emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Bağ-Kur Muafiyeti İçin Gelir Seviyesi

Bağ-Kur Muafiyeti İçin Gelir Seviyesi
26.10.2016

İnsanlar yaşadıkça ihtiyaçları sürekli artış göstermektedir. Değişen ekonomiyle, teknolojiyle ve insanların istekleriyle birlikte birçok zorluk çıksa da devletler halklarına bazı kolaylıklar sunmaktadır. Hayat şartlarının değişmesiyle ve pahalılaşmasıyla tarımla uğraşan Bağ-Kurlular da prim ödemelerini yaparken zorlanmakta ve bu ödemeyi yapamadığı için sağlık haklarından da faydalanamamaktadır. Bahsedilen bu sağlık hakkı herkes için çok önemlidir, bu yüzden kanunlarla bu prim ödemeleri konusunda bazı maddeler getirilmiş ve hem ödeme konusunda olsun hem de gelir seviyesi düşük olanlar da prim ödemelerinin durdurulması gibi kolaylıklar sunulmuştur. Bağ-Kur muafiyeti için gelir seviyesi hakkında yapılan düzenlemeleri yazımızda okuyabilirsiniz.

Ülkemizde kanunlarda belirtilen bazı hallerde sigortalı olma gibi şartların yani sigortalı olma mecburiyetinin kalktığı durumlar vardır. Söz konusu olan 5510 sayılı Kanun’da belirtildiği üzere, tarımda kendi adına bağımsız olarak çalışan kişilerden, diğer bir deyişle Tarım Bağ-Kur sigortasına kapsamına girenlerden; tarımsal faaliyetlerden kazandığı yıllık gelirinin gerekli masraflar düşüldükten sonra kalan tutarının aylık ortalamasının aylık brüt asgari ücretten az olduğunu belgeleyenler bahsedilen tarım Bağ-Kur sigortasından muaf tutulabilirler. Kısacası kişinin sigortalı olma mecburiyeti kalmaz. Bağ-Kur muafiyeti içi belirtilen gelir seviyesi asgari ücretten az olmasına tekabül etmektedir. Hesaplama yaptıktan sonra aylık gelir asgari ücretin üzerinde çıkarsa o kişi, Bağ-Kur muafiyeti için gerekli olan gelir seviyesinin üzerinde olur ve bu durumdan yararlanamaz. Böyle tanımlanan Bağ-Kur muafiyeti birçok aileye kolaylık ve hastane hizmetlerinde tekrar yararlanmasını sağlamıştır.

Sigortalılık Muafiyet Belgesi İle Sigortalılığın Sona Ermesi Durumu

Tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışan kişiler, yıllık tarımsal faaliyet gelirlerinden bu faaliyete ilişkin olan genel masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz katından az olduğuna dair yaşadıkları yerde bulunan Ziraat Odasından alacakları Muafiyet Belgesi ile Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurmaları halinde sigortalılıkları sona erdirilmektedir.

Bağ-Kur muafiyetinden yararlanmak için gelir seviyesinin Ziraat Odalarına yada yaşanılan yerde bulunan Ziraat Odası yoksa Tarım İl/İlçe Müdürlüğü’ne en geç 10 gün içerisinde bildirilmesi gerekmektedir. Bildirim için Sigortalılık Muafiyet Belgesini doldurmak ve gerekli makamlara teslimini yapmak zorunludur.

Bağ-Kur muafiyeti elbette sadece tarımla uğraşan kişilerde olmuyor. Aynı şekilde kendi adına veya hesabına bağımsız çalışan kişilerden gelir vergisinden muaf olarak Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıtlı olanlardan, kazandıkları aylık gelirlerinden gerekli masraflar düşüldükten sonra, kalan tutarın aylık asgari ücretten az olduğunu belirleyenler de zorunlu Bağ-Kur sigortalılığından muaf olabilirler.

Bu kapsamdaki Bağ-Kur muafiyetinden yararlanabilenlerin de bu durumu bulundukları yerdeki Esnaf ve Sanatkarlar Odası’na en geç 10 içinde Sigortalılık Muafiyet Belgesi’ni onaylatarak bu durumu bildirmesi gerekmektedir.

Bu durumların yada Bağ-Kur primlerinin ödemesinden muaf olma durumlarının gerekli kurumlara bildirilmesi anında Sigortalılık Muafiyet Belgesinin iki nüsha olarak düzenlenmelidir. Sigortalılık Muafiyet Belgesinin bir örneği belgeyi onaylayan kuruluşa, diğer örneği ise Sosyal Güvenlik Kurumuna verilir.

Geliri Düşük Olanlarda Tarım Bağ-Kuru Ödemesi

Yukarıda bahsettiğimiz Bağ-Kur muafiyetinden yararlanabilmek için elbette kanunda belirtilen bir gelir seviyesi de var. Yaptıkları tarımsal faaliyetlerden elde ettikleri gelirden bu faaliyeti yaparken harcadıkları masraflar düşüldükten sonra kalan tutar aylık olarak hesaplanır. Eğer hesaplanan bu aylık oran asgari ücretin günlük tutarının 30 katından az ise bu kişiler tarım Bağ-Kuru ödemekten muaf tutulurlar ama sağlık hizmetinde faydalanabilirler.

65 Yaşını Doldurmuş Olan Kişiler

Bulundukları yerdeki ziraat odalarına veya il-ilçe tarım müdürlüklerine kaydolmuş olan kişilerden 65 yaşını doldurmuş olanların talep etmeleri halinde onlara tarım Bağ-Kuru tescili yapılmaz.

Yorumlar

  1. özlem dedi ki:

    merhaba,
    bağ-kur muafiyeti belgelendikten sonra sağlıktan nasıl faydalanacağız?

  2. Salih dedi ki:

    24 yaşındayım yeni cks başvurusu yapacağım 4.150 metrekare yerin içinde 3000 metre karesi sera bağkur kayıtta muaf yapılacak sonra 5 10 yıl sonra durumum iyileşince cks yaptirdigim tarihten o zamana borclanma yapılır mı

  3. Erkan atik dedi ki:

    15 12 1999sgk girişim var. 2008 e kadar ssk . 2008 den bugüne kadar bagkur .2003 yilindan beridirde tip 2 diyabet + noropati + fmf +ve bunlardan kaynaklanan psikolojik rahatsizlik mevcut.artik calisamiyorum emekli olabilirmiyim.

  4. casim dedi ki:

    merhaba benim bağkur borcum vardı yaklaşık 8 yıllık 2015 in 12. ayında borcum gözüküyordu ama 10 gün önce yapılandırmaya gittiğimde 8 yılımın silindiğini ancak 48.000 tl yatırırsam bana geri verilebileceğini söylediler oysa asıl borcum 20.000 tl. bunu düzeltme imkanı varmı kimseden yardım alamıyorum