ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kimler Devlet Memuru Olabilir?

Kimler Devlet Memuru Olabilir?

Ülkemizde her sene binlerce öğrenci mezun olmakta ve iş hayatına atılmak için çalışmalara başlamaktadır. Bu iş alanlarından birisi de devlet memurluğudur. Her sene KPSS sınavıyla ya da başka sınavlarla devlet kurumlarına memur alımı yapılmaktadır. Kimlerin devlet memuru olabileceği de bu açıdan önemlidir.

Devlet memuru olanlara devlet birçok imkan sağlamaktadır. Aile yardımı, bayramlarda verilen ikramiyeler bunlardan ikisidir. Devlet memuru olabilmek için belirli şartları sağlayanlar başvuru yaptıktan sonra kabul edildikleri takdirde bu haklardan faydalanabilirler.

Devlet memuru olabilmek için 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda çeşitli şartlar yer almaktadır ve memur olabilmek isteyen kişiler bu şartları taşımak zorundadır. Kanunda bu şartlar Genel ve Özel Şartlar olarak ikiye ayrılmıştır. Genel şartlar bütün kurumlar için geçerlidir, fakat özel şartlar kurumların kendisi tarafından belirlenmektedir.

Devlet Memuru Olmak İçin Gereken Genel Şartlar

  • Devlet memuru olmak isteyen kişi Türk vatandaşı olmalıdır.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişiler gereken yaş şartlarını taşımalıdırlar. Devlet Memurları Kanununa göre memuriyette iki yaş şartı bulunmaktadır. Buna göre memur olacak olan kişi 18 yaşını doldurmuş olmalıdır. Fakat istisna olarak meslek ya da sanat okulunu bitiren kişiler için kazai rüşt durumu varsa bu yaş 15 olarak kabul edilmektedir.
  • Üst yaş sınırında ise değişmeler bulunmaktadır. Bazı memuriyetlerde yaş sınırı yoktur, fakat bazılarında ise 35 olarak belirlenmiştir. Bazı memuriyetlerde de bu yaş sınırı 30 yaşı doldurmuş olarak belirlenebilmektedir.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişiler gereken öğrenim şartlarını taşımalıdır. Memur olmadaki ana şart ortaokulu bitirmektedir. Fakat bazı memuriyetler için bu okul seviyesi değişebilmektedir. Bazı memuriyetler bir lisans derecesi istediği gibi lise mezuniyetiyle de yetinen kurumlar bulunmaktadır.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişiler kamu haklarından mahrum olmamalıdırlar. Bu kişiler hakkında hiçbir sebeple mahrumiyet hakkı bulunmamalıdır. Eğer başvuran kişi için böyle bir karar varsa memur olma hakkı iptal edilir.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişiler memurluğa engel olan suç işlememiş olmalıdırlar. Devlet memurluğuna engel olacak bir suç işlemiş olanların başvuruları iptal edilir.
  • Devlet memuru olmak isteyen erkek vatandaşlar askerlik durumu açısından uygun olmalıdırlar. Kişinin askerlikle ilgisi bulunmamalıdır, askerliğin tamamlamış olmalıdır ya da askerliğini yapamaz raporunun olması gerekmektedir. Ayrıca kişinin askerliğin erteletmiş olması da uygundur.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişilerin görevini yapmasına engel olacak bir hastalığı bulunmamalıdır.
  • Engelli kadrosu dışındaki kadrolara başvuru yapılıyorsa memur olacak kişinin engele sahip olmaması gerekmektedir. Akıl hastaları ise işi yapamayacak durumdalarsa, engelli kadrosuna da kayıtları uygun görülmemektedir.
  • Devlet memuru olmak isteyen kişilerin son yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından ya da ilanlarda belirtilen sınavlardan geçerli puanı almış olmalıdır.

Devlet Memuru Olmak İçin Gereken Özel Şartlar

Devlet memuru olmak için gereken genel şartların yanında bir de özel şartlar belirlenmiştir. Fakat ayrıntılı olarak anlatılmamıştır. Bu özel şartların belirlenmesi memur alımı yapacak kurumlara göre farklılık göstermektedir. Kurumların yönetmeliklerinde bu özel şartlar yer almaktadır.

Her kurumun memur alımındaki özel şartları farklı olabilir. Bazı kurumların istedikleri eğitimler değişebilmektedir. Kurumların ilgi alanlarına ve çalışma şartlarına göre özel şartlar belirlemektedir. Genel şartların yanında, devlet memuru olmak isteyen kişiler başvuru yaptıkları kurumların özel şartlarını da sağlamalıdırlar.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.