Genel

Subay/Yedek Subay Nasıl Olunur, Başvurusu Nasıl Yapılır?

Subay/yedek subay olmak isteyenlerin sağlamaları gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Alımlar sınav ile yapılmaktadır. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları eğer gerekli şartları sağlıyor iseler; başvuru yapabilmektedirler. Subaylık rütbesi alanlar; TSK bünyesinde askeri personel olarak çalışmaya başlamaktadırlar. Subay olanların belirli şartlar dışında; kilo, boy ve fiziki yeterlilik şartlarını da sağlamaları gerekmektedir. Yazılı sınav haricinde mental açıdan da başarılı olduklarını göstermeleri gerekmektedir. Günümüzde yedek subay ve subay maaşları dolayısı ile gençler subay olmak için başvuru yapmayı tercih etmektedirler.

Subay Olma Yöntemleri Nelerdir?

[highlight color=”red”]Subay olmak isteyenlerin izleyebilecekleri yollar aşağıdaki gibidir:[/highlight]

  • Lise çağına geldiğinde askeri lise sınavına girerek 20 yaşından küçük olanlar subay olma şansı elde etmektedirler. Kara, hava veya deniz subayı olabilmektedirler.
  • Lisans eğitimini almış ve lisans mezunu olmuş olan bireyler, subaylık başvurusu yapabilmektedirler.

Subay Başvurusu Nasıl Yapılır?

Subay olmak isteyenlerin başvuru yapabilmek için https://personeltemin.msb.gov.tr/ adresindeki duyuruları takip etmeleri gerekmektedir. İlgili linkten başvuru ekranına e-devlet şifresi ile giriş yaparak ön başvurularını tamamlamalıdırlar. E-mail aracılığı ile veya kendileri giderek subay başvurusu yapamamaktadırlar. Ön başvuruyu yaptıktan sonra tercihlerini sıralamaları gerekmektedir. Bu süreçte kendilerine verilen aday numarası ise; T.C. kimlik numaraları olmaktadır.

Subay Başvurusu İçin TIKLAYINIZ

Subay Olmak İçin Sağlanması Gereken Şartlar Nelerdir?

[highlight color=”red”]Subaylık koşulları aşağıda belirtilmiştir:[/highlight]

  • Lisans mezunu olan başvuru sahiplerinin 1 Ocak 1992 ve sonrasında doğmuş olmaları gerekmektedir.
  • Lisansüstü eğitimini tamamlamış olanlar eğer 1 Ocak 1987 tarihi ve sonrasında doğmuş iseler; başvuru yapabilmektedirler.
  • Uzmanlık yapmış olanların 35 yaşını doldurmamış olması gerekmektedir. Bu sebeple 1 Ocak 1984 tarihi ve sonrasında doğmuş olmaları gerekmektedir.
  • Başvuru yapacak olan kadınların 1.53 metreden uzun olmaları istenmektedir. Erkekler için ise boy sınırı 1.64 metre olmaktadır.
  • Kamu Personeli Seçme Sınavı olan KPSS’den KPSS-P3 puan türünde minimum 60 puan alınması gerekmektedir. Bu puan türünde 60 puan alamamış veya sınava girmemiş olan kişilerin subaylık başvuruları kabul edilmemektedir.

Yedek Subay Olma Koşulları Nelerdir?

[highlight color=”red”]TSK bünyesinde yedek subay olarak çalışmak isteyen kadın ve erkeklerin sağlamaları gereken şartlar aşağıda verilmiştir:[/highlight]

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanlar başvuru yapabilmektedirler.
  • 4 yıllık lisans eğitimi vermiş olan bir fakülteden mezun olanlar, yedek subay olma şansını elde edebilmektedirler.
  • Yedek subay olmak istediklerine dair taleplerini iletmeleri gerekmektedir.
  • Yedek subay alımları için adaylara sunulan boy ve kilo aralığında olunması istenmektedir.
  • Lisans mezunu olan başvuru sahiplerinin 27 yaşını doldurmamış olmaları gerekmektedir. Lisansüstü mezunlar için ise; bu yaş sınırı 32 olmaktadır.

Yedek Subay Başvurusu Nasıl Olmalıdır?

Başvurular askerlik şubelerine yapılmaktadır. Başvuru esnasında yedek subay olmak istendiğinin belirtilmesi gerekmektedir. Askerlik şubesindeki görevli, adaya buna göre bir başvuru formu vermektedir. Ardından 12 aylık askerlik süresince yedek subay mı olmak istedikleri veya 6 ay kısa dönem askerliği erbaş olarak mı yapmak istedikleri sorulmaktadır. Başvuru sonrasında sınava girmektedirler ve sınav sonrasında 12 ay yedek subaylık yapabilmektedirler.

Yedek Subay Alımları Nasıl Yapılır?

4 yıllık lisans mezunu olup subay/yedek subay alımları için başvuru yapanların sayısı fazladır. Ancak günümüzde TSK’nın yedek subay alım sayısı fazla değildir. Bu sebeple alımlar kura yöntemi ile yapılmaktadır. Başvuru yapanlar içerisinde bir kura çekilmektedir ve çekilen kurada çıkanlar da yedek subay olarak çalışmaya başlayabilmektedirler. Bu kura Milli Savunma Bakanlığı Askeralma Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilmektedir.

Yedek Subay Kurasından Sonraki Süreç Nasıldır?

Yedek subay olarak kurada ismi çıkan ve göreve başlayanlar; 2 aylık bir eğitim görmektedirler. Bu eğitimi aldıktan sonra görevlerine gerçekten başlayabilmektedirler. Eğitim sırasında kendilerine gündelik yaşam ve gelecek ile ilgili bilgilerin yanı sıra askerlik ile ilgili temel eğitim ve sınıf eğitimleri de verilmektedir.

Eğitimden Sonra Yedek Subay Maaşları Ne Kadar Süre Ödenir?

Yedek subay olmaya hak kazanıp eğitimini tamamlayanlara 10 ay süresince maaş ödemesi yapılmaktadır. Yedek subaylara ödenen maaşlar ise; subaylara ödenen maaşlar ile orantılı olmaktadır.

Yedek Subay Sınıflandırma Sonucu Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Yedek subayların sınıflandırma sonuçlarını sorgulamaları ve sevk başvurusu yapmaları için e-devlet sistemine girmeleri gerekmektedir.

[highlight color=”red”]İzlemeleri gereken adımlar ise şöyledir:[/highlight]

  • https://www.turkiye.gov.tr adresine giriş yapmalıdırlar.
  • Ana sayfadaki giriş yap butonuna tıklamaları ve bu buton üzerinden kimlik doğrulaması yapmaları gerekmektedir. E-devlet şifresi, mobil imza, elektronik imza, T.C. kimlik kartı ve internet bankacılığı ile kimlik doğrulaması yapılabilmektedir. E-devlet şifresi ile giriş yapmak isteyenler; PTT şubelerinden e-devlet şifresini temin edebilmektedirler.
  • T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresi ile giriş yaptıktan sonra e-hizmetler menüsünden Milli Savunma Bakanlığı’nın seçilmesi gerekmektedir.
  • Yedek Subay Sınıflandırma Sonucunu Sorgulama ve Sevk Başvurusu seçeneğinin seçilmesi gerekmektedir. Açılan sayfada sonuç görüntülenebilmektedir.

Subay Adayları Birden Fazla Komutanlığa Başvuru Yapabilirler Mi?

Subay adayları başvuru esnasında en az 1 adet komutanlığa başvuru yapmalıdırlar. Üç tercihte bulunma hakkı da kendilerine verilmiştir. Tercihleri için herhangi bir sıralama yapılmamaktadır. Kuvvet komutanlığı tercihi yapacak olan subay adayları; mezun oldukları program doğrultusunda 5 sınıf tercih etme hakkına sahip olmaktadırlar. Daha az sayıda tercih yapmak istemeleri durumunda, bu hakları da bulunmaktadır.

Subaylık Sınav Yerleri Nerelerdir?

[highlight color=”red”]Subay adaylarının girecekleri sınavlar, toplamda 3 merkezde yapılmaktadır. Başvuru merkezleri ise şu şekildedir:[/highlight]

  • Hava Kuvvetleri Bando ve Merasim Komutanlığı’nda sınava girilebilmektedir. Sınav merkezi, Ankara Kirazlıdere’de olmaktadır.
  • Kara Harp Okulu Komutanlığı’nda sınav yapılmaktadır. Sınav yeri, Ankara Çankaya’dadır.
  • Ankara Mamak’ta MEBS Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı’nda sınava girilebilmektedir.

Muvazzaf/Sözleşmeli Subaylar İçin Başvuru Şartları Nelerdir?

[highlight color=”red”]Muvazzaf/sözleşmeli subay olabilmek için gerekli koşullar şunlardır:[/highlight]

  • Lisans mezunlarının en fazla 27, lisansüstü mezunlarının 32, uzmanlık eğitimi alanların 35 yaşında olmaları gerekmektedir. Öğrenimini yurt dışında tamamlayanlar ise; denklik belgesi almalıdırlar.
  • Son 2 yıl içerisinde KPSS-P3 puan türünde 60 ve üzeri puan alınmış olması gerekmektedir.
  • Kanunun sebepler ile askerlik görevlerini yerine getirmemiş olanların başvuruları kabul edilmektedir.
  • Askerlik hizmeti devam eden yedek subay, yedek astsubay, erbaş ve erler başvuru yapabilmektedirler.
  • Askerlikten terhis olanların yedek subay olamaz kararı yok ise; başvuru yapabilmektedirler.
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olanların başvuruları alınmaktadır.
  • Herhangi bir sebep ile sivil veya askeri okullardan, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden çıkartılmamış olanların başvuruları kabul edilmektedir.
  • Yapılan güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması sonrasında sonucun olumlu çıkması gerekmektedir.
  • Herhangi bir durumdan dolayı hükümlü bulunmamış ve soruşturma altında olmayan bireyler başvuru yapabilmektedirler.
  • Terör örgütü üyeliği bulunmayan, milli güvenliği tehdit edebilecek herhangi bir oluşumun içerisinde olmayan kişiler başvuru yapabilmektedirler.

Subaylar Aylık Ne Kadar Maaş Alırlar?

2020 yılında subaylar ortalama 5.000 TL maaş almaktadırlar. Ancak subay/yedek subay maaşları; rütbelerine, kıdemlerine, görev yaptıkları birliğe göre değişiklik gösterebilmektedir. Doğu bölgelerinde görev yapan subayların maaşlarına ek olarak terör tazminatı verilmektedir. Bu sebeple diğer bölgelerde görev yapan subaylara göre 1.000-1.500 TL daha fazla maaş almaktadırlar.

Bekçi Nasıl Olunur, Maaşları ve Şartları Nelerdir?

Polis Nasıl Olunur, Maaşları ve Şartları Nelerdir?

Silah Ruhsatı Yenileme İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Shares:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir