ref: refs/heads/v3.0
emeklilikssksgkbağkurkredilerkosgebengellie-devlet

Koronavirüs Raporu Alanın Ödemelerini SGK Yapacak!

Koronavirüs Raporu Alanın Ödemelerini SGK Yapacak!
SGK
15.03.2020

Koronavirüs Raporu Alanın Ödemelerini SGK Yapacak! Yaklaşık olarak 4 ay önce ortaya çıkan ve neredeyse tüm dünyaya yayılmaya başlayan korona virüsü Türkiye genelinde de görülmeye başlandı. Korona virüsü nedeki ile rapor alan vatandaşların, çalışamadıkları günlerin ödemeleri SGK tarafından karşılanacaktır. Bu duruma göre korona virüsü nedeni ile rapor alan vatandaşların çalışamadıkları 14 günün ödemelerini SGK yapacaktır. Böylece asgari ücretli bir çalışanın 14 günlük bir raporun en düşük tutarı asgari ücret üzerinden toplam da 785TL olmaktadır. Maaş tutarına göre en fazla rakam olarak ödenecek olan 14 günlük raporun tutarı ise 5.866TL olmaktadır. Belirtilen bu tutar ödemeleri SGK tarafından karşılanacaktır.

Tüm dünya genelinde alınan korona virüsü tedbirlerinin ardından, Türkiye’de de korona virüs taşıyan vatandaşların tespit edilmesinin ardından tedbirler en üst düzeye çıkarılmış durumda. Bu durum çalışan personeller ile ilgili olarak da uzaktan çalışma ve rapor gibi seçenekleri de beraberinde getirmektedir. Bu sebeple yurt dışına çıkmak zorunluluğu bulunan ve yurt dışı ile temasta bulunan çalışan personel 14 gün süren bir izole süreci geçirmek zorunda kalarak virüsün etkisini en aza indirgemeye çalışmaktadır. Bu 14 günlük izole süreci için rapor almak mümkün olmaktadır. Bu şekilde belirtilen bir durumunuz mevcut ise ve bu durum için rapor almış bulunmakta iseniz, aldığınız raporun ödemesi tarafınıza SGK tarafından gerçekleştirilecektir.

SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanmaktadır?

SGK Rapor Parası Nasıl Hesaplanmaktadır? Alınan rapor yani geçici iş göremezlik belgesi, kadınların almış oldukları doğum ödenekleri gibi ödenen bu rapor ücretleri çalışanların brüt ücret tutarları üzerinden hesaplanmaktadır. Ayaktan tedavi işleminde çalışanın aldığı rapor ödemeleri, brüt maaş tutarının üçte ikisi şeklinde gerçekleştirilmektedir. Çalışanların aldığı bu raporların ödemeleri ise kamu bankaları ya da PTT üzerinden ödemeleri gerçekleştirilmektedir. T

abi ki bu ödeneği alabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yetki kılınmış hekim ve sağlık kurullarından sağlık raporu alınması gerekmektedir. Alınan sağlık kurulu raporunun çalışana ödeme yapılabilmesi için de çalışanın son bir yıl içerisinde en az 90 gün SGK’lı olarak çalışmış olması gerekmektedir. Aksi bir durum söz konusu olması halinde herhangi bir rapor alınamamakla beraber herhangi bir ödeme alınması söz konusu olmamaktadır.

Alınan İstirahat raporunun hesaplanması ise çalışanın raporlu olduğu günlerin üçüncü gününden itibaren hesaplama yapılmaktadır. Alınan raporun ilk iki günün ödemesi ise çalışan kişinin şirketinden maaşından kesilmeden ödenmektedir. Alınan raporun parası hesaplanırken, çalışanın son 3 aylık brüt maaşının ortalaması alınarak gerçekleştirilmektedir. Bu şekilde raporlu olunan güne göre ödenecek miktar ortaya çıkmaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.