ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbaÄŸkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafik Belgesi Nedir?

Trafik Belgesi Nedir?
20.04.2017

Kullanılan araçların her birinin sahip olduğu birtakım belgeler vardır. Bu belgeler sizlerinde bildiği üzere araç için gerekli olan belgelerdir. Öncelikle sahip olduğunuz aracın mutlaka düzenli olarak araç muayenesinden geçmesi gerekir. Her araç her yıl bu muayeneden geçer. Aracınızın daha uzun yıllar sağlam kalmasını istiyorsanız bu denetimi mutlaka yaptırmanız gerekir. Gerçekleştirilen araç muayenesi sonrasında her araç sahibine bir belge verilir. Bu belge aracın herhangi bir sorunu olmadığını kanıtlayan bir belgedir. Böyle hasarsız araçlar trafikte yer alabilir. Ancak trafikte yer almaması gereken ciddi anlamda dahi olmasa ufak tefek sorunları olan araçlar kesinlikle trafiğe çıkamazlar. Bu belgeye trafik belgesi adı verilir. Bu belgenin nereden alınması gerektiğine dair en detaylı bilgi ise aşağıda bulunan yazı da yer almaktadır.

Trafik Belgesi Ne Ä°ÅŸe Yarar, Nerelerden Temin Edilir?

Her yıl Emniyet Genel Müdürlüğü trafiğe çıkan araçların trafiğe çıkmaya uygun olup olmadığını teyit etmek ister. Bunun için de her araçtan trafik belgesi ister. Trafik belgesi her yıl yenilenmesi gereken bir belgedir. Çünkü bu belge aracın bir sorunu olup olmadığı hakkında polis memurlarına bilgi veren bir belgedir. Yasak olduğu bilinse bile ne kadar tehlikeli de olsa ne yazık ki vatandaşlar trafik belgesiz trafiğe çıkmaya devam etmektedir. Bu nedenle bu işin denetimi de sıklıkla gerçekleştirilir. Tüm araç sahipleri de her yıl trafik belgesini yenilemek zorundadır. Plakaları eskimiş ya da yıpranmışsa bu plakayı yenilemeleri gerekmektedir. Trafik belgesinin yenilenebilmesi için ise öncelikle Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formunun doldurulması gerekir. Bu istenilenlerin her birini araç muayene süresine kadar toplamaları gerekir. Sonra bir günde bile bu trafik belgesini yeniletebilirler.

Trafik belgesi yenilenmeyen ya da yeni araç almış ve henüz trafik belgesini çıkartmamış olan araç kullanıcıları ise kesinlikle trafiğe çıkmamalıdır. Böyle araçların trafiğe çıkması durumunda araç sahiplerinin araçları ellerinden alınır. Aynı zamanda onlara trafik borcu olarak para cezası da yazılır. Yazılan bu trafik cezalarından sonra da bu borçlarını en kısa zamanda ödemeleri istenir. Sonrasında vatandaşlar da araç toplama alanlarına gitmeleri gerekir. Buradan araçlarını alırken de ek bir ücret onlara ödenir. Ödenen bu ek ücret karşılığında araçlarını o alandan çıkarabilirler. Tüm bu kargaşa ve meşakkatli işlemlerle uğraşmak yerine zamanında trafik belgenizi çıkarmanız ve de yenilenmesi en iyisidir.

Trafik Belgesi Nasıl Yenilenir?

  1. Trafik belgesi yenileme işlemlerini gerçekleştirebilmek için Araç Trafik Tescil ve Müracaat İşlem Formuna ihtiyacınız olacaktır. Bu forma trafik tescil bürosundan ulaşabilirsiniz.
  2. Bununla birlikte muayene süresi dolmuş olan araçların muayenesinin yapılması gerekmektedir. Bu madde yıpranmış belgeler için geçerlidir.
  3. Eskimiş, ömrü dolmuş ya da yıpranmış tescil belgesi
  4. Muayenenin ardından görevliler tarafından size verilecek olan belge

Bu belgeleri bir araya getirdikten sonra Trafik Tescil Åžube Müdürlüğü’ne bizzat giderek kısa bir süre içinde trafik belgesi yenileme iÅŸlemlerini gerçekleÅŸtirebilirsiniz.

Trafik Belgesi Ãœcretleri

Motorlu araç trafik belgesi ücreti 2017 yılı için 117.00 TL’dir.

Motorlu araç tescil belgesi ücreti 2017 yılı için 88.00 TL’dir.

Zayi olanlar dahil olmak üzere eski tip sürücü belgesine sahip olan kişilerin belge değişim işlemleri 31 Aralık 2020 tarihine kadar tamamlanacaktır. İlk defa sürücü belgesi değiştirme işlemi yapacak olan kişilerden Değerli Kağıt Bedeli olarak 13 TL ve Sürücü Belgesi Hizmet Bedeli olarak 2 TL yatırıldığına dair belge alınacaktır. İlk defa sürücü belgesi değiştirecek olan kişilerden harç ya da buna benzer bir bedel talep edilmeyecektir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.