Genel

Gelir Vergisi Beyannamesinin İlk Taksitin Son Ödemesi Ne Zaman?

Gelir Vergisi Beyannamesinin İlk Taksitin Son Ödemesi Ne Zaman? Bir önceki yılın kazançlarına ilişkin olarak ödenen gelir vergisi beyannamesinin ilk taksit ödemesi için son gün 31 Mart 2020 olmaktadır. Gelir vergisi beyannamesinin ilk taksitinin 31 Mart 2020 tarihine kadar, ikinci taksitinin de 4 Ağustos 2020 tarihine kadar ödenmesi gerekmektedir. Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından edinilen bilgi neticesinde, mükellefler verdikleri beyanname üzerinden hesaplanacak gelir vergisini iki taksitte ödeyeceklerdir.

Yapılacak olan gelir vergisi ödemeleri, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesinde yer alan anlaşmalı bankalardan ve tüm vergi dairelerinden yapabilecekler. Diğer taraftan Hazır Beyan Sistemi ile beyan edilmekte olan diğer kazançlardan ortaya çıkan gelir vergisini, kurumun resmi internet sitesi üzerinden anlaşmalı banka ve kredi kartları yolu ile saat 02.00 – 23.45 saatleri arasında ödeme işlemlerini gerçekleştirebileceklerdir. Mükellefler ayrıca Alo 189 numaralı telefonu arayarak, Vergi İletişim Merkezi’nden yardım alabilecekler.

Gelir Vergisi Beyannamesini Kimler Verecektir?

Gelir Vergisi Beyannamesini Kimler Verecektir? Gelir Vergisi Beyannamesi verecek olan bireyler, ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerinden dolayı gerçek usulde vergilendirilen gelir vergisi mükellefleri yıllık gelir vergisi beyannamelerinin ilk taksitini 31 Mart 2020 tarihine kadar elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Ayrıca vergi daireleri aracılığı ile yıllık beyanname verilebilmektedir.

Birden fazla işverenden tevkifata tabi ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı 2019 yılı için 40 bin TL tutarını aşan mükellefler, söz konusu olan ücret gelirlerinin tamamını yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan etmek zorundadır.. 2019 yılı için elde etmiş olduğu mesken kira geliri 5.400TL’nin üzerinde olanların beyanname vermesi gerekmektedir. Öte yandan yıllık kira geliri 5.400TL değerin altında kalan mükellefler bu beyannameyi vermekle yükümlü değildirler.

İş yeri kira gelirlerinde tevkifata tabi olarak brüt tutarı 40 bin TL’yi aşanların beyanname vermesi gerekmektedir. Menkul sermaye iratlarının 40 bin TL’yi aşması durumunda beyan edilmesinde zorunluluk ortaya çıkmaktadır. Fakat kar payı gelirlerinin yarısı gelir vergisinden istisna olabilirken, kalan yarısının tutarının 40 bin TL’nin altında kalması durumunda beyanname şartı bulunmamaktadır.

Menkul sermaye iratlarının vergi kesintisine ve istisnaya tabi olmaması durumunda da 2.200TL olan sınırın aşılması durumunda beyanname verilmesi gereklidir.

Mal ve hakların 5 yıl içerisinde elden çıkarılmasından dolayı ortaya çıkan değer artış kazançları da 14.800TL istisna sınırını aşması söz konusu olması durumunda beyan edilecektir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir