Genel

TBMM’de Sosyal Medya Düzenlemesi Kabul Edildi!

TBMM’de Sosyal Medya Düzenlemesi Kabul Edildi! Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulan sosyal medya düzenlemesi kabul edilmiş bulunmaktadır. Son günlerin en çok konuşulan konuları arasına giren sosyal medya düzenlemesi nihayete ermiş bulunmaktadır. Konu ile ilgili olarak TBMM’den açıklama geldi. TBMM Adalet Komisyonu, bu düzenleme için hazırlanan kanun teklifini değerlendirmiş bulunmaktadır. Bu kapsamda sosyal medya üzerinde yeni bir düzenleme gelmiş bulunmaktadır. Kişilik haklarının ihlal edilmemesi, küfür ve nefret söylemini azaltmak adına yapılan düzenleme ile birlikte sosyal medya üzerinde yozlaşmanın önüne geçilmesi amaçlanmaktadır.

Sosyal Medya Üzerindeki Yeni Düzenlemeler Nelerdir?

Sosyal Medya Üzerindeki Yeni Düzenlemeler Nelerdir? İnternet kullanıcıları tarafından yapılan başvurularda ve kamu kurumları tarafından yapılan bildirimlerde meydana gelen problemlerin aşılmasını sağlayacak yeni maddeler bu kanun içerisinde yer almaktadır. Buna göre bir sosyal ağ sağlayıcısı gerçek ya da tüzel kişi olabilecektir. Kişilik haklarının ihlal edilmesi durumunda idari para cezası kesilebilecek. İnternet siteleri üzerinde bulunan iletişim formları, IP adresleri, alan adları ve benzeri teknik veriler, suçu ispatlanan kişiler için tebligat gönderilmesini sağlayacaktır. Hayata geçirilecek olan E-tebligat sistemi için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, yapılan bildirimlerin tebligat olarak sayılacağını belirtmiş bulunmaktadır. BTK ilaveten tebligat sürecinin 5 gün içerisinde tamamlanacağını da belirtmiş bulunmaktadır.

Belirtilen yasa gereğince kurallara uymayan ağ sağlayıcıları için idari para cezası kesileceği de bildirilmiş bulunuyor. Bundan sonra kurallara uyum sağlamayan temsilciler için 1 milyon TL ile 10 milyon TL arasında yaptırım uygulanacak. Bir içerik yüzünden gizliliği ihlal edilen kişiler için mahkemeden gizlilik talep edilebilecek. Bu şekilde mağdur olan kişiler için ihlale sebep olan siteler birbirileri ile ilişkilendirilmeyecektir. Belirtilen konu hakkında arama motorlarının isimleri de verilecektir. Yapılan Sosyal Medya Düzenlemesi’ne göre mağdur kişilerin talepleri esas talep sayılacaktır. Mağdur kişi, ihlale sebep olan içerik ile eşleştirilmez ise bu işlem uygulanacaktır. Yurt dışında bulunan ve kişilik haklarını ihlal edilen kişiler, BTK tarafınca bilgilendirilecektir. Diğer yandan da ülke genelinde yer alan sosyal ağlar için, en az 1 kişi sosyal temsilci olmak zorunda, belirtilen temsilci Türkiye genelinde çalışacaktır.

Reklam Yasağı ve Bant Genişliğinin Sınırlandırılması

Reklam Yasağı ve Bant Genişliğinin Sınırlandırılması, Sosyal medya düzenlemesi çerisinde yer alan kurallar şu şekilde olmaktadır. Bir temsilcinin iletişim bilgilerini sitesinde yayımlamak zorundadır. Sosyal ağ sağlayıcısı tarafından, temsilcinin iletişim bilgileri ve kimlik verileri BTK’ya iletilecektir. Tüzel kişilerin Türk vatandaşı olmasına gerek bulunmamakla birlikte Türk vatandaşı olmayan gerçek kişiler temsilci olamayacaktır.

Atamış olduğu temsilciyi 30 gün içerisinde BTK’ya bildirmeyen yerler için önce uyarı yapılacak ve yapılan uyarıyı dinlemeyen sosyal ağ sağlayıcıları için 10 milyon idari para cezası kesilecektir. Kesilen cezayı ödemeyen sosyal ağ sağlayıcıları için kesilen ceza miktarının 3 katı yani 30 milyon olarak ödemek zorunda kalacaktır.

Kesilen ikinci para cezasının da 1 ay içinde ödenmesi durumunda devreye reklam yasakları girecektir. Belirtilen bu yasak ile reklam sözleşmelerinin ve para aktarımı gibi oldukça önemli işlemlerin önünü kesecektir. Bu cezaya da uyulması durumunda bant genişliği % 50 oranında daraltılması için mahkemeye başvuruda bulunulabilecektir. Belirtilen yaptırımın kabul edilmesi durumunda ise kurallara uymamaya devam eden mecraların bant genişliği % 90 oranına kadar daraltılabilecektir.

Belirtilen cezalara çarptırılan ve kurallara uymaya karar veren sosyal ağ sağlayıcıları için kolaylıkla sağlanacaktır. Kesilen para cezalarının üçte dördü tahsil edilmeyecek. Reklam yasağı ve alınan diğer kararlar geçerliliğini yitirecektir. Başvuruda bulunan kişiye iki gün içerisinde cevap ermeyen mecralar için 5 milyon para cezası uygulanacaktır. İçeriğin kaldırılması ya da içeriğin erişime kapatılması konusunda bilgilendirilen ve bu bildirimlere uymayanlara 10 milyon para cezası kesilecektir.

Hakim ya da mahkeme tarafından hukuka aykırı olarak tespit edilen içerikler için 24 saat içinde yaptırım uygulanmak zorunda, belirtilen yaptırımları uygulamayan sosyal ağ sağlayıcısı maddi zararları karşılamak zorunda kalacaktır. Bu durum için içerik sağlayıcısına dava açılmak zorunda değildir.

Sosyal ağ sağlayıcıları, kaldırma ya da erişim engelleme işlemleri için yapılan başvuruşlara 48 saat içerisinde dönmek zorundadır. Başvurusu reddedilen kişilere yaptığı başvurunun neden reddedildiği için bir açıklama yapılacaktır.

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir