halinde doğum parasından yaralanabilirsiniz.

  • BEGÜM
    17.01.2017

    ŞUAN ÇALIŞIYORUM HENÜZ SİGORTAM BAŞLAMADI NİSANDA BAŞLIYCAK BEBEK DÜŞÜNÜYORUZ SİGORTAM BAŞLAMADAN HAMİLE KALIRSAM DOĞUM PARASINDAN FAYDALANABİLİRMİYİM.

    Cevapla
  • Recep
    16.01.2017

    Eşim 13 haftalık hamile iş yeri budurmda çalıştırmıyor. Bu tarihten sonra işten ayrılsa ve 90 gün prim süresi olsa “Doğum öncesi izinin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermiş olmaması” şartı gerçekleşmemiş olmuyormu?
    yani 13. haftadan sonra ssk sı kesilse doğum parası alabiliyormu

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      31.01.2017

      Raporun başladığı tarihte kişinin çalışıyor olması veya işten ayrılmışsa takip eden 9 gün içinde rapor alınması gerekmektedir.

  • Arzu
    16.01.2017

    Mrb.ben 5 yildir ayni is yerinde calisiyorum.9 haftalik hamileyim.nasipse dogum agustos da olacak.dogum parasi alabilmem icin ne kadar daha calismam gerekiyor.bide issizlik maasinada basvurmak istiyorum.onun ici ne zaman basvuru yapmam lazim.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      30.01.2017

      Rapor ücreti için raporu aldığınız dönem de son 1 yıl için de 90 günlük primi doldurmuş olmanız gerekiyor ve rapor başlangıcında çalışıyor olmanız veya işten ayrılmışsanız takip eden 9 gün içinde rapor alınmalıdır. İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için; Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,
      Hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak,
      Son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
      Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmanız gerekmektedir.

  • Rıdvab
    11.01.2017

    Eşim 17 haftalık hamile 90 gün çalışmadan sigorta primini elden yatırsak 90 gün sonra rapor aksak Doğum parası alabiliyor muyuz acaba ?

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      30.01.2017

      Elden sigorta yatırma gibi bir durum yoktur. isteğe bağlı sigortalılıktan bahsediyorsanız. Analık sigortası olmadığı için rapor ücreti alınamayacaktır.

  • Bahar
    10.01.2017

    Merhaba 16 nisanda 32 haftalik istirahat alicam ama tam 16 nisanda 90 gun sigortalı oluyorum bazı sitelerde son aydaki odeme dikkate alınmaz yazıyor yani nisandaki primim sayilmayacakmi 90 günü doldurmamismi oluyorum o zaman

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      29.01.2017

      Normal şartlar altında doldurmuş sayılıyorsunuz.

  • ezgi
    09.01.2017

    3 gundur sgk 170 heryerı aramaktayım analık rapor paramı her ay gidip alıyorken bu ay heryerden onay verılmesıne ragmen banka bız goremıyoruz odeme yapamayız demekte muasebe servısınız ısveren heryer onaylı e devlettede gorunmuyor bu ay ve ıyıce can sıkmakta cocugum 3 aylık gelıp suan bı cozum bulma sansım yok sadece telefonla ıletısım kurablmekteyım
    magdurıyetımın gıderılmesını talep edıyorum

    Cevapla
  • kenan kapar
    08.01.2017

    merhabalar esim hamile hayirlisiyla 1 hafta sonra cocuk bekliyoruz ve esim ve bende sigortaliyiz esim dogumdan 2 ay once rapor ve dogumdan sonra 2 olmak uzere toplam 4 aylik iki rapor almak hakki oldugunu biliyorum ayrica yine bu sut parasidir ilk cocuk yardimidir bunlardan da faydalanabilirmiyiz kolay gelsin

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      28.01.2017

      • Geçerli yasada borçlanma süreleri şöyledir:
      – Sigortalı kadının doğumdan sonraki sekiz haftalık, çoğul gebelik halinde ise on haftalık süreleri, doğuma üç hafta kalıncaya kadar çalışması halinde, doğum sonrası istirahat süresine eklenen süre dahil toplam istirahat süresi ile birlikte toplam iki yıllık süre borçlanılabilir.
      – Kadın sigortalılar doğum nedeniyle çalışamadıkları en fazla üç defa olmak üzere ikişer yıllık sürelerini (toplamda en fazla 6 yıla tekabül etmektedir.) borçlanabilir.
      – Doğum borçlanması talebinde bulunan kadın sigortalıların doğum yaptığı tarihten sonra adına primi ödenmiş süreler borçlanma hesabında dikkate alınmaz. Prim ödenmiş süreler iki yıllık süreden düşülerek kalan süre borçlandırılacaktır
      – Doğum borçlanması yapılacak sürede çocuğun vefat etmesi halinde vefat tarihine kadar olan süreler borçlanılabilir.
      – İlk doğumunu yaptıktan sonra iki yıl dolmadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanılabilir.

  • çiğdem
    07.01.2017

    Merhabalar hemen soruma geçiyorum,kısa bir süre sonra doğum iznime çıkıcam fakat dogumdan sonra çalışmayı düşünmüyorum eğer doğumdan sonra işe devam etmezsem sigortadan doğum paramı alabiliyormuyum yoksa doğum parasını alabilmem için izinden sonra işe dönmem şartmıdır.
    şimdiden teşekkür ederim

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      29.01.2017

      Şart değildir Çiğdem hanım, eğer aşağıdaki şartları taşıyorsanız.
      > İstirahatın başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin sona ermemesi,
      > Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması,
      > Bu süre içinde işyerinde çalışmamış olması,
      > Doğum olayının gerçekleşmiş olması,

  • Münire
    06.01.2017

    10.09.2016 tarihinde işe başladım doktor bana 05.12.2016 çalışamaz raporu verdi tam 86 günlük sigortam var ayrıca 11 günde işyerim fazla yatırmış. Doğum rapor parası alabilir miyim. 11 gün fazla yattığı için. Yada o 4 gün kendim dışarıdan ödesem rapor parası alabilir miyim??

    Cevapla
  • Nurcan
    02.01.2017

    Merhaba Çalışanlarımızdan bir bayan 24 agustosta doğum rapo aldı;öncesinde ise 03 agustos-23 agustos arası ücretsiz izin kullanmıştı,şuanda doğum parası rapor öncesi ücretsiz izinli olduğu için ödenmiyor, İş akdi devam eden ve öncesinde 1 yıl içinde 90 gün prim ödemesi olan bir hamile bayan bundan dolayı doğum ödeneği alamaması normal bir durum mu?

    Cevapla
  • Reyhan
    30.12.2016

    Merhaba. 3. aylık hamileyim. Bu parayı alabilmek için sigorta girişi yaptırdım temmuz ayındanda 36 gün primim var şimdi ben 2 ay sigortalı gözüküp 5 ve ya 6.ayımda çıkış yaptırsam bu parayı alabilir miyim? Yoksa 7. aya kadar sigortalı olmam mı gerekiyor. Teşekkür ederm.

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      08.02.2017

      doğumdan önce 1 yıl içerisinde 90 günlük prim yatırılmış ise alabilirsiniz. Lütfen kurumunuzla görüşünüz.

  • Sudenaz
    25.12.2016

    Merhaba yusuf bey ben öncelikle şunu belirtmek isterim ki google doğum parası hesaplaması yaptığım zaman 2 tür hesaplama çıkıyor bi yatarak tedavi ücreti bir de ayakta tedavi ücreti çıkıyor ben hangisinin alcam acaba . ?

    Cevapla
  • bahar
    23.12.2016

    merhaba. bir devlet kurumunda mevsimlik işçi olarak çalışmaktayım. her yıl mayıs ayında iş başı yapıp eylül sonu işten çıkıyorum. 10 yıldır aynı kurumda çalışıyorum.işten çıkınca gün olarak prim yatmıyor ama yıl boyunca sağlıktan yararlanıyorum.en son 23 eylül 2016 da işten çıktım. mart 2017 de doğum yapıcam. doğum parası alabilecekmiyim. yoksa biyerde çalışıyor olmam mı gerekli.( doğumdan önce 1 yıl içinde 130 çalışma günüm var)

    Cevapla
  • Sukru
    21.12.2016

    Merhaba,
    Eşimin nisan 15 tarihinde dogumu ön görülüyor.9 Ekimde isten cikisi verildi suan issiz ama bu hafta icinde tekrar ise baslayacak tanidigin isyeri sekreterlik yapcak ama bi kac kisiye sordugumuzda bosuna calismasin incelemeye alirlar dogum parasi ödenmez diyolar ne yapmamiz gerekiyo yardimci olursaniz çok seviniriz

    Cevapla
  • Murat
    20.12.2016

    Eşim 1 yıldır çalıştığı işyerinden işin ağır olmasından dolayı 28 haftalık hamileyken ayrılmak zorunda kaldı 32. Hafta rapor alırsa doğum parasından yararlanabilir mi?

    Cevapla
  • sümeyra
    19.12.2016

    Yusuf bey temmuz 23 de işten ayrildim. Dogumum mart 20 gibi olacak. Suanda işsizlik odenegi aliyrm. Dogum parasindan yararlanmam icin sigortami ne zaman baslatmaliym?

    Cevapla
  • Hüseyin
    16.12.2016

    5 defa postaneye gittim para yatmamış dediler şimdi para yatmış ama günü geçti diye parayı vermiyorlar bu nasıl iştir ne yapmam gerek 2.çocuk 400 TL

    Cevapla
    • SGK Merkezi
      12.02.2017

      Kurumla tekrar görüşün.

  • Asiya
    15.12.2016

    Merhaba ben 2015 haziran da işten ayrıldım ondan öncesinde 90 gün sigorta primi var haziran 2016da doğum yaptım doğum parası alabilirmiyiim

    Cevapla
  • elif
    15.12.2016

    merhaba. ben 2 aylık hamileyim ve çalışmıyorum. eşim sigortalı çalışıyor. doğum parası alabilir miyim ve ne kadar alabilirim?

    Cevapla
  • Damla
    11.12.2016

    Merhaba 37.haftada Doğum ıznıne ayrıldım kamu kurumunun taşeron bir şirketinde çalışmaktayım Doğum sonrası evraklarışirketime faksladık ve parça bildirim yapmışlar ılk ödemeyı aldım fakat hemen akabinde şirket değişikliği oldu ben şimdi Yen’i şirkete tekrardan evrakları gonderecekmiyim şirket sorumlumuz telefonumu açmıyor bilgi alamiyorum ve en son ekim ayının ödemesi yattı suan aralıktayız Halen ödeme yok ıznımde ocak 17de bıtcek yoksa izin bittiğindemi ücretin kalanı yatar?tesekkur ederım şimdiden..

    Cevapla
  • samet
    10.12.2016

    merhabalar eşim doğum yaptı iki ay önce ben sigortalıyım eşim de benden yaralanıyor.doğum parası alabilirmiyiz.

    Cevapla
  • Pınar
    08.12.2016

    Merhaba ben suan da 32 haftalık gebeyim. Bugün itibari ile ( 8.12.2016) analık iznime ayrılmış bulunmaktayım. Raporumu aldım. Bugunden sonra işyerim iş akdini fes etmesi durumunda işten çıkarılsamda Doğum parasını alabiliyor muyum? Bu arada 1 yıl içerisinde 90 gün prim yatmıştır.

    Cevapla
  • sinem
    06.12.2016

    merhaba

    ben 5 haftalık hamileyim. doğumum ağustos/2017 de. mart/2016 tarihinden beri çalışıyorum. ocak/2017 de işten ayrılmak istiyorum.

    doğum yaptığım zaten analık parası alabilir miyim.

    yoksa doğum iznine ayrılana kadar çalışmam mı gerekli ? 7.ci aya kadar?

    Cevapla
  • Mehmet
    05.12.2016

    Merhaba Aykut bey eşim şuanda çalışmıyor ve 26 haftalık hamile ve 15/05/2016 yılında 48 prim günü bulunuyor .90 günü tamamlayabilmek için tekrar dan işe giriş yaparak. Hamileliğin 32 haftasına kadar 90 prim gününü tamamlarsak doğum parasından hak elde edbiliyomuyuz . Teşekkürler

    Cevapla
  • Tuğba
    02.12.2016

    Merhaba,

    benim çalıştığım iş yeri kapanıyor, şu anda 28 hafta gebeyim. Doğum raporu şimdi alsam. Sıkıntı olur mu ? 210 gün prim yattı. ney yapa bilirim

    Cevapla
  • elifsude
    01.12.2016

    mrb ben 06/06/2016 işden ayrıldım şuan da 10 haftalık hamileyim doğum parası alabiliyormuyum .yoksa işe girip 90 gün tamamlamam mı gerekiyor tekrardan

    Cevapla
  • melek
    30.11.2016

    merhaba,
    2010 yilindan beri ozel bir sirketde sigortali olarak calismaktayim. 28 Mayis 2015 tarihinde evlendim ve su an 22 haftalik hamileyim. Evlilik nedeniyle tazminatimi alip cikis yapabiliyorum fakat isverenle anlasip issizlik maasi icin isden cikartilmami isteyecegim. 32. haftadan once cikisimi istesem, hem issizlik odenegini hemde dogumdan sonra dogum odenegini alabilirmiyim?

    Cevapla
  • Nihal
    30.11.2016

    Merhabalar.ben calistigim isyerinden raporlu oldugum donem icinde ucretimi aldim ve isyerine borclandim.rapor param yatms ve isyerine olan borcumu odeyecegim.yalniz her ay aldgim net maasimimi odemem gerekio yoksa bana yatan rapor parasini komple isyerine vermem mi gerekiyor?

    Cevapla
  • ıhsan
    30.11.2016

    sekız haftalık ızın raporu alındı ama erken dogum gerceklestıgınden dolayı rapor parası gunlerınız tamamlanmamıs dıyerek verılmıyor bu durumda ne yapmak gerekır

    Cevapla
  • ceren
    30.11.2016

    4 aylık hamileyim 6 aydır sigortalı çalışıyorum ancak çalıştığım şirketin devlete ssk borcu bulunmaktadır. bu durum doğumparası almaya engel midir? bir de 5. ayımda işten çıktığımda 7. aya kadar sigortamı elden kendim yatırdığım takdirde doğum parasını alabilirmiyim?

    Cevapla
  • Zuhal Ucuzcu
    30.11.2016

    Merhaba. özel okulda calısıyırum. yaz tailinde, sigortam devam ederken 28. haftadayken yurtdısına cıktım ve dogum yurtdısında oldu. 32. haftadan sonra işyerim maas yatırmadı. Ancak 32. haftada Türkiyede olmadıgımdan, hekim raporu alamadım. Dogum oldu döndüm. Sonucta 32. haftadan sonra sigortalı oldugum ancak çalısmadıgım, sgk dökümünden görülebiliyor. Dogum parası almak için kanunda belirtilen 4 kriteri saglıyorum. (istırahatlıyken çalışmamıs olmak, 1 yıl içinde en az 90 gün prim yatması vs) Ancak burada olmadıgımdan sadece dr raporu yok. 8+8 haftalık ödenegi alabilir miyim? Ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler

    Cevapla
  • Msm
    29.11.2016

    Merhaba,
    31 haftalık hamileyim işyerine haftaya rapor verip izne ayrılacağım onlar da sigortaya bildirecekler ancak sormak istediğim bana 2.bir işyerinden daha sigorta yatıyor bu doğum parası almama engel midir? İkinci işyerine de rapor mu vermeliyim sigorta yatırmayın bana mı demeliyim ne yapmalı o devam etse olmaz mı?

    Cevapla
  • özge
    29.11.2016

    merhaba,
    20.10.2015 tarihinde doğum yaptım. şuan yine hamileyim. 26.08.2016 tarihinde işe başladım. Mart sonu gibi doğumum görünüyor. Doğum parası alabilmem için şartlarım uygun oluyor mu bu şekilde. 64 gün primim var.Doğuma kadar 184 gün primim olacak.herhangi bir sorun ile karşılaşır mıyım?

    Cevapla
  • Büşra
    29.11.2016

    Merhaba
    Suan 19 haftalik gebeyim 6aydir sigortali olarak calisiyorum.yani 90gun sarti tamamladim.Ama isyerim islerin kotu olmasi sebebiyle isime son verecegini soyledi.Ben doktordan is gormezlik raporunu 19 haftalikken alamazmiyim? Birde 32. Haftaya yakin 15 20 gun oncesinden sigortami baslatsam dogum parasi alabilirmiyim.? Yani 32.haftadan once sigorta priminin yatmasimi lazm yoksa ise giris tarihi yeterli olurmu lütfen yardimci olun.

    Cevapla
  • Murat altn
    22.11.2016

    Merhaba eşim ev hanımı çalışmıyor benim sigortam üzerinden ssk dan yararlanıyor eşim doğum parası alabilir mi

    Cevapla
  • Asiye kaya
    22.11.2016

    21 02 2002 24 06 2005. Normal dogum 01 11 2013 erken dogum ve ben hic bir sekikde dogum oarasi almadim herkez alirken benim cocuklarimmin ne ayricaligi var bilemiyorum bende 3 cocugumun dogum parasini almak istiyorum.

    Cevapla
  • elif
    22.11.2016

    iyi günler ben şuan sigortalı olarak çalışıyorum fakat yıl sonun da işten ayrılmak zorundayım şubatta da doğumum olacak doğum parası alabilmem için tekrar sigortamın başlaması gerekiyor mu yoksa çalışmazken doğum parası alabilir miyim ?

    Cevapla
  • gamze
    21.11.2016

    Merhabalar
    Benim 3 ekim 2016 tarihinde sigorta girişim yapıldı
    Şuanda halen çalışıyorum
    32 Hafta olmadan yani 3 0cak 2016 tarihinde 90 günüm doluyor.
    26 ocak 2016ta 32 haftalık oluyorum
    bu durumda bu ödeme banada yapılacakmı ?

    Cevapla
  • ayşe zehra
    18.11.2016

    yusuf bey 2012 den 2016 nın 1 ayına kadar ssk lı çalıştım . 2016 nın 9 ayında tekrar işe girdim şu anda 31 haftalık hamileyim . dğum parası alabilirmiyim

    Cevapla
  • fatma
    17.11.2016

    merhabalar . 05.11.2012 ve 13.01.2016 arasında özel iş yerinde bir fiil ssk lı olarak çalıştım evlilik nedeniyle işten çıktım . 22..09.2016 tarihinde ssk lı işe girdim şu anda 31 haftalık hamileyim . doğum parası alabilir miyim

    Cevapla
  • AYFER
    16.11.2016

    MERHABA,
    14 HAFTALIK HAMİLEYKEN İŞYERİM İŞTEN ÇIKARDI. ÇIKIŞ TARİHİNDE 16 HAFTALIK HAMİLE OLUYORUM. SON BİR YILDA 90 GÜN ŞARTINI TAMAMLIYORUM O NOKTADA SIKINTI YOK AMA 32. HAFTAYA KADAR SİGORTAMIN YATMASI GEREKTİĞİ DOĞRU MUDUR? RAPOR TARİHİNE KADAR SİGORTA KESİLMEMESİ GEREKİR DİYE BİR BİLGİ EDİNDİM. BİLGİ RİCA EDİYORUM. RAPORA KADAR SİGORTA YATMAZSA HAKETMİYOR MUYUM ANALIK ÖDENEĞİNİ?

    Cevapla
  • elif bostan
    14.11.2016

    merhaba ben doğumdan 2 ay önce sözleşmem bitti son 1 sene de 270 gün SGK primim var bende bu doğum parasından yararlana biliyormuyum

    Cevapla
  • mry
    14.11.2016

    5 yıldır aynı işyerinde çalışıyorum bazı sıkıntılardan dolayı çıkışım verildi şuanda 8 haftalık ihbar süremi çalışıyorum ve 26,12,2016 tarihinde ihbar sürem bitiyor . şuanda da 1 aylık hamileyim acaba doğum parası alma hakkım var mı ? teşekkürler

    Cevapla
  • nuray
    14.11.2016

    yusuf bey mrb benım 130 gunluk pırimim var calışıyorum ama hamile kaldım işimde ağır hamileyken calılamam imkansiz doğum parasını alabilmem icin ne yapmam gerekıyor bu şekilde orada calışamam ama ssklı calışanıyım iş yerınde

    Cevapla
  • Bahattin sarıkaş
    12.11.2016

    Merhaba, eşim 32 haftalıkken ssk anlasması olmayan ozel doktorundan bır rapor aldı ancak bu rapor sısteme gırılemşyomus , 38 . Hafta dogum yaptı , dogum yaptıgı hastane sadece dogum sonrası 8 haftalık hakedıs odenebilecegını dogum oncesı alınan raporun gecerli olmadıgını belırtıyor , esım 36. Hafta sgk anasmalı farklı bır doktora da muayene olup avucıcı kaydı olusturuldu , kendilerinden 36 . Hafta izine cıkoyrmus gıbı bır rapor hazırlamalarını istedim , onlarda 32. Hafta iş gorebilir calısmasında bır sakınca yokur raporu alınmadıgı ve sgk sıstemıne gırmedıklerı iiçin bu raporun gecerli olamayacagını ve dolayısıyla dogum oncesı 8 haftalık ucretın sgk tarafından odenemeyecegını belirttiker , dogum oncesı hakedısı alabılmem ıcın farklı bır yol varmı? İyi calısmalar

    Cevapla
  • elif bostan
    11.11.2016

    merhaba ben işkurdan sözleşmeli olarak çalışıyodum haziranın 30 unda sözleşme bitti eylül 5 te doğum yaptım doğumdan önce 120 den fazla günüm var bende bu doğum parasından yararlana biliyormuyum.

    Cevapla
  • nimet
    10.11.2016

    merhaba

    doğum izni sırasıdna maaşımı almaya devam ettim.

    iş yerinden ayrılmak durumunda kaldım izin süresi sonrasında.

    doğum parası için benim adıma sisteme giriş yapmamış kurum. benden muvafakatname istiyorlar, parayı aldığınızda 3 gün içinde bize geri ödemeniz şartı ile işlem başlatırız diye.

    doğum parasını benim alma ihtimalim yok mu bu durumda

    Cevapla
  • HAMİDE ERDANA
    10.11.2016

    01.07.2016 TARİHİNDE DOĞUM YAPTIM HALEN RAPOR PARAM YATMADI YARDIMCI OLURMUSUNUZ

    Cevapla
  • NİLYA
    08.11.2016

    MERHABA , BEN 32.HAFTALIK RAPORU ALIP İZNE AYRILACAĞIM . DOĞUM GERÇEKLEŞTİĞİNDE TEKRAR RAPOR VERECEK DOKTOR BUNU MUHASEBEYE BEN Mİ GÖTÜRECEĞİM YOKSA SİSTEM ÜZERİNDEN GÖZÜKÜR MÜ ? DOĞUM SONRASI 8 HAFTALIK İZNİ ALDIKTAN SONRA BENİ İŞTEN ÇIKARTIRLARSA DOĞUM SONRASINDA Kİ DOĞUM PARASINI ALABİLİR MİYİM?

    Cevapla
  • Ilknur
    07.11.2016

    Merhaba. Ek 5 tarim sigortasi öduyorum dogum parasinsan yararlanabilirmiyim? Saygilar.

    Cevapla
  • Deniz
    06.11.2016

    Merhaba;
    20 haftalık yani 5 aylık hamileyim 3 aylık girdiğim iş yerimde 1 aydır çalışıyorum kalan iki ayım işten ayrılacağım Zaman 90 günlük primimi doldurmuş oluyorum ancak o vakit 28 haftalık yani 7 aylık hamile oluyorum öğrenmek istediğim 90 günlük primim doldurulmuş oşması yeterlimi 3 aylık bir iş olmasına bağlı olarak girdiğim bu iş yerinde doğum parası Hakkı’ndan yararlanabiliyormuyum bu konuda 170 Aradım sorularıma çok net bir cevap alamadım .

    Cevapla
  • Şenay
    06.11.2016

    Selamlar; ben Bağ-Kur’lu olarak kendi işimde çalışıyorken resmî olarak izin kullanmadım ve Doğum yaptım.doğum dan sonra ise Doğum aylığı için başvuruda bulunmadım.acaba başvuru süresi ne kadardır ve ne kadar ödeme tarafıma yapılır

    Cevapla
  • Nurten
    05.11.2016

    Merhaba
    Ben 2012 de 4 ay çalıştım ve 120 güneen 7 gün eksik diye doğum paramı alamadım bu konuda yapabileceğim hiçbişey yokmu yeni çıkan 90 günşük yasadan yararlanabiliyo muyum acaba yardımcı olursanız çok sevinirim

    Cevapla
  • Aysun
    02.11.2016

    Merhaba;
    Benim Sigortam farklı iki işyerinden yatıyor, doğum ücreti hesaplanırken ikiside dikkate alınacakmıdır.

    Cevapla
  • Şermin
    01.11.2016

    Merhaba, ben son işyerimden 90 günümü tamamladım ayrıldım fakat yaklaşık 6 -7 aydır çalışmıyorum bu durumda eşimin sigortasından yararlanıyorum.Hamileyim doğum parası alabilir miyim? (Eşim uzun süredir çalışıyor ve günü oldukça fazla..)

    Cevapla
  • füsun
    30.10.2016

    SSK LI ÇALIŞTIĞIM İŞYERİNDEN , HAMİLE OLDUĞUM İÇİN NİSAN 2007 DE ÇIKARTILDIM. İHTİYAÇLI OLDUĞUM İÇİN AYNI İŞYERİNDE SİGORTASIZ OLARAK ÇALIŞMAYA DEVAM ETTİM. BU SÜREÇTE İŞSİZLİK MAAŞI DA ALDIM. EYLÜL 2007 DE DOĞUM YAPTIM. BEN DOĞUM PARASI ALMA HAKKINA SAHİP MİYİM ACABA ?

    Cevapla
  • deniz çetin
    28.10.2016

    dogum parasi alabilmek icin 32. haftaya kadar araliksiz ssk olmasi mi gerekiyor suan 4 aylik hamileym 6 aylik ssk var isten cikartiliyorum doguma kadar ssk yatirmasam dogum parasi alma hakkim var mi yoksa primi doguma kadar yatirmam mi gerek

    Cevapla
  • Dogan
    24.10.2016

    Merhaba,

    24 Ağustos 2015 te işten çıkartıldı(9.5 yil calistim) ve 30 Temmuz 2016′ da doğum yaptım . 1 yıl öncesinde90 gün sigortalı olma şartını tamamliyormuyum ve doğum maaşına hak kazanıyormuyum? şimdiden teşekkürler

    Cevapla
  • ESRA YILMAZ
    20.10.2016

    MERHABA
    BEN OCAK 7DE 37 HAFTALIK HAMİLE OLUYORUM VE İZİNE ÇIKIYORUM. BENİM EVLİLİK TARİHİM 02.02.2016 İZİNE AYRILMADAN EVLİLİK SEBEBİYLE İŞTEN AYRILSAM HEM DEVLETİN VERECEĞİ DOĞUM PARASINI HEMDE TAZMİNATIMI ALABİLİYOR MUYUM?NORMALDE NİKAH TARİHİNDEN 1 SENE İÇERİSİNDE İSTİFA ETTİĞİNDE TAZMİNAT ALABİLİYORSUN AMA HEM DOĞUM PARASI HEM TAZMİNAT ALINIR MI BUNU BİLMİYORUM

    Cevapla
  • Nese
    19.10.2016

    Selam 10 günden fazla ev hizmetlisi olarak 14 aydan beri çalışmaktayım. 7 ay önce doğum yaptım. Doğum öncesi ve sonrası rapor aldım. Sgk müracat yaptım. Bu güne kadar doğum parası alamadım. Baştan rapor parası alabilirsin denmişti. Şu anda verilmiyor dediler. İşin gerçeği nedir.

    Cevapla
  • CANER
    18.10.2016

    EŞİM 31 AGUSTOS 2016 İŞTEN ÇIKARILDI İŞSİZLİK ÖDENEĞİ ALIYOR ŞUAN 90 GÜNLÜK PRİMİNİ YATIRARAK DOĞUM YARDIMI ALABİLİRMİYİM YADA NASIL Bİ YOL İZLERSEM BU YARDIMI ALABİLİRİM

    Cevapla
  • Muhammer
    17.10.2016

    Eşim 5 aylık hamile şimdi sigortalı bir işe girse doğum parası alabilir mi 8+8 toplam 16 haftalık işgöremezlik parası hariç mı birde 3.cocuk ve sonrası için sosyal yardımlaşma para veriyor mu

    Cevapla
  • hacer
    14.10.2016

    merhaba, 08.09.2016 tarihinde dogum yardımı için kaymakamlığa başvurumu yaptım. 14.10.2016’da postaneye gittiğimde paranız yatmıs ama çekemıyorsunuz cevabını aldım.
    sitenizde sık sık takip edin yoksa paranız geri iade edilir uyarısını gördüm. sanırım basıma gelen durum bu. sımdı nereden bilgi alabilirim? ne gıbı işlemler yapmalıyım, nereye başvurmalıyım?

    Cevapla
  • Selim
    14.10.2016

    Yusuf Bey merhaba.

    Eşim 32. Haftada doğum izni alıp çalıştığı firmaya iletti.
    Ve iş yerinden izne ayrıldı.

    Firmadan ”doğumdan sonra doğum raporunu da getirip o şekilde bildirim yapacağız” bilgisini verdiler.

    Prosedürü pek anlayamadık,
    Doğuma 5 hafta kaldı.
    Şuan SGK’ye bildirim yapılmış olması gerekiyor muydu, yoksa iş yerinin verdiği bilgi şeklinde mi işliyor prosedür. Yani doğumdan sonra mı bilgi veriliyor SGK’ya?

    İlginiz için çok teşekkürler.

    Cevapla
  • Turgut
    14.10.2016

    Merhabalar eşim hamileyken yeni işe başladı dogum izninden önce yaklaşık 100 günlük falan sigortalı olmuş olacak doğum parası alabilirmiyiz.birde doğumdan sonra işi bıraksa işşizlik maaşı alabilirmi.veya iş yerinden çıkış istesek verseler işşizlik maaşı alabilirmi.

    Cevapla
  • Evren
    12.10.2016

    Merhaba,
    24 Eylül’de eşim doğum yaptı. 49 gün gibi bir süre geçtiği halde maaşı henüz yatmadı görünüyor. (ziraat ve e-devlet’ten sorguluyoruz)
    Maaş durumu için kimden destek alabiliriz?

    Cevapla
  • fatma asutay
    12.10.2016

    2016 yılı asgari ücretli çalışanlar için doğum parası ne kadar acaba teşekkür ederim

    Cevapla
  • fatma asutay
    12.10.2016

    merhaba yusuf bey ben 25 nisan 2016 da doğum yaptım benim çalıştığım işyeri beni8 mart tarihinde çıkışımı yapmış daha sonra 29 mart tarihindede tekrar giriş yapmış bende 30 mart tarihinde doğum iznine çıktım şimdi doğum parası alabilirmiyim eğer alamazsam ne yapmam gerekiyor işyerini mahkemeye vermeyi düşünüyorum nereye başvurabilirim

    Cevapla
  • Sevil
    11.10.2016

    Ben mart ayında işten ayrıldım şuan 4 aylık hamile yım tekrar sigortamı başlatmak istiyorum doğum parası alabilir miyim doğumum nisan 8 ayrıca 4200 pirimim var

    Cevapla
  • Gülistan
    11.10.2016

    Mrb. Ben yıllardır sigortali olarak calismaktayim suan 15 haftalik Hamileyim ve ilk cocugum . hangi yardimlari alabilirim . hangi haftalarda nereye basvuru yapicam. Mesela 32. Hafta once calisabilir rapor alip isyerimemi vericem yani prosedurleri hicbirini bilmiyorum . beni aydinlatirmisiniz. Dogum parasi , sut parasi , cocuk yardimi hepsini alabiliyormuyum ve de isveren le yapmam gereken bir konusma olacakmi.. Simdiden tskr ederim.

    Cevapla
  • Çidem
    10.10.2016

    Hocam merhaba ,
    şuan 3.5 aylık hamileyim yaklaşık 2 yıldır çalışıyorum ve işden tamamiyle ayrilmak istiyorum ne zaman ayrilirsam doğum parası alabilirim.
    dogum parası nasıl hesaplanır çok teşekkür ederim.

    Cevapla
  • sevilay
    10.10.2016

    merhaba,

    ücretli 4 aylık izin de çalışan bayan hem o 4 ayda maaşını alıp hem sigortadan bu parayı mı alabilecek? eğer öyle ise günlüğün 3-2si alınıyorsa bunu 4 ay için mi alabilecek?

    Cevapla

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir