ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Memur Eş ve Çocuklarına Aylık Bağlanma Şartları

Memur Eş ve Çocuklarına Aylık Bağlanma Şartları

Ülkemizde kamu kapsamında birçok devlet memuru görev almak ve bu devlet memurlarına kanunlar kapsamında çeşitli haklar tanınmaktadır. 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda devlet memurları ile ilgili bilinmesi gereken her türlü bilgi yer almaktadır. Aylık ve maaş durumları da buna dahildir. Bu kanun kapsamında memurun vefat etmesi durumunda geride kalanlara maaş bağlanabilmektedir. Biz de bu yazımızda memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartlarını açıklayacağız.

Devlet memurları, memur olabilmek için ilk olarak bir eğitim derecesini bitirmeleri gerekmektedir. Daha sonrasında ise Kamu Personeli Seçme Sınavı’na girerler ve belirli bir puan aldıkları takdirde tercih döneminde tercih yapabilirler. Tercihlerin açıklanmasından sonra yerleşen kişilerin aday memurluk süreci başlar ve bundan sonra 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa bağlı olarak çalışan bir devlet memuru sayılırlar.

Devlet memurlarına bu kanun kapsamında birçok hak tanınmıştır. Bazı durumlar sonucu kullanabilecekleri mazeret izinleri bunlardan sadece birisidir. İzinlere ek olarak memurların vefat etmesi durumunda da geride kalan aile üyelerini kapsayan haklar da bulunmaktadır.

Memur bireyin vefatından sonra geriden kalanlara dul ve yetim aylığı bağlanabilmektedir. Memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartlarının ise sağlanması ön koşuldur. Fakat memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartlarına geçmeden önce dul ve yetim aylığının tanımlamalarına bakmakta fayda var.

Dul ve Yetim Aylığı Nedir?

Memur eş ve çocuklarına Aylık bağlanma şartlarının kapsamında bu kişilere dul ve yetim aylığı ödemesi yapılmaktadır. Dul ve yetim aylığı, vefat etmiş olan bir devlet memurunun geride kalan eşine, çocuklarına, annesine ve babasına bağlanan aylık ödenekler olarak tanımlanabilir. Bu dul ve yetim aylıkları Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı kanunu kapsamında düzenlenmektedir. Bu kapsamdaki dul ve yetim aylığının ödemesi ve miktarı bireyler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bunun sebebi de memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartlarının değişken olmasıdır.

Memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartları kapsamında ilk olarak vefat eden memurun eşine verilen maaşın şartlarına bakalım. Vefat etmiş olan memurun eşinin dul aylığı alması için sonradan tekrar evlenmemesi gerekmektedir. Eğer dul eş evlenirse dul aylığı kesilir ve ödenmez. Memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartları kapsamında dul aylığının miktarı da eşin çalışıp çalışmıyor olmasına bağlı olarak değişir.

Memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartları kapsamında vefat eden memurun çocuklarına da maaş bağlanmakta ve buna yetim aylığı denmektedir. Yetim aylığı için de belirli şartların sağlanması gerekmektedir. Yetim aylığı, çocuğun kız ya da erkek olmasına göre de değişkenlik göstermektedir.

İlk olarak memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartlarından yetim aylığı için kız çocuklara yetim aylığı bağlanma şartlarına bakalım. Kız çocuğunun yetim aylığı alabilmesi için vefat etmiş olan ebeveynin hizmet süresinin 10 seneden fazla olması gerekmektedir. Ayrıca kız çocuğu nikahlı durumdaysa ve devlet memuruysa da yetim aylığı alamamaktadır. Önceden yetim aylığı alan kız çocuğu evlenirse ya da devlet memuru olarak atanırsa yetim aylığı kesilmektedir. Kız çocuklarına yetim aylığının ödenmesi 18 yaşına kadar şartsız olsa da sonrasında muhtaçlık sınırına göre ödeme yapılmaktadır.

Erkek çocuklarda da yaş sınırı bulunmaktadır. Buna göre erkek çocuklara da 18 yaşına kadar yetim aylığı şartsız ödenmektedir. Fakat sonrasında orta öğretimde eğitim görmekte olanlara 20, yüksek öğretimde eğitim görenlere ise 25 yaş dolana kadar yetim aylığı ödemesi devam eder. Yaş dolunca ise aylıklar kesilmektedir.

Memur eş ve çocuklarına aylık bağlanma şartları bu şekildedir. Dul ve yetim aylığı ölüm tarihine istinaden anneye ve çocuklara bağlanmaktadır. Dul ve yetim aylığının miktarı da önemlidir. Buna göre dul ya da yetim kalan kişi bir kişiyse ödenen miktar devlet memurunun maaşının %50’sini geçmemektedir. Eğer dul ve yetim kalan sayısı 2 ise bu oran %80 ve üç kişi ise %100 olarak belirlenmiştir.

Yorumlar

  1. Osman dedi ki:

    merhabalar, babam emekli sandığı emeklisiydi, babam vefat edince emekli maaşını annem alıyordu. kız kardeşimin kocası öldü. şimdi kız kardeşim de babamdan maaş alabilmek için başvuracak. annem sanırım babamın maaşının %75 ini alıyordu. kız kardeşim işin içine girince annem yüzde kaç alacak, kız kardeşim yüzde kaç alacak?