Genel

Adrese Dayalı Okul Sorgulama Nereden, Nasıl Yapılır?

Adrese dayalı okul sistemi kullanılarak, öğrencilerin adreslerine yakın okullar tespit edilmekte ve velilerin herhangi bir arayışa girme gereksinimi ortadan kaldırılmaktadır. Okul öncesi eğitimler, birinci sınıfla beşinci sınıf arası okullar, orta okullar ve puan gerektirmeyen liseler için adrese dayalı kayıt sistemi kullanılmaktadır. Adrese dayalı okul kayıtlarında, okul öncesi eğitimler ve birinci sınıfla beşinci sınıf arası kayıtlar için MERNİS sistemi kullanılmaktadır.

MERNİS bilgileri üzerinden, öğrenci velilerinin ikamet bilgileri dikkate alınmakta ve çocukların hangi okullara kayıt edileceği tespit edilmektedir. Lise eğitimleri için de geliştirilen adrese dayalı eğitim sistemi için Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında adrese yakın okullar ayarlanmakta ve talebe göre, öğrencilerin otomatik olarak bu okulları tercih etme hakkı oluşturulmaktadır. Adrese dayalı okul sorgulama işlemleri hakkında detaylı bilgi almak için yazı içerisindeki başlıklar detaylı şekilde incelenmelidir.

İlk ve Orta Okullarda Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Nasıl Kullanılır?

İlk ve orta okul kayıtları için kullanılan MERNİS üzerinden, öğrencilerin ve ailelerinin ikamet adresine yakın olan okullar belirlenmektedir. Öğrencilerin adreslerinin tespit edilmesinin ardından, okul öncesi, ilk okul ve orta okullar için kayıt kontenjanları her yıl yenilenmektedir. Haziran ayının son 2 haftasında açılan okul kayıtları, adrese dayalı olarak ilerlemektedir. Okullarda belirlenen kontenjanlar üzerinden, o yıl kayıt yaptırabilecek öğrenciler belirlenmekte kayıtlar başlatılmaktadır. Kayıt işlemleri esnasında, ulusal adres veri tabanından destek alınmaktadır.

Sistemdeki adres bilgileri kullanılarak, e-okul sistemine bilgi aktarımı gerçekleştirilmekte ve kayıt listeleri hazırlanmaktadır. Okul öncesi eğitimi veren okullar, ilk okullar ve orta okullar için kullanılan e-devlet sistemi üzerinden, okullara kayıt yaptıracak öğrencilerin kayıtları alınmakta ve eğitim öğretim yılına başlanmaktadır. MERNİS üzerinden e-okul sistemine aktarılan öğrenciler, kayıt işlemleri esnasında sadece kimlik belgesiyle okulda bulunmalıdır. Öğrenci velisinden, herhangi bir ücret ya da belge talep edilmemektedir.

Okul Öncesi Eğitimlerde Adrese Dayalı Sistem Nasıl İlerler?

Okul öncesi eğitim ve uygulama sınıfı eğitimi veren devlet kurumlarında, 36 ayını tamamlayan ve 66 aydan büyük olmayan çocuklar için kayıtlar açılmaktadır. Her yıl eylül ayının son haftalarında başlatılan kayıt sisteminde, çocukların adres bilgileri dikkate alınmakta ve kayıt paylaşımı gerçekleştirilmektedir. Ana sınıfı kayıtları için 48 ayını doldurmuş ve 66 ayı geçmemiş çocuklar kategorize edilmektedir. Çocukların tamamından bir grup oluşmadığında, 36 ay ila 47 ay aralığındaki çocuklar için de ana sınıfı kaydı açılmaktadır.

Ana okulu ve uygulama sınıflarının kayıtları için e-okul sistemi üzerinden işlem yapılmaktadır. Ana okulu ya da uygulama sınıfına kesin kaydı yapılan öğrenciler için velilerden acil durum bilgilendirme formlarını imzalaması talep edilir. Acil durum başvuru formu için Ek-1 doldurulmakta ve Ek-2 sözleşmesi imzalanmaktadır. Tüm kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra, eğitim öğretim dönemi içerisinde çocuklar okula başlayabilir.

İlk Okul Kayıtlarında Adrese Dayalı Sistem Nasıl İlerler?

İlk öğretim birinci sınıf öğrencilerinin kayıtları, her yıl eylül ayı sonunda başlatılmaktadır. Eylül ayının sonu itibariyle, 66 ayını tamamlayan çocuklar, ilk okul birinci sınıfa kaydolma hakkı elde etmektedir. Gelişim açısından, ilk okul eğitimine hazır olduğu tespit edilen çocuklar, 60 ila 66 ay aralığında okullara kaydedilmektedir. 60 ay ila 66 ay aralığındaki çocukların ilk okula başlaması için veliler tarafından hazırlanan yazılı istek belgesi talep edilmektedir. 66 ay ila 68 ay aralığındaki öğrenciler için veli dilekçesi, 69 ay ila 71 ay aralığındaki öğrenciler adına da sağlık raporu alınarak, öğrencilerin okul hayatına başlamaya uygun olmadığı beyan edilebilir. Okula başlamaya uygun olmayan çocukların eğitimleri, 1 yıl gecikmeli olarak başlatılacaktır. Bu çocuklar için okul öncesi eğitime yönlendirilme imkânı da oluşturulmuştur.

Orta Okul ve İmam Hatip Orta Okullarında Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Nasıl İlerler?

İlk öğretimi tamamladıktan sonra, orta okul ya da imam hatip orta okuluna geçecek çocuklar adına, eylül ayının son haftası itibariyle e-okul sistemi üzerinden okul kayıtları yapılmaktadır. Bu çocukların adrese dayalı olarak okullara kaydedilmesi için eylül ayının sonu itibariyle okul çağından çıkılmaması şart koşulmuştur. Orta okul eğitimleri için imam hatip orta okullarının tercih edilmesi durumunda, velilerin talep dilekçeleri alınmakta ve çocukların nakil işlemleri buna göre belirlenmektedir. Belirtilen dönemler içerisinde, zorunlu eğitim sürecinin bir parçası olan orta okul kayıtları otomatik olarak ilerletilmektedir.

Liselerin Adrese Dayalı Kayıt Sistemi Nasıl Kullanılmaktadır?

Lise eğitimleri için çıkarılan kanun sonrasında, herhangi bir sınava girmeden de lise kayıtlarının gerçekleştirilmesine izin verilmektedir. Öğrencilerin adreslerine yakın olan liseler belirlendikten sonra, lise eğitimleri için otomatik kayıt sistemleri hazırlanmaktadır. Ortaöğretime geçiş sistemi üzerinden gerçekleştirilen lise yerleştirme ve kayıt işlemlerinde, diğer okullara göre daha detaylı bir süreç izlenmektedir.

[highlight color=”red”]Liselerin adrese dayalı kayıt işlemleri için izlenen adımlar ve kayıt sisteminin özellikleri, aşağıda tüm detaylarıyla ele alınmıştır:[/highlight]

  • Merkezi sınav puanı sistemiyle öğrenci kabul eden okullarda, öğrencilerin puan üstünlüğüne göre sıralama hazırlanmakta ve okul kayıtları tamamlanmaktadır.
  • Ortaöğretim kayıt sistemine bağlı olarak gerçekleştirilen lise kayıtlarında, e-okul sistemi dikkate alınmakta ve okullardaki kontenjana göre, öğrencilerin isteği üzerine kayıtlar oluşturulmaktadır.
  • Pansiyonlu okullara kayıt yaptırmak için öğrencilerin uzaklık yakınlık ilkesine uygun olup olmadıkları değerlendirilmektedir.
  • Güzel sanatlar liselerine, spor liselerine, hafızlık liselerine, musiki liselerine, çağdaş görsel sanatlar eğitimleri veren liselere ya da Anadolu İmam Hatip liselerine hayıt yaptırmak için OBP puan üstünlüğü dikkate alınmaktadır. ARGEM özel ilk öğretim programına dahil olan öğrenciler, direkt olarak ARGEM özel ortaöğretim programlarına aktarılır ve öğrencilerin lise kayıtları tamamlanır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından beyan edilen açıklama doğrultusunda, öğrencilerin %90’lık bölümü adrese dayalı sistem üzerinden lise kaydı yaptıracaktır. Öğrencilerin adrese dayalı sistemle liselere yerleşmesi için en az 2 en fazla 5 olmak üzere, tercih hakkı oluşturulacaktır. Tercih hakkının kabul edilmesi için öğrencilerin ikametgâh kayıtları dikkate alınmakta ve buna uygun okullar listelenmektedir.

MEB Adrese Dayalı Lise Kaydında Nelere Dikkat Edilir?

[highlight color=”red”]Milli Eğitim Bakanlığı adrese dayalı lise kayıt sistemi için dikkate alınacak kriterler, aşağıda sıralanmıştır:[/highlight]

  • 6, 7 ve 8’inci sınıf eğitimlerine dair yıl sonu başarı puanları dikkate alınmaktadır.
  • Öğrencilerin okullarına özürsüz şekilde devamsızlık yaptığı gün sayısı değerlendirilir.
  • Tercih listesindeki öncelik sırasına göre, lise yerleştirmesi yapılır.

Belirtilen değerlendirmeler üzerinden, adrese dayalı okulların belirlediği kriterlere uygun olunup olunmadığı dikkate alınmaktadır.

Adrese Dayalı Okul Kaydı Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Adrese dayalı okulların kayıtlarını sorgulamak için Milli Eğitim bakanlığına ait e-okul sistemi kullanılmaktadır. E-okul sistemine giriş yapmak için https://e-okul.meb.gov.tr/IlkOgretim/MEM/IOM00009.aspx bağlantı adresinin kullanılması yeterlidir.

E-okul giriş sayfası açıldıktan sonra, aşağıda sıralanan bölümler doldurulmalıdır:

  • Giriş Kodu
  • Giriş Kodu
  • T.C. Kimlik No
  • Doğum Tarihi (GG/AA/YYYY)

[button color=”primary” size=”medium” link=”https://e-okul.meb.gov.tr/IlkOgretim/MEM/IOM00009.aspx” icon=”” target=”true” nofollow=”true”]Adrese Dayalı Okul Sorgulamak İçin TIKLAYINIZ[/button]

Belirtilen alanlar doldurulduktan sonra, e-okul sistemine giriş yapılmalıdır. Sistem girişinin tamamlanmasının ardından, öğrencilerin hangi okullara kaydolacağına dair tercih sayfası açılacaktır. Tercih sayfasındaki tüm alanlar doldurulduktan sonra, okul tercihlerinin sonuçlanması beklenmelidir. Okul tercih sonuçları açıklandıktan sonra, aynı sistem üzerinden hangi okulun çıktığı sorgulanabilir. Adrese dayalı okul kaydı sorgulaması yapıldıktan sonra, sayfada çıkan okula kesin kayıt yaptırılmalıdır.

Okul Yardım Parası Ne Kadar, Nasıl Alınır ?

Anaokulu Öğretmeni Nasıl Olunur, Şartları Nelerdir?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir