ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Koronavirüsü Nedeniyle Üniversite Sınavı Ertelendi!

Koronavirüsü Nedeniyle Üniversite Sınavı Ertelendi!
26.03.2020

Koronavirüsü Nedeniyle Üniversite Sınavı Ertelendi! 2020 Yılı için Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç yaptığı açıklama sonrasında, Yüksek Öğretim Kurumları sınavı yani üniversite sınavının ileri bir tarihe ertelendiğini duyurdu. Ayrıca korona virüsü nedeni ile alınmış olan tatil kararının da uzatıldığını açıklamış bulunmaktadır. Yükseköğretim Kurulu Başkanı Yekta Saraç bahar dönemi için de yüz yüze eğitimin olmayacağını sözlerine ekledi. 2020 yılı içerisinde yapılması planlanan üniversite sınav tarihini de 25 – 26 Temmuz 2020 tarihlerinde yapılacağını duyurmuş bulunmaktadır. Tarafımıza bulunulan önerilen tedbirleri uygulamaya koyduklarını belirten Saraç, birçok ülke için korona kabusunun devam ettiğini belirtti. Eğitimin geleneksel yöntemler ile sağlanamayacağını bildiklerini, bu sebeple de uzaktan eğitim ve dijital öğretimi devreye soktuklarını belirtti.

Yükseköğretim Kurumları Sınavının İçeriği YKS Nedir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavının İçeriği YKS Nedir? YKS olarak kısaltılmış hali olan üniversiteye giriş sınavı, YGS ve LGS yerine gelen Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı olarak bilinen yeni sistemin ismi olmaktadır. Gerçekleştirilen yeni sistem ile birlikte öğrenciler, Yükseköğretim Kurumları sınavına girmektedir. Belirtilen sınav 3 adet oturumdan oluşmaktadır bunlar sırası ile aşağıdaki gibi olmaktadır.

  1. Oturum Temel Yeterlilik Testi, TYT
  2. Oturum Alan Yeterlilik Testi, AYT
  3. Oturum Yabancı Dil Testi, YDT

Sınavda 1. Oturum olan Temel Yeterlilik Sınavı’na başvuruda bulunan herkes girmektedir. Birinci oturumdan yeterli puan alan adaylar 2. Ve 3. Oturuma girmeye hak kazanmaktadır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavına Girmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir?

Yükseköğretim Kurumları Sınavına Girmek İçin Aranan Şartlar Nelerdir? Sınava girmek isteyen adaylardan aranan şartlar aşağıdaki gibi olmaktadır.

  • 2018 – 2019 öğretim yılı içerisinde lise ya da dengi okullar, açık lisede son sınıfta okumakta olan öğrenciler,
  • Ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli duruma düşen adaylar,
  • Ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olan adaylar,
  • Ortaöğretim eğitimini yurt dışında bitirip, durumu yukarıda belirlenen içerikler ile uyum sağlayan adaylar, YKS sınavına girebilmektedirler.

Sınava girmek isteyen adayların durumları yukarıda belirtilen şartlardan herhangi birisine uyan, yabancı uyruklu ya da hiçbir devletin uyruğunda olmayan adaylar bu sınava başvuruda bulunabilirler. Fakat bu adayların yükseköğretim programlarının tercih zamanı başlamadan önce T.C. uyruğuna geçmeleri gerekmektedir. Aksi bir durum söz konusu olursa 2019 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda yer alan yükseköğretim programları kontenjanlarına yerleştirme işlemleri gerçekleştirilemez. Yabancı uyruklu öğrencilerin sınava girmeleri halinde, Türkiye’deki yükseköğretim programlarına yerleştirme işlemleri YKS kapsamı dışında gerçekleştirilmektedir. Yapılacak olan yerleştirme işlemleri, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği usul ve esaslar doğrultusunda ilgili yükseköğretim kurumu tarafından yapılacaktır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.