TC ile Bağ-Kur Sorgulama
Eskiden, uzun yıllar boyunca bir işte çalışmış ve sonunda rahat bir emeklilik geçirip sağlık hizmetleri konusunda sıkıntı yaşamak istemeyen çalışanların sosyal güvence edinebilecekleri iki kurum bulunmaktaydı: SSK ve Emekli Sandığı. Fakat bu iki kurum ya tamamen devlete ait kurum ve kuruluşlarda çalışanlara ya da tamamen özel sektörde çalışanların primlerinin ödendiği bir sistemdi. 2008 yılının Ekim ayında yapılan 5510 sayılı kanundaki düzenleme neticesinde, çalışmakta olan vatandaşlarımızın faydalanabileceği üçüncü bir sosyal güvence sistemi olarak Bağ-Kur yasalara girmiş oldu ve bu sayede üçüncü bir alanda çalışanların mağduriyeti giderildi. Yani Bağ-Kur sosyal güvence sistemi aslında SSK ve Emekli Sandığı üzerinden primleri ödenmeyen vatandaşlara sağlık ve emeklilik hizmeti sağlamaya çalışan bir sistemdir. SSK ve Emekli Sandığı sistemlerinden faydalanmayan herkes Bağ-Kurlu olabilir, bu konuda herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır. Bu yazımızda da artık önemli konulardan birisi olan TC ile Bağ-Kur sorgulama hakkında bilgiler vereceğiz.
Günümüzde Bağ-Kur, kendi kapsamındaki sigortalılara yaşlılık, ölüm ve sağlık sigortası için yardım yapmakla beraber asıl amacın devlet ya da özel sektörde çalışma imkanı bulamayanlara emeklilik hakkı tanımak olduğunu söylemek yanlış olmaz. Bağ-Kur üzerinden alınan ödemeler genelde 15 ya da 25 yıllık periyotlar üzerinden hesaplanmaktadır, belirli bir yaşa kadar çalışmış ve ödemelerini yapmış vatandaşlar ise Bağ-Kur üzerinden emekli olup daha önce yaptıkları ödemelerin karşılığını almaya başlayabiliyorlar. Bunlara ek olarak kişiler Bağ-Kur sorgulama ile Bağ-Kurları hakkındaki belirlenmiş olan sorgulamaları yapabilmekteler.
Bağ-Kur Sorgulama
Eğer siz de bağımsız ya da kendi adınıza çalışıyor ve Emekli Sandığı ya da SSK yerine Bağ-Kur’a primlerinizi ödüyorsanız, 5510 sayılı kanun kapsamında 4B yani Bağ-Kur sigortalısı sayılıyorsunuz demektir. Bu durumda Bağ-Kur sorgulaması yaparak 4B hizmete başlama sürenizi, terk ve talep tarihinizi öğrenebilir; emeklilik için toplam hizmet süresini hesaplayabilirsiniz. Ayrıca TC ile Bağ-Kur sorgulaması yapabilirsiniz. Eskiden Bağ-Kurlular bu hizmetlere Sosyal Güvenlik Kurumu’nun uygulaması üzerinden ulaşabiliyorlardı. Ancak son yapılan düzenlemelerle birlikte diğer devlet hizmetlerinin büyük çoğunluğunda olduğu gibi, Bağ-Kur Sorgulama sistemi de kişilerin kendilerine ait TC Kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle ulaşabildikleri, dolayısıyla güvenlik derecesi daha yüksek olan e-devlet sistemine aktarıldı.
TC Kimlik Numarası ile Bağ-Kur Sorgulama
TC ile Bağ-Kur sorgulamak için önce e-devlet sistemine giriş yapmamız gerekiyor. Ardından, sağ üst köşede bulunan “Sisteme Giriş” butonuna tıklayarak giriş ekranına ulaşıyoruz.
TC ile Bağ-Kur sorgulamanın bu aşamasında, karşımıza gelen “Türkiye Cumhuriyeti Vatandaş Kimlik Doğrulama Sistemi” başlıklı ekrana TC kimlik numaramızı ve e-devlet şifremizi giriyoruz. E-devlet şifreniz yoksa ya da unuttuysanız, en yakınınızdaki PTT şubesine nüfus cüzdanınızla giderek e-devlet şifresi edinebilirsiniz.
E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra “E-Hizmetler” başlığına tıklayarak karşımıza çıkacak listeden “Sosyal Güvenlik Kurumu”na ait listeyi buluyoruz. Bu hizmet listesinde Ortak (4A/4B/4C) Hizmetler, 4A Hizmetleri, 4B Hizmetleri, 4C Hizmetleri, Şahıs Ödemeleri Hizmetleri ve Diğer Hizmetler alt başlıklarını göreceksiniz. TC ile Bağ-Kur sorgulama için aşağıdaki “4B Hizmetleri” başlığını buluyoruz.
Bu başlığın altında bulunan linklere tıklayarak istediğiniz her türlü TC ile Bağ-Kur sorgulamasını yapabilirsiniz.
Örneğin “4B Basamak Bilgisi” linkine tıkladığınızda Bağ-Kur ödemeleriniz ve yaşınıza bağlı olarak belirlenen bulunduğunuz basamağı takip edebilirsiniz ya da “4B Hizmet Bilgisi” linkine tıklayarak şimdiye kadar çalıştığınız ve Bağ-Kur ödemesi yaptığınız toplam hizmet süresini görebilirsiniz. 4B Bağ-Kur tescilinizi yaptırdıysanız “4B Tescil Kaydı” linkine tıklayarak tescilinizin gerçekten yapılıp yapılmadığını kontrol edebilirsiniz. Eğer gerekli primlerinizi ödeyip emeklilik hakkı kazanmışsanız, emekli olduğunuzda alacağınız yaklaşık aylığı “4B Emekli Aylığı Hesaplama” linkine tıklayarak öğrenebilirsiniz.
Bağ-Kur sistem olarak Emekli Sandığı ve SSK’nın dışında, bağımsız çalıştığı için her türlü sigorta işleminizi takip etmekte yarar var. Yukarıda anlatıldığı şekilde Bağ-Kur sorgulamanızı yaparak önceden ödediğiniz primlere, yapmış olduğunuz hizmet süresine ulaşarak ne zaman emekli olma hakkı kazanacağınızı net bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Eşim Kazakistan Doğumlu Rus Vatandaşı Çalışma müsadesi yok T.C
de Şirket ortağı idi kaç senedir şirket faliyetde değil hala şirket ortağı görünüyor Ve Türkiyede İkamet Ediyor dolayısıyla bağkurlu oluyor ve şimdiye kadar bağkura pirimini ödüyor. T.C Vatandaşlını kazandı ve 5
güne Türk kimliği gelecek dolayısıyla yeni kimlik numarası verildi
E devletden bakıyoruz , Kaydınız bulunamadı diye yazı Çıkıyor
Nasıl hareket etmemiz lazım
selam
Kız kardeşimin 2014 den beri aktif olmayan bir şirketi var.Bu şirketi açması ile birlikte vefat eden Babamdan aldığı emekli maaşı kesildi.Şirket 2015 den itibaren gayrifaal durumda.Kardeşimin tekrar maaş alması için ne yapmalıyız? babamın vefatı 2012 yılında oldu.
277…….. T.C Noluyum 1984 tarihinde Bağ kur lu oldum hatırlıyamıyorum kaç sene sonra terkimi verdim . ödediğim parayı alabilirmiyim?
Merhaba,
Prim iadesi alabilmek için emeklilik yaş ve süresinin dolmasına rağmen emekli olma durumunun kalmaması gerekmektedir. Şu an iade alamazsınız.
ssk emeklisiyim. bugun ilac almaya gittigimde bagkur calisan goruldum 2 ay once kizimin isyerini uzerime almistim. bagkurum calismamasi gerekmiyormu
1991 yılından vergi mükellefiyim 14 yaşında esnaflığa başladığım için bağkur yatırmadım 20 yıl vergi ödedim esnaflığı bırakınca bağkura borcumu ödemek için gittim bana bağkurun yok dediler ben rahatsız halimle 20 yıl bedavamı vergi ödedim lütfen benim bağkurumu çıkartmama yardımcı olurmusunuz. SAYGILARIMLA
ayrıca 1989 yılında ssk girişim var
merhaba 1996 yılından 2017 yılına kadar şirket ortağı olmam nedeni ile bağkurluyum ama bağkura tescil yaptırmadım ve hiç prim ödemedim. silinen bildirilmeyen bağkur günlerimi şirket ortağı olduğum ilk tarihten itibaren ihya etmek istiyorum. izlemem gereken yol nedir. teşekkür ederim
Bağkur emeklisiyim.iş veren olunca maaşım kesilfi.iş veren deyilim artık ama hsla maaşım kesiliyo.ne yapmalıyım