ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Kademe İlerlemesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Kademe İlerlemesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Memurluk genel olarak ülkemizde teşvik edilen bir meslektir. Düzenli iş saatleri, devlet güvencesi vb. sebeplerden dolayı her yıl milyonlarca lise, ön lisans ve lisans mezunu KPSS’ye girerek memur olabilmek için ter dökmektedir. Ancak her memurun göreve başladığı nokta bir olmamakla birlikte bu memurların çalışmadan önceki eğitim düzeyleri de tıpatıp aynı değildir. Durum böyle olunca tüm memurlara göreve bakılmaksızın aynı maaşın verilmesi adaletsiz bir durum yaratırdı. Böyle bir adaletsizliğin önüne geçmek için ülkemizde memurlara derece ve kademe sistemi uygulanmaktadır. Üç kademenin bir dereceye denk geldiği bu sistemde, memurların işe başlamadan önceki eğitim durumları genelde onların kademe ve derecelerini belirler ve çalıştıkları süre içinde bu derece ve kademeler zamanla değişir. Yazımızın devamında derece ve kademe ilerlemesi için gerekli şartlar nelerdir sorusunun cevabını da bulabilirsiniz.

Memuriyette Derece ve Kademe Nedir?

Memurların derece ve kademeleri aslında onların göreve başlamadan önceki eğitim düzeyleri ve başladıktan sonraki çalışma süreleri ile ilgilidir. Kademe ilerlemesi, bir memurun yaptığı görevin ağırlığında ya da öneminde hiçbir değişiklik olmadan maaşının artması demektir. Derece ilerlemesi ise memurun görevinin hiyerarşik olarak bir üst aşamaya çıkması ve maaşının artması demektir. Çalıştıkları her yıl için birer kademe alan memurların üç yıl içinde yani üç kademe alarak bir derece üste çıkması mümkündür. Bir örnekle açıklamak gerekirse, 4 yıllık bir lisans bölümünden mezun bir memur göreve 9/1 ile başlar. Buradaki 9 derecesini, 1 kademesini ifade eder. Söz konusu memur görevde ilk yılını tamamladığında 9/2 olan derece ve kademesi 3. yılın sonunda bir derece atlayarak 8/1 olur.

Kademe İlerlemesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Bir memurun kademede ilerleyebilmesi için temelde iki şart bulunmaktadır. Birincisi, memurun bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması, diğeri ise yükselebileceği bir kademe bulunmasıdır. Kademe ilerlemesi için gerekli süre dolduğu anda memur otomatik olarak kademe atlamış olur, yani bunun için yapılması gereken fazladan bir işlem bulunmamaktadır. Ancak, avukatlık stajı, ortaokul ya da lise dengi bir okulda hazırlık eğitimi almak gibi durumlarda memurlara o süreler değerince kademe verilmektedir. Bunun için ise aşağıda örneğini vereceğimiz türde bir dilekçe yazıp çalıştığınız kuruma iletmeniz gerekmektedir.

Ayrıca, memurların disiplin suçu işlemelerini engelleyebilmek için 8 yıl boyunca hiç disiplin cezası olmayan memurlara da ek bir kademe ilerlemesi verilmektedir. Buna ek olarak, Adıyaman, Bayburt, Kars gibi kalkınmada öncelikli illerden birinde görev yapmakta olan memurlara normal kademe ilerlemelerine ek olarak her 3 yılda bir kademe ek ilerleme verilir.

Derece ve Kademe Öğrenme

Derece ve kademenizi öğrenmek istiyorsanız aşağıda vereceğimiz derece/kademe tablosundan faydalanabilirsiniz. Ayrıca, eğer Emekli Sandığına bağlı olarak 4C kapsamında çalışıyorsanız e-devlet sistemi ile derece ve kademenizi öğrenebilirsiniz. Bunun için PTT’den nüfus cüzdanınızla kolayca alabileceğiniz bir e-Devlet şifresine ihtiyacınız olacak, hepsi bu.

Kademe İlerlemesinde Maaş Farkı

Memurlar çalıştıkları göreve göre maaş aldıkları için derece ve kademeleri bu noktada önem taşır, her ne kadar yüksek tutardaki artışlar derece artışında meydana gelse de kademe ilerlemesinde de fark olmaktadır. Kademe ilerlemesinin maaşınızda yaratacağı farkı aşağıdaki tabloda görebilirsiniz.

Kademe İlerlemesi Dilekçe Örneği İçin TIKLAYINIZ!

Derece ve Kademenizi E-Devlet Üzerinden Öğrenmek İçin TIKLAYINIZ!

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.