Askerdeyken Çiftçi Bağ-Kur’u Silinir mi?

İnsanlık tarihinde çiftçilik ilk uğraşılan meslektir. Yerleşik hayata geçilmekle beraber tarımın geliştiği ders kitaplarında bize öğretilen ilk konulardan birisidir.
Ülkemizde köyde yaşayan nüfus tarı m ile uğraşır. Ancak köyden kente göç ile tarım ile uğraşan nüfusun azaldığı görülmektedir. Hala sayıları yadsınamaz derecede fazladır. İyi ki de öyle. Sofranıza gelen domatesi üreten çiftçiler bin bir zorlukla çalıştığını ve bu zorlukları katlanmasında tüm çalışanlarda olduğu gibi emeklilik hayalleri olduğu da bir gerçektir.
Çiftçilik ile uğraşanların sosyal güvencesi Tarım Bağ-Kur’u ile sağlanmaktadır. Bu yazımızda askerdeyken çiftçi Bağ-Kur’u silinir mi sorusuna yanıt vereceğiz ve bu konuyu işleyeceğiz.
Tarım ya da Çiftçi Bağ-Kur’lusu Kimdir?
Tarımsal faaliyette bulunan kişilerden Ziraat Odasına kaydı olanlar, Ziraat Odasının bulunmadığı yerlerdeyse Tarım İl/İlçe Müdürlüklerine kaydı olanlar 5510 Sayılı Kanunun 4’üncü maddesinin b bendine göre sigortalı sayılan kişilerdir kapsamındadırlar.
Yapmakta oldukları tarımsal işlerden dolayı Ziraat Odasına kaydolmuş olan ya da Ziraat Odasının olmadığı yerlerde Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerine kaydolmuş sigortalılardan kayıt olduklarına dair belgelerin kayıt oldukları kuruluş ya da kendileri tarafından kayıt tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde bildirilmesi halinde Tarım Bağ-Kur sigortasına kayıt yaptırdıkları tarihten itibaren başlamaktadır. Askerdeyken çiftçi Bağ-Kur’u silinir mi konusu da bu kapsama girmektedir.
Kimler Askere Gider?
111 sayılı Askerlik Kanunu gereğince belirli yaşa erişmiş her erkek Türk vatandaşının belirli sürelerle sınırlı olmak üzere yapması gereken vatani görevi askerlik hizmetini yerine getirmesi gereklidir.
Askerlik ve Bağ-Kur Sigortalısı Olmak
Askerlik durumunda şirket ortağı, esnaf olan Bağ-Kur sigortalıları ile tarımsal faaliyette bulunan Bağ-Kur sigortalıları için durum birbirinden farklıdır.
Şirket ortağı, esnaf olan Bağ-Kur sigortalıları askerde oldukları sürece işletmeleri devam etmektedir. Bu sebeple şirket ortağı veya vergi mükellefleri askerlik süresince Bağ-Kur sigortalılık durumu devam etmektedir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008’den sonra bütün hükümleriyle yürürlüğe girdikten sonra da 4/b sigortalılarının, yani şimdiki adıyla Bağ-Kur sigortalılarının askerde oldukları dönemde sigortalı sayılmalarını gerektiren faaliyetleri (şirket ortaklığı, gelir vergisi mükellefiyeti) devam ediyorsa, sigortalılıklarının da devam ettirilmesi aynen şimdiki Bağ-Kur uygulamalarında olduğu gibi sürdürülecektir. Bu kişilerin faaliyetinin devam etmesi için bizzat kendisinin şirketin başında bulunmasına gerek bulunmamaktadır. Askerdeyken çiftçi Bağ-Kur’u silinir mi konusunu buradan okuyabilirsiniz.
Askerdeyken Çiftçi Bağ-Kur’u Silinir Mi?
Tarım Bağ-Kur sigortalısı veya çiftçi Bağ-Kur sigortalıları için bu durum böyle değildir. 2926 sayılı Tarım Bağ-Kur Kanunu kapsamındaki kişilerin, askerde oldukları dönemlerde tarlaları ekilip biçilse ya da çiftçi olduklarını gösteren kayıtları devam etse bile, askerde oldukları dönemde Bağ-Kur kapsamındaki sigortalılıkları devam ettirilememektedir. Bu sebeple askerlik süresince Tarım Bağ-Kur sigortalıların sigortalılık durumları sona erer. Tarım Bağ-Kur sigortalısı ya da çiftçi Bağ-Kur sigortalısı kişilerin işleri eğer kendileri işin başında değilse sürdürülememektedir. Kanun bu sebeple Çiftçi Bağ-Kur Sigortalılarının askerlik dönemindeyken sigortalılık durumunun devam ettirmemektedir.
Askerdeyken tarlayı ekip biçemez ama mesela ben 1998 pançar ektim hasadını yapıp 21.02.1999 da askere gittim sigortaya bildirdiği de 1998 olan tarihten değil 01.05.1999 tarihine giriş yapılmış yani askerde olduğum şimdi iptal mi olacak yani
hayır bu kanun 2008 de kalkmıştır 5510 nolu kanun 4 maddesi 1 .fıkrasını b bendiyle yeniden düzenlenmiştir yani askerdeyken bagkurun devam eder ve geçerlidir aynı durumdayım kanun açık ve net 2926 nolu kanun kaldırılmıştır saygılar 6 ay sonunda okuyarak buldum berke bana ulaşabilirsin