ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Trafik Kaydı Sorgulama

Trafik Kaydı Sorgulama
17.05.2017

Günümüzde neredeyse her haneye bir motorlu araç düşmektedir ve bu oran giderek artmaktadır. Araç alındığı zaman bu araçların trafik kaydının yapılması gerekmektedir. Aksi takdirde trafiğe kayıtsız çıkılır ve bunun sonucunda da sürücüye ceza yazılma olasılığı vardır. Biz de bu yazımızda trafik kaydı sorgulama konusunu işleyeceğiz.

Trafik kaydı sorgulama işlemlerine geçmeden önce trafik kaydı nasıl yapılır ve trafik kaydı sırasında hangi belgelere ihtiyaç vardır? Bu soruları cevaplayalım.

Yeni Araçların Trafik Kaydı

Trafik kaydı sorgulama işlemi kapsamında önemli olan konulardan birisi sıfır yani birinci el olan araçların trafik kayıtlarının yapılmasıdır. Yeni bir araç aldığınız zaman bu aracın trafik tescilini yani kaydını yaptırmalısınız. Yoksa ceza ödemek zorunda kalabilirsiniz. Sıfır km bir araçların tescili sırasında istenilen belgeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Araç için verilmiş olan fatura ve faturayı düzenlemiş olan bayinin yetki belgesi.
  • Uygunluk belgesi.
  • ÖTV ödeme belgesinin aslı.
  • Zorunlu mali mesuliyet sigortası.
  • Vatandaşlık numarası.
  • Ticaret Odası Ticaret sicil kayıt sureti.
  • Şoförler odasından alınacak olan yeni kayıt dosyası.
  • İmza sirküleri.

Yeni alınmış olan bir aracın trafik kaydının yapılabilmesi için gerekli olan belgeler bu şekildedir. Ruhsatının çıkarılabilmesi için de aracın adına Özel Tüketim Vergisinin ödenmiş olması gerekmektedir. ÖTV, aracı satan bayi tarafından ödenmekte ve araca fatura kesilmektedir. Sonrasında ise yukarıda belirttiğimiz evraklar, araç sahibi tarafından Trafik Tescil Şubesine teslim edilir. Eğer araç sahibi gidemezse vekâlet verdiği birisi de bu belgelerin teslimini yapabilir. Belgelerin tesliminden sonra Trafik Şubesi aracın plakasını belirler.

Yeni bir aracın trafik kaydının yapımından sonra verilmiş olan plakanın basımını Şoförler Odası yapar. Bilgisayar kaydı da tamamlandıktan sonra Trafik ve Tescil belgeleri yetkili kişiler tarafından imzalanır ve trafik kayıt işlemleri tamamlanmış olur.

Sıfır km bir aracın trafik kaydının yapılması bu şekildedir. Şimdi de ikinci el araçların trafik kayıtlarının nasıl yapıldığını inceleyelim.

İkinci El Araçların Trafik Kaydı

Trafik kaydı sorgulama kapsamında önemli olan bir diğer konuda ikinci el araçların trafiğe kayıtlarının yapılmasıdır. Günümüzde ikinci el araçlara da ilgi oldukça fazladır. Bu yüzden ikinci el araçların trafik kaydının nasıl yapıldığının da bilinmesi önemlidir. İkinci el araçların trafik kaydı sırasında istenen belgeler şunlardır:

  • Noter satış senedi.
  • Alıcının adına düzenlenmiş olan Zorunlu Mali Mesuliyet sigortası.
  • Vergi İlişik Kesme belgesi.
  • Vatandaşlık numarası.
  • Araca ait eski trafik ve tescil belgeleri ve plaka.
  • Geçici Araç Trafik ve Tescil belgesi.

İkinci el araçların trafik kaydında bu belgeler istenmektedir. Son yapılan düzenlemelerle birlikte de ikinci el araçların devir ve satış işlemleri noter tarafından yapılmaktadır. Aracın eski ve yeni sahipleri noter huzurunda olmalı ya da yerlerine vekâlet edecek olan kişiler bu kayıt sırasında bulunmak zorundadır. Eğer aracın plakası da değiştirilmek isteniyorsa; Tescil ve Trafik belgelerine ek olarak Vergi Dairesinden alınmış olan ve vergi borcunun olmadığını gösteren belge de gerekmektedir. Bu belgeler ile birlikte trafik kaydı için notere başvurulur.

Noter huzurunda yapılan trafik kaydının sonucunda aracı alan kişiye bir aylık geçerliliği olan “Geçici Araç Tescil Belgesi” teslim edilir. Alıcı, 15 gün içerisinde Trafik Tescil Şubesine bu belgeye ek olarak Zorunlu Trafik Sigorta Poliçesi ile birlikte giderek aracının ruhsatını çıkarttırabilir. Eğer alıcı bu belgeyi 15 gün içerisinde teslim almazsa, belge alıcının ikametgâhına posta ile gönderilmektedir.

Trafik Kaydı Sorgulama Nasıl Yapılır?

Günümüzde teknolojinin gelişmesi ile birlikte artık birçok işlemi internet üzerinden yapabilmekteyiz. Böylece kurumlardaki sıra bekleme sorununa çare bulunmuştur. İnternet üzerinde birçok bilgiyi e-Devlet sistemi sayesinde öğrenebilmekteyiz.

E-Devlet sistemine giriş yapabilmek için e-Devlet şifreniz olması gerekmektedir. E-Devlet şifresini, bulunduğunuz yerdeki herhangi bir PTT şubesinden ücret karşılığında temin edebilirsiniz. Şifrenizi aldıktan sonra adınıza kayıtlı bir aracın olup olmadığını ve trafik kaydı sorgulama işlemi için yazımızın sonunda verdiğimiz linke tıklayın.

Sonrasında karşınıza aşağıdaki gibi bir sayfa gelecektir. Bu sayfada “Kimliğimi Şimdi Doğrula” butonuna basın ve gelen sayfada TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile giriş yapın. Giriş yaptıktan sonra trafik kaydı sorgulama işleminiz gerçekleşmiş oluyor. Eğer üzerinize kayıtlı bir araç varsa bu araç ile ilgili bilgileri bu sayfadan kolaylıkla öğrenebilirsiniz.

Trafik kaydı sorgulama işlemleri bu şekildedir. E-devlet uygulaması üzerinden daha birçok sorgulama işlemini sadece TC kimlik numaranız ve e-Devlet şifreniz ile kolaylıkla yapabilirsiniz.

 

E-Devlet Üzerinden Trafik Kaydı Sorgulama İşlemi İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.