ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Becayişi Onaylanmayan Memur Ne Yapmalıdır?

Becayişi Onaylanmayan Memur Ne Yapmalıdır?

Ülkemizde kamuda birçok devlet memuru görev sahibi olarak çalışmaktadır. Kamuya atanmak için her sene düzenli olarak yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavından başarılı olma şartı bulunmaktadır. Sınav sonuçlarından sonra tercih dönemlerini yakından takip etmek gerekmektedir. Tercih sonuçlarından sonra atanan memurlar görevlerine başlarlar. Bilindiği üzere devlet memurlarına becayiş hakkı tanınmaktadır. Becayiş hakkı sayesinde birçok memur istedikleri yerlerdeki memurlarla yer değiştirmektedir ve bu sayede de iş verimi ve çalışma şartları yükselmektedir. Becayişin kabul edilme gibi reddedilme ihtimali de bulunmaktadır. Bu yazımızda becayişi onaylanmayan memurun ne yapması gerektiğine değineceğiz.

Becayiş Nedir?

Becayişi onaylanmayan memurun ne yapacağına geçmeden önce becayiş kavramının yasada ve sözlüklerde nasıl geçtiğine bakmakta fayda var. Becayiş sözlük anlamı olarak yer değiştirme manasına gelmektedir. Memurluğa uygulandığında ise, aynı kurumun başka yerlerde bulunan aynı sınıftaki memurların aralarında karşılıklı yer değiştirmesi olarak açıklanmaktadır. Becayişin yasal tanımı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda açıklanmıştır. Bu yasadaki maddeye göre kişilerin aynı kurumda çalışma zorunluluğu vardır. Aynı kurumun başka yerlerdeki birimlerinde çalışabilirler.

Becayiş sistemi, 657 sayılı Kanuna tabi olan memur statüsündeki kamu çalışanlarını kapsamaktadır. Sözleşmeli personeller de şartlar yerine getirildiği takdirde becayişten faydalanabilir fakat işçi statüsündeki çalışanlar becayişten faydalanamamaktadır.

Becayişin belirli bir dönemi yoktur. Yılın her döneminde yapılma imkanı bulunmaktadır. Fakat bu dönemler Sağlık Bakanlığında farklıdır. Sağlık Bakanlığında sözleşmeli olarak çalışan personelin becayişe sözleşmesinin bitimine bir ay kala başvurması gerekmektedir.

Becayiş Şartları

Becayişe başvurmak için ve becayiş hakkına sahip olmak için bazı belirli şartlar bulunmaktadır. Bu şartlar uygulanmadığı takdirde becayiş onaylanmaması durumu söz konusudur. Bu şartlar 657’ye tabii olan memurlar için ve 4/B sözleşmeli olan memurlar için farklılık göstermektedir.

657 Kadrolular İçin Becayiş Şartları

  • Becayiş iki memur arasında yapılmaktadır.
  • Becayiş yapmak isteyen memurlar aynı kurumda çalışmalıdır.
  • Becayiş talebinde bulunan iki memurun sınıfı ve unvanları aynı olmalıdır.
  • Becayişin gerçekleşmesi için kişilerin kurumları tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Becayişte, kura ile ilk defa atanan memurlar kura sonuçlarının açıklanmasından sonraki 5 gün içerisinde yer değişikliği talep etmelidirler.

4/B Sözleşmeliler İçin Becayiş Şartları

  • Memurlar aynı unvan sınıfında olmalıdırlar.
  • Becayişin atama amiri tarafından onaylanması gerekmektedir.
  • Kura ile ilk defa atananlarda süre 657 kadrolu olanlar için farklıdır. Kura ile atananlar, kura sonuçlarının açıklanmasından sonra 1 hafta içerisinde yer değişikliği istemelidirler.
  • Sözleşme imzalayanların becayişe başvurabilmeleri için fiilen 1 yıl çalışmış olmaları gerekmektedir ya da sözleşme bitimine 1 ay kala başvurabilme hakları bulunmaktadır.

Becayiş Talebinin Olumsuz Sonuçlanması Durumu

Becayiş talebi çoğu zaman olumlu karşılanmaktadır çünkü olumsuz bir geri dönüş için bir sebep genelde olmamaktadır. Devlet, memurun yararına iş yapmakla görevlidir. Aslında becayiş, memurların daha verimli çalışmaları için bir ortam hazırlar. Becayiş sonucunda memurun çalışma şartları iyileşir.

Olumlu dönüş olduğu gibi becayişe olumsuz dönüş yapıldığı da görülmektedir. Söz konusu olan becayiş talebinin geçerli olabilmesi için atamaya yetkili olan amirin kesin onayı gerekmektedir. Atamaya yetkisi olan amirlerin becayişi kabul etmeleri gibi reddetme hakları da bulunmaktadır. Becayişi onaylanmayan memur bu tür bir durumla karşı karşıya kalırsa dava açmalıdır. Kazanma ihtimali oldukça yüksek olduğundan becayişi onaylanmayan memurlara böyle durumlarda bu yol sunulmaktadır.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.