Engelli

Hangi Hastalıklar İçin Malüllük Maaşı Bağlanıyor! Güncellendi

Malullük maaşı olarak bilinen ve kişinin çeşitli hastalık ya da hastalıklar yüzünden iş gücünün en az yüzde 60 oranında kaybetmesi halinde bağlanan aylık kapsamına alınacak hastalıklarda güncelleme yapıldı. Buna göre listede bulunan hastalıklara sahip olanlar malullük başvurusunda bulunabilecekler.

Hasta Olanlara Malullük Maaşı

Malullük maaşı şeklinde ifade edilen maaş türü, sigortalı çalışanların hastalıkları nedeniyle iş gücü kaybı yaşamaları durumunda SGK tarafından bağlanan bir aylık türüdür. Buradaki temel amaç, kişilerin hastalıkları yüzünden iş bulma ya da işlerini yapmaktaki zorlukları göz önünde tutularak, kendilerine hastalıkları boyunca destek olmayı sağlamaktır. Hastalıklar biyolojik olarak kaynaklanacağı gibi iş kazası sonucunda hasta olunması da yine malullük maaşı kapsamında değerlendirilmektedir. Malullük maaşı esasında emeklilik yerine geçmekte ve kişilere erken emeklilik imkânı da verebilmektedir.

Malullük aylığından yararlanmak için SGK tarafından maluliyeti kabul edilmiş ve gerekli olan sigortalılık süresi ile prim ödeme gün sayısını tamamlayanlar malullük aylığından yararlanabilmektedirler. Buna göre hastalık ya da iş kazası nedeniyle kişinin yüzde 60 oranında iş gücünü kaybetmesi ve bunun hastane raporu tarafından tespit edilmesi halinde sigortalı malul sayılmaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken önemli nokta, sigortalı kişinin ilk çalışmaya başladığında yüzde 60 ya da üzerinde iş gücü kaybı bulunuyorsa bu durumda malullük aylığı bağlanmamaktadır. Malullük aylığının temel şartı sigortaya giriş yaptıktan sonra hastalıkların ya da kaybın oluşmasıdır. Fakat ilk kez işe başlandığında hastalık bulunuyorsa ancak önemli bir boyutta değilse işe başladıktan sonra sigortalıyı malul hale getirdiyse bu durumda da malullük aylığı kabul edilmektedir. Bunun için ise malullük sayılacak hastalıklar listesine bakılması gerekmektedir.

Malullük Sayılacak Hastalıklar

Sigortalı çalışanın malullük aylığından yararlanabilmesi için malullük listesi kapsamında belirtilen hastalıkları taşıyor olması gerekmektedir. Bu hastalıkların işe başladıktan sonra oluşması ya da işe başlangıç aşamasında henüz tehlikeli boyutta olmayarak zamanla riskli hale gelmeleri temel alınmaktadır;

  • Görme duyusunda azalma ya da kayıp olanlar
  • İşitme duyusunda azalma ya da kayıp olanlar
  • Metabolizma rahatsızlıları
  • AIDS
  • Kalp yetmezliği gibi kalp rahatsızlıklar
  • Uzuv kaybı ya da ampüte durumları
  • Karaciğer, kalp ya da böbrek gibi kişilerin hayatını etkileyecek olan nakil işlemleri
  • Bipolar bozukluk, şizofreni gibi kişilik sorunları
  • Epilepsi
  • Demans
  • Beyin tümörü
  • Parkinson
  • Selebral palsi
  • MS
  • Zeka geriliği
  • Beyin hasarı olan hastalıklar
  • İş gücü kaybı yaşatması söz konusu olan tüm kanser türleri

Bu hastalıkların oluşması halinde malullük maaşı alınabilmektedir. Geçen dönemlerde tüm kanser türleri malullük aylığı kapsamına girmiyorken, güncellenen hali ile birlikte tüm kanser türleri artık malullük maaşı almak için yeterli olabiliyor. Ancak bu noktada kanserin iş gücü kaybına bakılmaktadır. Tüm kanserler kötü huylu olmadıkları için eğer iyi huylu ve tedavisi mümkün olan bir kanser söz konusu ise buradaki malullük durumuna heyet raporu karar verecektir. Fakat kanser, iş gücünü düşürüyor ve kişinin günlük yaşamını aksatıyorsa, bu durumda malullük başvurusu kapsamında değerlendirilmektedir.

Prim Gün Sayısına Dikkat

Geçirilen kaza ya da hastalık sonucunda işgücünün yüzde 60 ya da daha fazla kaybının oluştuğunu düşünen sigortalı çalışan bu durumun tespit edilmesi için öncelikle bulunduğu yerdeki Sosyal Güvenlik Kurumuna başvuru yaparak yetkili sağlık kurumlarına sevkini yaptırması gerekiyor. Bu noktada dikkat edilmesi gereken husus ise sigortalıların maluliyet tespitleri için 1800 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primlerini ödemeleri gerekiyor. Fakat prim gün sayısı eksik olanlar yine hizmet borçlanmasından yararlanarak eksik olan prim günlerini tamamlayabilmektedirler.

Malulen Emekli Aylığı (Maaşı) Ne Kadar, Kimler Alabilir

Engelli Sağlık Kurulu Raporu Yenilemesi Nasıl Yapılır?

Engelli Sağlık Raporu Nasıl Hesaplanır, Nereden Alınır ?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir