E-Devlet

Yurtdışı Telefon Kayıt İşlemleri E-Devlet

Yurt dışı telefon kayıt işlemleri, e-Devlet üzerinden yapılabilir. Yurt dışından telefon alanların sayısı son yıllarda gitgide artmaktadır. Türkiye’de telefon fiyatlarının artması nedeniyle insanlar, yurt dışında daha ucuz olan telefonlara yönelmiştir.

Yurt dışı telefon kayıt işlemlerinin yapılmaması halinde arama yapmanız, mesaj göndermeniz mümkün değildir. Bu nedenle Türkiye’ye cihazınızın geldiği tarihten itibaren kayıt işlemlerini yapmalısınız.

Telefonunuzu ilk satın aldığınız tarihten itibaren belirli bir süre kayıt ettirmeden kullanmanız mümkündür. Kayıt için bir yıllık süreniz vardır. Bu süreyi geçirdiğiniz takdirde cihazınız kapanır. Kayıt sırasında sizden bazı bilgiler istenir. Bu bilgileri eksiksiz şekilde ibraz etmeniz, kayıt işlemlerinde sorun çıkmaması açısından önemlidir.

Yurtdışından Getirilen Telefonun Kaydı Nasıl Yapılır?

Yurt dışı telefon kaydı yapmak için e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama alanını kullanmalısınız.

Arama alanına “Yurt Dışı Telefon Kaydı” yazdığınız takdirde ilgili kısma ulaşabilirsiniz. “IMEI Kaydet (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)” kısmından kayıt işlemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

IMEI kayıt işlemi dört aşamalı olarak gerçekleştirilir. Öncelikle bilgilendirme kısmını eksiksiz şekilde okumalısınız. Ardından başvuru formunu doldurmanız gerekir. Son olarak onay vermeli ve sonuç ekranına ulaşmalısınız.

Başvuru ekranından isterseniz kendi bilgilerinizle isterseniz çocuğunuzun bilgileri ile başvuru yapabilirsiniz. “IMEI NO 1” kısmına “*#06#” tuşladığınızda karşınıza çıkan sayıyı girmelisiniz.

e-Devlet üzerinden cihaza ait tüm IMEI numaralarının kaydedilmesi gerekir. Bunun yanı sıra sim türü de seçilmelidir. Fiziksel Sim ve Elektronik Sim seçeneklerinden uygun olanı tercih etmelisiniz.  

Sizden istenilen diğer bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Yurda girişte kullanılan belgenin türü
  • Belgenin hangi ülkeye ait olduğu
  • Kaydın oluşturulduğu belgenin ait olduğu ülke
  • Belge numarası
  • Yurda giriş tarihi

2023 Yurtdışı Telefon Kayıt Harç Ücretleri

2023 yurt dışı telefon kayıt harç ücreti 7 Temmuz ‘da tekrar zamlanmıştır. 6091 TL olan ücret yeni zamlarla birlikte 20.000 TL olmuştur.

Yıllara göre yurt dışı kayıt ücretlerinde yapılan değişiklikler şu şekilde sıralanabilir:

  • 2012 – 100 TL
  • 2013 – 115 TL
  • 2014 – 119.5 TL
  • 2015 – 131.5 TL
  • 2016 – 138.5 TL
  • 2017 – 149.2 TL
  • 2018 – 500 TL
  • 2019 – 1500 TL
  • 2020 – 1838.7 TL
  • 2021 – 2006 TL
  • 2022 – 2732 TL
  • 2023 – 6091 TL – Ocak – Haziran
  • 2023 – 20.000 TL – Temmuz – Aralık

IMEI Numaramı Nasıl Öğrenebilirim?

IMEI numarasını öğrenmek son derece kolay bir işlemdir. Bu işlemi yapmak için telefonunuzun arama ekranına girmelisiniz. Bu ekranda “*#06#” sayılarını ve simgelerini tuşladığınız takdirde IMEI numarası karşınıza çıkar.

IMEI numarası, telefonunuzun çalıntı olup olmamasının anlaşılması açısından önemlidir. Bunun yanı sıra telefon için daha önce kayıp ihbarı yapılıp yapılmadığı da IMEI numarasından anlaşılır. IMEI numarası, 15 haneden oluşur.

Bazı telefonların birden fazla IMEI numarası olabilir. Bunun için paket üzerine bakılmalıdır. Aynı zamanda fatura üzerinde de farklı bir IMEI numarası belirtilebilir. Son olarak Telefonunuzun ayarlar kısmından hakkında bölümüne girerek IMEI öğrenebilirsiniz.

Yurtdışı Telefon Kayıt İşlemi E-Devlet

Yurt dışı telefon kayıt şartlarına dikkat etmek, işlemin sorunsuz gerçekleşmesi açısından önemlidir. IMEI kaydı için kullanılan belgenin durumu bu noktada önemlidir. Hangi belge üzerinden IMEI kaydı yapıldıysa bu belgenin son üç yılda başka bir cihaz için kullanılmamış olması gerekir.

Yurt dışından telefon alanlar için hak düşürücü süre de vardır. Bu süre 365 gün olarak uygulanır. Bu süre geçmeden önce kayıt işlemini gerçekleştirmelisiniz. Kayıt işlemlerini gerçekleştirmek için e-Devlet sitesine girmeniz gerekir.

Yurtdışından Getirilen Telefonun Vergisi Nereye Ödenir?

Yurt dışından getirilen telefonun vergisini ödemek için farklı yollar tercih edebilirsiniz. İlk tercih edebileceğiniz İnteraktif Vergi Dairesidir. Bunun dışında bankalar aracılığıyla da ödeme yapmanız mümkündür. Garanti Bankası, Denizbank ve İş Bankasından ödeme yapılabilir.

Ödeme yapmak için interneti kullanabileceğiniz gibi bizzat vergi dairelerine de gidebilirsiniz. Vergi ödemesi yaparken sizden istenilen bilgiler şu şekilde sıralanabilir:

  • IMEI numarası
  • TC. kimlik numarası
  • Ad ve Soyad

İnteraktif Vergi Dairesinden yukarıda gösterilen ekrandan ödemenizi yapabilirsiniz.

E-Devlet Yurtdışı Telefon Kayıt Adımları

E-Devlet yurt dışı telefon kayıt işlemleri yapılırken sürelere dikkat etmeniz son derece önemlidir. Kayıt işlemlerini gerçekleştirmeden önce 120 gün boyunca cihazınızı kullanabilirsiniz. Ancak bu süre tamamlandıktan sonra kayıt işlemini gerçekleştirmelisiniz.

Kayıt süreniz 365 gündür. Kayıt işlemlerini e-Devlet üzerinden gerçekleştirmeniz gerekir. Cihazınıza ait bütün IMEI numaralarını, e-Devlet’e kaydetmeniz gerekir. Ardından vergi dairesine harç tutarını yatırmalısınız. Kayıt işlemlerini sadece kendi üzerinize ve çocuklarınız üzerine alacağınız telefonlar için gerçekleştirebilirsiniz.

Çalıntı, kayıp ihbarı yapılan IMEI numaraları için kayıt yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle cihazınızı güvenilir satıcılardan almalısınız.

Yurt dışı telefon kaydında bazı durumlarda hata yapılabilir. Yanlış işlem yapılması halinde hatalı olarak yatırılan vergilerin iadesi yapılır. Bunun için vergi dairesine dekontlarla beraber başvuru yapılmalıdır. Sizden hem hatalı olarak yapılan işlemin dekontu hem de doğru IMEI numarasına ait dekont istenir.

18 yaşından küçükler için de telefon kaydı yapmak mümkündür. Bunun için gerekli başvurular, küçüğün ailesi tarafından yapılmalıdır. İşlemler ebeveynin e-Devlet hesabı üzerinden yapılabilir.

E-Devlet Telefon Kayıt Sorgulaması

E-Devlet telefon kayıt sorgulama işlemi, telefonun yasal yollarla edinildiğinin anlaşılması açısından son derece önemlidir. Bu nedenle telefon satın almadan önce sorgulama işlemi yapabilirsiniz.

Kimlik numaranız ve şifrenizle e-Devlet’e giriş yaptıktan sonra arama alanına IMEI yazmalısınız. Ardından yapmanız gereken “Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu/IMEI Sorgulama” seçeneğini tercih etmektir.

Bu kısımda sizden 15 sayıdan oluşan IMEI numarasını girmeniz istenir. IMEI numarasına ulaşmak için “*#06#” yazmanız gerekir.

IMEI numaranızı yazdıktan sonra karşınıza yukarıda yer alan bilgiler çıkar. Bu kısımda cihazınızın durumu, kaynağı, sorgu tarihi, marka-model detayı yer alır. Yukarıda verilen bilgilerden sorgulama yapılan cihazın ithalat yoluyla kaydedildiği anlaşılır.

Yurtdışı Telefon Kayıt Süresi Ne Kadar?

Yurt dışı telefon kayıt süresi 365 gündür. Bu sürenin yanı sıra yeni bir cihaz kaydı için de beklemeniz gereken belirli bir süre vardır. Bir cihazı kaydettirdikten sonra en az üç yıl geçmeden yeni bir cihaz kaydetme şansınız yoktur. Üç yıl tamamlandıktan sonra yeni bir cihazın kaydını yapabilirsiniz.

Yabancı turistler için geçici süreli IMEI kaydı da yapılması mümkündür. Bu hak, Türk vatandaşlarına tanınmaz. Yabancı turistler için 120 gün olan kayıt süresi 2 ay daha uzatılır. Bu sayede yabancı turistler, Türkiye’de olduğu süre boyunca rahatlıkla iletişimlerini sürdürebilir.

Yurtdışından Kaç Tane Telefon Getirilir?

Yurt dışından getirilebilecek telefon sayısı yapılan yasal düzenlemelerle bire indirilmiştir. Daha önceki dönemlerde birden fazla telefon getirmek mümkün olsa da yeni dönemde böyle bir durum mümkün değildir. Gümrükte fazladan telefon taşıdığı tespit edilen kişilerden iki katı kadar vergi alınır.

2019 yılında yapılan düzenleme neticesinde başka birinin üzerinden IMEI kaydı yapma uygulamasına da son verilmiştir. Artık sadece kullanıcının pasaportuna kayıt yapılması mümkündür. Bunun yanı sıra hattın da kullanıcı üzerinde olması gerekir.

Başkasının Getirdiği Telefonun Kaydı Nasıl Yapılır?

Başkasının getirdiği telefonun kaydının yapılması için sizin de son bir yılda yurt dışına çıkmanız ve geri dönmeniz gerekir. Her ne kadar başkası sizin için bir telefon alsa da başkasının adına kayıt yapmanız mümkün değildir. Bu nedenle kendi pasaportunuz üzerinden kayıt yapmalısınız.

Pasaportsuz Telefon Kaydı Yapılır mı?

Pasaportsuz telefon kaydı bazı durumlarda mümkündür. Bunun için yurt dışına çıkış yaptığınız ülkenin pasaportsuz girilebilen ülkeler arasında yer alması gerekir. Pasaportsuz girilebilecek ülkeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Ukrayna
  • Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti
  • Gürcistan
  • Azerbaycan
  • Moldova
  • Bosna-Hersek

Son bir yıl içinde bu ülkelerden birine gittiyseniz ve üzerinden bir yıl geçmediyse kayıt yaptırabilirsiniz. Kayıt sırasında nüfus cüzdanını kullanacağınızı belirtmelisiniz. Yurt dışı telefon kayıt işlemlerini bu şekilde kolayca gerçekleştirebilirsiniz.

Yurt dışından kaç tane telefon getirilebilir?

Yurt dışından bir kişi sadece bir adet telefon getirebilir.

Yurt dışından getirilen telefonlar için ne kadar harç ödenir?

2023 yılı için belirlenen harç ücreti 20.000 TL olarak belirlenmiştir.

18 yaşından küçükler yurt dışından telefon getirebilir mi?

18 yaşından küçükler de yurt dışından telefon getirebilir. Bu telefonların kayıt işlemleri ebeveynler tarafından yürütülür.

Yurt dışından getirilen telefon başkasının üzerine kaydedilir mi?

Yurt dışından getirilen telefonu kendi üzerinize kaydettirmeniz gerekir.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir