Banka Kredileri

2020 Kredi Kartı Asgari Ödeme Hesaplama Nasıl Yapılır?

Kredi kartı asgari ödemesinin hesaplanmasında bankalar tarafından belirlenen yüzdelik dilimler kullanılmaktadır. Böylece kredi kartlarının toplam dönem borçlarının daha esnek bir yapıda ödenmesi ve müşterilere kolaylık sağlanması hedeflenir. Bu hususta kredi kartı asgari ödemeleri için ortalama üçte bir oranında bir hesaplama yapılmaktadır. Daha evvelki yıllarda ise kredi kartı asgari ödemesi oranının kredi kartı limitine göre belirlenmekteydi. Şimdiki yıllarda ise asgari ücret için belirlenen standart oran %30 olmaktadır. Fakat bu standart kredi kartı asgari borç tutarı oranı bir yıldan eski olan kartlar için geçerlidir. Bir yıldan daha yeni olan kartlarda ise bu standart %30’luk bir dilim değildir. Yeni alınan kredi kartları için belirlenen asgari ödeme oranı ise ilk sene için %40’tır.

Sürekli Olarak Kredi Kartı Borcu Asgari Tutarı Ödenir Mi?

Devamlı olarak kredi kartının yalnızca asgari borcunu ödemek mümkündür. Bu konu hakkında herhangi bir yasal sınırlama söz konusu değildir. Yani kredi kartı kullanıcıları kredi kartı borçlarının yalnızca asgari tutarlarını her ay boyunca yatırabilir. Fakat kredi kartının sürekli olarak asgari tutarını ödemenin de bazı dezavantajları bulunmaktadır.

[highlight color=”red”]Kişiler kredi kartı için sürekli asgari ödeme yaparsa bunun kişileri etkileyeceği durumlar aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • Kredi kartı borcunun asgari tutarının ödenmiş olması durumunda borcun geri kalanına faiz uygulanmaya devam eder. Bu faizle birlikte kişinin borcunu ödeyebileceği vade sayısında da artış gözlenecektir.
  • Kredi kartı borcunun asgari tutarının ödenmesiyle birlikte kalan borcun da kredi limitinden düşeceği unutulmamalıdır. Bu sebeple kredi kartının kullanma olanaklarında da azalma ve daralma görülür.
  • Kişinin kredi notunda düşüş gözlenebilir. Kredi notunun düşmesi de kişinin sonraki kredi çalışmalarını sekteye uğratabilir.

Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?

Kredi kartı borcu ödenmezse bunun kişiler pek çok konuda olumsuz bir şekilde yansıması söz konusu olacaktır. Kredi kartı borcunun ödenmemesi işinin kredi notunun düşmesinden, faizin birikmesine kadar pek çok olumsuz sonuçlar doğurabilir.

[highlight color=”red”]Kredi kartının ödenmemesi durumunda karşılaşılan sonuçlar aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • Kredi kartı borçlarının 3 ay ödenmemesi durumunda söz konusu kredi kartları nakit çekim işlemlerine de alışverişlere de kapanır ve kredi kartı kullanıcılarına yasal takip süreci de başlatılmış olur.
  • Kredi kartı borçlarının ödenmemesi durumunda aylık gecikme faizi uygulanır. Bundan kaynaklı olarak kişinin borç miktarında artış gözlenir. Bu uygulamaların akabinde kalan miktarın alışverişlerde kullanılması durumunda faiz uygulanması da bazı durumlarda söz konusu olabilir.
  • Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kredi kartı sahibinin ailesi, eğer kredi kartı başvurusu esnasında kefil olarak gösterilmemişse, bu kredi kartı borcundan herhangi bir şekilde etkilenmez.
  • Kredi kartı borcu ödenmeyen ve bundan dolayı kullanıma kapatılan kredi kartlarının toplam borcunun ödenmesi durumunda ise söz konusu olan kredi kartının kullanıma tekrar açılması gibi bir durumun kesin olduğundan söz etmek doğru değildir. Kredi kartının borçtan dolayı kapatılmasının ardından kartın açılıp açılmayacağı kararı bankaya aittir.

Kredi Kartı Borcu İçin Ne Kadar Gecikme Faizi Uygulanır?

Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda uygulanan gecikme faizi oranında asgari tutara ve toplam dönem borcuna göre farklılık gözlenmektedir. 2020 Nisan tarihinden itibaren kredi kartının asgari borcuna uygulanan gecikme faizi azami olarak %1,55 olarak kararlaştırılmıştır. Kredi kartının toplam dönem borcuna ise maksimum %1,25 oranında bir akdi faiz uygulanmaktadır. Söz konusu olan bu akdi faiz ise kredi kartından nakit çekme işlemleri gibi işlemler için uygulanan en yüksek faiz oranıdır.

Kredi Kartı Borcundan Dolayı Maaşa Haciz Uygulanır Mı?

[highlight color=”red”]Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kredi kartına haciz yaptırımı uygulanabilir.[/highlight] Fakat kredi kartı borcundan dolayı uygulanan bu haciz maaşın tümünü kapsamamaktadır. Yani kredi kartı borcu yüzünden maaşın tamamına haciz uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir. Bu hususta ancak maaşın %25’ine haciz uygulanabilir. Bu orandan fazlasına haciz uygulanması durumu yasal olarak kabul edilmemektedir. Kredi kartı borcunuzdan dolayı maaşınızın tamamına ya da %25’inden fazlasına haciz uygulanmış olması durumunda İcra Müdürlüğü’ne başvurmalı ve itiraz etmelisiniz. Yapılan bu itiraz akabinde maaşınızın tamamına ya da %25’inden fazlasına uygulanan bu haciz kaldırılmaktadır.

Kredi kartı borcunun ödenmemesi durumunda kişilerin ya da kefillerin taşınmazlarına haciz uygulanması gibi bir durumun söz konusu olduğu unutulmamalıdır. Böyle bir durumda ne kadar kredi kartı borcunuz olduğunun bir önemi bulunmamaktadır. Kredi kartı borcunuzun tutarı önemli olmaksızın kart kullanıcısının ya da kefilinin taşınmazlarına ya da bankalardaki hesaplarına haciz işlemi uygulanacaktır.

[tie_full_img]

[/tie_full_img]

Fakat yukarıda da belirtildiği gibi kart sahibinin herhangi bir aile üyesi kart sahibinin kredi kartı borcundan etkilenmemektedir. Fakat bu durumda kart sahibinin aile üyelerinin kart sahibine kefil olmamış olması gerekmektedir. Aile üyeleri kart sahibine kefil olmuşsa, bu durumda haciz işlemine tabi tutulabilir. Fakat ortada herhangi bir kefillik durumu söz konusu değilse kart sahibinin aile üyelerine herhangi bir haciz yaptırımı uygulanmamaktadır.

Kaç Ay Ödemezsem Yasal Takip Süreci Başlar?

[highlight color=”red”]Kart sahibi için yasal takip sürecinin başlatılması[/highlight] kart sahibinin kredi kartı borcunu 3 ay boyunca ödememiş olması durumunda gerçekleşir. Bu süreç içerisinde en azından kredi kartı asgari ödeme yapılması gerekmektedir. 3 ay içerisinde kredi kartına herhangi bir ödeme yapılmamış ise önce kredi kartının kullanıma kapatılması gerçekleşir ve akabinde de kişi için yasal takip süreci başlatılır. Ayrıca yasal sürecin başlatılmasının ardından avukat ve icra masrafları da kişilerin kredi kartı borcuna ilave edilmektedir. Bu hususta kart sahiplerinin pazarlık yapma hakkı bulunmaktadır.

Kredi Kartı Borcunun Ödenmemesinin Kredi Notu Üzerindeki Etkileri

[highlight color=”red”]Kredi kartı borcu ödenmemesi durumunda kart sahibinin kredi notu tamamıyla kötü etkilenmektedir.[/highlight] Kredi kartı kullanıcılarının kredi kartı ödemelerini bir gün gecikme ile ödemesi durumunda bile kredi kartı ödemelerinin sistemde “geç ödeme” kapsamında işleme konulacağını unutmamalıdır. Bir günlük geç ödeme bile kişinin kredi notunu kötü etkileyecektir. Kredi kartı ve kredi ödeme performansları kişilerin kredi notunun hesaplanmasında kullanılan en önemli parametrelerin başında gelmektedir. Dolayısıyla böyle bir durumda düşüşe geçen kredi notunun yükseltilmesi için kişinin toplam kredi kartı borcunu ödemesi de yeterli olmayacaktır. Kişilerin kredi notlarını tekrar yükseltmeleri için yeniden kredi çalışmalarına başlaması ve kredi kartı borçlarını ya da kredi ödemelerini zamanında ödemeleri gerekmektedir.

Toplam Borcumu Ödersem Kredi Kartı Açılır Mı?

Kredi kartınızın toplam borcunu ödemeniz durumunda kredi kartınızın açılma ihtimali söz konusu olabilir. Fakat toplam borcunuzu ödemeniz durumunda kredi kartınızın tekrar kullanıma açılacağının garantisini vermek doğru değildir. Kredi kartının kullanıma tekrar açılması durumu tamamıyla bankanın kararına bağlıdır. Bu hususta bankalar sizin hakkınızda bir değerlendirme yapar ve bu değerlendirmenin ardından kredi kartınızın tekrar kullanıma açılıp açılmayacağı kararı verilir. Bu kararın verilmesinde de önceki dönemlerdeki kredi kartı borcu ödeme performanslarınız ve diğer kredi çalışmalarınız göz önünde bulundurulabilir. Dolayısıyla kredi kartı kullanımında borcun ödenmesi, en azından kredi kartı asgari ödemesinin yapılması kredi çalışmalarınızın tümü için önemlidir.

Aidatsız Kredi Kartı Veren Bankaların Güncel Listesi

Kredi Kartında Provizyonda Bekleme Nedir, Ne Kadar Sürer?

Ziraat Bankası Bakiye ve Para Sorgulama Nasıl Yapılır?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir