ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Beyannamede Kolaylık ile Kolay İşverenlik Nasıl Olur?

Beyannamede Kolaylık ile Kolay İşverenlik Nasıl Olur?
02.09.2020

Geçtiğimiz ay itibariyle beyanname bildirimlerinde önemli bir değişikliğe imza atıldı ve böylece işverenlerin vergi dairesine ve aynı zamanda Sosyal Güvenlik Kurumu’na ayrı olarak verdikleri muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde değişikliğe gidildi. Buna göre ayrı ayrı verilen beyannameler artık tek seferde veriliyor. Bu durum aynı zamanda işçi çalıştıran apartman yöneticileri ve ev hizmetlerinde işçisi bulunan ev sahiplere de kolay işverenlik sunuyor.

Kolay İşverenlik Sağlanıyor

Muhtasar beyanname ve prim hizmet beyannameleri Ağustos 2020 tarihinden itibaren yapılan düzenleme ile birlikte iki beyanname artık tek beyanname olarak veriliyor. Bu bakımdan vergi kesintisi yapan mükellefler, muhasebecilerden ya da mali müşavirlerden hizmet almakta olduklarından yeni sistemin getireceği zorlukları özellikle bazı işverenler çok daha fazla yaşıyorlar.  Apartman yönetici ve ev hizmetlerinde çalışanı bulunan kimseler, çalışanlar üzerinden vergi kesintisi yapmayanlar beyannamelerini kendilerini doldurmak zorunda kalıyorlar.

Ancak Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yayınlanan kılavuzda, kendi beyannamelerini dolduran kimselere birtakım kolaylıklar sunulduğunu açıkladı. Apartman yönetimlerinin genel kuralları bakımından, apartmana istihdam edilen sigortalı çalışanlar için beyanname verilmesi gerekiyor. Buna göre apartman yöneticileri – sahipleri, beyanname verirken vergi bölümünü boş bırakmak zorundalar. Fakat bu noktada SGK’nın kısa zaman önce başlatmış olduğu kolay işverenlik uygulamasından yararlananlar beyanname vermeyecekler.

Beyanname Vermeye Gerek Kalmayacak

Beyannamelerini kendileri dolduran kimseler için Sosyal Güvenlik Kurumu kısa zaman önce beyanname vermelerine gerek bırakmayan kolay işverenlik uygulamasını hayata geçirdi. Bu uygulamadan faydalanmak isteyen apartman yönetimleri, e – bildirge şifreleri ile SGK’nın sistemine giriş yapmaları halinde kolay işverenlik için pratik şekilde başvuruda bulunabiliyorlar. Bu kapsamdaki işverenler için tahakkuklar otomatik olarak oluşturuluyor. Cari aya ilişkin belgelerin iletilmesi ya da otomatik olarak oluşmuş bulunan tahakkuklarında değişiklik yapabilmeleri için de ilgili dönemi izleyen ayın 21’i ve 23’ü arasında e – bildirge uygulamasından yararlanmaları gerekiyor.

Kolay işverenlik uygulamasına geçiş yapmış olan apartman yönetimleri, muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini de e – beyanname uygulaması üzerinden gönderebilecekler. Kolay işverenlik sistemi seçmemiş olan apartman yönetimleri ise eski usulde beyanname verecekler. Buna göre apartmanın bulunduğu bölgeye göre yetkili vergi dairesine başvuru yapılacak ve gelir vergisi stopaj mükellefiyeti tesis etmeleri gerecek. Ayrıca vergi numaralarının da SGK sistemlerinde tescil edilmiş olması gerekecek. Tescil kütüğünde vergi numaralarının olmaması halinde ise beyanname verilemeyecek. Bu yüzden kolay işverenlik uygulamasından yararlanmayanlar muhasebeci ya da mali müşavirler ile çalışmak zorunda kalabiliyorlar.

Ev Hizmetleri Çalışmaları İçin de Kolaylık

Ev hizmetlerinde sigortalı çalışanları bulunanlar, 5510 sayılı kanun çerçevesinde, işverenlere ait tahakkuklar otomatik olarak oluşturuluyor. Aynı zamanda bu işverenler, evlerinde ayda on günü geçmeyecek şekilde çalışanlar için muhtasar ve prim hizmet beyannamesi göndermiyorlar ve damga vergisi de ödemiyorlar.

Fakat 9’uncu madde kapsamına geçmeyerek işyeri sicil numarasının üzerinden ev hizmetlerinde çalışanları bulunanlar, sigorta bildirimleri yapmak zorundalar, başka bir deyişle bildirimlerin muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile yapılması gerekiyor. Ayrı beyanname vermek istemeyenler ve Ek 9’uncu madde kapsamında olmak isteyenler ise kolay işverenlik uygulamasına başvuru yaparak tüm beyanname işlemlerini sistem üzerinden rahatlıkla yapabilecekler. Özellikle kolay işverenlik sistemine geçmek muhasebeci ve müşavir ile çalışmak istemeyenlere büyük bir kolaylık sunuyor.

Ancak bu noktada vergi kesintisi yapmaya zorunlu olmayan fakat çalıştırdıkları sigortalıların prime esas teşkil eden kazanç ve hizmet bilgilerini beyan etme zorunluluğu yaşayanlar muhtasar ve prim hizmet beyannamelerini bölgelerinde bulunan vergi dairelerine vermek zorundalar. Kazancı basit usulde olanlar da yine vergi dairelerine başvuru yapacaklar.

Asgari Geçim İndirimi Hangi Durumlarda Değişiyor

Yeni Ev Sahipleri Kapıcı Kıdem Tazminatına Dikkat Etmeli

Süt İzni Parası Yüzde 50 Zamlı Olarak Ödenmeli

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.